News here

KULT

Új klip a godfater.-től: Búcsúkeringő

A Tátrai Tibor, Szebényi Dani, Borlai Gergő, Gotthárd Misi és Kéri Samu alkotta szupergroup kilpjének helyszíne sem mindennapi.

Link másolása

A 2022-es év izgalmasra sikerült a frissen alakult szupergroup, a godfater. számára. Miután a Tátrai Tibor, Szebényi Dani, Borlai Gergő, Gotthárd Misi és Kéri Samu alkotta ötös júniusban hatalmas sikerrel bemutatkozott a Barba Negra színpadán, a novemberi MÜPA-koncertjükre 48 óra alatt elfogytak a jegyek, az októberi instantos lemezbemutató pedig bő egy hónappal az esemény előtt telt házas.

Ezért a csapat úgy döntött, hogy a lemezbemutató koncertből duplázik, és két egymást követő este is színpadra lépnek. Közben pedig egy kéthetente megjelenő dalsorozatra készülnek.

Nemrég látott napvilágot első saját daluk, a Búcsúkeringő videóklipje, amit Tátrai-Szebényi-Szepesi hármasa jegyez. A helyszín a nem mindennapi látványt nyújtó Parádi Freskó, ami egyébként is közel áll a csapathoz, hiszen gyakran alkotótáboroznak ott.

Ez a dal volt, ami elindította közös útján a zenekart. Még a megalakulás előtt kezdett el rajta dolgozni Tátrai Tibusz és Szebényi Dani. A Búcsúkeringőben benne van minden, ami a zenekar esszenciája. Himnikus refrén, gitárszólók, blues-os dallamok, erő és szeretet összessége.

Tátrai Tibor így gondol vissza a közös munkára:

„A Búcsúkeringő váza egy ideje már megszületett a fejemben, de közben történt pár olyan dolog a világomban, ami keresztbetörte ennek a dalnak a megvalósítását. Egy kisebb nyugalmi szakasz után összetalálkoztam Danival. Amikor dolgoztunk nála a dalon, már akkor, ahogy megszólalt, ahogy Dani énekelt rá, egyből mindketten éreztük azt, hogyan fog ez kiteljesedni úgy, hogy még semmit nem láttunk belőle. Azt, hogy ez a dal így testesült meg, azt köszönöm a sorsomnak.”

VIDEÓ: godfater. – Búcsúkeringő


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
Három magyar sorozatot is elkaszáltak, az egyiket az Oroszország elleni szankciók miatt nem folytatják
Az RTL-nek két, a TV2-nek egy sorozata búcsúzik.

Link másolása

Nem készül folytatás három magyar sorozatból sem - értesült a SorozatWiki.

A Doktor Balaton 2020 végén debütált a TV2-n, a két ünnep között még viszonylag jó nézettséget is hozott. 45 epizód után azonban februárban levették a műsorról, a folytatását pedig júliusban kezdték vetíteni, ekkor már egyre rosszabb nézettséggel. A már korábban berendelt 2. évadot idén áprilisban adták le, a legújabb 60 rész azonban még a korábbiaknál is rosszabb eredményeket produkált, így talán nem meglepő, hogy elkaszálták a sorozatot. A TV2 meg is erősítette a SorozatWikinek, hogy nem lesz folytatás. A döntést azzal indokolták, hogy mivel a Mészáros András alakította főszereplő átadta a háziorvosi praxist és megtalálta a szerelmet, így véget ért a története, ezért nem lesz újabb évad.

Az RTL idén januárban bemutatott új sorozata, a Hotel Margaret sem folytatódik. Az első évad eleinte közepes nézettséggel futott, majd hétről-hétre csökkent a közönségaránya. Amikor egy hónappal később már 22 órakor kezdődtek a részek, még gyengébben teljesített. A SorozatWiki szerint nem meglepő, hogy a 60 részes 1. évadnak nem lesz folytatása.

Szintén elkaszálták A Séf meg a többiek című RTL-es sorozatot is, amelyből 10 epizódot márciusban mutattak be, és múlt vasárnap kezdték leadni az új részeket. Ebben az esetben nem a nézettség miatt döntöttek úgy, hogy nem készül folytatás, hanem az orosz-ukrán háború, egészen pontosan az Oroszországra kivetett szankciók miatt.

„A Séf meg a többiek egy orosz formátumon alapul, az orosz vállalkozások részére pedig bizonyos kifizetések tiltottak az EU által. Ezidáig a formátum orosz tulajdonosa nem igazolta részünkre, hogy a formátum magánszemélyi tulajdonosai között nincs olyan személy, aki az EU szankciós listáján szerepel, így a jogszabályoknak való megfelelés érdekében az M-RTL Zrt. nem teljesíthet kifizetést a tulajdonos felé, és ennek megfelelően további jogokat sem tud szerezni”

- válaszolta a SorozatWiki kérdésére az RTL Marketing és Kommunikációs Igazgatósága.

A sorozat tehát véget ért az első évaddal, amelynek második felét még láthatják a nézők a következő hetekben. Vasárnaponként 19 órai kezdéssel dupla részeket vetítenek belőle az RTL-en.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Kevin Bacon ellopja a show-t a galaxis őrzőinek karácsonyi kalandjában
Emberrablás, hollywoodi fotózás, robotverés, bepiálás melegbárban, kocsidobálás és az utóbbi évek legviccesebb ajándékozásai: sok minden belefért a Marvel ünnepi különkiadásába.

Link másolása

Egy népszerű mozis franchise esetében a „Holiday Special” vagyis az Ünnepi különkiadás címke 1978 óta eléggé veszélyesen hangzik. Ekkor került ugyanis a tévék képernyőjére a Csillagok háborúja speicális műsora, ami olyan rosszul sült el, hogy George Lucas megpróbálta megsemmisíteni minden kópiáját. Nem véletlenül, hiszen nagyjából vállalhatatlanra sikeredett az eredeti színészekkel (Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher) forgatott borzalmas katyvasz éneklős betétekkel, Chewbacca idegesítő családjával, furcsa reklámokkal.

James Gunn, A galaxis őrzői atyaúristene és a Marvel Mozis Univerzum legfőbb ura, Kevin Feige mégis úgy döntöttek, ők is megpróbálkoznak egy karácsonyi különkiadással, ezzel is kicsit előkészítve a terepet A galaxis őrzői vol. 3-nak, ami 2023 májusában kerül majd a mozikba világszerte.

Szerencsére kijelenthető, hogy Gunnék nem égtek be, mint Lucasék anno, A galaxis őrzői: Ünnepi különkiadás ugyanis egy a franchise szellemiségét szem előtt tartó, nem sok vizet zavaró, de végtelenül aranyos és humoros kis mellékkaland lett.

A sztori szerint Kraglin (Sean Gunn) épp arról mesél Draxnek (Dave Bautista) és Mantisnak (Pom Klementieff), hogy sok-sok évvel ezelőtt Yondu tönkretette Űrlord, azaz Peter Quill (Chris Pratt) karácsonyát, mivel hallani sem akart erről a földi ünnepről. S mivel Gamora hiánya miatt is szenved, Drax és Mantis pedig kitalálják, hogy megrendezik Peternek élete karácsonyát, és mi is lenne jobb ajándék a számára, mint kedvenc filmje, az 1984-es Footloose című film táncos hőse, Kevin Bacon? Nosza, űrhajóra pattannak, és elszáguldanak a Földre, Hollywoodba, hogy elvigyék az ismert színészt Peternek. Be is kopogtatnak Kevin Bacon ajtaján…

Vagyis egy kellemesen kattant sztorit kapunk, ahogy az A galaxis őrzőitől elvárható, ráadásul sikerült az alapvetően űrben és idegen bolygókon játszódó sztoriba nem erőltetetten belecsempészni egy földi ünnep, nevezetesen a karácsony tematikáját.

Bár Drax, Mantis, Mordály, Groot, Nebula és a többiek a nem a Földről származnak, megpróbálják megismerni ezt az ünnepet, hogy ezzel örömet szerezzenek Peternek, aki gyerekként szerette a karácsonyt, de amióta elrabolták kis sárgolyónkról, azóta nem volt alkalma hódolni a hagyományoknak.

Ráadásul azzal, hogy Draxet és Mantist beszabadították Hollywoodba, egy csomó vicces szituáció előtt nyitottak ajtót. Rajongói fotózások, poénok egyéb marveles hősökkel és más franchise-ok karaktereivel (Drax és a GoBots főgonoszának, Cy-Killnek öltöző fickó „harca” a legjobb), bulizás egy melegbárban, majd az áhított cél elérése, Kevin Bacon elrablása… A 64 éves színész örömmel mondott igent James Gunnéknak egy önfeledt mókázásra (ha már ennyit beszéltek róla A galaxis őrzői korábbi részeiben), amelyben saját magát kellett alakítania, sőt, még a zenéléstől és énekléstől sem riadt vissza. Persze ez nem meglepő, hiszen Kevin a bátyjával, Michaellel kisgyerekkoruk óta együtt zenél, 1994-ben pedig zenekart is alapítottak The Bacon Brothers néven, és máig aktívak, sok fellépésük van.

Persze kezeljük helyén az Ünnepi különkiadást, ami természetesen nem reformálja meg a Marvel mozis univerzumát, sőt, történetében, poénjaiban sem fogható a két eddigi A galaxis őrzői-mozifilmhez.
De nem is ez volt a cél, hiszen egyrészt erre a rövid játékidő sem ad lehetőséget, másrészt a karácsonyi tematika erősen behatárolta a sztorit. Ez csupán egy kedves kis kalandocska két egész estés film között, ami a fináléban éri el a csúcspontját az ajándékozásokkal.

A hagyományoknak megfelelően ugyanis ez a lökött társaság (amely kiegészül többek között a Cosmo nevű űrkutyával is, akit az első részben, a Gyűjtő gyűjteményében lehetett látni először Howard, a kacsa mellett) különféle vicces meglepetésekkel készül egymásnak, már csupán ezekért érdemes megnézni a filmet, ráadásul mindössze egyetlen sorozatepizódnyi időt vesz el az életünkből.

Érdemes rááldozni az időt, főképp a Marvel-fanoknak, akik hasonló tartalommal még nem találkozhattak, és akik bizonyára nagyon várják már a jövőre mozikba kerülő harmadik részt.

A vol. 3-ról James Gunn egyébként a következőket nyilatkozta az Entertainment Tonightnak előzetesen: "Megvan benne mindaz a móka, amit az az őrzőktől elvárunk. De bizonyos szempontból hihetetlenül komoly történet is, amelyben bemutatjuk az őrzők történetének végét, valamint azt is, hogy Mordály honnan jött. Vissza kell mennünk a kezdetekhez, hogy elmeséljük a sztori lezárását.”

Szóval érdemes kiélvezni A galaxis őrzői: Ünnepi különkiadás még felhőtlen poénkodását, hiszen 2023-ban, a harmadik részben minden bizonnyal könnyesebb kalandok várnak majd ránk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Sztriptízesként kezdte, hízott, fogyott, sztár lett – 10 dolog, amit nem tudtál Chris Prattről
A galaxis őrzői és a Jurassic World a legnagyobb hollywoodi sztárok közé repítette az egykori pufók hajléktalan sztrippert. Chris Prattnek volt honnan kikecmeregnie.

Link másolása

1. Pénzért vetkőzött

Az elején mindjárt egy sokkoló tény: Chris Pratt egykoron sztriptíztáncosként dolgozott: mielőtt Hollywoodban befutott volna, tinédzserként több táncos fellépése is volt. „Mindig is pucérkodós típus voltam, világéletemben imádtam meztelenkedni. Fiatalon kifejezetten szabadnak éreztem magam, ezért úgy gondoltam, akár fizetést is kaphatnék ezért” - mesélte a színész. A sztriptízen kívül egyébként az igazi hollywoodi klisékhez híven Chris pincérkedett is egy Bubba Gump Shrimp Co. étteremben. Csakhogy nem Hollywoodban, de még csak nem is Kaliforniában, hanem Hawaiin. Ott találkozott egyszer A tűz háborúja, a Kommandó és a Bíborszín sztárjával, Rae Dawn Chonggal, akivel gyorsan megtalálták a közös hangot. Chris elmondása szerint ő segített neki a színészi pályán való elindulásban.

2. Hajléktalan volt

A siker persze nem jött gyorsan. Mielőtt megkapta első színészi munkáját, Chrisre nem éppen a hollywoodi életstílus volt jellemző. Egy konkrét időszakban például sátrakban élt és egy furgonban, aminek az oldalára Scooby Doo és a gazdája, Bozont volt felfestve.

„Elég király kis kecó volt egy hajléktalannak. Csak ittunk és füveztünk, és minimális munkaórákat dolgoztunk. Épp csak annyit, hogy fedezni tudjuk belőle a benzint, az ételt és a horgászfelszerelést”

– mesélte A galaxis őrzői sztárja, akinek akkor fordult jobbra az élete, amikor Rae Dawn Chong beválogatta őt a Cursed Part 3 című 2000-es rövidfilmjébe. Az akkor 21 éves színész 700 dollárt kapott ezért a szerepéért. Ma már 10 milliókat keres egy-egy projektjével…

3. Birkózott, és kaszkadőr akart lenni

Chris a Minnesota-beli Virginiában született 1979. június 21-én, de a Washington állambeli Lake Stevensben nőtt fel. Már tiniként is élénken érdeklődött a birkózás iránt, és volt is tehetsége hozzá, amit jól mutat, hogy ötödik lett a középiskolai állami birkózóbajnokságon. Chris azt mondta, hogy főleg a birkózóprogramban kialakult közösségek miatt szerette ezt a sportot, és ő lehetett a birkózócsapatának kapitánya. Szintén a kedves emlékei közé tartozik, hogy Idahóban birkózótáborokba járt.

Az edzője egyszer megkérdezte tőle, hogy mit szeretne kezdeni az életével, mire Chris azt válaszolta: „Fogalmam sincs, de azt tudom, hogy híres leszek, és egy rakás pénzt fogok keresni”.

Valószínűleg a birkózásból jött, hogy Christ érdekelte a kaszkadőr szakma is, például sokat gyakorolta gyerekként „a lépcsőn való leesést”.

4. Egy idegen készítette az első portréfotóját

Az idén 43 éves színész elmondása szerint Nyugat-Hollywood "túlnyomórészt meleg negyedében" élt, amikor egy férfi, akivel még sosem találkozott, leszólította az utcán, és megkérdezte, hogy lefényképezheti-e őt. Chris óvatlanul rábólintott az ajánlatra, felment az idegen férfi lakására, ahol lezuhanyozott, mindez pedig elég félelmetesen hangzik, de valahogy mégis happy end lett a sztori vége. A fotó elkészült, és végül is ez a kép hozta meg Chris első nagyobb szerepét az Everwood című sorozatban, amelynek 2002 és 2006 között sugárzott négy évadának mind a 89 epizódjában feltűnt a jószívű Bright Abbottként.

5. Szándékosan hízott meg a Városfejlesztési osztály miatt

Az Everwood után három éven át kisebb sorozatos és játékfilmes próbálkozásai voltak, a következő nagy projekt pedig 2009-ben startolt a számára, ez volt a Városfejlesztési osztály című komédiasorozat, ami 2009 és 2015 között futott. A széria társalkotói szerint az, hogy Chris úgy döntött, meghízik Andy szerepére, sokat hozzátett a figurához. Pratt ugyanis már a forgatás kezdetén felszedett pár kilót, majd rájött, hogy ez tette a karakterét kiemelkedővé. „Emlékszem, az elején egy kicsit meghíztam, akkor még nem szándékosan, és amikor megnéztem ezeket az epizódokat, azt gondoltam: »Ó, Istenem, Chris, te tényleg elengedted magad.« Majd arra a következtetésre jutottam, hogy »ez az egyik legviccesebb dolog, amit valaha csináltál!«”. Ezután megegyezett az alkotókkal, hogy felszed a szerep kedvéért 30-40 kilót. „És így is tettem. Az egész egy fura kihívássá vált. Mindenki azt akarta látni, mennyit tudok enni” – emlékezett vissza Chris.

6. Visszautasította Űrlord szerepét

Bizony, bár mindenki azt gondolná, hogy Chris Pratt két kézzel kapott az őt végül sztárrá nemesítő szerepért, eredetileg nem akarta eljátszani Peter Quill, azaz Űrlord karakterét A galaxis őrzőiben. „Valószínűleg megijedtem először, és azt gondoltam, túl kövér vagyok ahhoz, hogy szuperhőst játsszak. Még a rendező, James Gunn is elutasította eleinte az ötletet. »Az a pufók fickó a Városfejlesztési osztályból? Biztos csak viccelsz« - mondta.” Pratt azonban végül úgy döntött, hogy elmegy a meghallgatásra, amelyen azonnal meggyőzte Gunnt, hogy tökéletes a szerepre. „Hála az égnek! Senki sem játszhatta volna Chrisnél jobban Peter Quillt!” – vallotta be utólag a direktor.

7. Megjósolta, hogy ő lesz a Jurassic World főszereplője

Nem valószínű, hogy sokan hisznek az embernek, ha azt mondogatja, hogy egyszer majd az egyik legnagyobb filmes franchise-ban fog szerepelni. Chris azonban már évekkel korábban megjósolta, hogy ez az álom valóra válik. A színész 2010-ben forgatott a Városfejlesztési osztályhoz egy kulisszák mögötti videót, amelyben úgy tett, mintha Steven Spielberg fenné rá a fogát egy új dínós kaland miatt. „Most kaptam egy sms-t Steven Spielbergtől, annyira idegesítő! Majd később visszahívlak a Jurassic Park 4 kapcsán” – poénkodott a videóban Chris, öt évvel később azonban ez a vicc végül valóra vált. „Szerintem ez csak azt mutatja, hogy ha elolvasod A titok című könyvet, és kimondod mindazt, amit szeretnél, akkor azok mind valóra válnak” – magyarázta szigorúan nem komolyan Pratt.

8. Szerinte tárgyiasítani kell a férfiakat

Chris egy interjúban kifejtette a nemek közötti egyenlőségről vallott nézeteit: szerinte nem a nőket kell kevésbé, hanem a férfiakat kell jobban tárgyiasítani. „Szerintem megdöbbentő, hogy sokáig csak a nőket tárgyiasították, de úgy gondolom, ha valóban az egyenlőség mellett akarunk kiállni, fontos, hogy kiegyenlítsük a dolgokat... a férfiakat is épp ugyanannyira kell tárgyiasítani, mint a nőket. Rengeteg nő csinált karriert ebből, én pedig ezt a magam javára fordítom.

Igazából csak nagy húszsákok vagyunk: húsból, vérből és szervekből állunk, amiket Isten azért adott nekünk, hogy körbe-körbe járkáljunk”

– vallotta be Chris a megosztó nézeteit.

9. Ő lett Hollywood "legrosszabb Chrise"

2020-ban beindult egy őrület a Twitteren, amelyben arról vitáztak milliók, hogy melyik hollywoodi Chrisnek "kell mennie", vagyis melyikük a leghitványabb? Az embereknek pedig választaniuk kellett Chris Hemsworth (Thor), Chris Pine (Kirk kapitány), Chris Evans (Amerika Kapitány) és Chris Pratt között.

Végül Prattet választották meg a "legrosszabbnak", sokak szerint az akkoriban vele kapcsolatban gyártott elméletek miatt: például, hogy Donald Trumppal szimpatizál, vagy hogy támogatott egy LMBTQ-ellenes nézeteiről ismert egyházat.

10. Lopott, de legalább jó ügyért

Elég gyakori, hogy a színészek a filmes díszletekből hazavisznek bizonyos kellékeket szuvenírként, és ez Chris Prattel sem volt másképp. Csakhogy neki nem volt rá engedélye, szóval gyakorlatilag ellopta Űrlord jelmezét A galaxis őrzői forgatásáról. Hogy milyen okból? Nos, azt szerette volna, hogy a karakternek öltözve látogathasson meg beteg gyerekeket különböző kórházakban. „Elloptam a kabátot és a ruhatár egy részét, hogy ha a film kijön, és úgy teljesít, ahogy mindenki reméli, akkor majd lesz lehetőségem meglátogatni beteg gyerekeket. Ha ez egy elég nagy film lesz ahhoz, hogy egy kórházban fekvő srácnak jelentsen valamit, hogy Peter Quill vagy Űrlord meglátogatja őt, akkor ezt fogom tenni. Szerintem ez adna igazi értelmet ennek a filmnek” – nyilatkozta Chris, és ezzel nehéz nem egyetérteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Élőhalottakkal táncolt, mielőtt maga is zombivá vált – 40 éve jelent meg Michael Jackson Thriller című albuma
A popzene egyik legnagyobb egyénisége az imázs és a videóklipek áldozata lett.

Link másolása

„Jól nézzék meg ezt a taknyost. Ő lesz a legnagyobb felfedezés a szeletelt kenyér óta” – állítólag az amerikai szórakoztatóipar legendás alakja, Sammy Davis Jr. mondta ezt egy tízéves kisfiúról, aki az 1960-as évek végén testvéreivel együtt bűvölte el a soul-zene könnyedebb irányzata, a „Motown Sound” híveit. A Jackson 5 volt az az énekegyüttes, és valóban lenyűgöző volt, amilyen profi módon énekelt és mozgott a színpadon az az aranyos arcú fekete kölyök. Sajnos ma már tudjuk, hogy Michael Jackson milyen árat fizetett kicsi korától kezdve a sikerért, de azt már ekkor látni lehetett, hogy őstehetség.

Bár még közel egy évtizedig örvendeztették meg a közönséget együtt a Jackson-fivérek, Michael-nek már 1972-ben, alig 14 éves korában megjelent az első szólólemeze. A család, élén a kegyetlen hírű apával, Joe-val mindig is óriási befolyást gyakorolt legtehetségesebb tagjára, művészi szempontból azonban Michael egyre inkább kinőtte őket. Nem szűkölködött mentorokban sem: sokat tanult Stevie Wondertől, aki mellesleg harmadunokatestvére volt, védőszárnyai alá vette őt Diana Ross – talán túlságosan is, ha lehet hinni az 1987-ben megjelent Dirty Diana című dalnak – a színpadi mozgásban James Brown volt a mintaképe és nem utolsósorban felkarolta őt a fekete muzsika legkiválóbb zeneszerző-producere, Quincy Jones, akinek legkiválóbb munkáit köszönhette.

Fordulópontot jelentett Michael karrierjében 1977, amikor Sydney Lumet az Óz, a csodák csodája történetét kizárólag fekete művészekkel vitte filmre. Diana Ross Dorothy-ja és Richard Pryor Óza mellett Jacko kapta a Madárijesztő hálás szerepét. Bár a film nem hozta meg a várt sikert, de megalapozta Michael vizuális imázsát.

A New York-i forgatás idején az énekes gyakran eljárt a kor népszerű éjszakai klubjába, a Studio 54-be, amelyet a hip-hop bölcsőjének tekintettek, és ez a műfaj mély hatást gyakorolt Jacksonra, aki innentől kezdve a könnyed popos hangtól összetettebb hangzásokra, a rock, a diszkó, a funky, a soul elemeit vegyítő zenére koncentrált. Már ezt tükrözte az 1979-ben megjelent albuma, az Off The Wall, amelyet sokan élete legjobb lemezének tartanak. Egy évvel korábban pedig történt egy esemény, amelynek akkor még senki sem láthatta tragikus következményeit: táncpróba közben elesett, és úgy törte el az orrát, hogy plasztikai műtétre szorult. Emiatt élete végéig légzési problémái voltak, és külsejének e kisebb megváltozása felszínre hozta egyre súlyosabb személyiségzavarát. Már a 1982-as Thriller borítóján megjelent fotója is markáns különbséget mutat a három évvel korábbi Jackóval. A ma 40 éve megjelent album mérföldkövet jelentett mind az énekes sikersztorijában, mind pedig a videóklip történetében.

A Thriller minden idők legsikeresebb pop-rock nagylemeze lett 70 millió eladott példánnyal, nem kevesebb mint 8 Grammy-díjat kapott, köztük az év lemezének kitüntetését, 2008-ban pedig bekerült az amerikai kongresszusi könyvtár nemzeti hangtárába a „kulturális, történelmi és esztétikai szempontból jelentős felvételek” közé. Ebben minden bizonnyal fontos szerepe volt annak a 14 perces filmnek, amelyet a címadó dalhoz készítettek.

A popzenében a promóciós filmnek akkor már több mint két évtizedes múltja volt, ezeket a 60-as évektől különböző tv-műsorokhoz készítették, de végsősoron ugyanezt a célt szolgálták Elvis Presley, a Beatles, Cliff Richard, Gianni Morandi mozifilmjei vagy a Monkees tv-sorozata. A nagy robbanás az 1981-ben elindult Music Televisionnal következett be, mivel ez a csatorna kifejezetten a klipekre alapozta műsorát, beindítva a zenevilág és környéke vizuális fantáziáját. Michael Jacksonnak is készültek már 1979-től klipjei, az első a Don’t Stop Til You Get Enough című slágeréhez, a nagy áttörést azonban John Landissel való találkozása jelentette.

Az amerikai rendező akkor már túl volt rövid idő alatt kultikussá vált filmjén, a Blues Brothers-en, amelyben a két főhős, Dan Aykroyd és John Belushi mellett a blues és a soul olyan nagyjai szerepeltek, mint Aretha Franklin, James Brown, Ray Charles, Cab Colloway és John Lee Hooker, dalaik pedig látványos, szellemes körítéssel hangzottak el. Landis ezután készítette el az Amerikai vérfarkas Londonban című horrorvígjátékát, amely nagyon megtetszett Jackónak és a rendezőt közös munkára kérte fel.

Az énekes sejtette, hogy a Thriller klipje sokaknál kiveri a biztosítékot, ezért az elején közzétett feliratban leszögezte: egyáltalán nem hisz az okkult dolgokban. Ettől persze még elállt a nézők lélegzete a többszörös film-álom-valóság játéktól. A bevezetőben Michael szerelmi vallomása, majd farkasemberré változása nemcsak e kedvelt horrortéma legjobb hagyományait követi, hanem van benne a Szépség és a Szörnyeteg motívumából, sőt, átalakulása kezdetén a filmőrültek ráismerhetnek Az operaház fantomja 1925-ös némafilm-változatából a címszereplő Lon Chaney maszkjára is. „Csak egy film” – nyugtatja meg Jacko szerelmesét, aki kimenekül a moziból, és ekkor, 4 és fél perc után kezdődik maga a feszes ritmusú funky-zene. Az idillt azonban újabb borzalmak zavarják: a zombik másznak ki egymás után a temetőből – újabb idézet, ezúttal a műfajteremtő 1968-as filmből, Az élőhalottak éjszakájából – és kerítik be a szerelmespárt.

Naná, hogy Jacko is zombivá válik, mielőtt a többiekkel elkezdi apró, hirtelen, szögletes mozdulataiból álló táncát, amely valóságos védjegyévé vált. További rémséges képsorok után kiderül, hogy csak a lány rossz álma volt az egész – vagy mégsem?

Landis eredetileg Jennifer Beals-t, a Flashdance sztárját szerette volna Michael partnerének, végül egy Jackson-rajongó Playboy-lánnyal, Ola Ray-jel forgatták le a filmet és a rendező szerint igen jól működött közöttük az a bizonyos kémia. A zombitáncos maga Jacko találta ki Michael Peters koreográfussal közösen. Landis közös munkájukról később úgy nyilatkozott, hogy úgy érezte, mintha egy nagyon tehetséges, szorgalmas, de érzelmileg sérült tízéves gyerekkel dolgozna.

Rod Temperton eredetileg hatperces dalát a klip kedvéért némileg át kellett szerkeszteni, és más vérfagyasztó zenebetétekkel, de mindkettőben fontos szerep jutott a híres horrorszínész, Vincent Price hátborzongató versmonológjának.

A filmet egy évvel az album megjelenése után mutatták meg az MTV-n, és ekkor kezdődött indult be a lemez évtizedek óta tartó diadalmenete. Pedig nem a Thriller az egyetlen nagyágyú rajta és Jackonak remek zenésztársai vannak. A rock-os Beat It-ben, amelynek klipje egy bandaháborút jelenít meg, Eddie Van Halen játssza a gitárszólót, a lágyabb húrokat pengető This Girl Is Mine-ban Paul McCartney-vel duettezik (egy év múlva viszonozta Macca szívességét a volt beatle Pipes of Peace albumán, a Say Say Say című közös slágerrel). Nagy siker volt a Billie Jean, amely a sztárlét árnyoldalairól szól és előhírnöke Jackson egyre erősödő paranoiájának. A dalt egy Michaelt zaklató rajongója ihlette, aki azt állította, hogy az énekes az apja ikergyermekeinek. A hölgyről később kiderült, hogy pszichiátriai kezelés alatt áll. A soul-dance stílusú dalhoz készült klipben Jackót egy gengszter külsejű paparazzo üldözi... A Billie Jean élő bemutatóján, amelyet a Motown 25. születésnapján tartottak, mutatta be Jackson azt a hátramenetet imitáló táncot, amely „moonwalk” (holdjárás) néven híresült el. A Human Nature-ben a Toto tagjai, Steve Lukather gitáros és Jeff Porcaro dobos közreműködik. Ez is mutatja, hogy Michael végleg kilépett a „fekete zene” keretei közül, miközben most is ott volt mögötte Quincy Jones és a felvételeken hallható Janet és La Toya Jackson vokálja is.

A Thrillerrel Michael Jackson énekesi pályájának csúcsára ért és klipműfajnak is egyik legnagyobb csillaga lett. Éppen ez utóbbi tette őt fokozatosan zeneileg tönkre.

Egyre bonyolultabb, egyre költségesebb videókat készített dalaihoz, világsztárokat hívott meg statisztálni, zenéjében azonban, sőt, egy idő után már táncában sem tudott megújulni. És közben ő maga is tönkrement. Öt évvel a Thriller után már szétoperált arcú, kifehérített bőrű műember jelent meg a Badhez készült klipeken, filmen és színpadon kívüli megjelenései pedig még ijesztőbbek voltak. A kliphős, aki zombikkal táncolt, maga is zombivá vált...


Link másolása
KÖVESS MINKET: