RÓKALAND

A magyar és a vietnámi harmonikus találkozása – az Andrássy úti Vin.Vin City-t teszteltük

Éttermi minőséget kínálnak, utcai büféárakon. Ezen a helyen tényleg mindenki nyer.

Link másolása

Meleg nyári nap volt. Baromi meleg. És teljesen rosszul voltam a gondolattól, hogy ma egy kifőzdében kell enni. Mert valahogy a kajaszag+sok szója+sok olaj fless nyáron nem annyira vonzó opció. De megígértük, közel is van, menni kell!

Aztán beléptünk az Andrássy úti üzlet ajtaján, és baromira meglepődtünk. Ez egy igazán modern, igazán elbűvölő hangulatú, igazán nem kifőzde...

A Vin.Vin név ismerősen csenghet azoknak, akik eddig az Árpád híd környékén szerettek volna vietnámi ételt kóstolni. Az ott található étterem klasszikus önkiszolgálóként működik a mai napig, de a tulajdonoshoz, Simihez (Nguyen Tien Sy) sokan fordultak azzal az igénnyel, hogy úgy beülnének valami takarosabb, valami elegánsabb, valami belvárosközelibb helyre ugyanazt az ételt fogyasztani.

Simi pedig, mivel saját elmondása szerint is szeret dolgozni, belevágott, és nem aprózta el. Nem akarta saját maga összeszenvedni a dizájnt, és nem akarta a tradicionális elemeket a szokásos módon erőltetni. Nagyon jól tette! Ha csak a hangulatot kéne díjazni, maximum pontot érdemelne a hely.

Simi amúgy nem csak azért lett szimpatikus rögtön, mert tényleg szereti a munkáját, hanem mert több mint harminc év nálunk tartózkodás után ő az egyik legigazibb keveréke a magyar és a vietnámi kultúrának. Beszélgettünk vele arról, hogy milyen ízeket, élményeket hoz a mai napig otthonról, de megemlítette azt is, hogy néha már magyarul álmodik.

A szakácsokat is Vietnámból hozza, de figyelnek arra, hogy úgy készítsék el az ételt, hogy nekünk magyaroknak is megfelelő legyen. Sok zöldség, sok gazdag íz, de egy picit óvatosabb fűszerezés kell ehhez.

Aztán miután a főételem lapátolása közben fél szemmel végig követett, megdicsért, hogy szépen eszem pálcikával. Azt hiszem, titkon az ember mindig ilyen bókra vágyik.

Az ételek pontosan azt tükrözik amiről bevezető gyanánt beszélgettünk. Friss alapanyagok, gondosan elkészítve. Nem fogsz belefutni brutálisan zsíros, mócsingos darabokba, mert még ha az egy vietnámi embernek ízlene is, Simiék tudják, hogy a magyar gyomor nem feltétlenül veszi be.

És nem tocsog minden olajban vagy szójában sem, egyértelműen győznek a zöldségek.

Nem vagyok egy pho leveses, de itt például az is nagyon ízlett. A titok az lehet, hogy Vietnámban sem egyformán készítik el, és Simiéknél az a verzió van, amit kevesebb betéttel tömnek meg, de ami benne van, az nagyon zöld, és sokkal erőteljesebb ízű az alaplé. Nekem ez fekszik.

Tetszett, hogy a rákocskák mindkét ételben tökéletesen voltak elkészítve (egy kínai kifőzdében ki sem mertem volna kérni őket), és tetszettek a különféle szószok és mártogatók is.

Én, aki még éhesnek sem neveztem magam az érkezés előtt, dugig ettem magam.

Férfi vélemény:

Ezer meg ezer ázsiai étterem van már az országban, így annyira nem vág földhöz az információ, ha valahol nyílik egy új. Gondoltuk azért megnézzük ezt a Vin.Vin City-t, mivel az Andrássyn nem annyira jellemző ázsiai kifőzdét nyitni. No igen, és itt jön a csavar. Általában egész Európában az a trend, hogy egy ázsiai étterem - legyen az vietnámi, kínai, koreai, stb. – vagy alacsony kategóriás kifőzdében nyilvánul meg, vagy az igazán luxus kategóriában, általában 5 csillagos hotelek aljában. A középkategória viszont alig, vagy egyáltalán nem képviselteti magát. Talán egy, vagy két vietnámi hely jut eszembe, ami illene ide, de a berendezés például visszarántja a kifőzde stilóba.

A Vin.Vin viszont az abszolút tökéletes közép kategória, ahol vietnámi profi szakácsok, vietnámi profi ételeket készítenek egy profi magyar enteriőrben, vietnámi árakon. Az Andrássyról belépve a gigászi Vin.Vin felirat alatt egy elképesztően hangulatos és barátságos miliő fogad. Az agyam egyből 2-3 ezres kategóriába kapcsolt, de valójában nincs 2000ft feletti tétel az étlapon. Az ételek minősége pazar, és mégis pofátlanul olcsó. Ha a tálalással is foglalkoznának, konkrétan nem hinném el, hogy mi történik körülöttem, de ennek hiánya a helyén tartja a dolgot, meg amúgy sem nagy divat a hasonló éttermekben.

Az üzlet tulajdonosa egyébként Nguyen Tien Sy (Simi) 1986-ban érkezett Magyarországra, hogy kohómérnöknek tanuljon Miskolcon. Olyan érthetően és gyorsan beszél magyarul, hogy muszáj megdicsérnem, de közben leesik, hogy előbb tanult magyarul beszélni, mint én. Egyből több üzletben gondolkozik, már keresi a szakácsait vietnámból a következő Vin.Vin City-be, ugyanis franchise-t szeretne belőle.

Nem szoktuk az árakat kiemelni egy étteremtesztnél, mert általában nem szeretnénk, ha ez lenne a fő motiváció, hogy valaki meglátogassa az adott helyet. De itt Peti és én is azt éreztük, hogy fontos részlet.

Egyszerűen jól esik, hogy ennyiért kapod ezt az éttermi minőséget. Tehát jöjjenek az ételek, amiket mi fogyasztottunk, számokban kifejezve.

Mini marhás pho leves - 550

(Van nagy, ami tényleg óriási 1490-ért, és van kicsi is 990-ért)

Tavaszi tekercs - 290/db, vega 490/6db

Nyári tekercs - 390/db, vega 350/db

Pirított rák zöldséggel - 1990 + jázmin rizs - 290

Pirított marha gyömbérrel - 1690 + pirított rizs 390

Sült banán, karamell öntet - 690

Win-win... azaz Vin-vin! Ezen a helyen tényleg mindenki nyer!

Andrássy út 79.

11:00 – 22:00

https://www.facebook.com/VinVin-City

A Vin.Vin City tereit a New Age Interior belsőépítész iroda tervezte és kivitelezte, az étterem arculatát pedig a DekoRatio Branding & Design Studio alkotta meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: