RÓKALAND

A tökéletes kínai street food, ami téged is rabul ejt

A BAO BOX változatos ízekben kínált gőzgombócai nemcsak mutatósak, elképesztően finomak és olcsók is. Budán már két helyen várnak.

Link másolása

Szöveg: Vass Adrienn, képek: Mervai Márk

Délelőtt 10, Kolosy tér. A BAO BOX nevű létesítmény után kutatok, de a fotós kolléga már jelzi, hogy egy nagy fehér táblával érjem be, az lesz az, ott járunk a gőzgombócok végére. Lassan megértem, hogy a Móricz Zsigmond körtér mellett ez a második üzlet, és itt bizony még tesztüzem előtti állapot van, ezért garázdálkodhatunk mi a pult mögött egy kicsit.

A gőzgombóccal elég régi a kapcsolatom. Egykori lakótársam mániája volt a sorozatgyártás. Vett hozzá többek között spéci bambuszpárolót is, és egész nap a tésztabugyrokat töltögette minden jóval, majd a rosszullétig evés következett, a maradék pedig több adagban került a fagyasztóba. Innen sejtem, hogy nem kényes jószág ez, könnyedén lehet előre dolgozni vele.

A tulajdonosok igazolják sejtésemet, náluk is előre készülnek a saját üzemben a gombóckák, és az üzletben már csak a gőzölés marad. Most csak a mi kedvünkért gyúrtak és nyújtottak, jól ki is nevettük őket. Aztán hirtelen rám is kötény került és már nem is volt akkora a szám.

IMG_5563k

IMG_5588k

Nem értem és nem érzem én ezt a technikát. Maximum csak ránézésre tűnik egyszerűnek, de ahhoz, hogy szabályos batyukat kapjunk elég sok gyakorlás szükségeltetik. Én kettő után adtam fel és reménykedtem benne, hogy nem csak abból eszünk majd, amit mi gyártottunk.

Közben, hogy eltereljem a figyelmet a nem létező kézügyességemről, elkezdtem beszélgetni Német Judit tulajdonossal arról, hogy miért pont a gőzgombóckákkal készülnek meghódítani a magyar piacot. Judit egy komplett love story-t tud a történet mögé kanyarítani. Férjével, Huanggal még Angliában ismerkedtek meg és öt évre Kínát választották otthonuknak.

A kínaiak sajnos nem egy szendvicsfaló nemzet, így Juditnak valamivel helyettesítenie kellett a megszokott és megszeretett hideg élelmet. Ez lett a bao. Változatosan töltögethető és nálunk még csak kevesen ismerik, így a hazakötözés után jó ötletnek tűnt, hogy a magyar street food palettát ezzel színesítsék.

IMG_5671k

IMG_5656k

IMG_5698k

A bao elterjesztése mellett, az ázsiai kultúra megszerettetését is missziójának tekinti a pár. Olyannyira, hogy a lelkes gasztrocsapatunknak a gombócgyártás után még kínai írásjegyeket is próbáltak tanítani. Azt, hogy ennek elsajátítására nekem mennyi esélyem volt, hagyjuk is, de élvezettel figyeltem a mestert, és nem győztem inhalálni a spéci tintát. Ha komolyabban vennétek mint én, és beleásnátok magatokat ennek a különleges írásnak a rejtelmeibe, az étteremben ezzel kapcsolatban is útba tudnak igazítani titeket.

De térjünk vissza a baóra. Saját recept, magyar és kínai alapanyagokkal ötvözve, pirított verzió, szószok, zöldségek, saláták és vaníliás vagy csokis desszertváltozatok. A jövőbeli tervekben pedig gluténmentes és teljes kiőrlésű gombócok is szerepelnek.

IMG_5800k

IMG_5594k

A koncepció hibátlannak tűnik és árakkal együtt végképp meggyőző. Egy bao ára 200 forintnál indul.

Jó étkű nőként mondjuk hármat le lehet erőltetni belőle. Mellé egy szósz (159 Ft) és esetleg egy pohár zöldséges mártogatni való(249 Ft). Ha ezt betermelitek ebédre, még vacsorázni is óvatosan fogtok.

A körbefotózás utáni kóstolás aztán feltette az i-re a pontot. A tészta puha, levegős, mégis gyorsan telít.

Én a fafülgombás verziónál éreztem azt, hogy szerelem van. Édes chili- vagy szójaszósszal, zellerszállal egyszerűen hibátlan.

Egzotikus, mégis ismerős íz. Házi készítésű citromos jázminteával (399 Ft) kísértem, ami szintén megér jó pár misét.

IMG_5788k

IMG_5783k

IMG_5558k

Végül hármat tüntettem el, a fotós kolléga meg hetet, de csak azért, hogy megdöntse a rekordot. Szerencséje volt, hogy nem két számjegyű kihívással találta szemben magát.

A tulajdonosok szívüket lelküket belesütik, akarom mondani gőzölik ebben projektbe,

így biztos vagyok benne, hogy a kiszolgálással is elégedett lesz mindenki, és egy olyan új street food szereplőt kapunk, ami sokak kedvencévé válik majd, minden további tukmálás és magasztalás nélkül. Szurkolok és visszatérek!

Elérhetőségek:

Budapest, Móricz Zsigmond körtér 10.

Budapest, Kolosy tér 1/A.

Ha ismerőseidnek is ajánlanád, kattints a megosztásra:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk