hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Dante pokla és a mi bűneink – művészek engedték el fantáziájukat a Pokol 27 bűnéről

Kirakat-kiállítás és videó az Isteni színjáték szerzője halálának 700. évfordulójára.
Szöveg: Göbölyös N. László - címképfotó: Budavári Csaba - szmo.hu
2021. április 18.

hirdetés

Veretes mondatok, hihetetlenül burjánzó képek, a középkor alkonyának és a reneszánsz hajnalának összecsapása, a modern irodalom születése. 700 éve halt meg Dante Alighieri, az Isteni színjáték szerzője, az olasz irodalmi nyelv megteremtője, aki közös nevezőre tudta hozni a misztikumot a földi léttel, annak vágyaival, erényeivel és bűneivel.

Mit mondhat a „születésére nézve firenzei, erkölcseit tekintve nem az” költő, akit szülővárosa pártviszályai kényszerítettek száműzetésre a klasszikus irodalmat háttérbe szorító 21. századnak? Egy ilyen kerek évforduló mindig lehetőséget ad az új megközelítésekhez, hiszen Dante és a világirodalom hasonló nagyságai éppen azért maradandók, mert bármely kor emberéhez képesek szólni, ha megtaláljuk a megfelelő kommunikációs csatornát.

Még emlékszem arra, amikor irodalomkedvelő szüleim megvettek egy kékes-szürke magyar Dante-összkiadást, amit 1965-ben, születésének 700. évfordulójára jelentettek meg, és ez az idő számomra szinte felfoghatatlan volt. Később két csodálatosan illusztrált példány is bekerült a családi könyvtárba: az egyiket a 19. századi mester, Gustave Doré rézmetszetei, a másikat pedig Salvador Dalí akvarelljei díszítik. Olvasni csak középiskolás koromban kezdtem az Isteni színjátékot, és akkor még nem lepődtem meg, hogy a 35 éves költő azt írta magáról: „Az emberélet útjának felén”. Ma már rossz néven venném a sorstól, ha csak hetven évet adna. Számtalan itáliai utunk során sok helyütt találkoztunk Dante emlékével Veronától Ravennáig, a legemlékezetesebbek természetesen a firenzeiek voltak.

Amikor felmentünk a Dóm földöntúli hangulatot árasztó kupolájába, és lenéztünk az alattunk lévő háromdimenziós hatású mozaikokra, úgy éreztük, mintha a Pokol köreibe néztünk volna bele. De megőriztük egy angol vagy amerikai fiatalember képét, aki Dante firenzei háza előtti kútnál ülve olvasta a Divina Commediát.

Fotó: Göbölyös N. László

hirdetés

És bár az olaszt évtizedek óta szinte második anyanyelvemnek tekintem, a nagy toszkán komédiás, Roberto Benigni kellett hozzá, hogy az ő előadásában élvezhessem a költemény eredeti zenéjét, a „dolce stil nuovót” (édes új stílust), ahogy annak idején elnevezték.

A pokolra szállás kimeríthetetlen téma az ókori mítoszoktól napjaink misztikus thrillerjeiig. Dan Brown Infernójában a kulcs egyenesen Dante műve. És ugyancsak ebbe a rettenetbe vezet bele a Halszájoptika Képirodalmi Hálózat kirakatkiállítása a Ráday utcai Kispont Galériában Infernális Bűnök címen.

„Dante a Pokolban részletes bűnhierarchiát alkotott, a közönyösöktől az árulókig. Érdemes eljátszani a gondolattal, hogyan értelmezzük ezeket a kategóriákat saját magán- és közéletünkben súlyuk vagy természetük szerint. Vajon melyik a nagyobb a bűn, erőszakosnak vagy hazugnak lenni? Kik lehetnek manapság az eretnekek, és kik játszhatják a gátlástalanok vagy a mértéktelen fogyasztók szerepét?” – teszi fel a kérdést Haynal Ákos, a Halszájoptika alapítója, akinek irányításával fotósok, képzőművészek, írók és költők engedték el fantáziájukat a dantei Pokol 27 bűnéről, amelyek – jöhetnek birodalmak, rendszerek, törvények – soha el nem évülnek. Az Inferno 3. énekéből, a Pokol kapujának feliratában rendszerint ezt idézik: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel”, pedig az előtte lévő két sor sokkal fontosabb: „Én nem vagyok egykorú semmi lénnyel/csupán örökkel, s én örökkön állok”. (Babits Mihály fordítása).

És íme az ősbűnök megszólaltatói:

„belőlem is csak a hiányom kellett,

mondanád, mondod is, jól hangzik/de nem igaz.

kimentelek, vagy meg, ne félj. még engedem, hogy élj. aztán magamhoz láncollak, madárfüttyel,

hárfazenével, szép szóval, jóléttel, minden vagyonommal. sziréned leszek, füledből vedd ki az/ólmokat. de úgysem tudsz ellenállni majd” – írja Nagy Zsuka, a csábításról.

Icsu Renáta égő láb-sorozata a szent dolgok kiárusítóit jelenítik meg. Ürmös Attila a cselvető Odüsszeuszt idézi meg, aki ezúttal utazó ügynöknek álcázza magát.

Fotó: Icsu Renáta

Magyary Ágnes a színlelők ürügyén a járványküldő haragos Istenről ír, valamint egy hátborzongató múlandóságról:

„Mert végül mindannyiunkból csak egy név és egy szám marad. Idővel a név feledésbe merül, de a szám nem tűnik el, mert iktatószám nélkül kitörne a káosz, és az bürokratikus apokalipszishez vezetne, márpedig azt a pokolba kívánjuk. Kit érdekel már a szerelem, amikor a testet kukacok bomlasztják, a sötétben pedig árnyak vonaglanak? Ki akarja hallani a régi történetet arról, hogy úgy szerette atyját, ahogy atyját szeretni vétek?”

Fotó: Syporca Whandal

A kiállítás elengedhetetlen része az az alig több mint 3 perces videó, amelyet Hegedűs Ákos/morpho készített, felvillantva az Inferno valamennyi bűnét a bujaságtól a korrupcióig, a hízelgéstől a hazaárulásig, a kapzsiságtól az álszentségig. Van-e, aki ezekről a bűnökről nem hallott, vagy bocsánatosnak tartja őket napjainkban?

Az Infernális bűnök kiállítás április 25-ig látható, ezt követően a teljes anyag felkerül a Halszájoptika oldalára.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Kiderült, kik lesznek az X-Faktor 10. évadának mentorai

Dallos Bogi elköszön a műsortól. A jubileumi évadban Csobot Adél váltja majd.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 06.

hirdetés

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt az X-Faktor jubileumi, tizedik évada, ám idén ősszel bepótolja az RTL Klub, már javában zajlanak a válogatók országszerte.

De elindultak a találgatások is, hogy vajon ki lesz idén az X-Faktor műsorvezetője és kik ülnek majd a mentorszékekben. A műsorvezető kilétéről már a keddi Fókuszban lerántották a leplet, kiderült, hogy Miller Dávid lesz a 10. évad házigazdája.

A csütörtöki Fókuszból pedig kiderült, kik mentorálják majd a versenyzőket. A csapatban csak egy változás történik, ugyanis

Puskás Peti, ByeAlex és Gáspár Laci marad.

Dallos Bogi viszont elköszön a műsortól.

hirdetés
Az új mentor pedig Csobot Adél lesz.

Az énekesnő maga is az X-Faktor színpadán tűnt fel még 9 évvel ezelőtt, akkor harmadik lett a tehetségkutatóban. Aztán az X-Faktor háttérműsorát is vezette. Ekkor ismerte meg Istenes Bencét is, akivel azóta is egy párt alkotnak, két közös gyermekük van. Adél most mentorként tér vissza.

"Az, hogy ennyi idő után nekem ismételten közöm lesz az X-Faktorhoz, ilyen módon, hogy benne dolgozom, hogy a része vagyok, ott vagyok a négy mentor között, és elmondhatom az érzéseimet, a gondolataimat, a véleményemet egy adott dalról, egy elóadásról, bármiről, ennek nem tudok nem örülni, nem tudok nem ilyen kitörő boldogsággal örülni"

- fogalmazott Adél.

VIDEÓ: A Fókusz riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Ötszáznál is kevesebben voltak a mozikban a hétvégén Magyarországon

Így történhetett, hogy a toplista első helyére 108 nézővel futott be a Boszorkányok című, 26 hete bemutatott film.
Címkép: I G/Flickr - szmo.hu
2021. május 06.

hirdetés

Összesen 496 mozijegyet vásároltak Magyarország területén a május elsejei hétvégén, azaz az első napokon, amikor november óta újra kinyithattak a mozik – derül ki a Filmforgalmazók Egyesületének összesítéséből, amit a HVG közölt.

A rekordalacsony számhoz hozzájárult az is, hogy egyelőre csak egy új filmet mutattak be a mozik, a legtöbb pedig még ki sem nyitott.

Így történhetett, hogy a toplista első helyét 108 nézővel a 26 hete bemutatott Boszorkányok című film szerezte meg. A filmet mindössze hét moziban vetítették az országban. Második lett a Trollok a világ körül című animációs film 78 nézővel, harmadik a Scooby 83 nézővel (a toplista alapja a jegybevétel, nem a nézőszám).

Az egyetlen premier a Gyilkos szerepben című svéd thriller volt, aminek az elővetítéseit (a hivatalos premier május 13.) 48-an nézték meg, ezzel a toplista negyedik helyét érte el.

A rekordalacsony nézettséget jól szemlélteti, hogy 2019-ben a május 2-i hétvégén több mint 440 ezren voltak a mozikban, ami csaknem 900-szorosa a mostani számnak. Az akkori első helyezettet, a Busszúállók: Végjáték című filmet több mint 141 ezren nézték meg egy hétvége alatt.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Az Álarcos énekes második győztese lesz az X-Faktor új műsorvezetője

Miller Dávid a Reggeli című műsorban már kipróbálhatta a műsorvezetést, most ő lesz a zenei tehetségkutató legfiatalabb házigazdája.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt az X-Faktor jubileumi, tizedik évada, ám idén ősszel bepótolja az RTL Klub, már javában zajlanak a válogatók országszerte.

Utoljára 2019-ben láthattuk a zenei tehetségkutatót a csatornán, akkor még Kiss Ramóna volt a házigazda, ő azonban időközben átigazolt a TV2-höz, így egyelőre csak találgatni lehetett, hogy az új évadot ki fogja majd vezetni.

Nos, a kedd esti Fókuszban lehullt a lepel: Miller Dávid lesz az új műsorvezető.

Ő Miller Zoltán színész-énekes, és Ullmann Mónika színésznő fia, aki színészként, énekesként és műsorvezetőként is tevékenykedik. Ismerős lehet például a Pappa Pia című filmből, az Álarcos énekes című műsorból, amit tavaly meg is nyert, és már jó ideje az RTL Reggeli című műsorának is az egyik műsorvezetője.

"Én most ezekbe így belecsöppenek, és nagyon-nagyon élvezem. Iszonyatosan durva dolgok történnek velem most ezen a téren. Nagyon várom, mert a családban tök sok művészeti ág le van már fedve, ez pedig még nincsen. Én vagyok az első, aki műsorvezetéssel foglalatoskodik, úgyhogy izgalmas..."

- mondta a fiatal híresség.

Ezzel ő lesz az X-Faktor legfiatalabb műsorvezetője. Érdekesség, hogy éppen egy nappal a születésnapja előtt érkezett a bejelentés, ugyanis május 5-én ünnepli a 25. születésnapját.

hirdetés

VIDEÓ: A Fókusz riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Klippremier: 70 résztvevö, 11 ország, egy dal – Fényt hoz a mindennapjainkba a Just Showband

Tizenegy ország közel 70 résztvevőjével jelentkezik a szentesi gyökerű, országosan és Európa-szerte ismert vilagjáró partyzenekar, a Just Showband.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 03.

hirdetés

Az együttes évről évre igyekszik különleges produkciókkal meglepni közönségét. Ezúttal sem vágták kis fába a fejszéjüket: egy komplett „virtuális“ kórus, számos zenészbarát és rajongó részvételével hívták újra életre a világhírű The Flesh Failures-t (Let The Sunshine In), a kultikus Hair musical fináléját.

A dalválasztás háttere kézenfekvő - mint ahogy az eredeti Hair-es megfogalmazás is erről szól: Remény! Fény! A nézők szemeit felnyitó búcsúdal mondanivalója, hangulata talán segít abban, hogy végre vége legyen a nehéz időknek.

Nem titkolt céljuk, hogy felhívják a figyelmet, mekkora szükség van az emberek közötti ellentétek feloldására. Az elkészült videó reményeik szerint tükrözi, milyen pozitív, előremozdító ereje lehet a közös összefogásnak.

„ Örüljünk az apróságoknak, legyünk türelmesebbek és empatikusabbak egymással, s talán ezáltal kicsit szebb lehetne a világ." - mondja Kováts Bianka, a zenekar egyik énekesnője.

„ Hiszünk a zene összekötő, teremtő erejében“ – teszi hozzá Fekete-Kováts Zoltán.

A 15 éves partyzenekar neve ismerősen cseng az igényes szórakoztatást kedvelők körében: tíz év luxushajón való zenélés, több száz külföldi és hazai fellépés után a zenekar, a korona-helyzet aktuális bizonytalansága kapcsán sem hátrál meg. Magyarországon egyedülállóan, élő online koncerttel, utazó karantén-bulikkal, s további új megjelenésekkel kísérleteznek. "Nem adjuk fel, már a saját dalainkon is dolgozunk" - szögezi le Fekete-Kováts Zoltán, a zenekar vezetője.

hirdetés

A 6 fős zenész-csapat, kiegészülve a részint profikból, de leginkább lelkes rajongókból álló hatalmas énekkarral, több, mint három heti munka után, május 3-án, este 8-kor mutatja be elsőként az éterben az elkészült darabot.

"Szóljon ez a dal azokért, akik az elmúlt egy évben saját egészségüket kockáztatva mindannyiunkért dolgoztak, azokért, akik épp a hivatásukat voltak kénytelenek feladni, azokért, akik életük legnagyobb pillanatairól maradtak le, azokért, akik betegek lettek és azokért, akik már nem énekelhettek velünk..." - Fekete-Kováts Kitti

VIDEÓ: Just - The Flesh Failures / Let The Sunshine In


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: