RÓKALAND

Disznósajt nyalóka és ubisali-jégkása: megnyílt a Na\No

Azt hitted, nincs pénzed olyan ételekre, amiket ki sem tudsz mondani? Tévedsz!

Link másolása

Először is beszéljük már meg, mi az isten az a molekuláris gasztronómia! Látom a fejed felett a gondolatfelhőkben a "kis adag drágán,rommá csicsázva" téziseket. Ezek a gondolatok valahol a fine-dining bugyraiba ivódtak be - bár ez is egy érdekes kérdés- de most maradjunk a molekularitásnál. Lényege, hogy a megszokott halmazállapotokat rendhagyóbb, kreatív módon átszerkesztve, az alapanyagok megismert formáit kicsavarva teszi elénk. Ez egy játék az étellel, és általában egy mocskosul drága játék. Itt van nekünk viszont ez a NA\NO, és félelmetesen egy London belvárosi elit étterem kisugárzásával bedurrantotta magát az Egyetem térhez a legolcsóbb molekuláris degusztációs menüvel, amit valaha ez az ország láthatott.

resize1

Elsőre az étterem látványa buldózerrel ront neki a kockás abroszok halvány emlékének is lelkünk petrezselymes burgonyás szegleteiben. Felénk tornyosul a rohadt nagy NA\NO felirat, és mielőtt belépnél a csajjal az oldaladon, azon gondolkodsz, hogy most toltad túl anyagilag a Tinderezést. A valóság azonban sokkal szívet melengetőbb, ugyanis az 5 fogásos menü 7900 ft, a 7 pedig 12900.

Mielőtt felrántod a szemöldöködet a Szaturnuszig, szögezzük le: a degusztációs menük lényege a szórakozással egybekötött, hosszabb levegőre vett étkezési élmény. Nem hasonlítható egy Népszínház utcai Dínó büfében elfogyasztott rakottkel kulináris élvezeteihez. A NA\NO-ba nem azért mész mert éhes vagy, hanem azért leszel éhes, hogy a NA\NO-ba mehess. Hasonló kaliberű éttermek 30-40 ezer forintos áron operálnak a belvárosban, legyen ez az összehasonlítási alap. A két degusztáció mellett, azonban a fogásokat egyenként is összeválogathatjuk, ha az 5-7 fogást sokallnánk.resize7

Az inkább bárszerű kialakítás és a nem e világi basszusokkal tűzdelt zene úgy lazítja a pajkos-dark hangulatot, mint ipari giliszta a humuszt. Random elemeket választgattam a menüből, hogy megnézzem, be kell-e esni a szomszédos Pad thai-ba három fogás után. A felszolgálók mindent tudnak, sőt véleményük is van, és még akkor is jól esik, hogy megdicséri a választásodat, ha pontosan tudod: bármit mondhattál volna, ugyanúgy megteszi.

Nem hagynak a téren fagyoskodókat bámulni, érkezik egy kis vendégváró: lazac, wasabival. Friss lazac szeletke, amit beletúrsz a wasabiba és érzed, hogy ez a te napod. Kivéve, ha felkanalazod magába a maradék wasabit, mint ha nem lenne holnap, mert akkor taknyod-nyálad összefolyik 4 másodpercre - mint nekem- és utána jön csak a te napod. Aztán a séf, Huszák Zoltán bedurvul.resize3

Előétel: Disznóságok, uborka textúrák. A disznó és az uborka tánca a kémialaborban. Disznósajt nyalóka, bacon homok, uborkasaláta-jégkása. Utóbbi tényleg az, amit gyerekkorodban jégkásaként definiáltál a búcsúban, csak tedd hozzá, hogy nem epres vagy kiwis, hanem ubisalis. Nagyon zorall.

dsc_8491

Főételnek a malaccsászárt választottam savanyított vöröslencsével, vad körte espuma-val, és espresso jus-vel, méghozzá azért, mert ezt választottam volna utoljára. Se a malaccsászárral nem felhőtlen a viszonyunk, se a lencsével. Kihívás: ON, magamat is megleptem ezen a lázadó magatartáson, de az állandó rosé kacsákat és steakeket lassan már nem tudom hova magasztalni.

Ez azért is volt kurva jó ötlet, mert pontosan az történt, amire vártam: levetkeztem gátlásaimat a zsírral szemben, és kifejezetten bejött ebben a tökéletes formában a malac is meg a lencse is, az egész miliő a tányéron pedig olyan jól esik, mint az első sör száraz november után. A szelet malac állaga már inkább krémes, mint hús fless. A lencse savanyúja a körtehabbal és a kávéval alkot valami olyan kombót, mint amikor a durvább Yves Rocher tusfürdők illatát próbálod fogyasztható ízhez kötni.resize2

Közben meglepnek egy tál ehető, molekuláris koktélkóstolóval, amit max az elit-hipszter, szemétből készített ékszer-kiállításmegnyitókon kóstolhat meg az ember a mindennapokban. Liofilizált (fagyasztva szárított) cseresznyezselé rózsával, vaníliás gömb étcsoki maggal, almás Redbull hab és hasonló elemek, ami a nagyid húsvéti asztalán csak elvétve szerepel. Ez is érdekes játék, szalonspiccre eheted magadat simán.resize4

A desszert: Gesztenyepüré future. Már az étlapon olvasva sejtettem, hogy ennek a gesztenyepürének annyi köze lesz a Birka Csárdás verzióhoz, mint Róbert Gidának a liquid LSD-hez (tehát csak nyomokban). Gyakorlatilag félig koktél, félig desszert a téma. Liofilizált eperrel és aranyozott robbanó cukorral megküldött, érlelt tequilával bolondított gesztenyehab. Betúrom, mint guppi a tápot, és majdnem tvisztolivérbe járulok a pulthoz repetáért, mikor ráeszmélek, hogy 4 fogással is koppanásig tankoltam. Szaktanári dicséretben részesítem a helyet, majd egy kilépőkoktélra repülök rá.resize5

A pohár egy tányéron érkezik, mert mellé egy decis-csatosüvegben, szárazjégbe ágyazva, füstölögve érkezik az utántöltője a South American Ambassador nevű saját koktéluknak. Diplomatico rum, Patron XO kávélikőr, almalé, csillagánizs és fahéj.

Odavagyok meg vissza. Minden egyes elem triplán sokkolt a NA\NO-ban: egyszer a formáival, másodszor az ízeivel, és a végén az árának korrektségével. Az egész annyira izgalmas mégis egyszerű, mint ha a NA\NO bekopogna az ízlelőbimbóidhoz suli után és lehívná őket játszani. Ne féljetek tőle, nagy élmény lehet egy ilyen vacsora!

Ha ismerőseidnek is ajánlanád a helyet, kattints a megosztásra!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: