KULT
A Rovatból

Robert Downey Jr. bemutatja a vietnámi háború egy másik arcát – Zseniális lett A szimpatizáns

Az HBO legújabb kémsorozata a hidegháborúba invitál minket. A vietnámi háború legvégére, hónapokkal Saigon bukása előtt. Ez volt az egyik fontos pillanat, amikor Amerikát legyőzte a kommunista eszme és ez kicsit meglepte őket.
B.M.; Fotók: imdb.com - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Eddig csupán egy epizód jelent meg belőle, de már most tudom, hogy minden pillanatát imádni fogom Don McKellar és a zseniális Park Chan-wook sorozatának.

Chan-wook megkerülhetetlen része az ázsiai filmgyártásnak, olyan klasszikusokat köszönhetünk neki, mint A szobalány és az Oldboy.

Amikor ő valami mögé beáll, akkor az biztosan valami kiemelkedő dolog lesz. A szimpatizáns első része után is úgy tűnik, hogy egy zseniálisan mély kémsztori lesz.

Főszereplőnk, a név nélküli kapitány (Hoa Xuande) egy tiszt a vietnámi háború alatt a titkosrendőrségben, akinek legfőbb feladata elfogni a kommunista kémeket, és mellette segíteni az amerikai támogatóikat. A vietnámi háború nagyon bonyolult, hosszú és érzékeny téma, mert a két szembenálló fél céljai ténylegesen csak a politikai nézetek miatt tértek el. Majdhogynem polgárháborúnak is lehetne nevezni, csak azért nem, mert a két szuperhatalom proxyháborúnak használta fel a konfliktust, és hatalmas katonai támogatást kapott mindkét fél.

Így a két, igencsak felfegyverkezett, pusztán ideológiájában különböző, ámde azonos nép önpusztítását láthattuk, külföldi segítséggel.

Ezt azért kellett tisztázni, mert a kapitány karakterén át minden eszmét megismerünk. Félig amerikai felmenőkkel rendelkezik, ezért könnyen beszervezte magának a CIA, megbíztak benne. Viszont ideológiában a kapitány hithű kommunista volt és kettősügynökként tevékenykedett Saigon bukása során.

A déli országrész a vereségének határán kapcsolódunk be amikor az amerikai erők éppen a kivonásra készülnek. A magasabb rangú, USA-párti déli tiszteket megpróbálják kimenekíteni az amerikaiak, amit főhősünk nagyon nem szeretne. Főleg azért nem, mert új feladatot kap. Ő lesz a kommunista észak-vietnámiak amerikai kémje, így neki is el kellene menekülnie. Nem ünnepelheti kemény munkája gyümölcsét, hanem tovább kell játszania a szerepét, és ez mardossa belülről. Mindeközben látja, hogy a nyugati eszmék mennyire emberközpontúak, hiszen a szocialista hozzáállásban csupán a munkája van értékelve, embernek nem tekintik.

Ezt a nagyon érdekes belső vívódást narrációval oldják meg, de úgy, hogy ez a belső hang nem minden esetben megbízható.

Néha rosszul emlékszik a kapitány, máskor nem tud minden infót, illetve rejteget a néző elől fontos részleteket. Maga ez a belső vívódás megéri a sorozat játékidejét. Érezni, hogy a készítők tisztelettel nyúltak az alapanyaghoz, ugyanis A szimpatizáns egy 2015-ös, azonos című Viet Thanh Nguyen-regény feldolgozása.

De ki fogja ez nézni? Remélem minél többen, mert eddig izgalmas és átgondolt kémjátszma, aminek remélhetően a folytatása is hasonló színvonalú lesz. Egy biztos a név amely el fogja adni a sorozatot, az Robert Downey Jr.. Egyelőre csak egy szerepben láttuk, mint Claude a dél vietnámi főváros amerikai CIA tisztje, aki a kapitány mentora is volt a kémjátszmában, úgy hogy nem is sejtette, hogy egy kettősügynököt képez.

Downey Jr. az előzetes alapján több szerepet is fog játszani a sorozatban, meglátjuk, hogy ezek Claude beépített alteregói lesznek csak, vagy ténylegesen több szerepet vállalt.

Az biztos, hogy ő is érdekelt a sorozat sikerében, mert produceri szerepet is ellátott, tehát saját pénzét is beleadta a produkcióba. A másik nagy névvel Sandra Oh-val még nem is találkoztunk az első részben.

A történet érdekes, nem mindennapi oldalát mutatja a vietnámi háborúnak. Az észak vietnámi kettősügynök szerepében Hoa Xuande brillírozik. A nagyon megnyerő a színész és a kegyetlen déli tábornokot alakító Toan Level ügyes párost alkot.

Nem tudom hogyan fog folytatódni a sorozat, de Trónok harca utánérzésem van.

Akkor sem tudtam kivárni a folytatást, inkább megvettem és elolvastam az összes könyvet. Lehet, hogy itt is ez lesz, mert nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a kapitány sorsára. A szimpatizáns megtekinthető az HBO Max streamingszolgáltató katalógusában, minden vasárnap új résszel a szezonzáróig.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Több orosz tank is megjelent a Hősök terén, a rendőrség lezárta a környéket
Május közepétől a magyar fővárosban forgatja Ryan Reynolds Mayday című filmjét. Korábban egy hatalmas rakétát is látni lehetett a Belvárosban.

Link másolása

Tankok jelentek meg Budapesten, a Hősök terén. A térre filmforgatás miatt kerültek a orosz gyártmányú tankok – írja a Blikk.

Május közepétől egy hónapon át forgatják a fővárosban Ryan Reynolds legújabb filmjét, a Mayday-t. A történet a hidegháborúról szól, Reynolds egy Troy "Apache" Brennan nevű karaktert alakít benne, aki egy szovjet légtér feletti megfigyelési küldetésben vesz részt.

Most hétvégén a Hősök terén vesznek fel több jelenetet, melyhez tankokat és más katonai járműveket is felhasználnak. A forgatás idejére a rendőrség lezárta a környéket.

Korábban egy hatalmas rakétát is látni lehetett Budapest belvárosában, amelynek szállításáról egy videó is felkerült TikTokra, ahol többen azt hitték, valódi hadi helyzet állt fel az országban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Kozsó keményen visszavágott Lovasinak: elfogadnám a kritikát olyantól, aki többet tett le az asztalra!
Lovasi András múlt héten szúrt oda Kozsónak, mondván, a '90-es évek slágergyárosának dalai mára szégyellnivalók. Kozsó nem hagyta szó nélkül a kritikát, szerinte a slágerei kiállták az idő próbáját.
FM - szmo.hu
2024. május 28.


Link másolása

Lovasi András a múlt héten a szeretlekmagyarország.hu-nak adott interjúban kifejtette, hogy szerinte:

„A 2020-as években is születtek már olyan dalok, amik valószínűleg tíz év múlva is hallgathatók és énekelhetők lesznek, és nem kell szégyellni őket, mint mondjuk egy Kozsó-számot.”

Természetesen Kozsó sem maradt adós, és Instagram-oldalán reagált Lovasi szavaira:

„Elfogadnám a kritikát olyan embertől, aki nálam többet tett le az asztalra! Az általa »szégyellt« dalaim számtalan platina- és aranylemezről származnak, 31 dalom lett number one a slágerlistán, 27 sztáregyüttest alkottam eddig. Lássuk majd azokat a 2020-as slágereket 30 év múlva!”

Hozzátette még:

„Amíg az én dalaimat több mint 30 éve több millióan, minden korosztályból ismerik és éneklik, én próbálok emlékezni a 2020-as Év Slágerére, pedig csak 4 éve volt! Neki pedig sok sikert kívánok, remélem, újra összeállnak, és alkotnak annyi arany- és platinalemezt és produkciót, mint én, csinálja utánam a rengeteg fellépésem mellett! 34 év után a pályán, neki is küldöm a legújabb dalomat, a Chinese Love-ot!”

Kozsó végül megjegyezte, hogy csak most volt ideje reagálni, mivel a hétvégi fellépései miatt korábban nem tudott válaszolni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Osváth Zsolt az Azahriah-koncertről: Meghatározó marad számomra, mondhatni, átjárta a siker
Háromszor megtölteni a Puskást nem kis dolog. De gerinccel, minőséggel, színvonallal és tartalommal már jóval nehezebb - mondta az étterem-tulajdonos influenszer.

Link másolása

Baukó Attila, azaz Azahriah a hétvégén három egymást követő napon adott teltházas koncertet a Puskás Arénában. Vasárnap Osváth Zsolt étteremtulajdonos és influenszer is ellátogatott; élményeiről az Instagram-oldalán számolt be.

„Nehéz ezt szavakba foglalni, mert sokféle érzés fog el, amikor a srácokról beszélek. Háromszor megtölteni a Puskást nem kis dolog. De gerinccel, minőséggel, színvonallal és tartalommal már jóval nehezebb. Na jó, de sikerült? – hangozhat a kérdés. Azt gondolom igen!”

– írta Zsolti, köszönetet mondva azért, hogy a show részese lehetett.

„Mindenkinek mást jelent a siker. Van, akinek már beérni a munkahelyére is az, van, aki csak kergeti. És közben elfelejti, hogy már a sikert vágyni is egyfajta siker. Annak a sikere, hogy nem elégszel meg azzal, ami van, és többet, remélhetőleg jobbat akarsz. A tegnapi nap meghatározó marad számomra. Bizony! Mondhatni, átjárta a siker. De nem csak a siker. Szavak, érzelmek, hangok, fények, illatok, pillanatok. Történelmi pillanatok? Sokunknak mindenképp! Felejthető? Aligha. Kell még? Hmm. Kétséget kizáróan! Köszönöm.”

A hétvégi koncerteken részt vett Nagy Ervin, Magyar Péter, de Csonka András is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
A Rovatból
Különleges Zenei Kollaborációk és Intim Dalszerzői Estek a Fishing on Orfűn
A baranyai zenei - és most már részben művészeti - fesztiválon a koncertek mellett más érdekes programok is várják a közönséget.

Link másolása

A 2024-es Fishing on Orfűn négy nap alatt 7 helyszínen 150 zenei program várja a látogatókat. A 2014 óta elővételben telt házas fesztiválra a bérletek 80%-a már a zenei program meghirdetése előtt gazdára talált, a napijegyek is gyorsan fogytak, így már csak szerdai és szombati napijegyek kaphatók, de ezekből sincs sok.

Képzőművészet On Orfű: A Művészet Ünnepe

Nagyszabású tervekkel készül a Fishing idén is, ezekből egy a KÉPZŐMŰVÉSZET ON ORFŰ projekt, amely során a művészet kerül a fesztivál középpontjába. A zenei helyszíneket már ennek megfelelően nevezték el, mint például a Gyönyörök kertje és a Csillagos éj nagyszínpad, valamint az Orfűi Picsahal nagysátor.

Ezen kívül kialakítják a GALÉRIA EGY SZERPENTINEN nevű erdei kiállítóteret, ahol menő és feltörekvő festők, szobrászok, textilművészek és keramikusok műveit csodálhatjátok meg. Lesznek fényfestési alkotások és egy interaktív helyszín is! Azt remélik, hogy a Galéria egy szerpentinen lesz az év leglátogatottabb kiállítása.

Orfű Összehoz: Különleges Zenei Kollaborációk

Érdekes lehet az ORFŰ ÖSSZEHOZ koncepciója is.

Az idei Fishingen Lovasi András Fekete Giorgioval, Beck Zoli Balla Gergővel, Lázár Dodi Lecsóval, és Bérczesi Róbert Volkovával lép fel. Ezek az együttműködések korábban még nem valósultak meg, ezért igazi kuriózumok lesznek.

Ne hagyjátok ki ezeket az egyszeri és megismételhetetlen koncerteket minden este 9 után A tűzhöz közel színpadnál!

Komolyzene az Erdőben: Egy Csepp Nyugalom

A hagyományokhoz híven, a Fishing fesztivál kora délutáni programjait idén is komolyzenei koncertek nyitják. Sárközy Papa (30Y) állította össze a programot, ahol vonósnégyes, férfikar és neves gitárművész is fellép. Ha tehetitek, kezdjétek a napot 15:00-kor A tűzhöz közel színpadnál, hiszen a komolyzene egyáltalán nem unalmas!

Mesél az Erdő: Intim Dalszerzői Estek

Folytatják a Mesél az erdő-programokat is, ahol dalszerzők zenélnek nektek intim környezetben. Szente Katica beszélget velük inspirációkról, írásról, zenélésről minden nap 16:00 és 17:45 között A tűzhöz közel színpadon.

Fejlesztések: Újdonságok a Helyszínen

Az újításokról szólva, idén is számos fejlesztéssel várnak benneteket.

Megújul a Borfalu színpad, új arculatot kap rengeteg bódé és épület, több új lépcsőt építettek és jópárat felújítottak. Ráadásul a kilátás is jobb lesz.

Fesztiválbelépők: Ne Maradj Le!

Vélhetően idén sem fog megszakadni az immáron 10 éves hagyomány, hogy elővételben elkel minden jegy a Fishingre. Már csak szerdai és szombati napijegyek kaphatók, de ezekből sincs sok, szóval aki nem szeretne lemaradni, az kattintson most!

A nagyszínpadokon kapott lehetőséget a Carson Coma, az Elefánt, az Esti Kornél, Krúbi, a Csaknekedkislány, az aurevoir., az Ivan & the Parazol, a Blahalouisiana, Deva, Beton.Hofi, Pogány Induló, az Analog Balaton, vagy az idei Fishing-himnuszt jegyző Bohemian Betyars és a Platon Karataev is. A második nagyszínpad nyitósávjában kifejezetten a feltörekvő, nagyobb közönségre érdemes produkciók (Hűvös, Raklap, Barkóczi Noémi, Fiúk) kaptak helyet. De persze a régebben indult zenekarok kedvelői sem fognak csalódni, hiszen idén sem hiányozhat Orfű nagyszínpadairól a 30Y, a Kiscsillag, a Quimby, a Vad Fruttik, a Bëlga, a Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma vagy a Pál Utcai Fiúk.


Link másolása
KÖVESS MINKET: