News here
hirdetés

SIKERSZTORIK

Így készül a valódi kézműves fagylalt

Féltve őrzött családi recept alapján készül Gyulán több mint ötvenféle kézműves fagylalt Lindenberger Lajosnál.

Link másolása

hirdetés

Lindenberger Lajos gyulai cukrász több mint 40 éve dolgozik a szakmában, családja 130 éve él a városban. Apai nagyapja mézeskalácsos volt, nagybátyjának cukrászüzlete volt Gyulán, ő is a családi hagyományt folytatta, amikor a Leiningen utca 8. szám alatt fagylaltozót nyitott. Kézműves fagylaltjai ma már fogalomnak számítanak a helybeliek, és a városba látogatók számára, különösen azért, mert nála főzött fagyit lehet kapni, és itt van a legjobb tejmentes jeges csoda. A Lindenberger-fagyik titkos receptjét ugyan nem tudtuk meg, de a fagylaltkészítésről, és a szakma szeretetéről annál többet.

- A családban hagyomány a cukrászat. Miért kezdett el mézeskalácsokkal foglalkozni az Ön nagyapja?

- Abban az időben - az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején - az iparosok nagy része két lábon állt. A mézeskalács-készítés volt az ipar, emellett volt egy földje, ahol méhészettel is foglalkozott, ez biztosította az alapanyagot a mézeskalácsokhoz. Akkor már tudták, amit ma kezdenek újra felfedezni: egy embernek 2-3 lábon kell állnia ahhoz, hogy megéljen.

- Édesapja cukrász volt. A mézeskalács-készítés szolgált mintául?

- Nem, édesapám eredetileg vaskereskedőnek tanult, a Schmidt cégnél dolgozott kereskedősegédként. Úgy beszélte rá a bátyja, az én nagybátyám, hogy tanulja ki a cukrász szakmát. Édesapám 1926-ban szerezte meg a cukrász segédlevelét, 1942-ben pedig a mesterlevelét.

hirdetés

A nagybátyám 1927-ben üzletet nyitott; akkor még sózott jéggel készítették a fagylaltot, és azzal hűtötték a vitrineket, a régi jeges hűtőszekrényeket. 1938-ban szerezte be az első fagylaltgépét. Nagybátyám és édesapám elsősorban tortákat, bonbonokat, briósokat, sós és édes uzsonnasüteményeket készített, és emellett fagylaltokat. A cukrászatnak már akkor is elengedhetetlen ága volt a fagyikészítés.f_11

- Önt mi vitte a cukrász pályára?

- Ezt láttam otthon. Legszívesebben erdész lettem volna, ám némi szülői ráhatás és a szakma iránti érdeklődés a cukrászat felé terelt. Már az édesapám is a nagybátyám gyulai cukrászüzletében tanult és dolgozott, én is ott kezdtem a szakmával foglalkozni 1970-től, mint segítő családtag. Önálló cukrász 1982-ben lettem.

Az alapanyagból "élő" anyag lesz a cukrász keze alatt

Lindenberger Lajos diákévei alatt, amíg a cukrászüzletben dolgozott, megtanulta a pontosságot, az alaposságot, a munkaszeretetet, és azt hogy az ember keze alatt a "holt" anyagból – lisztből, cukorból, élesztőből- lesz élő anyag, amely megkel, a sütőben megsül. "A mi szakmánk hetven-nyolcvan százalékban favágásból áll: piskótasütésből, krémkeverésből, felvágásból, kiszúrásból stb. Húsz-harminc százaléka a burkolás, díszítés, a fagylaltnál a fagyasztás módja, vagyis az, ami szép benne. Persze ha a kísérletezést is beleszámolom, akkor több a kreatív munka."fagyi_lindenberger

- Milyen fagylaltok készültek hajdanán a Lindenberger cukrászdában?

- Szinte mindenféle gyümölcsöt használtak, amely fellelhető volt abban az időben: citrusféléket, epret, meggyet, málnát, egrest. Tejes fagylaltok közül a klasszikusokat készítették, vaníliát, csokoládét, puncsot, kókuszt. Banánt és egyéb, egzotikusnak számító gyümölcsöt nem használtak. A választék azért már akkor is széles volt. A negyvenes-ötvenes évekből megőrzött régi cukrászkönyvem, a Földes-Ravasz a tejes és a gyümölcsös fagylaltok közül legalább 30-40 félét felsorolt.

- Saját receptekkel dolgozik?

- Amiket használok, azok leginkább édesapám saját receptúrái. Azért valljuk be, a világ és a nyersanyagok annyit változtak az 1920-as, 30-as vagy 40-es évek óta, hogy a régi leírásokon időről-időre változtatni kell. A vendégek ízlése is változik.

- 32 éve készít önállóan fagylaltokat. Azóta mi változott?

- A vásárlói igényeknek megfelelően a fagylaltok krémesebb állagúak lettek, és ma már elvárás, hogy sokfélét készítsünk. A klasszikus ízeken kívül el kell menni az újdonságokig, így került be nálunk is a választékba a sárkánygyümölcs, illetve a homoktövis.

Csak létező gyümölcsökből, termésekből készítek fagylaltot, és azokból is csak azt használom, amelynek viszonylag karakteres íze van. Tehát rajzfilmfigurákról elnevezett, vagy például pisztáciával készült fagyit nem vagyok hajlandó készíteni. Nem tartom karakteresnek a pisztácia ízét.fagyi08

A Lindenberger-fagylalt titka

Fagylaltjai nem porból készülnek. Mindig, mindenütt, a főzött, kézműves fagylaltot részesíti előnyben. Lindenberger Lajos úgy fogalmaz, hogy biztosan megvan a maga szerepe a porfagylaltnak is, csak az már nem a cukrászszakmához tartozik. Az már "egyenfagylalt", amely Gyulától Sopronig egyforma. "Abban nincsen ráció, szellem, nincs benne a szakma szeretete, az ember keze munkája, az a tudás és tapasztalat, amelyet az évek alatt összeszedett."

- Miben különbözik a Lindenberger-fagylalt a díszekkel teleszórt, erőteljes színű fagyiktól?

- Nem díszítem a fagylaltokat, mert az nekem szakmailag nem tetszik. A fagylaltra szórt, vagy fagylaltba tett gyümölcsdarabokból – legyen az alma, körte, banán, ananász – nem jut egyenlő arányban minden vevőnek. A legtöbb gyümölcsdarab megfagy. Lehet, hogy konzervatív az ízlésem, de nem a külcsínre megyek, nálam az számít, hogy ízletes és megfelelő állagú legyen a fagylalt. Az állagnál számít a krémesítés is. Kipróbáltam, milyen, ha még krémesebb, azután mégis visszatértem a hagyományosabb formához. Nem habosítok. Lehet, hogy nem annyira krémes a fagyi, ám sokkal teltebb, feszesebb állagú. Azt teszem, amit a gép tudása és amit az alapanyagok lehetővé tesznek. Ezek még főzött fagylaltok! Közel ötvenféle fagylaltot készítek. Ha beszerezhető hozzá az alapanyag, akkor a vásárlók kívánságait is teljesítem.fagyi06

- Hogyan tudja biztosítani a kézműves fagylaltokhoz a megfelelő minőségű alapanyagokat?

- Az a szerencsém, hogy a szüleim is átadhatták a tapasztalataikat, a szakmában pedig több évtizede vagyok. Kialakult a beszállítói köröm, akiktől a málnát, az epret, a meggyet és a többi gyümölcsöt veszem. Tudják, miért kell, mihez használom fel, pont a legjobb időben szedik le ahhoz, hogy még ne legyen túlérett, de ízben, illatban ott legyen. Minden tiszteletem a nagybani termelőké, de nem a nagy fajtákat keresem, hanem a még régi, kis kertekben föllelhető epret veszem meg.

Sajnos ma már az alapanyagok nem ugyanazok, mint 30 évvel ezelőtt. Egy nem szakmabéli vásárlónak egy kiló cukor az egy kiló cukor. Pedig óriási a különbség a kristálycukrok között. Itt volt a szomszédban a sarkadi cukorgyár, amely közép színű cukrot adott, nem olyan hófehéret, mint amit most lehet kapni. Most mindenki el van ájulva attól, hogy milyen szép fehér. Ha az ember ma egy tálba magasról kiönt egy zacskó kristálycukrot, és látja, hogy nem történik semmi, csak leperegnek a cukorszemek, akkor az rendben van. Ám ha látja, hogy elkezd felhősödni, és száll belőle a por, akkor a mész száll ki belőle… Ez pedig a cukor felhasználhatóságát, konzisztenciáját rontja.

Így lesz kiváló a fagylalt minősége

Biztosítani kell a sterilitást, nagyon szigorúan be kell tartani a gyártási előírásokat és a megfelelő anyaghányadot. A receptúrában szereplő alapanyagokat az előírt mennyiségben kell felhasználni, nem lehet belőlük egy dekával sem több vagy kevesebb a fagylaltban - így érik el azt az ízt, azt a hatást, amelyet megszoktak tőlük a vevők.

A valódi kézműves termék szakszerűen, otthoni vagy kisüzemi (és nem nagyüzemi) körülmények között, minőségi alapanyagokból előállított élelmiszer.

fagyi04

- Mi a legszebb a szakmában?

- Amikor az ember megfőzi, lehűti a fagylaltot, és látja, érzi, hogy ez tényleg olyan lett, mint amilyet akart. Nem használok csúcstechnológiás gépeket. Egy közepes gépet használok, amire figyelni kell. Ez nem az a kategória, hogy beleöntöm az alapanyagokat, beállítom tíz percre, majd tíz perc után csönget. Emellett ott kell lenni, figyelni kell rá, együtt kell élni vele. Ellenőrizni kell, hogy kell-e még tovább fagyasztani, vagy kivehető a gépből.

- Tejmentes, laktózmentes fagylalt mióta van a kínálatban?

- Nálam elég régen. Azért tudni kell, hogy a cukrászok 3 féle alapfagylaltból dolgoznak. Az első a sárga, a vanília alapfagylalt, a második a fehér alapfagylalt, a harmadik csoportba tartoznak a vizes alapú fagylaltok, amelyekből a gyümölcsfagyik készülnek. Utóbbiak megemelt gyümölcshányaddal készülnek, ezért lehet őket szép, krémes állagúra kifagyasztani, a bennük lévő pektintartalom kihasználásával.

Folyamatosan tartok tejmentes fagylaltokat, a gyümölcsfagylaltok - kökény, kivi, őszibarack, áfonya, citrom - eleve tejmentesek. 3-4 tejmentes, laktózmentes fagylalt mindig van a pultban, és ha szólnak a vevők, hogy most kellene valamelyikből, akkor elkészítjük.

- Gyakran kísérletezik?

- Az ember mindig próbál valamit újítani. Ezért járok versenyekre, kiállításokra - bár nem indulóként, hanem látogatóként. Ott azért mindig kap valami ötletet az ember. Az idei fagylaltversenynek a túró volt a kötelező fagylaltja. Megtetszett, megfogott, és azóta nálam is van túró. Persze a saját ízlésem szerint készítem, és nálam a túró az túró, nem vegyítjük mindenfélével. Ugyanígy mondhatom a rizst, a tökmagot. Sokáig én voltam az egyetlen Gyulán, aki gesztenyefagylaltot készített. Az utóbbi évek újdonságai közül említhetném a homoktövist, a sárkánygyümölcsöt, a mákot, a kökényt, a tejbegrízt és a tejberizst.fagyi01

- Mi a kedvenc fagylaltja?

- A vanília, a citrom és a csokoládé. Ha elmegyek valahová, akkor rendszerint háromgömbös fagylaltot kérek, a vanília és a citrom mellé egy harmadikat is választok, olyat, ami felkelti az érdeklődésemet. Egyébként a fagylaltpultban citromnak mindig lennie kell, ez nálam alapelv, és egy pirosnak – például meggynek vagy málnának.

- Mit tekint a legnagyobb elismerésnek?

- A legnagyobb eredmény a vendégek elégedettsége. 2011-ben pedig Békés megye kézművese lettem. Az iparkamara kézműves tagozata terjesztett fel a kamara elnökségéhez, harmadmagammal, az elnökség döntése pedig az volt, hogy én kapjam meg a díjat. De ugyanilyen elismerés, hogy a leghíresebb tanítványom, Erdős Hanna 2010 novemberében Luxemburgban, 2012-ben pedig Erfurtban a szakács- és cukrászolimpián arany- és bronzérmet szerzett, így világbajnok lett.fagyi05

Ha szereted a jó fagyit, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Exkluzív dokumentumfilm sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA
A magyar válogatott labdarúgó először engedett betekintést az életébe.

Link másolása

hirdetés

A több mint 20 éves, étrendkiegészítőket és speciális élelmiszereket gyártó és forgalmazó BioTechUSA-cégcsoport a The Feeling of Success mottója égisze alatt folyamatosan keresi és támogatja azokat a sportolói sikertörténeteket, melyek mögött kézzelfogható, áldozatos munka lakozik. Ezen gondolat mentén készített a vállalat egy háromrészes exkluzív dokumentumfilm sorozatot Szalai Attila magyar labdarúgó válogatott focistával, amely egyedi módon és most először dolgozza fel a tehetséges sportoló sikerei mögött rejtőző életet.

Szalai Attilát a szorgalom hajtja előre

A 24 esztendős Szalai Attila 27-szeres magyar válogatott labdarúgó, jelenleg a török Fenerbahçe együttesének oszlopos tagja. Pályafutását Gödön kezdte, majd Vácon és a Vasas SC utánpótlás csapatában játszott, 2012-ben pedig a Rapid Wien szerződtette egy hét próbajáték után. 2017-ben két évre visszatért Magyarországra – a Mezőkövesdi SE-nél írt alá –, majd másfél évet töltött a ciprusi Apollon Limassol gárdájában, ahonnan 2021 januárjában igazolt át az isztambuli csapathoz. A fiatal sportoló gyermekként nem volt különösebben kiemelkedő tehetség. A mozgáskoordinációja és a labdaügyessége sem volt jó, de édesapja segítségével és hihetetlen szorgalmával, kitartásával bebizonyította, hogy minden lehetséges. Alázatos és fókuszált munkával folyamatosan fejlődött, amit jól példáz, hogy amikor leigazolták Vácra, már a 2 évvel idősebb korosztályban is megállta a helyét.

Elérni és megélni a sikereket

A labdarúgó felnőttként diszkrét, visszafogott életet él, olyannyira, hogy a karrierje során most először engedett betekintést sportolói- és magánéletébe. Szalai Attila szponzoraként a BioTechUSA készített egy háromrészes dokumentumfilmet a focistával, a vállalat mottója, a „The Feeling of Success” égisze alatt. A cég fontosnak érzi, hogy a több mint 20 éve felhalmozott sporttáplálkozási tudást átadja, hiszen ez nemcsak kötelessége, de felelőssége is. A BioTechUSA azonban nemcsak a konditermi edzés és az életmódváltás szakértője, számos élsportolóval dolgozik együtt, például Rodrygo Silva de Goes brazil labdarúgóval, a Real Madrid csatárával, illetve egyéb csapatokkal is több különböző sportágból. Ezt a 90 főből álló márkanagykövet csapatot erősíti Attila már több mint egy éve.

„A mottónk lényege, hogy termékeinkkel és szakértelmünkkel a legjobbat hozzuk ki a fogyasztókból, akik ezáltal megélhetik saját sikereiket, ami mindenkinek mást és mást jelent. Olyan sportolókat és influencereket szponzorálunk, akik keményen megdolgoztak a sikerért és példamutató életmódjukkal rengeteg embert inspirálnak. Büszkék vagyunk rá, hogy Szalai Attila a csapatunk tagja, hiszen mentalitása és az eddig megtett útja is azt példázza, hogy mennyit számít a befektetett munka” – mondja Lévai Bálint vezérigazgató, társtulajdonos.

A kezdetektől napjainkig három részben

A napokban debütált első videóban Szalai Attila gyerekkoráról és pályafutása fontosabb állomásairól tudhatunk meg többet saját és szülei visszaemlékezésein keresztül, és betekintést nyerhetünk az élsportoló mindennapjaiba. Arról, hogy mit jelent számára a foci, így fogalmaz: „a legnagyobb boldogságot és a legnagyobb örömöt okozza az az érzés, hogy mindennap pályára léphetek, és azt csinálhatom, amit szeretek, és amiről egész kiskoromban álmodtam. És ez varázslatos.”

hirdetés

A sorozat következő két részében a magyar válogatottal átélt sikerekről, a sérülések lelki megéléséről, a törökországi mindennapokról, ahol barátnőjével él és a siker mögötti élet mozzanatairól lesz szó.

A BioTechUSA-ról bővebben:

A BioTechUSA Európa egyik legnagyobb és legdinamikusabban növekvő étrend-kiegészítő és speciális élemiszer gyártójaként és forgalmazójaként jelenleg több mint 100 országban, 24 webshoppal, 270 franchise üzlettel és 4500 partnerrel van jelen. A BioTechUSA-n túl a cégcsoporthoz további három márka tartozik: Magyarország legnépszerűbb étrend-kiegészítő webáruháza, a Builder, az átlag vitaminfogyasztókat megszólító új multibrand webáruház, a VitaminShop és a Scitec Nutrition. A vállalat folyamatosan fejleszti termékportfólióját, hogy az egyre színesebb vásárlói igényeknek maximálisan megfeleljen. Aktuális termékkínálata több mint 1600 termékből áll, így támogatva a legkülönfélébb vásárlói célokat, legyen szó fogyásról, izomtömeg-növelésről vagy teljes életmódváltásról. A vállalat aktív adományozási tevékenységet is folytat, mely során többek között egészségügyi dolgozókat, rászorulókat és nonprofit szervezeteket támogat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Magyar édesanya talált megoldást a felesleges ajándékozásra
Szalkai Zsófia egy olyan weboldalt álmodott meg, ahol a szülők összegyűjthetik, mire is van igazán szüksége a gyerekeknek.

Link másolása

hirdetés

Szalkai Zsófia és férje egy két- és egy hároméves gyermeket nevelnek. Rájöttek arra, hogy a rokonoktól rengeteg felesleges dolgot kapnak, ami hamar a fiókban, vagy rosszabb esetben a kukában végzi. Zsófia úgy érezte, ezen változtatnia kell, ezért tapasztalatcserére hívta a szülőket, így született meg a Csiriboo.

– A honlapon tulajdonképpen egy kívánságlistát hozhatunk létre saját gyermekünk igényeire szabva. Miért fontos ez?

– Az online kívánságlista lényege, hogy az anyukák és apukák az interneten gyűjthetik össze bármilyen weboldalról vagy az oldal termékajánlatai közül, hogy a gyerkőc milyen ajándékra vágyik. A szülők jelezhetik, hogy milyen ajándékot tartanak a legmegfelelőbbnek mind kialakításban, mind minőségben, mind akár környezettudatosság szempontjából. A kapott Csiriboo-linken a hozzátartozók megtalálják a listát, amiből tudnak szemezgetni és kényelmesen meg is rendelhetik a kiválasztott webshopon keresztül az ajándékot, ezzel sok időt és utánajárást megspórolva.

– Nem sértődik meg az ajándékozó, hogy úgymond megmondják neki, mit vegyen?

– Nem, nem gondolnám. Miután egy családba új gyermek születik, a hozzátartozók és barátok évről-évre próbálják minden földi jóval ellátni a kicsit, ez viszont óhatatlanul is a visszájára sülhet el. Egy idő után már lépni sem lehet a lakásban a használaton kívüli játékoktól, az egyáltalán nem is hordott ruhák pedig olykor már a szekrényben sem férnek el. Nem mellesleg a felesleges vásárlások miatt az ökológiai lábnyomunk is növekszik.

hirdetés

– Ez akkor is egy merőben új szokás. Hogyan érdemes kommunikálni a barátokkal, családdal, hogy érezzék a környezettudatosság fontosságát?

– Ez nagyon nehéz, nem tagadom, de kicsi lépésekben lehet haladni. Én személy szerint tudatos, minimalista anyukaként utánanézek azoknak a termékeknek, amiket megvásárolunk, és olyan termékeket keresek, amelyek fenntarthatóak és egyeznek a nevelési elveinkkel. Ezután kísérleteztem a családom körében. Eleinte valóban megsértődtek, de végül ők is belátták, nekik is könnyebb így. Miután náluk sikerem lett, úgy éreztem, másokat is szeretnék inspirálni. Így született meg a Csiriboo.

– A zöld szemlélet a kínálatban is megjelenik?

– Természetesen. Az ingyenesen használható Csiriboo felületén az ajándékötletek menüpontban olyan előszűrt termékötleteket találhatnak a szülők, melyek környezettudatos hazai kisvállalkozásoktól származnak. Partnereink termékei fenntartható gyártással, újrahasznosított, organikus és bioalapanyagokból készülnek, a minőséget és a tartósságot szem előtt tartva.

– Eddig hányan keresték fel a honlapjukat, hasznosnak találják, akik ide látogatnak?

– Januárban indultunk, azóta már több száz regisztrált felhasználónk van. Pár kattintással egy helyre gyűjthetők az ajándékötletek: használata pedig olyan egyszerű, hogy még a nagymamák is könnyen kiigazodnak rajta. A kezdeményezés erejét pedig jól mutatja, hogy már az indulás előtt támogatóra leltünk az Amerikai Nagykövetség AWE női vállalkozókat felkaroló programja jóvoltából.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
A Huncut Szilva Herceg lett 2022-ben Magyarország tortája
A Magyarország Cukormentes Tortájának pedig a Nagyi kedvence fantázianevű tortát választották.

Link másolása

hirdetés

Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász kreációja, a „Huncut Szilva herceg” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László cukrászmester nyerte a „Nagyi kedvence” fantázianevű alkotással.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket vár minden évben az Ipartestület, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Idén a versenykiírásban

újdonságként az is szerepelt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói jobban érvényesüljenek a tortákban.

Három körös zsűrizési folyamatban születik meg a győztes minden évben. Az első fordulóban megadott jellemzők alapján anonim módon kóstolnak a zsűritagok, innen általában öt torta jut tovább az összesített pontszámok szerint. A második zsűrizési körben újra kóstolják a döntős tortákat és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoznak.

hirdetés

Érdekesség, hogy idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alap ízeit is ezek képviselték, de előkerültek olyan, a cukrászatban szokatlan különleges alapanyagok is, mint az édesburgonya, kapor, rozmaring, vagy akár a libamáj.

A győztest, Karikó Orsolyát (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös)

a Huncut Szilva Herceg ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg.

A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

A második helyezett a Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) által készített „Kék kötény kincse”, lett, míg a harmadik helyen az „Évszakok”, Szivós Zita (Major Cukrászda, Budapest) alkotása végzett.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Az idei győztes a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László „Nagyi kedvence” elnevezésű tortájával lett.

Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz. A torta energiatartalma - 233,8 kcal szeletenként, míg szénhidrát értéke 11,9 g vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

Immáron második éve támogatja a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a Magyarország Tortája versenyt. A Zsolnay 2022-ben is különdíjként felajánlja a Magyarország Tortája 2022. verseny győztese és a Magyarország Cukormentes Tortája 2022. verseny győztese számára a kézzel rajzolt és festett, nagy értékű, egyedi torta tartó tálját.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 16-tól megtalálni a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Magyaros sós töltött kürtőskalács az Év Strandétele
A verseny szervezői azt is elárulták, mi kerül a különleges finomságba.

Link másolása

hirdetés

A balatonboglári Bundi Bijó strandbüfé Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskalácsa nyerte meg az idei Év Strandétele versenyt - derült ki a megmérettetést nyolcadik alkalommal megrendező Balatoni Kör eredményhirdetésén csütörtökön, Balatonudvari fövenyesi strandján.

A győztes a mindig édesnek hitt kürtős kalács műfaját forradalmasítja sós változatokkal. Alapja egy kézműves, sós kürtőskalács, amelybe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül.

A Bundi Bijó büfé új helyként elnyerte a Tork Év felfedezettje díját is.

Idén külön díjazták a büfé és a bisztró kategória legjobbját. Az utóbbi kategóriában a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája nyert, a bisztró a vegán túrógombócával elnyerte a Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági küldöndíját is.

A közlemény szerint a vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta, így idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában is, amit a balatonaligai Tarow "Borsófőzi" Dim Sum vegán étele kapott: kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal, különleges feltéttel.

A verseny zsűrije zömmel gasztronómiai szakújságírókból áll, akikhez idén csatlakozott Wolf András séf is. A zsűri a tíz döntős helyen szerdán végig kóstolta a nevezett strandételeket, ennek alapján született meg az eredmény - írják.

hirdetés

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája szerint a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabb.

Még több információt ITT találsz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: