SIKERSZTORIK
A Rovatból

„Korábban úgy néztek rám az utcán, mint egy torzszülöttre” – Laci 110 kilótól szabadult meg kizárólag edzéssel és diétával

Még az edzője sem gondolta volna, hogy ez lehetséges, ő azonban az első perctől fogva biztos volt benne. Az eredmény magáért beszél: 14 XL-es pólóméretről indult, ma már sima L-eset hord.
Láng Dávid - szmo.hu
2023. március 19.


Link másolása

„Az egész egy berúgással indult 5 évvel ezelőtt. Egy barátommal ittunk, és megígértette velem, hogy vagy lefogyok, vagy megműttetem magam, mert nem akar engem is eltemetni. Egy másik barátját ugyanis már elvesztette korábban hasonló okok miatt. Ekkor voltam 240 kiló, a csúcson pedig 260.”

Így kezdi történetét a most 46 éves Hevesi László, akiről sokadik ránézésre is lehetetlen volna megmondani, hogy néhány éve még az is komoly nehézséget okozott számára, hogy elgyalogoljon a közeli boltig, vagy felmásszon az első emeletre.

Folyamatosan próbált ugyan fogyni, edzésekre is eljárt, de mindig hamar visszaszedte a leadott kilókat. Az említett ígéret viszont fordulópont volt számára: „Én az a régi vágású srác vagyok, akit az adott szó kötelez. A műtéttől nagyon féltem, így maradt a másik opció.”

Mindez egy Márton-napi vacsorán hangzott el. Egyetlen kérése volt, mégpedig az, hogy a születésnapját, február 10-ét még megvárhassa. 2018. február 12-én viszont tényleg megtette az első lépést: aznap beszélt először az edzőjével, Bánhidi Orsolyával, akinek talán a legtöbbet köszönheti.

„A korábbi edzőtermét hívtam fel, ahol akkoriban dolgozott, és egyből őt javasolták. Egy háromszemélyes edzőpadra ültünk le beszélgetni, de alig fértünk el rajta, természetesen nem miatta” – idézi fel.

Az első találkozás Orsiban is élénken megmaradt. „Én alapvetően elég lazán fogom fel a dolgokat, ezért is meglepő volt, ahogy leült mellém, és teljesen komoly arccal, ellentmondást nem tűrően kijelentette: »Elterveztem valamit, és amit én elterveztem, az úgy is lesz. Mit kell hoznom, mikor jöjjek, mennyibe fog kerülni?« Mondom, úristen, ki ez az ember?”

Újdonsült tanítványa azonban már az első edzésen meggyőzte: „Vért izzadt, majdnem sírt. Ezután már tudtam, hogy nem a levegőbe beszél.”

„Bevillant egy megfoghatatlan érzés, hogy ennek az embernek muszáj segítenem”

Amikor Laci bevonult katonának, még teljesen átlagos testsúllyal rendelkezett. Tiszti pincérként felment a súlya 120-130 kilóra, de még ezt is egész sokáig tartani tudta. A leszerelése után viszont folyamatosan hízott egyre nagyobbra, 1996-tól 15-18 év alatt érte el a bőven 200 kiló feletti mélypontot.

„Ennek az egésznek persze van egy lelki háttere is. Sokszor éreztem magam boldogtalannak, amivel párhuzamosan rengeteget ettem” – meséli. Szintén hozzájárult a helyzet romlásához, hogy akkoriban kocsmát és játéktermet is üzemeltetett, az éjszakázáshoz pedig sok energia kellett.

„Rendszeresen úgy indítottam az estéket, hogy betoltam 10 zsemlét, mellé egy 2 literes kólát, reggel a büfékocsinál 2 lángost, majd otthon elfeküdtem. Iszonyú mennyiségű kalóriát bevittem.”

Előfordult, hogy egy nap alatt felment a vérnyomása 217/120-ra, illetve a cukra is nagyon megugrott. Amikor bement az ügyeletre, azt mondták neki, hogy egész életében vérnyomáscsökkentőt kell majd szednie. Ezt leszámítva viszont semmilyen kivizsgáláson nem járt, egyszerűen csak elhatározta, hogy le fog fogyni.

Edzője szerint ha látta volna orvos, valószínűleg nem ajánlotta volna neki, hogy sportoljon, mert ilyen testsúlynál könnyen járhat például izomsérüléssel, vagy akár szív- és érrendszeri problémával.

„Sokkot kaptam, de elvállaltam” – mondja Orsi, akinek előtte még nagyságrendileg hasonló testsúlyú kliense sem volt. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy személyi edzést kapacitás hiányában nem vállalt, csak csoportokat, de fogalma sem volt arról, mit fog kezdeni Lacival, ha a saját adottságaival lejön edzeni hét másik ember mellé.

„Átgondoltam, mi az, ami jelen pillanatban extrémnek számít neki. Ez az ő esetében annyi volt, hogy a 10 centis tárcsára fölléptünk, aztán leléptünk. Aztán az egyik oldalra, majd a másikra. Innen indultunk.”

Egy pillanatkép nagyon erősen megmaradt Orsi emlékezetében: „Három hete járt még csak Laci hozzám, amikor megláttam őt az utcán, amint épp egy zebrán sétált át. Köszönni nem tudtam neki, mert túl messze volt, ezért csak néztem távolról a nehézkes mozdulatait, mint egy lassított felvételen. Ekkor egyszer csak bevillant egy megfoghatatlan érzés, hogy ennek az embernek muszáj segítenem.”

Négy év alatt mínusz 110 kiló

Edzője kezdetben csak annyit szeretett volna, hogy a többiek fogadják el Lacit, ne menjen el a kedve néhány alkalom után. Konkrét célokba ekkor még nem mert belegondolni, először talán egy évvel később kezdett hinni benne, hogy ebből az egészből akár óriási eredmény is születhet.

Szerencsére a csoport többi tagja nagyon megértő volt: 8 év alatt összejött egy olyan 40-50 fős csapat, ahová Orsi gond nélkül lehozhat bárkit az egyéni adottságaitól függetlenül, mert biztos lehet abban, hogy nem fogják kinézni maguk közül. Akik hajlamosak voltak arra, hogy kritizáljanak másokat, vagy akár gúnyolódjanak rajtuk, már korábban lemorzsolódtak.

Laci dolgát az is megkönnyítette, hogy mivel a gyakorlatokat egységekre bontották és időre végezték, csinálhatott mindent a maga tempójában, ezzel nem hátráltatta a többieket. Az első időszakban heti 2 edzésre járt, majd ezt fokozatosan heti 3-ra, 5-re, végül pedig 11-re emelte. Az utóbbi azt jelentette, hogy minden hétköznap reggel és este, valamint szombatonként is ott volt a teremben. Orsi kollégája, Matus Mónika szintén rengeteget segített neki, főleg a legelején.

„Rengeteg hullámvölgy és súlyliftezés volt, előfordult olyan is, hogy minden erőfeszítés ellenére három hónapon át egyetlen kiló se jött le rólam” – idézi fel. Ezt nagyon rosszul élte meg, de Orsi folyamatosan motiválta őt, hogy nem szabad feladnia. Kitartott, és alig egy héttel később meg is lett az eredménye: hirtelen közel 10 kilóval kevesebbet mutatott a mérleg.

Az edzések mellé kemény diéta is társult: volt olyan időszak, hogy szinte csak túrót és gyümölcsöket ehetett. „Imádok jókat enni, de bármennyire hihetetlen, ha most megkérdeznéd, van-e olyan étel, ami nagyon hiányzik, nem tudnék ilyet mondani. A kulcs az önuralom, minden fejben dől el.”

14 XL-es pólóméretről indult, mára sima L-eset hord. Több mint egy évig tartott az is, hogy a maximum 190 kilogrammra kalibrált házi mérleg ne akadjon ki, amikor rááll. Orsival közösen elért fogyásuk 110 kiló nagyjából 4 év alatt, összesen viszont már 140-nél jár.

Tavaly februárban korábbi félelmét legyőzve átesett egy komoly plasztikai műtéten, melynek során 6,5 kiló lógó bőrt, valamint 1,2 liter zsírt távolítottak el róla. Nyolc és fél órán át tartott az operáció, amihez hasonlót előtte még soha nem végeztek Magyarországon. A vágások nyomai azóta is látszanak rajta, jó részük valószínűleg soha nem fog teljesen begyógyulni. Azóta viszont olyan, mintha kicserélték volna.

Ketten Laci egykori nadrágjában

„Aki vékony, el se tudja képzelni, mekkora örömet jelenthet pusztán az, ha fel tudsz menni egy lépcsőn”

Laci számára egyértelmű, hogy amit elért, az legalább akkora mértékben Orsi és a csapat érdeme is, mint a sajátja. Elmondása szerint több helyen is volt edzeni, de ilyen támogató közeggel szinte sehol nem találkozott.

Hiába telt el 5 év, edzője a mai napig meg tud lepődni azon, mit értek el együtt. „Ilyet eddig csak filmekben láttam, nem találkoztam még előben senkivel, aki képes volt ennyit fogyni” – jelenti ki. Laci viszont a legelső perctől fogva biztos volt benne, hogy mindez sikerülni fog.

„Bármennyire hülyén hangzik, én mindig jól éreztem magam a bőrömben, még 240 kilósan is mosolyogtam és vidám ember voltam. Az életminőségem viszont egészen más most: aki vékony, el se tudja képzelni, mekkora örömet jelenthet pusztán az, ha fel tudsz menni egy lépcsőn. Korábban előfordult, amikor mentem az utcán, hogy úgy néztek rám, mint valami torzszülöttre. Ennek mára nyoma sincs, pedig csak kívülről változtam, belül ugyanaz az ember vagyok. Emiatt is nagyon fontos lenne, hogy mindenki számoljon le az előítéleteivel.”

Hogyan tovább? Teljesen elégedett soha nem lesz magával, de már „csak” heti 9 edzésre jár. Azt viszont most is ugyanolyan komolyan veszi. Szeretné motiválni és segíteni is a túlsúlyos embereket, hogy minél több egykori sorstársát meggyőzze arról: igen is van lehetőség a változásra, csak elhatározás és akaraterő kell hozzá.

„A legerősebb visszajelzés, amikor valaki azt mondja, hogy ő csak azért csinálja, mert nekem is sikerült. Olyan barátságok és emberi kapcsolatok alakultak ki itt a teremben, amelyek számomra megfizethetetlenek.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Hatalmas büszkeség: a világ valaha volt két legidősebb olimpiai bajnoka is magyar
Keleti Ágnes másodiknak lépett fel az örökranglistára, ő egyben a legidősebb élő aranyérmes.

Link másolása

Két magyar áll a legtovább élt olimpiai bajnokok listájának élén: a 2016-ban elhunyt Tarics Sándor az első a sorban, a most 102 esztendős Keleti Ágnes pedig a második.

Az 1936-os berlini olimpián a vízilabda-válogatottal aranyérmes Tarics – aki földrengésbiztos épületek tervezésével, feltalálóként jutott el a világhírig – 102 évet és 241 napot élt.

Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója és ötszörös olimpiai bajnok tornásznő: Helsinkiben, 1952-ben egy aranyat gyűjtött be, az 1956-os melbourne-i olimpián pedig négyet.

102 évesen és 65 naposan jelenleg ő a legidősebb élő olimpiai bajnok, az olimpikonok sorában pedig a harmadik legidősebb.

Az aranyérmeseket összesítő listán azzal lépett a második helyre – a leghosszabban élt ötkarikás sportolókat számon tartó honlap alapján –, hogy megelőzte az 1924-es párizsi olimpián az amerikai evezős nyolcassal első James Stillman Rockefellert. A híres amerikai család tagja 2004-ben 102 évesen és 63 naposan hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Libamennyországot varázsolt egy német erdő közepén Feldner Blanka, a Bolond Libás Nő
8 ezer négyzetméternyi, meseszerű birtokon élnek Blanka libái, a tyúkokkal és cicákkal együtt. Imádja őket, és nem tud megválni tőlük. Miután kiszáradt a közeli tó, még saját úszómedencét is kaptak.
Belicza Bea - szmo.hu
2023. február 26.


Link másolása

Feldner Blanka és német férje tíz éve él egy gyönyörű erdőben. Ahogy korábbi cikkünkben olvashatták, saját kezükkel alkották irigylésre méltóan mesésre otthonukat, ami egyre szebb, és ahol egyre többen élnek.

Két éve még öt tyúkjuk, egy kakasuk, négy cicájuk és két libájuk volt. Utóbbiak azóta megsokszorozódtak. Blanka – ahogy barátnője hívja, Ludas Manyi - bizony túltolta. A 11 jókora tojást megenni nem akarták, gondolta, jó lesz kikeltetni. Tudta, hogy ez nem könnyű, szakkönyveket olvasott hozzá. Forgatta a tojásokat, bespriccelte vízzel és betolta a tojó alá.

„Mindenhol azt hallottam, hogy neki sem sikerült, meg neki sem ült meg a mama. Olyan jól csináltam véletlenül mindent, hogy az összes tojásból kikelt egy sárga cukiság. Csodálatos családot alkotnak, a mama és az apa is folyamatosan felügyeli a kicsiket.”

– meséli Blanka.

A nagy örömöt felváltotta egy kis aggodalom. Ahogy nőttek a kis libák, és egyre többet ettek az egyre emelkedő árak mellett, ráadásul a hangjuk is nőtt, felmerült, hogy el kell engedni őket.

„Először mondtam nagy pofával, hogy semmi gond, ez az önellátás, mennek majd a fagyasztóba. De a barátait nem eszi meg az ember!”

Ezután megpróbálta eladni libákat. A feladott hirdetésére a helyi állatvédelem is jelentkezett. Leizzadt hirtelen, mi lehet a baj. Ők viszont csak azért akarták meglátogatni, mert ilyen szépen tartott állatokat még nem láttak.

Jelentkezgettek a tenyésztők, de a Bolond Ludas Nő – ahogy a másik barátnője hívja – nem akarta adni.

„Kértem, hogy küldjenek fotót az új otthonukról. Látni akartam, van-e fürdőhelyük. Ezek hattyúk! Olyanok a mozdulataik. Órákig lehet csodálni őket. Órákig.”

Senki nem tudott olyan luxus libaotthont mutatni, ahova elengedte volna barátait. A tenyésztők ráadásul a gúnárokat akarták.

„Azt mondták, majd ők kiválogatják. Kérdezem, honnan tudják, hogy melyik fiú, melyik lány. Azt mondták, hogy ki kell nyomni. Érted? Na, itt nem lesz nyomkodás!”

Nehezen, de férjével együtt elfogadták, hogy a libák maradnak. Azzal lehet számolni, hogy körülbelül 20 évig. Hacsak nem csap le a madárinfluenza vagy egy róka rájuk. Blanka persze mindent megtesz, hogy ne essen bajuk. Az ólban kis kamerával figyeli, nem jutott-e be ragadozó vagy nem vesztek-e össze a gúnárok.

A tojásokat ezután sem akarják megenni, talán a szomszéd örül majd neki. Füves területük nem túl nagy, de egy bácsi beengedi az állatokat az ő legelőjére.

A libák nagy szerencséjére Blankáék erdejében van egy tó is, nagy szerencsétlenségükre viszont nyáron kiszáradt. Saját úszómedencét kaptak átmenetileg.

„Másfél méterrel alacsonyabb lett a tó szintje. Volt, hogy Gyuri kakas beleesett, félig elsüllyedt a mocsárban. Kitárt szárnnyal ült kifáradva. Üvöltöttem a páromnak, hogy jöjjön, ha én is becsúszok, akkor csak ő menthet ki minket."

Blanka szerint a klímaválság egyértelműen érezhető. Az első években nagyon esős volt ez az észak-németországi terület, de pár éve ugyanolyan meleg, száraz a nyár, mint otthon. „Nagyon száradnak ki a fenyők, már megint ki kell vágatnunk, mert nagy viharban rádőlnek az ólakra. Mi legyen a tölgyfákkal? Nem locsolhatjuk őket.”

Élet az Atelier farmon

A libák mellett tyúkokból is több van, igazi nemzetközi csapat jött össze.

„Gyuri kakas mellett az elején csak a német csajok voltak, a kendermagosék és a lazacosok. Ma már vannak angolok és olaszok is. Na azok nagyon hangosak, reklamálnak, dumálnak egyfolytában. Imádom őket! És vannak a svéd virágtyúkok, akik majdnem kihaltak a 70-es években. A legrégebbi svéd fajta tollazata olyan, mint a virágszirom.”

Ez utóbbi tyúkokat olyan gazdától vette, aki úgy kényezteti állatait, mint Blanka. „Neki nincs kakasa, mert lakótelepi részen lakik, ezért ő kirakott egy kakasposztert a tyúkoknak.”

Szerinte Blanka tyúkjai palotában élnek. Mások is úgy látják, hogy ezeknél a tyúkoknál nagy a luxus.

Több csirkés csoportban benne van, és elragadtatva olvassa, milyen sokan őrülnek meg a szárnyasokért legalább annyira, mint ő.

„Az amerikaiak kedves kisasszonyaimnak, lányaimnak hivják a tyúkokat. Van a csoportban egy olyan nő is, akinek nincs tyúkja, csak imádja a történeteket, amiket megosztunk.”

Blanka csoda állatnak tartja a sok tojást adó tyúkokat. Szerinte ők valóban hasznos állatok. A koszt és kvártélyt nagyjából csak ők dolgozzák le.

A négy cica ellenben nem hoz sok hasznot. A vörös Maja, a fekete Dusty, a cirmos, fehér gumicsizmás Bandika és Smilla nevű tesója fehér sportcipőben is leginkább csak modellként jegyezhető a családban.

Nem kell túl korán kelni az állatok etetéséhez, fél 7-től körülbelül 9-ig mindenki megkapja a reggelijét, megvan a takarítás, szellőztetés és az első torna is.

„A libákkal szinkron repülünk. Ez úgy néz ki, hogy én berepülök nekik, sírnál, ha látnád, és aztán ők is repülnek. Amíg ők legelnek, én elolvasom az e-maileket."

A családi vállalkozásban dolgozó Blanka az irodai munkát home officeban végzi, aztán kétnaponta útra is kell, olyankor elszalad a postára vagy egyéb utazós feladatokat old meg.

Este az állatok bezárása és nyáron a kis kert locsolása marad. Az erdőben élni gyönyörű, de veszélyes is a háziállatoknak. A tyúkokat most a sólyomtól óvta Blanka. „A tyúktartók legnagyobb ellensége. Nem túl nagy madár, de a csőre, lába nagyon erős, megöli a csirkéket.”

A 8 ezer négyzetméteres területen mindig akad tennivaló. Hónapokig söprögették például a faleveleket. „Muszáj, különben kirohad a kevés füves területünk is. Egy részét hátratalicskázom a tyúkoknak, hogy kiszedjék a kis fűszálakat, a másik rész meg megy a komposztálóba.”

Akad még munka a paradicsom, padlizsán, fokhagyma és fűszerek termesztésével, az almaszürettel, a befőzéssel és a szárítással.

„Ad egy fittséget, hogy folyamatosan jövök-megyek gyakorlatilag friss levegőn. Hétvégén sincs pihenés, enniük akkor is kell az állatoknak."

Ilyenkorra marad még Blanka kedvenc hobbija, a farmtáblák készítése. Általában lassan megy, első nap levág pár palettát. Másnap egy órát csiszol, aztán következő alkalommal lefesti az összeset.

A családi céges munka mellett ma már másodállásban vállalkozóként is dolgozik minimálisan.

Megnyitotta a bódéját, az eladó nélküli boltját. Az udvar elején kitette a táblákat, és aki szeretne, az a perselyben hagyhatja az árát. Jön pár rendelése és vásáron is volt már, de eleinte csak ingyen készített farmtáblákat, amivel a saját, illetve az állatok otthonát is díszíti.

Nemrég a Gyömrői Árvácskák Állatotthonnak adott kutyás, cicás feliratokat, hogy azzal legyen otthonosabb a gazdára váró állatok átmeneti szállása. A hely állatorvosánál is vannak már táblái.

Mindketten imádják fotózni a farméletüket és ezt meg is osztják az Instagramon és a Facebookon az atelier.ammerland címen.

Tiz év alatt csak most tudtak elmenni pihenni. Nemrég meglátogatta a barátnője és az ő segítségével sikerült háromszor is elutazni két éjszakára Hollandiába.

„Ő etette az állatokat, mindent megtanult, szuperül csinálja. Azt mondta, ki kell mozdulnom, mert olyan vagyok, mint egy kis Maugli, elszoktam az emberektől, libaként élek, szinte mindig velük beszélgetek.”

Hazautazni csak egyedül szokott, a férjének maradnia kell az állatokkal. Magyarországra sem tud három napnál hosszabb időre jönni. Abba pedig sajnos nem fér bele kedvenc hobbija, a túrázás a Gerecsében. Attól fél, erre soha többet nem lesz lehetősége.

Blankáék mégis boldogok.

„Szeretek itt, kezdem megtalálni a lelki békémet, bár még lassíthatnánk egy kicsit. Jó lenne nem év végén észrevenni, hogy megint eltelt egy év, hanem mindent megélni. Bár mi azért sokszor kiülünk a padokra, és csak figyeljük a vadakat, a madarakat és imádjuk az évszakokat.”

Állatból csak tyúk lehet több a jövőben. Azt mondja libáról szó sem lehet és a cicák sem jöhetnek többen.

„Tőlem lehetne húsz cica is itt, de miattuk nem lehet. Nekik kell a terület, zavarják egymás köreit.”

A Bolond Libás Nő, alias Ludas Manyi élvezi, ha a libákkal kifekszik a mezőre és alulról nézi kedvenceit.

„Imádom ahogy szétszednek, átszabják a cipzárom, a hajam és a szemüvegem. Elégedett vagyok, ha minden így marad, akkor is. Még inkább a sok libával együtt is.”

Az Atelier farm békéje

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
18 éves koráig írni sem tudott, 37 évesen most ő lesz a Cambridge Egyetem legfiatalabb fekete bőrű professzora
Jason Ardayt gyerekkorában autizmussal diagnosztizálták, 11 éves koráig nem is beszélt. Végül két diplomát és egy PhD-t szerzett.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2023. február 28.


Link másolása

18 éves koráig írni és olvasni sem tudott Jason Arday, akit márciusban, 37 éves korában a Cambridge Egyetem legfiatalabb fekete bőrű professzorának fognak kinevezni - írja a BBC.

Arday London dél-nyugati részén, Claphamban született, és

gyerekként autizmussal diagnosztizálták. 11 éves koráig egyáltalán nem beszélt, 18 éves koráig pedig írni és olvasni sem tudott.

Erre végül egy barátja és mentora tanította meg tízes évei végére, így Arday beiratkozhatott a Surrey Egyetemre, ahol testnevelésből és neveléstudományból szerzett diplomát.

22 évesen azonban úgy döntött, beiratkozik posztgraduális képzésre is. Napközben így Arday testnevelő tanárként dolgozott, este pedig szociológiai tanulmányokat olvasott és dolgozatok írásával töltötte.

„Amikor elkezdtem tanulmányokat írni, fogalmam sem volt, mit csinálok. Nem volt ugyanis senki, aki megmutatta, volna hogyan kell ezeket megfogalmazni”

- mondta a férfi a lapnak. Az írásait ezért kezdetben kegyetlenül visszadobták, de ő ezt is egyfajta tanulási folyamatként fogta fel. Végül két mesterdiplomát és egy PhD-t szerzett neveléstudományból.

2018-ben jelent meg első az első oktatásszociológiai publikációja. Arday emellett vezető előadói állást szerzett a Roehampton Egyetemen, majd a Durham Egyetemre került docensként. 2021-ben már a Glasgow-i Egyetem professzora lett - ezzel ő lett az Egyesült Király egyik legfiatalabb professzora.

Jason Ardayt március 6-án fogják hivatalosan is kinevezni a Cambridge Egyetem oktatásszociológia professzorává. Ezzel ő lesz nagy múltú intézmény legfiatalabb fekete bőrű professzora.

A BBC cikkében arra is kitér, hogy a Cambridge Egyetemen jelenleg öt fekete bőrű professzor dolgozik. A Felsőoktatási Statisztikai Ügynökség adatai szerint 2021-ben az Egyesült Királyság több mint 23000 egyetemi professzora közül mindössze 155 volt fekete bőrű.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
„Nem foghatom meg a kezét, de fogom a szívét” – kéz és láb nélkül is tökéletes szerelem Nick Vujicicé
A világhírű motivációs tréner a Papp László Sportarénában elárulta, négy gyermekük mellé épp egy ötödik örökbe fogadását tervezik feleségével. Mert az álmok igenis valóra válhatnak.

Link másolása

Hosszú percekig állva tapsolták a világhírű motivációs trénert szombati budapesti előadása után a teltházas Papp László Sportarénában. Nick Vujicic már negyedik alkalommal bizonyította be Budapesten, hogy példájával rengeteg embert képes meggyőzni arról: szeretettel meg tudják gyógyítani magukat és a környezetüket is.

A szerb emigráns szülők gyermekeként Ausztráliában született Nick Vujicic úgynevezett tetra-amelia szindrómában szenved. Ez azt jelenti, hogy karok és lábak nélkül jött a világra. Bal lába helyén csupán két lábujj van, amelyek segítségével azonban ma már képes fésülködni, fogat mosni, borotválkozni, írni, gépelni, a számítógépet használni, sőt, focizni, úszni, ejtőernyőzni is. Páratlan akaratereje világszerte rengeteg embert motivál, hogy megküzdjön a hétköznapi nehézségekkel, és másképp nézzen a saját életére.

Azonban számára sem volt könnyű az idáig vezető út. Szüleit kezdetben sokkolta az állapota, és bár ezután mindig mindenben támogatták, az iskolában rengeteg bántás érte, olyannyira, hogy 10 évesen a kádban megpróbált öngyilkosságot elkövetni. De miközben nyelte a vizet, elképzelte, ahogy a szülei a sírjánál sírnak, és úgy döntött, inkább marad. Nem akarta őket ezzel a fájdalommal itthagyni. A szülei azt mondták, legyen hálás azért, amilye van. Úgy érezte, válaszúthoz érkezett. „Döntést kellett hoznom, hogy mérges legyek-e Istenre azért, amim nincs, vagy hálás legyek azért, amim van.” 17 évesen kezdett prédikációkat és előadásokat tartani. Később saját nonprofit szervezetet hozott létre Life Without Limbs néven.

Az előadó Budapesten azt mondta, szellemi és lelki bátorítást jött adni magyar közönségének, amelyhez különleges viszony fűzi. „Magyarország különleges helyet foglal el Isten szívében, mert Isten is különleges helyet foglal el a magyarok szívében” - mondta. Köszönetet mondott a magyaroknak a hitükért, a bátorságukért, és azért, hogy megnyitották a határokat az ukrán menekültek előtt.

„Magyarország egy olyan harcot vív, mint Dávid Góliát ellen, és azért jöttem ide, hogy hozzak még egy kavicsot a parittyátokba”

- fogalmazott. Hozzátette, évről-évre vissza kell ide jönnie, és ezt tervezi a következő tíz évben, valamint elhozza egyszer a családját is.

Nick Vujicic jelenleg Texasban él feleségével és négy gyermekével, akiket a kivetítőkön meg is mutatott. Azt mondta, a hit után a család a legfontosabb az életben, és arról is beszélt, nemsokára bővülhet a családjuk.

„Örökbe szeretnék fogadni majd, ezt régóta érzem, két héten át Isten folyamatosan küldte a jeleket erre vonatkozólag” - árulta el. Azonban sokáig tartott, mire összeszedte bátorságát, hogy ezt a tervét megossza feleségével is. Nem akarta még jobban leterhelni őt, hiszen a munka oroszlánrészét ő végzi a családjukban. De úgy érezte, nagyon erős belső vágy munkál benne. Kiderült, a felesége ugyanezt érzi, így ma már nem kérdés, hogy még az idén belevágnak.

Félig japán, félig mexikói feleségét 2010-ben egy előadásán ismerte meg. Azt mondja, szerelem volt első látásra. Egy évvel később kérte meg a kezét, és a szájával húzta fel a gyűrűt az ujjára.

Házasságáról elmesélte, hogy a mai napig minden hónapban megkérdezi a feleségét, mi az, amit szokott csinálni, és ezután inkább ne tegye, mi az, amit nem csinál meg, de a felesége szeretné, ha tenné, és mi az, amit jól csinál, és csak nyugodtan folytassa. A felesége a legjobb barátja.

„Amiatt aggódtam régen, hogy nem foghatom meg a kezét. És valóban, nem fogom a kezét. De fogom a szívét.”

Elmondta, két fiukkal, két kislányukkal és feleségével feltöltődésként szívesen járnak pecázni, vagy az erdőbe kirándulni. Ugyanakkor a rengeteg utazás nagyon megterhelő. Azt tervezi, hogy a folyamatos turnékkal nemsokára felhagy, utána csak azokba az országokba megy majd el, amelyeket nagyon kedvel.

„78 országban jártam, ez elég sok. Van egy produkciós társaságom, amely dokumentumfilmeket gyárt, szeretném más emberek történeteivel inspirálni a közönségem ezentúl” - tette hozzá.

Szeretne filmet forgatni például a nevelőszülői hálózatról, vagy arról, hogy a magyar és lengyel családok milyen sok ukrán menekültet fogadtak be.

Természetesen sokat beszélt a hitéről is. Elmondta, hogy 10 évesen utálta Istent. Megkérdezte, ki tudná-e növeszteni a kezét és a lábát, de nem kapott választ. De aztán rájött, Isten üzenete, hogy „úgy szeretlek, ahogy vagy.” Szerinte csak a hit tudja begyógyítani a sebeinket, csak Isten mentheti meg a lelkünket.

„Kéz és láb nélkül lehetek Isten keze és lába, aki bemutatja az ő szeretetét” - fogalmazott előadásában. De hozzátette:

„Senkire nem erőltetek semmit, csak szeretettel megosztom a gondolataimat.”
A teljes előadás

Papp Szabolcs Nick Vujicic talán egyik legnagyobb magyar rajongója, mind a négy előadásán részt vett, kerekesszékesként pedig úgy véli, fogyatékkal élni nem szégyen.

„Nagyon felnézek rá azért, mert nem a hátrányát emeli ki a testi hiányosságoknak, hanem pont azt, amire mindenkinek szüksége van: a szeretetet és a hitet.”

A szervezők pedig azt mondják, a pandémia után kétszer is meggondolták, milyen tervekkel indulnak neki az évnek, de Nicket egyszerűen nem lehetett kihagyni a programnaptárból, maga jelentkezett, hogy újra fellépne Budapesten.

„Egyáltalán semmilyen nyomás nem volt, hogy ez az aréna legyen, vagy egy ötszáz fős, vagy ezer fős helyszín. Justin Bieber koncertjét pont törölték, így megkaptuk a Papp Lászlót” - árulta el László Viktor, az "Ez az a nap!" Alapítvány alapítója.

Nick Vujicic az arénás fellépése után nem utazott egyből haza, vasárnap találkozott Orbán Viktorral, és a tervek szerint a következő napokban még több előadást is tart.

Link másolása
KÖVESS MINKET: