hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A jég hátán is megél – Jurányi Zsófia sarkkutatóval antarktiszi élményeiről beszélgettünk

„Itt kilenc hónapig teljesen egyedül van az ember a csapattal. Senki nem tud a segítségedre sietni, történjen bármi” – mondja a fizikus-sarkkutató, aki első magyarként telelt át a Neumayer III állomáson.
Pörös Izabella cikke - szmo.hu
2021. április 21.

hirdetés

Április 22. 1970 óta a Föld napja, idén azonban egy különleges digitális rendezvénysorozatnak is részesei lehetünk. A ‘Lányok napja’ online rendezvény tudományos inspiráló pályaválasztási beszélgetésorozattal jelentkezik, amibe a lanyoknapja.hu oldalon bárki bekapcsolódhat. Többek között hallható lesz Jurányi Zsófia fizikus-sarkkutató is, aki egy véletlennek köszönheti, hogy anno a fizikusi pálya mellett döntött. "A testvéreim kezdtek el fizikai versenyekre járni, és megtetszett. Nem kellett iskolába menni, otthon lehetett lenni egy napig, így én is elkezdtem fizika versenyekre járni. Tetszett, jól ment, úgyhogy úgy gondoltam, jó, akkor fizikus leszek."

Az egyetem elvégzése után aeroszol kutatóként helyezkedett el. "A nővérem Svájcban élt, és gondoltam, milyen jó lenne a közelében lenni, meg hát nagyon szép hegyek vannak Svájcban és én imádom a hegyeket. Találtam egy állást, amiben egy 3500 méter magasan fekvő mérőállomásnál hirdettek doktori helyet. Nem tudtam, mik azok az aeroszolok, de mivel hegyre kellett menni, ezért jelentkeztem, így lettem aeroszol kutató.”

Az aeroszolok

Jurányi Zsófia jelenleg Észak-Németországban él, az Északi-sarkon előforduló, kormot tartalmazó aeroszolok mérésével foglalkozik. Az aeroszolok olyan parányi, folyékony vagy szilárd részecskék, amelyek folyamatosan jelen vannak a levegőben, klímaváltoztató hatásuk is van. A napsugárzást képesek visszaszórni az űr felé, vagyis ezáltal hűteni a Földet, de el is tudják nyelni azt, ami által felmelegítik légkörünket. Mérésükre azért van szükség, hogy pontosabb képet kaphassunk a klímaváltozásról.

“Az aeroszolok sokfélék lehetnek. Például tengerparton a levegő sótartalma nagy. Ott fehér színű aeroszolokban gazdag a levegő, ezek a napsugárzás jelentős részét visszaverik, hűtenek. Az autók azonban jelentős mennyiségű kormot termelnek, amelyek fekete színük miatt elnyelnik a napsugárzást, tehát melegítenek.”

Légszennyezés miatt rengeteg ember hal meg minden évben.

“Talán nem olyan látványos a közvetlen kapcsolat, emiatt sokan nem veszik ezt komolyan. A globális felmelegedés hatásásait már most érezzük. Sok helyen kevesebbet esik az eső, nyáron iszonyat meleg van és szárazság. Északon olvad minden, délen meg még jól bírja a jégtakaró, de előbb-utóbb az is jelentősen olvadni fog, ennek ellenére még mindig sokan nem gondolkoznak el azon, hogy a sarki boltba nem kellene autóval menni."

hirdetés
Antarktisz

Zsófia 2016 decemberétől 2018 februárjáig az Antarktiszon volt az Alfred Wegener Intézet megbízásából, aminek egy kilenc hónapos áttelelés is a része volt.

"Ugyan a német Neumayer III állomáson volt már talán előttem is magyar kutató, de én voltam az első, aki magyarként át is telelt ott. Kilenc hónapig teljesen el van vágva fizikailag a világtól a csapat. Senki nem tud a segítségedre sietni, történjen bármi."

"Ez minket nem zavart, mert szerencsére nem történt semmi baj."

"Az áttelelés fő célja az, hogy a kb. 40 éve folyamatosan működő tudományos kutatóállomás tovább működjön, a tudományos mérések ne szakadjanak meg. Ahhoz, hogy ez működhessen, persze az egész állomásnak is működnie kell, ami nem kis feladat."

A tizenkét fős csapatból négyen tudományos területről érkeznek (két geofizikus, meteorológus és levegőkémikus), öten pedig az állomás és a csapat működésért felelősek (számítógépes szakember, elektrotechnikus, mérnök, szakács és orvos). A csapathoz csatlakozott még egy három fős filmes stáb a BBC-től.

"Van egy meghatározott rutin, hogy kinek mi a dolga. Mindenki más tudományterületről érkezik, de mindenki egy picit be kell, hogy segítsen a többieknek is, így betekintést nyerhettünk mások szakterületébe is."

Amikor kiválasztják a csapatot, általában három-négy jelentkezőt hallgatnak meg személyesen is. Az, hogy kit választanak be a programba, sok mindentől függ.

"Természetesen szakmailag meg kell tudni felelni az elvárásoknak, de az emberi tényező is nagyon fontos, mert a csapatnak minden körülmények között jól együtt kell tudnia működni. Ezen kívül orvosi vizsálatok során kell átesnie mindenkinek, és a német és az angol nyelv tudása is elvárás. Általában 80-90%-ban németekből áll az áttelelő csapat, de külföldiek is nyugodtan jelentkezhetnek. A csapattagok általában a felkészülési idő alatt vagy a helyszínen sajátítják el, hogy melyik berendezés hogyan működik, hogyan kell őket karban tartani, milyen feladatokat kell elvégezni. Én dolgoztam előtte hasonló típusú mérőállomáson még a doktorim alatt, így ismertem az ott lévő berendezéseket, ez a tapasztalat előny volt a számomra. Ezen kívül foglalkoztam még mérőberendezések tervezésével és építésével is, ez is biztos számított abban, hogy engem választottak be a csapatba. Jó csapatjátékosnak tartom magam, mindenkivel jól együtt tudok dolgozni, ez is egy nagyon hasznos dolog az átteleléshez."

Az élelmezést a csapat úgy oldja, meg, hogy egy hajó konténerekben egyszerre odaviszi az egész évre elegendő ellátmányt, emellett a nyári szezonban néha repüvővel érkezik friss zöldség is. A körülmények azonban így is nagyon jók.

"Sokkal jobbak, mint harminc éve voltak. Az egyetlen, ami nagyon hiányzott, az a friss zöldség volt, de az utánunk jövő csapatoknak már az sem okozhatott gondot, mivel a Német Űrkutatási Központ és a NASA egy kutatási projekt részeként üvegházat épített fel, hogy szimulálják a Marsi növénytermesztést, a termesztett zöldségeket meg természetesen el lehetett fogyasztania a csapatnak."

A bázis ugyan jól felszerelt volt, aki iyen küldetésre vállalkozik, annak minden adódó időjárási viszontagsággal szembe kell néznie.

Télen a helyszínen akár -50 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, és nyáron is szinte mindig fagy, nem ritka akkor sem a -20 fok. A csúcshőmérséklet nagy ritkán eléri nappal a +2 fokot is.

"Télen, amikor teljesen sötét volt, egyre nehezebb volt reggel fölkelni, összecsúsztak a nappalok és az éjszakák."

"Mepróbáltam minden nap legkésőbb kilenckor felkelni, hogy még délelőtt át tudjak menni az aeroszol mérőállomásra, és elvégezzem a napi rutinomat. A légkörkémiai méréseket nem a nagy állomáson végezzük, hanem másfél kilométerrel arrébb. Ez az állomástól délre esett, és ide csak gyalog szabad menni, nem lehet semmilyen motoros meghajtású járgányt használni, hogy ne az ezek által kibocsátott aeroszolokat és gázokat mérjük, hanem a természetben előfordulókat. "

Zsófi a mindennapi munkája mellett a mért adatok kiértékelésén és megértésén is dolgozott az Anktarktiszon. "Kiszámítottam az ott lévő aeroszoloknak a törésmutatóját, és ennek az időbeli változását, ami ezen a helyen egy újdonság volt."

Nők a tudományban

"Mi ketten voltunk nők a csapatban. Vannak olyan nemzetek, akik mind a mai napig csak férfiakból álló csapatot küldenek, de most már sok antarktiszi állomáson vannak áttelelő kutatónők is."

A német kutatóállomáson 1990-ben törte meg egy kutatónő a jeget. Többször jelentkezett a csapatba, de elutasították, mert nem férfi volt.

Sokadszorra aztán felajánlották neki, hogy amennyiben össze tud szedni egy kizárólag nőkből álló csapatot, úgy a következő évben csatlakozhat. Sikerült neki, így az első női áttelelésre egy tisztán női csapat ment, azóta pedig szívesen veszik a női jelentkezőket is a programban.

Jelenleg egyre bővűl a kutatónők száma a világban, már nem jelent hátrányt, ha valaki nőként jelentkezik kutatói állásra, így már csupán az álmokon és a kellő kitartáson múlnak az eredmények.

"Minden egyes álláshirdetésnél oda van írva, hogy azonos kvalifikáció esetén a női nemű jelentkezőt fogják választani. Jóval kevesebb női kutató van, nagyon örülnek neki, ha valaki nőként jelentkezik."

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Már négy hónaposan bölcsődébe adta kislányát Karikó Katalin

A világhírű kutató elmesélte azt is, hogy férjével eltérő műszakban dolgoztak, így a gyerek közvetített közöttük. De együtt mindent megoldottak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 02.

hirdetés

Az anyaság és karrier lehetőségéről beszélt Karikó Katalin a Doktoranduszok Országos Szövetségének online rendezvényén.

Elmesélte, hogy már a terhessége idején - a radioaktív anyagokkal végzett vizsgálatok miatt - csökkentenie kellett a laboratóriumi munkát. A világhírű tudósnak a bölcsőde nagy segítséget jelentett, mikor 1978-ban megkezdte munkáját a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban doktoranduszként - írja a Szegedi Tudományegyetem Hírportálja.

"Miután megszületett a lányom, már négy hónapos korában a bölcsődébe adtam. Nagyon kedvezményes volt ez az ellátás a ’80-as évek elején. A gyermekorvos napi látogatása pedig biztonságot jelentett.

Lehetett üzenő füzetbe írni azoknak, akikre rábízta az anya a gyermekét. A dolgozó nő úgy érezhette, hogy szakértők vigyáznak a kicsire, akit közösségben helyezett el. A bölcsőde nagy segítség egy női pályán" - mondta Karikó Katalin.

Amerikában sem volt egyszerű összeegyeztetni a munkát és a családot.

"Reggel 5-6 órakor már a laboratóriumban kezdtem a napot.

hirdetés
A kislányom már második-harmadik osztályos korában tudta, hogy egyedül kell felkelnie, fel kell öltöznie. Ha a férjem az éjszakai műszakból hazajött, elvitte az iskolába. Később már egyedül ment a buszmegállóba, ahol az iskolabusz felvette. Én pedig délután mentem érte az iskolába"

– mesélte a kutató. Azt is elárulta, hogy mivel férjével különböző műszakban dolgoztak, így a lányuk "közvetített" közöttük. Sokszor kérdezték a kislányt, hogy "mit mondott apád" vagy "mit mondott anyád"? De végül közösen megoldottak mindent.

Elárulta, hogy kislánya nagyon önálló lett, de mivel egyedül öltözött, ezért "nem láttam reggelente, hogy mibe öltözik a lányom. Így aztán előfordult, hogy amikor érte mentem délután az iskolába, látom: a lyukas nadrágja van rajta. Kérdeztem: Miért ezt vetted fel az iskolába? Mert ez a kedvencem – válaszolta".

Karikó Katalin kislánya - Francia Zsuzsanna - a sportolói pályát választotta, élsportoló lett és két olimpiai aranyérmet is szerzett evezésben. A gyereke sikerei kapcsán sokáig úgy tartották számon, mint az olimpiai bajnok édesanyja.

A kutató azt is elmondta, hogy számára fontos példát mutattak szülei, akik keményen dolgoztak: "a szüleim is példaképeim voltak. Sokat dolgoztak és támogattak… Boldog gyerekkorom volt".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Nem várt siker: Curtis és Szabó Ádám klipjét Los Angelesben díjazták

Az Ez vagyok én című dalukhoz készült elképesztő látványvilágot a Los Angeles Film Awards legjobb videóklip kategóriájában díjazták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 03.

hirdetés

A Los Angeles Film Awards legjobb videóklip kategóriában díjazta Curtis és Szabó Ádám remekét, az Ez vagyok én-t. A klip 2 hónapja debütált és már több mint kétmilliószor pörgették a YouTubeon.

Február végén robbant be a két előadó kollaborációja, amely barátságuknak is himnusza is egyben.

A klip elképesztő látványvilággal érkezett, ami nem is meglepő, hiszen a videón már összeszokott stáb dolgozott. A mesteri anyagot Jimy J. Hollywood rendezte, a srácok pedig annyira parádésan alakítottak, hogy emellett még az Egyesült Államokban sem tudtak szó nélkül elmenni.

„Amikor először meghallgattam a dalt rögtön megfogott a mondanivalója, hogy a barátság mennyire fontos dolog Ádi és Curtis életében. Szerettük volna ezt megjeleníteni olyan köntösben ami egy kicsit vad, vakmerő, ezért gondolkodtunk kosztümös megvalósításban és így alakítottuk Curtis kedvenc filmjéhez”

- emlékezik vissza a rendező.

„A gyártásvezetőm telefonált hogy megnyertünk egy olyan díjat Los Angelesben, amit előttünk James Arthur és Travis Barker vitt el! Nagyon büszkék voltunk erre a videóklipre már előtte is, de ez hatalmas elismerés nekünk! Köszönöm az egész stábnak a kitartó munkáját”

- osztotta meg Jimy J. Hollywood.

hirdetés

Curtis így reagált: „Ez óriási elismerés, ráadásul éppen az a klipünk nyert, ami a szívügyünk volt már az első pillanattól kezdve. Az a video, ami az igazi barátságról, a feltétel nélküli, őszinte barátságról szol. Nagyon jó érzés, hogy nem csak a nézők, hanem a szakma is elismeri a munkánkat. Teljesen meglepett a hír, de nagyon örülök és büszke vagyok a csapatra”.

VIDEÓ: Ez vagyok én


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Sok súlyos koronavírusos beteg életét mentheti meg a magyar fejlesztésű lélegeztetőrendszer

Az Óbudai Egyetemen kifejlesztett prototípus nagyszámú, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg egyszerre történő és személyre szabott lélegeztetésére használható, akár kórházi körülményeken kívül is.
MTI, címkép: Óbudai Egyetem - szmo.hu
2021. április 23.

hirdetés

Sok súlyos állapotú koronavírus-fertőzött életét mentheti meg annak a magyar fejlesztésű lélegeztetőrendszernek a prototípusa, amelyet az Óbudai Egyetemen fejlesztettek ki.

Az egyetem pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint

a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa nagyszámú, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg egyszerre történő - személyre szabott - lélegeztetésére használható, akár kórházi körülményeken kívül is.

Az Óbudai Egyetemen - mérnökök, orvosok, fizikusok, matematikusok közreműködésével - tavaly indult MassVentil projekt keretében valósult meg a tömeg-lélegeztetőrendszer mobilizálható, könnyen szállítható prototípus változatának (konténeres megoldás), valamint a tesztkörnyezetének a kialakítása, és már tesztelték is a berendezés működését.

Az egyetem közleménye szerint a tömeg-lélegeztetés az egyéni lélegeztetés hagyományos módját egészíti ki új funkciókkal, ellentétben a járvány első hullámánál kialakított úgynevezett társlélegeztetés koncepciójával.

A tömeg-lélegeztetőrendszer az egységesített szoftvermegoldásaival az orvosi munka hatékonyságát is növeli: egyszerre több páciens hatékony monitorozására ad lehetőséget. Egyben védi a szakszemélyzet egészségét azzal, hogy a kilélegzett levegőt a pácienstől automatikusan elszállítja és megszűri - írták.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A magyar fotós képei eddig 11 alkalommal nyerték el a National Geographic Nap képe elismerését

Kószó András egyik Magyarországról készített filmjét pedig bemutatta az ismeretterjesztő csatorna az Európa a magasból című sorozatában.
Fotók: Kószó András - szmo.hu
2021. április 24.

hirdetés

Hogyan kerül egy magyar fotós képe a világ egyik legismertebb ismeretterjesztő magazinjába? Ráadásul - a magát amatőr fotósnak tartó Kószó András - nem is egy képét tartották méltónak a közlésre.

Hogyan kezdett fotózni, miért a természet ejtette rabul és hogyan került kapcsolatba a világhírű magazinnal? Erről is mesél a Szeretlek Magyarországnak Kószó András.

"A képi ábrázolás már gyermekkoromban elbűvölt, különösen a magasból elém táruló természeti szépségek, tájak, különleges helyszínek, amik nagy hatással voltak már akkor is rám. Édesapám pilótaként sokszor magával vitt repülései során, így a madarak szemszögéből láthattam a lenti világot.

Nagy öröm volt számomra, amikor hazánkban is elérhetővé váltak a kamerával felszerelt drónok, az elsők között jutottam hozzá egy ilyen szerkezethez, azóta is ez a kedvenc fotózási eszközöm.

Úgy érzem, jól döntöttem, hisz az általam készített fotók már 11 alkalommal nyerték el a National Geographic online felületén a Nap képe címet, majd a Hónap képe címet is kiérdemeltem, ami a magazinban is megjelent.

A fotózáson túl kedvencem lett a filmkészítés is, e technika alkalmat adott arra, hogy minél szebb és szebb tájakat, épületeket, természeti jelenségeket örökítsek meg a csodálatos Magyarországról.

Különösen a kevésbé ismert, eldugott, a nagyközönség által nem ismert helyeket szeretem előszeretettel bemutatni.

Ha lehetőségem van külföldre utazni, ott lapul nálam a kamerám, hisz elengedhetetlen számomra, hogy megörökítsem az ottani, helyi szépségeket is, majd útifilm formájában közreadni.

hirdetés

Örömmel és egyben büszkeséggel tölt el, hogy egy angliai filmvállalat, aki a Nat Geo filmjeit is készíti, elkérte az egyik Magyarországról készített filmemet és bemutatta a National Geographic, az Európa a magasból című sorozatában, ami a csatornámon jelenleg is itt elérhető.

VIDEÓ: Magyarország madártávlatból

Ezen kívül több külföldi tv társaság is keresett meg hasonló kéréssel, hogy útifilmjeimet bemutathassák csatornájukon.

Egyre jobban érdekel a filmkészítés is, hisz munkámból adódóan már olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy

a Magyarországon forgatott híres amerikai filmekhez is készíthettem zászlókat, ami gyakorlatilag a „fő foglalkozásom”. Vehettem már részt forgatáson is, és ez még jobban megerősített abban, hogy ha hobbiként is, a fotózást és a filmkészítést tovább folytassam és mind magasabb szintre emeljem, hisz mindennapjaim részévé vált e tevékenység."

Ezek a fotók jelentek meg a National Geographic-on a Nap képekén:

András fotógalériáját ITT találod.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: