SIKERSZTORIK
A Rovatból

Magyar fotós a Glastonbury-n: „Az emberek ott szelfiztek a képeim előtt, ennél jobb reklámot aligha kaphattam volna”

Váradi Béla már másodjára állított ki a világ egyik leghíresebb fesztiválján – a nagy-britanniai utazó cigányokról készített fotóit tízezrek láthatták óriási plakátokon.

Link másolása

Váradi Béla évekig dolgozott a hazai médiában szerkesztő-riporterként, a 2010-es évek elején azonban úgy döntött, mindent maga mögött hagy és Angliában kezd új életet. Eleinte főként filmes munkákat vállalt, majd fokozatosan a fotózás felé fordult. A nagy-britanniai utazó cigányok mindennapjai két évvel ezelőtt kezdték el foglalkoztatni.

„Akkoriban nagyon magam alatt voltam a koronavírus okozta lezárások miatt, elszigetelődtem a barátaimtól, akikből kint egyébként se volt túl sok. Független filmes munkából egyre kevesebb akadt, a divatfotós megbízásaim szintén megfogyatkoztak. A dokumentarista fotózás viszont nagyon érdekelt” – emlékszik vissza.

Miután Angliába költözött, a hazalátogatásai során évekig fotózta a családját. Ezekből szerkesztett össze egy sorozatot, amit aztán meg abban az évben (vagyis 2021-ben) jelöltek is a Fine Art Photography Awards nevű díj dokumentarista kategóriájában. Ez volt az a pont, amikor eldöntötte, hogy érdemes komolyabban foglalkoznia a dologgal, mert úgy tűnik, van érzéke hozzá.

„Addig nem találkoztam cigányokkal Angliában, pedig akkor már hat és fél éve itt éltem. Manchesterben tartottak egy nagy tüntetést amiatt, mert a Parlament épp egy olyan törvényjavaslatot tárgyalt, ami korlátozta volna a szabad mozgásukat az Egyesült Királyságon belül. Ennek, vagyis a cigányok vándorlásának lovaskocsikkal és mobilházakkal évszázados múltja van. Európában már teljesen kihalt a tradíció, itt azonban fennmaradt.”

Úgy gondolta, érdemes lenne a saját szemével megnézni a tiltakozást és megismerni azokat az arcokat, akik a törvénytervezet elleni harcot vezetik. Amiatt is fontos volt ez számára, mert szeretett volna odakint is közelebb kerülni a romákhoz, hiányzott neki a közeg.

Elment Manchesterbe és sikerült is többekkel megismerkednie a tüntetés szószólói közül. Rajtuk keresztül jutott el a kimondottan a vándorló cigányokra specializálódott Travellers Times című laphoz – ők voltak az elsők, akik megbízást adtak neki egy cigány tematikájú anyagra. Így kezdődött a dokumentarista fotós karriere, amit ma már a fő foglalkozásának tart.

Azóta dolgozott a magyarországi Forbesnak is, saját sorozataiban pedig az utazó cigányok mellett az LMBTQ témák jelennek meg hangsúlyosan. Nemrég, egy jordániai útja során arról is készített anyagot, milyen hatással bír a klímaváltozás az emberek életére egy olyan területen, ahol eleve magas az átlaghőmérséklet.

Közvetíteni a cigány kultúrát a többségi társadalom felé

A Travellers Times elindított egy programot TT Vision néven, aminek keretében újságírókat képeztek tovább. Mivel neki már komoly szakmai múltja és tapasztalata volt, az induláskor felkérték, hogy vegyen részt a program struktúrájának kialakításában. Érdekes, hogy mindezek után tanulóként is felvették, ennek köszönhetően idővel akár a Guardiannál vagy BBC-nél is lehetőséget kaphat.

A program során találkozott Sam Haggertyvel, aki Emma Bray mellett az Unfairground nevű helyszín egyik igazgatója a Glastonbury Fesztiválon.

Sam Haggerty

Haggerty tavaly találta ki, hogy mivel a cigányok reprezentációja rendkívül rossz Angliában (a Travellers Times-on kívül alig foglalkozik velük más médium), ő viszont jó barátságban van velük, lehetőséget ad nekik, hogy bemutathassák a kultúrájukat. 2021-ben szervezte meg először az Atchin Tant, ami helyi cigány nyelven pihenőhelyet jelent.

„Az egyik Travellers Times-os kollégám az utolsó pillanatban kérdezett meg, lenne-e kedvem kiállítani a képeimet. Ráadásul a belépőjegy mellett – amit halandó embernek a lehetetlennel határos megszereznie, annyira gyorsan elfogy minden évben – a szállást, ellátást, utazást is állták. Egészen hihetetlen volt, a felhők felett jártam az örömtől.”

Traveller site (utazók táborhelye) az autópálya szélén, Hastings határában

A feladata annyi volt, hogy válogasson össze néhány képet az egyik friss sorozatából. Abban az évben volt 50 éves egy cigány kislányról szóló könyv, ennek apropóján szerveztek egy fesztivált Hastingsben, amire őt is felkérték kiállítónak. A 24 képből álló sorozatát egyfajta látleletnek szánta a cigányok helyzetéről a XXI. századi Angliában, adta magát, hogy ezt vigye a Glastonburyre is.

Gypsy traveller (utazó cigány) család úton

Balra: tüntetés a londoni O2 Arénánál Jimmy Carr humorista holokausztvicce miatt. Jobbra: fiatal Gypsy lányok a dartfordi Gypsy templom bejáratánál

„Az Atchin Tan első évében A/3-as méretű nyomatokat vittem, amelyeket egy két és fél méter magas, másfél méter széles fekete táblára ragasztottak fel. Ekkor még nem volt kellőképpen kidolgozva a koncepció, hogyan lehetne a lehető leghatékonyabban közvetíteni a cigány kultúrát a többségi társadalom felé. Egy kicsit skanzenszerűre sikerült az egész helyszín, ami vonzotta ugyan az embereket, de nem igazán tudták hová tenni.”

Hagyományok, amelyek ma is élnek

Az idei fesztiválra jóval átgondoltabb tervvel készültek a szervezők, aminek már az előkészítő szakaszába is bevonták. Ráadásul ezúttal plakátméretben prezentálhatta a munkáit, amit óriási szakmai előrelépésként élt meg.

„Már tavaly decemberben elkezdtem a fejemben összerakni egy koncepciót arról, milyen üzeneteket kellene átadnunk és hogyan lehetne ezt vizuálisan megvalósítani. Ekkor még csak reménykedtem benne, hogy újra felkérnek, és szerencsére így is történt.

Január végén hívott fel Sam Haggerty, addigra már elhatároztam, hogy óriásplakátokat szeretnék. De mondanom se kellett neki: ő teljesen magától ugyanezzel az ötlettel állt elő.”

Idén nem egy konkrét sorozatot választott ki, hanem olyan fotókat, amelyek a szándéka szerint tisztán beszélnek az angol cigányok tradícióiról. Már egy héttel a fesztivál kezdete előtt megérkezett a helyszínre, mivel nem volt még tapasztalata abban, hogyan kell ilyen óriási méretű képekkel kitölteni a teret.

„A Glastonbury helyszíne tikkasztóan forró és poros volt, de imádtam együtt dolgozni a hihetetlenül tehetséges cigány műveszekkel, akik közül ki kell emelnem Rose Waudbyt és Harriet Croomot.

Ők a fesztivál megnyitása előtti hetekben naponta néha több mint 18 órát dolgoztak az kiállítás anyagán, nagyon sok segítséget kaptam tőlük.

Persze ennél is jobb volt élvezni a jól megérdemelt pihenést: nap végén például mindannyian lementünk úszni a közeli folyóhoz, ahol sokszor jobb bulik alakultak ki, mintha magán a fesztiválon maradtunk volna.”

Balra Harriet Croom, jobbra Rose Waudby

A vezető képnek kijelölt lovas fotóra egy felirat is került („Traditions that are still alive today”, vagyis „Hagyományok, amelyek ma is élnek”), hogy még egyértelműbb legyen az üzenet. Ez a bizonyos kép az Unfairground területére került 9*6 méteres méretben – egyfajta összekötő kapocsként az onnan 3-400 méterre található Atchin Tannal, ahol további három, 4*3 méteres fotó kapott helyet.

A fogadtatásuk pedig a tavalyinál is pozitívabb volt: „Az emberek ott szelfiztek a képeim előtt, ennél jobb reklámot aligha kaphattam volna. Ráadásul a tiszteletet is megadták nekik: a fesztiválokon az ehhez hasonló nyomatokat általában összefirkálják, vagy odavizelnek. Az én munkáimnál ez egyáltalán nem fordult elő, az ötödik nap végére se tették tönkre őket, ami óriási dolog.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
„Gyakran szemforgatva káromkodik a sofőr, ha meglát a buszmegállóban” – a kerekesszékes Ricsi ettől függetlenül úgy érzi, hogy számára akadálymentes az élet
Az életvidám srác a tömeg tetején is szokott csápolni a koncerteken, úszómúltja miatt pedig a Balatonba is be mert ugratni kerekesszékestül, és egyedül vezeti autóját. Sokszor vállal karitatív munkát és konferálást is, és arra biztat mindenkit, hogy az emberek merjék megkérdezni, hogy miben segíthetnek.
Tóth Noémi - szmo.hu
2023. október 28.


Link másolása

„Ideje gurulni” – villan fel a felirat Báder Richárd okosóráján, aki jelenleg nem egyedülállónak, hanem egyedül ülőnek definiálja magát. A kerekesszékes srácról nagyjából bármilyen szó előbb eszembe jut, mint a fogyatékkal élő, hiszen annyira pozitív a kisugárzása, tele van lendülettel, és egy igazi nagydumás. Annak ellenére, hogy az apja lelépett a születése előtt, amint értesült a rendellenességéről, Ricsi életszemlélete abszolút derűlátó, és igazán szerencsésnek tartja magát.

Egy ideje az ország vezető online élelmiszer-áruházának marketing részlegén dolgozik, és a kőbányai irodának ő az egyik mindent megoldó jolly jokere.

Amikor arról kérdezem, hogy mi a legnagyobb nehézsége a hétköznapokban, azt feleli, hogy „bár vannak fizikai határaim, de az akaratom szabad, úgyhogy mindig véghez viszem, amit elterveztem, ha kell, akkor segítséggel. Ha bejövök dolgozni, akkor ugyan le kell küzdenem néhány lépcsőt, de akkor egyszerűen csak megkérek valakit. Innentől kezdve a közlekedés számomra akadálymentes. Az életemben egyébként sincsen szerencsére semmiféle akadályom” – mosolyog Ricsi.

Arra is megkérem, hogy adjon tanácsot azoknak, akik szívesen segítenének egy mozgássérülten, de nem tudják, hogyan kell.

„Sokan rögtön segítőkészek, míg mások félnek odajönni. Utóbbiaknak azt javaslom, hogy ha segíteni akarsz, kérdezd meg, hogy segíthetsz-e, és ha igen, akkor miben, de kérdés nélkül ne fogjunk meg vagy gurítsunk senkit.”

Ricsi alapvetően autóval jár munkába, amely speciálisan úgy van kialakítva, hogy egyedül is vezethesse. A mozgássérültek számára ugyanolyan a KRESZ-vizsga és a gyakorlat is, illetve ugyanazon szabályoknak kellett megfelelni, mint bárki másnak. Annyi volt a különbség, hogy át volt alakítva az autó, amin tanult, illetve elsősegély vizsgán a gyakorlati részt nem tudta elvégezni, ezért két tételt húzott. A jogsijában annyi szerepel, hogy csak automata váltós autót vezethet.

„Teljesen önellátóan vezetek, nem kell segítség, egyszerűen csak magam mellé teszem a kerekesszékemet az anyósülésre. Persze ha egy szép lányt ültetek az anyósülésre, akkor előtte megkérek valakit, hogy tegye be a hátsó ülésre a kocsimat”

– nevet fel cinkosan Ricsi, aki azonban némi keserű szájízzel beszél arról is, hogy milyen atrocitásokat élt át, amikor például szervizben volt a kocsija, és ezért másfél hónapig folyamatosan tömegközlekedésre kényszerült.

„Sokszor szembesülök azzal, hogy a sofőröknek milyen érzelmi hullámvölgyei vannak, amikor látom a fejükön, hogy nemár, megint ki kell szállnom a vezetőfülkéből, és leolvasom a szájukról, hogy b*sszameg, miközben forgatják a szemüket. Olyan is akad, hogy a kalauz rám szól, hogy miért nem szóltam 48 órával előre a MÁV ügyfélszolgálatán, hogy pontosan melyik vonattal jövök, mert nincsen nála a kulcs az emelőhöz, vagy mert külön kocsit kell hozzárendelni a kerekesszék miatt egy régebbi típusú vasúthoz, de sajnos nem mindig tudok ennyivel előre tervezni.

Megértem amúgy őket is, mert körülményes a rendszer, amiről nem ők tehetnek, de ha hibáznak, őket büntethetik meg, bár amúgy az emelés maga nettó 3 percet vesz igénybe. Nyilván tudom, hogy nem velem van bajuk a sofőröknek és kalauzoknak, és hogy ne csak negatív élményekről meséljek, gyakori ennek az ellenkezője is” – meséli Ricsi.

„Barátságok is kötődtek már buszvezetőkkel, akik nekem hajtották ki először a rámpát, sőt, egyszer éjszaka jöttem haza egy buliból, és a megállóban a garázsmenetes busz megállt csak nekem, és elvitt egy darabig.

Minden ember más, ezért érthető, hogy más és más reakciót váltok ki belőlük: van, aki átnéz rajtam, van, aki nagyon kedvesen lesajnál, és akad, aki rosszul érzi magát a látványomtól is.”

Ricsi egyébként komoly sportmúlttal rendelkezik: 2008-ban kijutott a New York-i maratonra, ahol 320 indulóból a 65. helyet érte el, sokáig versenyszerűen úszott, és saját kategóriájában országos bajnok volt, illetve európai 4. helyezett. Sőt, még vívott is, amivel szintén nevezett európai bajnokságokon, de nem ért el helyezést. Mivel Ricsi jól úszik, idén nyáron kipróbálta a Balatonba ugratást is a kerekesszékével együtt, „egyszer élünk” jeligére. Manapság a fő sportja a bulizás, hiszen hatalmas partiarc hírében áll: nem ritka, hogy felemelteti magát a közönséggel, hogy a tömeg feje fölött csápoljon a koncerteken.

De a fesztiválozás sem mindig csak a partizásról szól számára, hiszen a Szigeten rendszerint önkéntes munkát is végez civil szervezetekkel karöltve, amelynek keretén belül bárki kipróbálhatja magát egy akadálypályán, hogy milyen kerekesszékkel közlekedni, míg mások vaklabirintusba kalauzolják el az érdeklődőket. Ezek a játékos érzékenyítő programok mindig nagy sikert aratnak.

A jótékonykodás eleve közel áll Ricsi szívéhez, ahogyan a szervezés és szereplés is.

„Voltam már konferáló a Nem adom fel alapítvánnyal együtt egy adománygyűjtő rendezvényen Szabó Simon színész mellett, most pedig megyek egy lakóotthonba konferálni a zenei világnap alkalmából” – sorolja a srác, aki nemrég befogadott a már meglévő macskája mellé egy dongalábú cicát, aki senkinek nem kellett.

Gyakori mondása, hogy „ez atom”, úgyhogy tervez bevezetni egy ruhamárkát A-tom névvel, hogy közvetítse ezt az életérzést. Egy biztos: aki ismeri, az tudja, hogy az a fajta, aki nem gurul könnyen dühbe…


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Gázszerelésben és szobafestésben is Európa legjobbjai lettek a magyar szakemberek
Magyarország 5 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzéremmel zárta a Szakmák Európa-bajnokságát a lengyelországi Gdańskban. A magyar csapat egyik vezetője történelmi sikerről beszélt.

Link másolása

Magyarország 5 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzérmet nyert a Szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills versenyen, amelyet szeptemberben rendeztek a lengyelországi Gdańsk városában - írja a Telex.

A versenyt kétévente rendezik meg, idén 32 országból közel hatszáz 25 év alatti szakember vett rajta részt. Az indulók 42 különböző készség és szakma versenyein, valamint 1 bemutató szakmában mérthették össze a tudásukat.

Magyarországot 22 versenyszámban 26 versenyző képviselte, egy fő pedig a bemutató szakmában, a szoftverfejlesztési versenyben szerepelt.

Európa-bajnoki címet szerzett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, a csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik a Nemzet Legjobbjai címet is elnyerték. Rajtuk kívül aranyéremmel zárt Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő, valamint Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő.

Ezüstérmet kapott ipari robotika versenyszámban, a csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik. Bronzérmet nyert Kovács Márton és Ferenczi Krisztofer csapatversenyben, mechatronika szakmában, Stób Attila szárazépítő, Darabos Lili szépségápoló, valamint Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban.

„Ez történelmi siker a program keretében, emberfeletti, ami munkát ezek a srácok beleraktak”

- írta a Telexnek Jasper Gábor, a magyar csapat egyik team leadere.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
120 000 dollárnyi pénz, egy élet megtakarítása tűnt el szempillantás alatt egy nő számlájáról
Tanulságos történet egy élet munkájáról, és a bankok kifürkészhetetlen biztonsági protokolljáról. Szereplők: egy amerikai asszony, egy élet munkájával összespórolt pénz, néhány doboz nyugtató, és a mindenható banki szabályzat.

Link másolása

Egy mese következik az Unilad jóvoltából.

Margaret Lomax éppen most adta el kaliforniai otthonát, hogy Arizonába költözzön, és úgy döntött, hogy az eladásból származó bevétel egy részét átutalja a Farmers & Merchants Bank Citibanknál vezetett számlájára. 120 ezer dollárnyi pénzt (41,6 millió forint) utalt át, ami egy élet megtakarítása volt. De a dolgok rosszabbra fordultak, amikor egy bankkártyát használt, amely a Citibanknál vezetett számlájához volt kapcsolva.

Miután most átutalta a 120 000 dollárt, valószínűtlennek tűnik, hogy gondok lennének a legtöbb befizetéssel, amit szeretnének fizetni, kivéve, ha házat vagy autót vásárolnak.

Ám mikor Margaret vásárolni ment a kártyával, meglepődött, amikor a kártyát elutasították. Aggódva ellenőrizte a Citibank-számláját, hogy nincs-e probléma, de rémületére felfedezte, hogy

az összes pénz eltűnt a számláról.

Miközben Margaret biztosan tudta, hogy a pénz átutalása sikeres volt, sem a Citibank, sem a Farmers and Merchants kezdetben nem tudták megtalálni a hiányzó pénzt. A nő úgy érezte, megőrül, fogalma sem volt, mitévő legyen. Nyugtatókon élt, s csak azon morfondírozott, hogy talán valami ismeretlennél landolt élete megtakarítása.

Szerencsére a helyzet végül megoldódott. A Citibank szóvivője ugyanis közölte, hogy

a nagy összegű tranzakcióknál a bank időnként visszatartja a pénzt, miközben ellenőrzi a tranzakció hitelességét.

A szóvivő így nyilatkozott:

„Nagyra értékeljük ügyfeleink belénk vetett bizalmát a számláik biztonsága érdekében. A pénzügyi integritás megőrzése érdekében átmenetileg pénzeszközöket tarthatunk vissza, hogy ellenőrizzük a tranzakció hitelességét. Sajnáljuk az ügyfelünknek okozott kellemetlenségeket, és hálásak vagyunk, hogy megoldottuk az ügyet."

Itt a mese vége, Margaret meg nagyon örült, hogy visszakapta azt, ami az övé volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
A világ legnagyobb sajtversenyén két aranyat is nyert Szabolcs, a tőzsdei kereskedőből lett sajtkészítő - és még nagyobb tervei vannak
Elek Szabolcs nyüzsgő nagyvárosokat maga mögött hagyva kezdett új életet egy apró nógrádi faluban, de a nehézségek visszavitték külföldre. Ott még többet tanult, majd itthon megvalósította álmait, és közben a szerelem is rátalált.

Link másolása

Nyolc éve ismertem meg az ország talán legszenvedélyesebb sajtkészítőjét a Nógrád megyei Terényben. Elek Szabolcs akkor elmesélte, miért hagyott fel a tőzsdei kereskedéssel 26 évesen. Azt mondta,

ha nem cseréli fel a napi 11 órás munkát napi 16-ra, belehalt volna. A 16 óra minden pillanata öröm volt. Akkor kezdett sajtokat gyártani.

Bármilyen lelkes volt, anyagilag nem volt elég erős, három év után elment Walesbe, ahol már korábban önkénteskedett is egy farmon. Ott is inkább csak tapasztalatokat szerzett, hazatérni nem tudott. Ausztriában folytatta, ami igen hasznos volt. Szerinte ott van a legjobb tej, ami a sajtkészítés alapja.

„Ők ugyan ipari szinten termeltek, de olyan finom volt a sajtjuk, mintha a legjobb kézműves lett volna. Apró részleteken múlik ez. Ezeket tanultam én meg” – meséli, mit hozott haza külföldi munkájából.

Két éve hívták haza, az akkoriban indult Breier Farmra.

„Ez egy élménybirtok, ahol van egy tehenészet, negyven tehénnel, malacokkal, csirkékkel, pár kecskével és később lovakat is akarnak. Van itt egy tej-, lekvár- és húsüzem, étterem és egy bolt. Ez egy bemutató farm, családi szórakozásra is. Itt vezetem én a tejüzemet.”

Úgy jött haza, hogy előre megállapodtak, hogy a tehenek itt száraz szénát kapnak télen, semmiféle silóval, adalékanyagokkal nem etetik az állatokat.

„A sajt szagában és ízében is érezhető a siló, és hibákat okozhat.

Amúgy a világ legjobb teje biodiverz legelőkről származik, ami ott van fönt az Alpokban meg a völgyeikben.”

A Szabolcs külföldi tapasztalatai, receptjei alapján összeállított sajtok még az ő várakozásait is felülmúlták. A világ legnagyobb sajtversenyén két aranyérmet is szereztek a Brier farm sajtjai novemberben. Mivel az utazás drága volt, a magyarok összefogva, a Csíz Sajtműhelyes Kun Anitát bízták meg, hogy Norvégiába vigye termékeiket a megmérettetésre. Húsz kiló sajtot vitt egy bőröndben.

„Amikor nem hivatalos infóként hallottuk, hogy egyik sajtunk aranyérmet kapott, nem hittem el, legalább fél óráig. Amikor kiderült, hogy kettő is, nagyon meglepett. Állati boldog voltam, de tudom, ennél jobbat is tudok.”

A 3 hónapos érlelésű Tanyasajt és a 9 hónapos Pilis sajt nyert aranyérmet.

„A tanyasajtunk nagyon kellemes, krémes, amikor fiatal és enyhén savanykás, van neki egy pici bukéja, illatban is és ízben is, ami még nem olyan durva. 9 hónaposan már sokkal intenzívebb az íze, édes, karamellesebb. Megjelennek benne sókristályok is idővel.  Sós és édes ízt ad egyszerre. A Pilisi egy hegyi sajt, de nem a kemény verziója, hanem a félkemény. Fiatal korában ez hozza ki a legjobban a legelők aromáját, érezni a növény ízét. Ez egy picit édes fiatalon, és  amikor öreg lesz, akkor durván édes, pikáns, majdnem húsos íze van. Ennek mossuk a kérgét egy baktérium és élesztőgomba flórával. Ez olyan enzimeket bocsát ki, ami a sajtban lebontja a fehérjéket, meg a zsírokat, és borzasztó jó ízeket ad. Ettől kicsit büdös, mint az osztrák, francia és svájci sajtok, cserébe viszont nagyon finom” – mutatja be a sikeres darabokat.

A versenyen több mint 4 ezer sajt indult, és körülbelül 300 kapott aranyérmet.

Szabolcs szerint ez az elismerés felértékeli a tudását és remélhetően mindenkinek lendületet ad a készítőknek, hogy csináljanak minél több jó sajtot, a fogyasztóknak pedig, hogy egyenek nagyon jó hazai sajtokat.

„Nagyon kevés a kézműves sajtkészítő Magyarországon, de van egy réteg, egy színvonal, amire azt mondom, hogy nemzetközileg is bevállalható. Fontos lenne, hogy az emberek keressék, értékeljék ezt. Higgyék el, hogy ha tizenvalahány ezer forintos francia sajtot vesznek, azért a pénzért jó minőségű magyar is kapható. Lehet, hogy finomabb és érdekesebb is.”

Nemrég Svájcban volt egy konferencián, ahol 3 napig a legfinomabb sajtokat ették. Volt ott több magyar sajt is kóstolónak a 200 európai termék között, és azt mondja, nem kell szégyenkezniük a magyaroknak.

Szabolcs most Budapesten él, minden nap ötkor kel, hogy a korai kezdésre Pomázon legyen. Terényt nem felejti, és reméli, egyszer visszatérhet. Szerinte Nógrád lenne a legideálisabb hely sajtkészítésre. Mostanában is jár arra túrázni.

Sokat álmodozott, és végre teljesülnek a vágyai.

„Tulajdonképpen sorra valósulnak meg a kívánságaim. Hazajöttem, sajtot csinálok, elismerést is kaptam, és a barátnőmet is megtaláltam.”

A világban vándorlás nem adott időt, lehetőséget a társkapcsolatra, de most végre boldog, hogy olyan lányt talált, akivel sok a hasonlóság.

„Szerintem azért jöttünk össze, mert sajtszagom volt, ő meg nagyon szereti a sajtot” – mondja nevetve. Úgy érzi, Bea támogatja mindenben. Egy éve vannak együtt, pár hónapja együtt élnek. Terény is nagyon tetszik neki, de mivel ő hivatalban dolgozik, nehezen tudna kiköltözni Nógrádba. A jövő még sok mindenen múlik.

Bea nagyon biztatja Szabolcsot, hogy a TikTokon is terjessze, amit a sajtról érdemes tudni.

„Hezitálok még, de valóban fejleszteni kellene a magyar sajtkultúrát. Egyenek az emberek sok sajtot, jó minőségűt, mert az egészséges. Egy svájci akár negyven kiló sajtot eszik egy évben, a magyarok ötöt. Azon kellene dolgozni, hogy magasabb legyen a magyar szám is.”

Szabolcs ráadásul nem csak a hazai sajtokban gondolkodik. Azt szeretné, ha olyan helyeken is készítenének jó minőségűt, ahol nehéz, mint például Thaiföldön. Ötletei vannak, egyszer talán hozzájárul ahhoz, amit szeretne, hogy a legnagyobb sajtversenyen ne csak 50 ország, hanem 150 vegyen részt.

„Tudom a határokat, nem akarok sajtot készíteni a sivatagban és az Antarktiszon” –  mondja nevetve és hozzáteszi, hogy dolgozni sem menne már hosszabb időre külföldre, csak tapasztalatokért vagy tanácsokat adni.

„Persze utazgatnék sokat, de csak oda, ahol van sajt!”

Link másolása
KÖVESS MINKET: