RÓKALAND

Az ország legjobb gulyása! - Szulló Szabina és Széll Tamás új éttermében jártunk

A magyar konyha talán soha nem tűnt még annyira izgalmasnak, mint ahogyan itt a Standban bemutatják. Ott jártunk, és el is mondjuk, mi miért ízlett.
Vass Adrienn - szmo.hu
2018. augusztus 30.


Link másolása

Pár nappal a Stand nyitása után azonnal beleszaladtam egy cikkbe, ami Michelin-csillagot jövendölt, és nagyjából mindenhonnan elismerő szavak visszhangoztak média szerte és az ismerősi köreimben is. Azonnal az jutott eszembe, hogy ez a hájp akár káros is lehet. Káros, mert innentől kezdve az ember vagy nem mer ellent mondani, és akkor is dicséri a vacsorát, ha nem ízlett neki, vagy káros, mert jó magyar szokás szerint egyesek akkor is bele akarnak majd kötni, ha nincs hiba.

Talán az a szerencse, hogy Szulló Szabina és Széll Tamás a legtöbb magyar szemében szimpatikus páros. Elismerjük a sikereiket, boldogan tudtunk örülni nekik a Bocuse d'Or idején, és a Stand 25-el még egyet rákontráztak. Hiszen amikor valaki fine dining után egy piacon nyit éttermet, az átlag keresetű ember számára is elérhető közelségben, akkor az simogatni tudja sokak lelkét. Ráadásul egyfolytában dolgozni látjuk őket. De tényleg! Adnak egy röpke interjút, és már szeletelnek is tovább a konyhában, ami gyönyörűen mutatja, hogy a sikereik egyik egyszerű kulcsa nem a csoda, hanem a munka.

És ha ezekkel az érzésekkel megpakolva lép be az ember a Standba, akkor nem tud nem szurkolni a menüért.

Én megmondom őszintén, sosem szerettem igazán a piacon enni. Próbálkoztam, és fogok is próbálkozni még vele, de klasszikusan az a típusú ember vagyok, aki szeret szép és kényelmes étterembe járni, és aki ilyen helyre szeret beülni a családjával vagy akár barátokkal.

A Standtól azért kicsit féltem, hogy túl feszengős lesz a dolog, de az enteriőr azonnal megnyugtatott. Elegáns, tiszta és kellemes, de otthonos. Hiába kerül fehér szalvéta az ölbe, azért ebédidőben nem kell azon vacillálni, hogy a normál munkaruhánkban beléphetünk-e.

A személyzet szintén rásegít az oldódásra. Mindenki kedvesen mosolygós. A hangszórókból pedig magyar slágerek szólnak. Ez amúgy mennyire laza? Hogy nem vízcsobogás, nem erőltetett jazz vagy angol klasszikus az aláfestés, hanem Kispál. Kellemes meglepetés.

És miután kigyönyörködtük magunkat a friss virágokban és apróbb designelemekben, tekintetünk a konyha felé szaladt, és ott is maradt. Mert az óriási üvegfalon keresztül minden látható. És nem rohanás, kapkodás, hanem szépen összehangolt tánc rajzolódik ki.

Akkor sem fogtok unatkozni, ha csendesebb partnerrel jöttök, lehet bámészkodni napestig... mondjuk annyi idő nem lesz, mert az események rendelés után felgyorsulnak.

Van az az embertípus, aki szerint kis tányérnyi ételekkel nem lehet jóllakni. Akinek hiába magyarázod, hogy sok kis tányér az végül annyi mint egy nagy tányér... nem, nem érti. Na ennek az embertípusnak nem étterme a Stand. De annak, aki a magyar konyhát sok izgalmas falatban fedezné fel újra, annak erősen ajánlott a látogatás.

Mi három fogást mertünk csak bevállalni, de sokkal több lett belőle mint amire számítottunk, mert jön ugye az első üdvözlő falat, aztán a második, aztán a leves, a főétel, a desszert, és nyilván a desszertet levezető édes falatkák.

Olyan jó ezt a szertartást megélni... de inkább mutatom is sorban, hogy én milyen ízeken mentem végig:

 

Snack

Háromféle kenyér, kőrözött, vaj, házi túrós pogácsa, mangalica sonka, szalámi, burgonyás-tejfölös lángos és tésztakosárkák zöldséggel töltve.

Ezek a legelső üdvözlő falatok azonnal segítenek magyaros dimenzióba kerülni. Imádtuk az összeset.

Amuse

Kukorica(hab)leves bébikukoricával és sült kukoricahajjal.

Tudom, hogy nem illene őt választani, de nekem ez a soron következő figyelmesség (ami még mindig a választott levesem előtt érkezett!) lett a kedvencem. Imádom a kukoricát, és imádom, hogy egy egyszerű kukoricalevesbe belefuthatok ilyen formában is, nem csak a sarki mexikóiban.

Gulyás

Faszénen grillezett magyar tarka marha nyakból készült gulyás, házi csipetkével. A tetején zellerrel, salott hagymával, sóban eltett citromhéjjal, paprikával.

Ez a kedvenc gulyásom a föld kerekén. Pedig hiába elcsépelt már maga a szó is, én kóstolgatom bőszen, ahol csak van az étlapon. Soha nem készíteném így otthon. Egyszerűen nem tudnám rávenni magam ennyi melóra... szóval ez az a fogás, amiért újra, meg újra meg újra elmegyek majd oda, ahol Szabina és Tamás főz.

Báránysült, töltött káposzta, medvehagyma

Báránylapocka és gerinc, mellette savanyított töltött káposzta, gerslivel és gombával töltve. Medvehagymával ízesített pecsenyelével nyakon öntve.

Ha bírod a nagyon húsos fogásokat, ezt is szeretni fogod!

Cseresznye, mogyoró, csokoládé

Sós, mogyorós fagylalt, mogyorós piskóta, aszalt, marinált, konyakos cseresznyével, csokoládé ganache-sal.

A pincér külön felhívta a figyelmemet rá, hogy ebben a desszertben van egy kis sós behatás. Hála az égnek! Nem vagyok az az elvetemült édesszájú, így ez a rafinéria nekem bejött.

Bonbon kínálat

És akkor, amikor azt hiszed, hogy vége, megérkeznek ezek a csodaszép falatkák.

Pohárban friss málnaszem, málnavíz, rózsavízzel ízestíve (ez mondjuk a képről pont lemaradt, mert gyorsabb voltam...), napraforgómagos piskóta, almás pite, Rákóczi túrós, granola szelet csokoládéval, karamellás csokoládé.

Nyilván mindenkinek jól esik ez a figyelmesség, de talán a külföldi vendégeknek lesz a legnagyobb pluszpont. Magyarország édes csodái miniben.

És akkor a partnerem ételeit neki sem állok kielemezni. Hiszitek vagy sem, dugig ettük magunkat. Pedig csak falatkák... sok-sok falatka.

Na de összegezzünk komolyan!

A magyar konyha talán soha nem tűnt még annyira izgalmasnak, mint ahogyan itt a Standban bemutatják. A karakteres alapokat nagyon izgalmasan bonyolítják tovább. Sok ismerős elem van, de mégis millió újdonságot felfedezhetünk, és aki nyitott erre a játékra, egészen biztos, hogy visszajáró vendég lesz.

 

Számomra még mindig az a gulyás a legbeszédesebb. Ha behunyom a szemem, érzem a bográcsot, felfedezem a gyerekkori ízeket benne, aztán körbenézek, és a legkellemesebb és legelegánsabb magyar étteremben ülök. Varázslat!

 

Stand Étterem

Cím: 1061 Budapest Székely Mihály utca 2.

https://standrestaurant.hu

Telefon: +36 30 785 9139

Nyitva tartás

Ebédidőben: Hétfőtől - szombatig 12:00 - 15:00, utolsó érkezés 13:30

Vacsoraidőben: Hétfőtől - szombatig 18:30 - 00:00, utolsó érkezés 21:00

Vasárnap - Zárva

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: