SIKERSZTORIK
A Rovatból

Gömöri András Máté: sikeres színész és testépítő egyszerre

Több mint egy évtizede foglalkozik testépítéssel a színészi munkái mellett, szeretett hobbija a testépítés pedig már hivatalosan is a második szakmájává nőtte ki magát. Elkísértük a siófoki Plázsra, hogy avasson be minket a Scitec Muscle Beach világába.

Link másolása

Gömöri András Máté neve ismerős lehet a színházba járóknak, a sorozatok rajongóinak, de azoknak is, akik példaképként tekintenek a sportban kimagasló teljesítményt elérőkre. Merthogy Máté nemcsak színészként lép színpadra, hanem naturál testépítőként is: a Team Scitec tagjaként most épp világbajnokságra készül.

A felkészülési időszakban pont jól jött Máté számára inspirációként a 11. alkalommal megrendezett Scitec Muscle Beach – ide kísértük el kameránkkal.

VIDEÓ: NÉZD MEG TE IS MÁTÉ RÖVID PORTRÉJÁT ÉS ISMERD MEG A SCITEC MUSCLE BEACH-ET AZ Ő SZEMÉN KERESZTÜL

Egy fotózásra akart formába lendülni - egy új életformát talált

Máté otthonosan mozgott már a terepen, hiszen nem ez volt az első alkalom, hogy részt vett az „izmok fesztiválján”. Ugyan a sport, a mozgás mindig is élete része volt, a testépítés apránként lett egyre fontosabb számára. Gyerekként még csak csodálva tekintett az olyan színészekre, mint Arnold Schwarzenegger vagy Sylvester Stallone, akik kidolgozott izomzatukról is híressé váltak. Miután Budapestre költözött és komolyabban kezdett foglalkozni a színészmesterséggel, egy fotózásra készülve szeretett volna formába lendülni.

„Felhívtam Kalas Csaba barátomat, aki naturál testépítéssel foglalkozik és a segítségét kértem. Elkezdtük a rövid felkészülést, majd az utolsó találkozásunk alkalmával azt mondta, hogy bennem azért több is lenne és genetikailag jók az adottságaim. Én akkor kinevettem, majd később rájöttem, hogy igazából érdekel a dolog."

Ez már több, mint egy évtizede történt, innen indult el a testépítés iránti szerelem, ami azóta is tart. Persze vannak nehezebb időszakok az életében, amikor egy kis ösztönzésre szorul, hogy lemenjen a terembe. A sportban meglévő motiváció sok tényezőből áll, és nagyon egyéni, kinél mi válik be. Mátét is megkérdeztük, hogy ő miből nyer erőt a mindennapokhoz:

"Önmagam legjobb verziójává szeretnék válni. Ahogy a Scitec szlogenje is mondja 'Make a difference', ami azoknak szól, akik már életük részévé tették a folyamatos sportot, a súlyzós edzést, hogy folyamatosan többre törekedjenek."

"Amíg nem belülről fakad a motiváció, addig nem fogod megtalálni azt a szigort magaddal szemben, ami igazán a sikerhez tud vezetni."
Máté egész családjára átragasztotta a sportos életmódot

A fáradtság vagy a motiváció néha felszínre törő hiánya mellett azonban számos nehézség akad, pláne ha az embernek két teljes embert kívánó szakmája van. Napjainak menedzselése sem könnyű feladat, hiszen a színház és a testépítés mellett két nevelt fia és felesége is várja otthon, akikkel szeretne időt tölteni. Mióta családja is elkezdett bevonódni az aktív versenysportba, azóta könnyebb lett a helyzet, hiszen könnyebb közös programot találni. A Scitec Muscle Beach-re is elkísérték és együtt edzettek a Balaton parton.

Idén 11. alkalommal gyűlt össze a testépítés és az erősport színe-java augusztus első hétvégéjén a Scitec Muscle Beachen a siófoki Plázson. A legendás kaliforniai „izomstrand” inspirálta rendezvény a 2010-es évektől kezdve az egyik legfontosabb hazai eseménye ennek a sportnak, ahol a látogatók 2 napon keresztül tudnak versenyezni, edzeni, szórakozni és találkozni a testépítés legkiemelkedőbb nemzetközi és magyar sportolóival. 

Sportolói sztárparádé volt Siófokon

Az eseményen ott volt a 2019-es Mr. Olympia győztese, az amerikai Brandon Curry, de nem hiányozhattak a magyar testépítő legendák sem, például Kathi Béla vagy Bohos Kornél, az újdonsült IFBB Pro Szmereka László, Rakonczás Péter, Lukács Barbara és Majlinger Nóra.

Máté Kathi Bélát üdvözölte a szabadtéri edzőparkban, bevallva, hogy néhány éve még szinte félve lépett oda Bélához, hogy közös fotót kérjen -

"Ma pedig már én kérek tőle közös fotót" - vágta rá Béla, akit Máté a legnagyobb motivátornak nevezett.

Team Scitec urak: Tóth Dániel, Szmereka László, Bohos Kornél, Mészáros László, Rigó Richárd, Morgan Aste és Kathi Béla (balról jobbra)

A 4. alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge különlegessége, hogy minden indulónak egyvalakivel kellett megküzdenie: önmagával. Az erőpróba hobbi- és versenysportolóknak ad lehetőséget arra, hogy megmérettessék magukat különböző versenyszámokban. A komplett kategória 5 versenyszámot tartalmaz, de az indulóknak lehetőségük volt csak bizonyos számokat kiválasztani a guggolás, fekvenyomás, felhúzás, mellről nyomás és húzódzkodás (férfiak) vagy állva bicepsz (nők) közül. A versenyen az egészen fiatal, tinédzser korosztálytól a szenior korosztályig rekordszámú, összesen 358 nevezés érkezett, 90 nő és 268 férfi versenyzett. A legfiatalabb versenyző 14 éves volt, a legidősebb pedig 75.

A Scitec Raw fekvenyomó és felhúzó bajnokság egy hivatalos erőemelő verseny kezdő, haladó és profi versenyzőknek, különféle kor- és súlycsoportokban - ebben a versenyszámban Máté is próbára tette magát, megállapítva, hogy jó úton halad a felkészülésben. A bajnokságon rekordszámú, összesen 318 sportoló vett részt, 90 nő és 228 férfi mutatta meg a nyers erejét. A legfiatalabb versenyző 14 éves volt, a legidősebb pedig 81.

Izmos hölgyek és urak a színpadon

Nem maradhatott el az esztétikus fizikum mögött rengeteg munkát, fegyelmezettséget és szigorú napirendet megkövetelő Mr. és Ms. Muscle Beach bikini és Men’s Pshysique Bajnokság sem, ami idén először egy tehetségkutató minősítő kategóriával is bővült. Máté itt nem versenyzőként, hanem ceremóniamesterként lépett színapdra - ő vezényelte le a teljes versenyprogramot.

A verseny célja, hogy még több fiatal kóstolhasson bele a színpadi versenyzés világába - itt ugyanis nem kellett sem pózolási tudás, sem barnítás, mindössze pár alapfordulatot követően kaptak arany, ezüst vagy bronz minősítést szerezhettek a vállalkozó szellemű sportolók. A legizmosabb nő Pilár Mercédesz lett, a legszárazabb nő Bacsáné Bodolai Hermina, a legjobb összkép Pávkovics Petra, a legizmosabb férfi Gyenes Gábor, a legszálkásabb férfi Kiss Máté és a legjobb összkép Hadadi Róbert.

A Men's Physique kategóriában 18-an, a Miss Bikini kategóriában pedig 12-en indultak, kategóriájuk győztesei Horváth Martin, Vörös Benjamin, Barát Bettina és József Zsuzsa lettek. A legvégén a Mr. és Ms. Muscle Beach címekért a kategóriagyőztesek és a legjobb összképpel díjazott tehetségkutatós versenyzők küzdhettek, összesen 3 férfi és 3 hölgy. Idén a Mr. Muscle Beach címet Vörös Benjamin, a Ms. Muscle Beach címet pedig József Zsuzsa érdemelték ki.

A rendezvény történetében először a helyszíni termékértékesítésből befolyó összeg teljes egészét jótékony célokra fordítják. Máté is elárulta, hogy vásárolt magának Scitec-pólót, tudván, hogy a bevételt nemes célokra fordítják. A vállalat a Jószívű Testépítők Akcióban névre hallgató társadalmi felelősségvállalási programjában, - amelynek márkanagykövetei: Bohos Kornél, Kathi Béla, Lukács Barbara, Rakonczás Péter és Szmereka László, - olyan fontos szociális ügyekre hívják fel a figyelmet, ahol a konkrét anyagi támogatás mellett szemléletet is tudnak formálni és valós segítséget is nyújtanak.

Aktuális kampányuk keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját segítik, akikkel közösen egy több állomásos, jövő évre átívelő, országos aktivitássorozatot dolgoztak ki.

A testépítők személyesen látogatnak majd meg mozgássérült gyerekeket, időseket, hátrányos helyzetű fiatalokat és családjaikat, akiknek elviszik a mozgás örömét és akiket a vállalat készpénzzel és termékekkel támogat.

Az első állomás a Szeretetszolgálat 2023. szeptember 21-én, Keszthelyen megrendezésre kerülő A Sport Egyenlővé Tesz elnevezésű sportnapja lesz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
„Gyakran szemforgatva káromkodik a sofőr, ha meglát a buszmegállóban” – a kerekesszékes Ricsi ettől függetlenül úgy érzi, hogy számára akadálymentes az élet
Az életvidám srác a tömeg tetején is szokott csápolni a koncerteken, úszómúltja miatt pedig a Balatonba is be mert ugratni kerekesszékestül, és egyedül vezeti autóját. Sokszor vállal karitatív munkát és konferálást is, és arra biztat mindenkit, hogy az emberek merjék megkérdezni, hogy miben segíthetnek.
Tóth Noémi - szmo.hu
2023. október 28.


Link másolása

„Ideje gurulni” – villan fel a felirat Báder Richárd okosóráján, aki jelenleg nem egyedülállónak, hanem egyedül ülőnek definiálja magát. A kerekesszékes srácról nagyjából bármilyen szó előbb eszembe jut, mint a fogyatékkal élő, hiszen annyira pozitív a kisugárzása, tele van lendülettel, és egy igazi nagydumás. Annak ellenére, hogy az apja lelépett a születése előtt, amint értesült a rendellenességéről, Ricsi életszemlélete abszolút derűlátó, és igazán szerencsésnek tartja magát.

Egy ideje az ország vezető online élelmiszer-áruházának marketing részlegén dolgozik, és a kőbányai irodának ő az egyik mindent megoldó jolly jokere.

Amikor arról kérdezem, hogy mi a legnagyobb nehézsége a hétköznapokban, azt feleli, hogy „bár vannak fizikai határaim, de az akaratom szabad, úgyhogy mindig véghez viszem, amit elterveztem, ha kell, akkor segítséggel. Ha bejövök dolgozni, akkor ugyan le kell küzdenem néhány lépcsőt, de akkor egyszerűen csak megkérek valakit. Innentől kezdve a közlekedés számomra akadálymentes. Az életemben egyébként sincsen szerencsére semmiféle akadályom” – mosolyog Ricsi.

Arra is megkérem, hogy adjon tanácsot azoknak, akik szívesen segítenének egy mozgássérülten, de nem tudják, hogyan kell.

„Sokan rögtön segítőkészek, míg mások félnek odajönni. Utóbbiaknak azt javaslom, hogy ha segíteni akarsz, kérdezd meg, hogy segíthetsz-e, és ha igen, akkor miben, de kérdés nélkül ne fogjunk meg vagy gurítsunk senkit.”

Ricsi alapvetően autóval jár munkába, amely speciálisan úgy van kialakítva, hogy egyedül is vezethesse. A mozgássérültek számára ugyanolyan a KRESZ-vizsga és a gyakorlat is, illetve ugyanazon szabályoknak kellett megfelelni, mint bárki másnak. Annyi volt a különbség, hogy át volt alakítva az autó, amin tanult, illetve elsősegély vizsgán a gyakorlati részt nem tudta elvégezni, ezért két tételt húzott. A jogsijában annyi szerepel, hogy csak automata váltós autót vezethet.

„Teljesen önellátóan vezetek, nem kell segítség, egyszerűen csak magam mellé teszem a kerekesszékemet az anyósülésre. Persze ha egy szép lányt ültetek az anyósülésre, akkor előtte megkérek valakit, hogy tegye be a hátsó ülésre a kocsimat”

– nevet fel cinkosan Ricsi, aki azonban némi keserű szájízzel beszél arról is, hogy milyen atrocitásokat élt át, amikor például szervizben volt a kocsija, és ezért másfél hónapig folyamatosan tömegközlekedésre kényszerült.

„Sokszor szembesülök azzal, hogy a sofőröknek milyen érzelmi hullámvölgyei vannak, amikor látom a fejükön, hogy nemár, megint ki kell szállnom a vezetőfülkéből, és leolvasom a szájukról, hogy b*sszameg, miközben forgatják a szemüket. Olyan is akad, hogy a kalauz rám szól, hogy miért nem szóltam 48 órával előre a MÁV ügyfélszolgálatán, hogy pontosan melyik vonattal jövök, mert nincsen nála a kulcs az emelőhöz, vagy mert külön kocsit kell hozzárendelni a kerekesszék miatt egy régebbi típusú vasúthoz, de sajnos nem mindig tudok ennyivel előre tervezni.

Megértem amúgy őket is, mert körülményes a rendszer, amiről nem ők tehetnek, de ha hibáznak, őket büntethetik meg, bár amúgy az emelés maga nettó 3 percet vesz igénybe. Nyilván tudom, hogy nem velem van bajuk a sofőröknek és kalauzoknak, és hogy ne csak negatív élményekről meséljek, gyakori ennek az ellenkezője is” – meséli Ricsi.

„Barátságok is kötődtek már buszvezetőkkel, akik nekem hajtották ki először a rámpát, sőt, egyszer éjszaka jöttem haza egy buliból, és a megállóban a garázsmenetes busz megállt csak nekem, és elvitt egy darabig.

Minden ember más, ezért érthető, hogy más és más reakciót váltok ki belőlük: van, aki átnéz rajtam, van, aki nagyon kedvesen lesajnál, és akad, aki rosszul érzi magát a látványomtól is.”

Ricsi egyébként komoly sportmúlttal rendelkezik: 2008-ban kijutott a New York-i maratonra, ahol 320 indulóból a 65. helyet érte el, sokáig versenyszerűen úszott, és saját kategóriájában országos bajnok volt, illetve európai 4. helyezett. Sőt, még vívott is, amivel szintén nevezett európai bajnokságokon, de nem ért el helyezést. Mivel Ricsi jól úszik, idén nyáron kipróbálta a Balatonba ugratást is a kerekesszékével együtt, „egyszer élünk” jeligére. Manapság a fő sportja a bulizás, hiszen hatalmas partiarc hírében áll: nem ritka, hogy felemelteti magát a közönséggel, hogy a tömeg feje fölött csápoljon a koncerteken.

De a fesztiválozás sem mindig csak a partizásról szól számára, hiszen a Szigeten rendszerint önkéntes munkát is végez civil szervezetekkel karöltve, amelynek keretén belül bárki kipróbálhatja magát egy akadálypályán, hogy milyen kerekesszékkel közlekedni, míg mások vaklabirintusba kalauzolják el az érdeklődőket. Ezek a játékos érzékenyítő programok mindig nagy sikert aratnak.

A jótékonykodás eleve közel áll Ricsi szívéhez, ahogyan a szervezés és szereplés is.

„Voltam már konferáló a Nem adom fel alapítvánnyal együtt egy adománygyűjtő rendezvényen Szabó Simon színész mellett, most pedig megyek egy lakóotthonba konferálni a zenei világnap alkalmából” – sorolja a srác, aki nemrég befogadott a már meglévő macskája mellé egy dongalábú cicát, aki senkinek nem kellett.

Gyakori mondása, hogy „ez atom”, úgyhogy tervez bevezetni egy ruhamárkát A-tom névvel, hogy közvetítse ezt az életérzést. Egy biztos: aki ismeri, az tudja, hogy az a fajta, aki nem gurul könnyen dühbe…


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Gázszerelésben és szobafestésben is Európa legjobbjai lettek a magyar szakemberek
Magyarország 5 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzéremmel zárta a Szakmák Európa-bajnokságát a lengyelországi Gdańskban. A magyar csapat egyik vezetője történelmi sikerről beszélt.

Link másolása

Magyarország 5 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzérmet nyert a Szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills versenyen, amelyet szeptemberben rendeztek a lengyelországi Gdańsk városában - írja a Telex.

A versenyt kétévente rendezik meg, idén 32 országból közel hatszáz 25 év alatti szakember vett rajta részt. Az indulók 42 különböző készség és szakma versenyein, valamint 1 bemutató szakmában mérthették össze a tudásukat.

Magyarországot 22 versenyszámban 26 versenyző képviselte, egy fő pedig a bemutató szakmában, a szoftverfejlesztési versenyben szerepelt.

Európa-bajnoki címet szerzett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, a csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik a Nemzet Legjobbjai címet is elnyerték. Rajtuk kívül aranyéremmel zárt Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő, valamint Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő.

Ezüstérmet kapott ipari robotika versenyszámban, a csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik. Bronzérmet nyert Kovács Márton és Ferenczi Krisztofer csapatversenyben, mechatronika szakmában, Stób Attila szárazépítő, Darabos Lili szépségápoló, valamint Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban.

„Ez történelmi siker a program keretében, emberfeletti, ami munkát ezek a srácok beleraktak”

- írta a Telexnek Jasper Gábor, a magyar csapat egyik team leadere.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
120 000 dollárnyi pénz, egy élet megtakarítása tűnt el szempillantás alatt egy nő számlájáról
Tanulságos történet egy élet munkájáról, és a bankok kifürkészhetetlen biztonsági protokolljáról. Szereplők: egy amerikai asszony, egy élet munkájával összespórolt pénz, néhány doboz nyugtató, és a mindenható banki szabályzat.

Link másolása

Egy mese következik az Unilad jóvoltából.

Margaret Lomax éppen most adta el kaliforniai otthonát, hogy Arizonába költözzön, és úgy döntött, hogy az eladásból származó bevétel egy részét átutalja a Farmers & Merchants Bank Citibanknál vezetett számlájára. 120 ezer dollárnyi pénzt (41,6 millió forint) utalt át, ami egy élet megtakarítása volt. De a dolgok rosszabbra fordultak, amikor egy bankkártyát használt, amely a Citibanknál vezetett számlájához volt kapcsolva.

Miután most átutalta a 120 000 dollárt, valószínűtlennek tűnik, hogy gondok lennének a legtöbb befizetéssel, amit szeretnének fizetni, kivéve, ha házat vagy autót vásárolnak.

Ám mikor Margaret vásárolni ment a kártyával, meglepődött, amikor a kártyát elutasították. Aggódva ellenőrizte a Citibank-számláját, hogy nincs-e probléma, de rémületére felfedezte, hogy

az összes pénz eltűnt a számláról.

Miközben Margaret biztosan tudta, hogy a pénz átutalása sikeres volt, sem a Citibank, sem a Farmers and Merchants kezdetben nem tudták megtalálni a hiányzó pénzt. A nő úgy érezte, megőrül, fogalma sem volt, mitévő legyen. Nyugtatókon élt, s csak azon morfondírozott, hogy talán valami ismeretlennél landolt élete megtakarítása.

Szerencsére a helyzet végül megoldódott. A Citibank szóvivője ugyanis közölte, hogy

a nagy összegű tranzakcióknál a bank időnként visszatartja a pénzt, miközben ellenőrzi a tranzakció hitelességét.

A szóvivő így nyilatkozott:

„Nagyra értékeljük ügyfeleink belénk vetett bizalmát a számláik biztonsága érdekében. A pénzügyi integritás megőrzése érdekében átmenetileg pénzeszközöket tarthatunk vissza, hogy ellenőrizzük a tranzakció hitelességét. Sajnáljuk az ügyfelünknek okozott kellemetlenségeket, és hálásak vagyunk, hogy megoldottuk az ügyet."

Itt a mese vége, Margaret meg nagyon örült, hogy visszakapta azt, ami az övé volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
A világ legnagyobb sajtversenyén két aranyat is nyert Szabolcs, a tőzsdei kereskedőből lett sajtkészítő - és még nagyobb tervei vannak
Elek Szabolcs nyüzsgő nagyvárosokat maga mögött hagyva kezdett új életet egy apró nógrádi faluban, de a nehézségek visszavitték külföldre. Ott még többet tanult, majd itthon megvalósította álmait, és közben a szerelem is rátalált.

Link másolása

Nyolc éve ismertem meg az ország talán legszenvedélyesebb sajtkészítőjét a Nógrád megyei Terényben. Elek Szabolcs akkor elmesélte, miért hagyott fel a tőzsdei kereskedéssel 26 évesen. Azt mondta,

ha nem cseréli fel a napi 11 órás munkát napi 16-ra, belehalt volna. A 16 óra minden pillanata öröm volt. Akkor kezdett sajtokat gyártani.

Bármilyen lelkes volt, anyagilag nem volt elég erős, három év után elment Walesbe, ahol már korábban önkénteskedett is egy farmon. Ott is inkább csak tapasztalatokat szerzett, hazatérni nem tudott. Ausztriában folytatta, ami igen hasznos volt. Szerinte ott van a legjobb tej, ami a sajtkészítés alapja.

„Ők ugyan ipari szinten termeltek, de olyan finom volt a sajtjuk, mintha a legjobb kézműves lett volna. Apró részleteken múlik ez. Ezeket tanultam én meg” – meséli, mit hozott haza külföldi munkájából.

Két éve hívták haza, az akkoriban indult Breier Farmra.

„Ez egy élménybirtok, ahol van egy tehenészet, negyven tehénnel, malacokkal, csirkékkel, pár kecskével és később lovakat is akarnak. Van itt egy tej-, lekvár- és húsüzem, étterem és egy bolt. Ez egy bemutató farm, családi szórakozásra is. Itt vezetem én a tejüzemet.”

Úgy jött haza, hogy előre megállapodtak, hogy a tehenek itt száraz szénát kapnak télen, semmiféle silóval, adalékanyagokkal nem etetik az állatokat.

„A sajt szagában és ízében is érezhető a siló, és hibákat okozhat.

Amúgy a világ legjobb teje biodiverz legelőkről származik, ami ott van fönt az Alpokban meg a völgyeikben.”

A Szabolcs külföldi tapasztalatai, receptjei alapján összeállított sajtok még az ő várakozásait is felülmúlták. A világ legnagyobb sajtversenyén két aranyérmet is szereztek a Brier farm sajtjai novemberben. Mivel az utazás drága volt, a magyarok összefogva, a Csíz Sajtműhelyes Kun Anitát bízták meg, hogy Norvégiába vigye termékeiket a megmérettetésre. Húsz kiló sajtot vitt egy bőröndben.

„Amikor nem hivatalos infóként hallottuk, hogy egyik sajtunk aranyérmet kapott, nem hittem el, legalább fél óráig. Amikor kiderült, hogy kettő is, nagyon meglepett. Állati boldog voltam, de tudom, ennél jobbat is tudok.”

A 3 hónapos érlelésű Tanyasajt és a 9 hónapos Pilis sajt nyert aranyérmet.

„A tanyasajtunk nagyon kellemes, krémes, amikor fiatal és enyhén savanykás, van neki egy pici bukéja, illatban is és ízben is, ami még nem olyan durva. 9 hónaposan már sokkal intenzívebb az íze, édes, karamellesebb. Megjelennek benne sókristályok is idővel.  Sós és édes ízt ad egyszerre. A Pilisi egy hegyi sajt, de nem a kemény verziója, hanem a félkemény. Fiatal korában ez hozza ki a legjobban a legelők aromáját, érezni a növény ízét. Ez egy picit édes fiatalon, és  amikor öreg lesz, akkor durván édes, pikáns, majdnem húsos íze van. Ennek mossuk a kérgét egy baktérium és élesztőgomba flórával. Ez olyan enzimeket bocsát ki, ami a sajtban lebontja a fehérjéket, meg a zsírokat, és borzasztó jó ízeket ad. Ettől kicsit büdös, mint az osztrák, francia és svájci sajtok, cserébe viszont nagyon finom” – mutatja be a sikeres darabokat.

A versenyen több mint 4 ezer sajt indult, és körülbelül 300 kapott aranyérmet.

Szabolcs szerint ez az elismerés felértékeli a tudását és remélhetően mindenkinek lendületet ad a készítőknek, hogy csináljanak minél több jó sajtot, a fogyasztóknak pedig, hogy egyenek nagyon jó hazai sajtokat.

„Nagyon kevés a kézműves sajtkészítő Magyarországon, de van egy réteg, egy színvonal, amire azt mondom, hogy nemzetközileg is bevállalható. Fontos lenne, hogy az emberek keressék, értékeljék ezt. Higgyék el, hogy ha tizenvalahány ezer forintos francia sajtot vesznek, azért a pénzért jó minőségű magyar is kapható. Lehet, hogy finomabb és érdekesebb is.”

Nemrég Svájcban volt egy konferencián, ahol 3 napig a legfinomabb sajtokat ették. Volt ott több magyar sajt is kóstolónak a 200 európai termék között, és azt mondja, nem kell szégyenkezniük a magyaroknak.

Szabolcs most Budapesten él, minden nap ötkor kel, hogy a korai kezdésre Pomázon legyen. Terényt nem felejti, és reméli, egyszer visszatérhet. Szerinte Nógrád lenne a legideálisabb hely sajtkészítésre. Mostanában is jár arra túrázni.

Sokat álmodozott, és végre teljesülnek a vágyai.

„Tulajdonképpen sorra valósulnak meg a kívánságaim. Hazajöttem, sajtot csinálok, elismerést is kaptam, és a barátnőmet is megtaláltam.”

A világban vándorlás nem adott időt, lehetőséget a társkapcsolatra, de most végre boldog, hogy olyan lányt talált, akivel sok a hasonlóság.

„Szerintem azért jöttünk össze, mert sajtszagom volt, ő meg nagyon szereti a sajtot” – mondja nevetve. Úgy érzi, Bea támogatja mindenben. Egy éve vannak együtt, pár hónapja együtt élnek. Terény is nagyon tetszik neki, de mivel ő hivatalban dolgozik, nehezen tudna kiköltözni Nógrádba. A jövő még sok mindenen múlik.

Bea nagyon biztatja Szabolcsot, hogy a TikTokon is terjessze, amit a sajtról érdemes tudni.

„Hezitálok még, de valóban fejleszteni kellene a magyar sajtkultúrát. Egyenek az emberek sok sajtot, jó minőségűt, mert az egészséges. Egy svájci akár negyven kiló sajtot eszik egy évben, a magyarok ötöt. Azon kellene dolgozni, hogy magasabb legyen a magyar szám is.”

Szabolcs ráadásul nem csak a hazai sajtokban gondolkodik. Azt szeretné, ha olyan helyeken is készítenének jó minőségűt, ahol nehéz, mint például Thaiföldön. Ötletei vannak, egyszer talán hozzájárul ahhoz, amit szeretne, hogy a legnagyobb sajtversenyen ne csak 50 ország, hanem 150 vegyen részt.

„Tudom a határokat, nem akarok sajtot készíteni a sivatagban és az Antarktiszon” –  mondja nevetve és hozzáteszi, hogy dolgozni sem menne már hosszabb időre külföldre, csak tapasztalatokért vagy tanácsokat adni.

„Persze utazgatnék sokat, de csak oda, ahol van sajt!”

Link másolása
KÖVESS MINKET: