hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Korábbi szexmunkásoknak ad munkát a varrodájában egy izraeli nonprofit szervezet

Nadir Shoshani is évekig dolgozott a civil szervezet varrodájában, ahol kitanulta a szakmát, sőt azóta már a saját dizájner boltját is megnyitotta, és egy nagyon keresett tervező lett Izraelben, bátor, formabontó ruháival.
Báthory-Beck Nóra - szmo.hu
2021. február 14.

hirdetés

Tabea Oppliger szociológusként dolgozott Zürichben, szakterülete a szexiparral és a szexmunkával kapcsolatban felmerülő kérdések voltak. Aztán úgy döntött, segíteni szeretne, és ingyen masszírozta az éjszakában dolgozókat, mert úgy érezte, jól esne nekik, ha valaki tisztelettel érne hozzájuk. Közben sokat beszélgetett velük, és azt mondja: szinte mindannyian arról számoltak be, hogy szeretnének kiszállni, de nem tudnak, mert nem kapnak máshol munkát.

"Azt mondták, nem sajnálatot akarnak, csak munkát, lehetőséget."

A szakemberben ekkor fogalmazódott meg, hogy munkahelyet és ezzel egy második esélyt szeretne adni azoknak, akik valamiért belesodródtak a szexmunkába.

Közben Izraelben telepedett le a férjével, de a kutatást ott is folytatta. Kiderült, hogy bár a közel-keleti országban bűncselekmény a szexmunkások szolgáltatásait igénybe venni, mégis legalább 14 ezer ember él ebből a kiszolgáltatott, sokszor erőszakos és megalázó foglalkozásból.

Izraelben sokan kite-oznak, szörföznek, így rengeteg erre a célra használt, jó minőségű, vízálló anyagból készült vitorla tönkremegy.

A svájci szociológus által alapított KitePride nevű nonprofit szervezet ezeket a szörfözésre már alkalmatlan anyagokat hasznosítja újra.

hirdetés
A varrodában kizárólag korábbi szexmunkások dolgoznak, akik ugyanúgy, ahogy a szörfök, átalakulnak a munka és a terápia segítségével.

- a KitePrideról és az alapítójáról az angol nyelvű i24 izraeli csatorna készített összeállítást.

A szervezet divatos hátizsákokat, laptoptáskákat, pénztárcákat és még sok minden mást készít a kidobott anyagokból.

"Transzszexuális szexmunkás voltam, 21 éven át, Izraelben és szerte Európában. Kizárólag ebből éltem és borzasztó volt. Undorító munka és folyton attól féltem, hogy meghalok. Azt gondoltam, én már soha nem viszem semmire, ennyi az életem"- meséli Nadir Shoshani, aki az édesapját nem is ismerte, és az édesanyja is nagyon fiatalon meghalt. 13 éves volt, amikor egy barátja elhívta egy buliba, ahol pénzt kapott a szexért egy férfitől. Azt meséli, könnyű lehetőségnek tűnt, ezért belement. Aztán már mindennap ment, hogy eladja a testét.

"Ki akartam szállni, de nem tudtam, kihez fordulhatnék segítségért, miből tudnék megélni helyette. Olyan ez a világ, mint egy vákuum, ami beszív, aztán nem ereszt. Csináltam, úgyis, hogy közben szenvedtem"
- mondta a férfi.

A korábbi szexmunkások által készített, újrahasznosított anyagból készült táskákon, pénztárcákon van egy címke is, amelyen feltüntetik, hogy az árából hány óra rehabilitációt tudnak kifizetni annak, aki csinálta.

Nadir Shoshani is évekig dolgozott a civil szervezet varrodájában, ahol kitanulta a szakmát, sőt azóta már a saját dizájner boltját is megnyitotta, és egy nagyon keresett tervező lett Izraelben, bátor, formabontó ruháival.

"A második életemet a KitePride-nak köszönhetem. Elképesztő látni, hogy aki ide kerül az utcáról, nagyjából fél év alatt új ember lesz. Elkezd hinni magában, abban, hogy ő is ér valamit és hasznos lehet a társadalom számára"
- fejtette ki a korábban prostituáltként dolgozó dizájner.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Bödőcs Tibor: Meghalt három gyerekem bölcsis nénije, családi barátunk, Zsuzsa „néni”

A humorista is megemlékezett a koronavírusban elhunyt 34 éves kismamáról, akit személyesen ismert.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés
Meghalt három gyerekem bölcsis nénije, családi barátunk, Zsuzsa „néni”. Róla írtak tegnap az újságok

- kezdi Facebook-posztját Bödőcs Tibor humorista-író.

Soha nem fogjuk megtudni, hogy ha sokkal több tesztet végeznek, ha alapos kontaktkutatás lett volna, ha máshogy zárunk és máskor, ha az orvosok, az ápolók szabadon elmondhatják, ha a cégek TAO-jukat a kórházaknak is ajánlhatták volna, ha az elmúlt 30 (150? 1000?) évben a minél több embernek legyen elviselhető az élet jegyében politizáltak volna kies hazánk urai… akkor mennyi áldozat lenne, lett volna

- írja Bödőcs, aki posztja minden bekezdése után arra kér mindenkit: „Oltassák be magukat!

Ki válaszolja meg, hogy miért hal meg Magyarországon 10-ből kilenc beteg a lélegeztető gépen? Máshol is ekkora ez az arány? Ha keresünk egy bűnbakot (tobzoska, Soros, Viktor/Feri, „valamilyen alapbetegség”), megold az bármit is?

- teszi fel a kérdést Bödőcs.

Ezután pedig megemlékezik Zsuzsa néniről is:

hirdetés
Ritka, mikor valaki annyira a helyén van, mint ahogy Ő ott volt: a gyerekek között. Harminc kis Napóleont és Honthy Hannát tartott féken könnyedén, és mosolyogva oldott meg mindent, aminek mi a felébe is beleőszülnénk. Aki annyi kicsit tanított járni, beszélni, a saját gyerekeit nem láthatja felnőni, nem láthatja őket az első nap az iskolában, nem csapják rá az ajtót kamasz korukban, nem mutathatják be neki az első szerelmüket.

„Nagyon fog hiányozni és mindig emlékezni fogunk rá!” - zárja sorait Bödőcs Tibor, aki egy Facebook-linket is megoszt, a családot ezen keresztül lehet támogatni:

https://www.facebook.com/tunderpakk/posts/3626268227485517

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

Csodálatos fényfestéssel köszönték meg az egészségügyi dolgozók munkáját a budapesti Körszállónál

A gesztus a nem messze lévő Szent János Kórház dolgozóinak is igen jóleshetett.
Fotó: LaLuz Visuals/Facebook - szmo.hu
2021. április 21.

hirdetés

Sokan sokféleképp próbálták már kifejezni hálájukat az egészségügyi dolgozók áldozatos munkája iránt, amit a több mint egy éve tomboló koronavírus-világjárvány alatt végeztek. Legutóbb a színházak szerveztek "tapsolós" köszönetnyilvánítást a frontvonalban dolgozók felé a színházi világnapon.

Most Budapest II. kerülete egy igen különleges és látványos formáját találta ki hálája kifejezésének:

a LaLuz Visuals segítségével a Körszállóra vetített gyönyörű fényfestéssel mondtak köszönetet a kórházakban és orvosi rendelőkben dolgozóknak.

„Köszönjük az egészségügyi dolgozók hősies munkáját” - olvasható többek között a látványos üzeneteken.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Hambulancia” – adatbázisban gyűjtik össze a gyorséttermeket, amelyek támogatják a mentősöket

Az Országos Mentőszolgálat egy online térképet is készít, amelyre felkerülhet minden vendéglátóhely, ahol az életmentők kedvezményesen fogyaszthatnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 21.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, húsvétvasárnap egy férfi lefotózta, ahogy két mentős megállt hamburgert venni egy budapesti büfénél, majd jelentette is ezt az Országos Mentőszolgálatnak. Azt sérelmezte, hogy az életmentők szolgálat közben ebédet vettek maguknak. A mentőszolgálat a Facebookon adott hírt erről, az embereket pedig nagyon felháborította, hogy valaki képes volt bepanaszolni a mentősöket azért, mert ennivalót vettek maguknak munkaidőben. Ezután számos büfés bejelentette, hogy az életmentők ingyen vagy kedvezményesen ehetnek náluk. A társadalmi összefogás nagyon meghatotta azt a mentőápolót, akit feljelentettek az ebédvásárlás miatt.

Buvár Mariann most ismét visszatért ahhoz a Szentendrei úti gyorsbüféhez, ahol húsvétkor megállt ételt vásárolni. Ezúttal egy sajtótájékoztató volt az apropó, amelyen Győrfi Pállal együtt vett részt. A mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy bár a munkatársa csak 1 perc 52 másodpercet töltött a büfénél, ez is elég volt ahhoz, hogy feljelentsék. A mentőszolgálat főigazgatója azonban Mariann mellé állt, szerinte ugyanis nincs kivetnivaló abban, ha a mentősök megállnak ebédet venni maguknak, ha épp nincs beteg a mentőautóban, és az a mentést nem veszélyezteti.

Az esetet követő elképesztő társadalmi összefogás miatt a mentőszolgálat úgy döntött, hogy létrehozza a szolgálatban levő mentősöket kedvezményes ételvásárlással támogató büfések országos adatbázisát.

A példamutató kezdeményezéshez csatlakozni kívánó gyorséttermek az Országos Mentőszolgálattól egy “HAMBULANCIA- a mentőket támogatjuk” feliratú matricát kapnak és rákerülnek egy olyan, hamarosan elkészülő elektronikus térképre, melynek alapján a mentők - ha a szolgálati feladataik éppen megengedik - azonnal megtalálják a legközelebbi hamburgerezőt, pizzázót, vagy kebabost, ahol kedvezményben részesülhetnek.

Az Országos Mentőszolgálat nemcsak a bajtársakat támogató adatbázis létrehozását vállalja, hanem azt is felajánlja, hogy a hamarosan újrainduló Hősképzések keretében újraélesztésre képzi ki a „Hambulanciák” személyzetét, hogy vészhelyzetben is a mentők segítő partnerei lehessenek.

hirdetés
Az első Hambulancia az a hamburgerező lett, ahol az ebédet vásárló mentőápoló bajtársnőt „lencsevégre kapták” és ahonnan az országos visszhangot kiváltó feljelentést követő kezdeményezés útjára indult.

A jólelkű vendéglátósok jelentkezését az [email protected] e-mail címre várják a mentők.

VIDEÓ: A Hambulancia-kezdeményezés bejelentése

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Egy 19 éves fiú mentette ki testvéreit a lángoló családi házból Kisteleken

A tűzben szerencsére senki sem sérült meg, azonban a családi ház emelete megsemmisült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 21.

hirdetés

Megmentette testvérei életét egy 19 éves kamasz - számolt be az RTL Híradó. Hajnalban csaptak fel a lángok egy emeletes családi házban Kisteleken. A hálószobában keletkezett tűzre a 19 éves fiú riadt fel először, ő ébresztette a többieket. 9 éves öccse annyira megrémült, hogy nem tudott egyedül lejönni az emeletről, bátyja menekítette ki, majd mindenkinek segített kijutni a házból.

A családi házban tízen élnek, a szülők nemcsak saját gyermekeikről gondoskodnak, hanem nevelőszülők is. Az édesapa már elment dolgozni, amikor megtörtént a baj.

"Reggel kint voltam a konyhában, elment az áram és mentem megnézni, hogy miért ment el az áram, és akkor szaladt a nagy fiam, 19 éves, hogy anya tűz van az emeleten"

- mesélte a fiú édesanyja, aki azonnal megpróbált felmenni az emeletre.

"Durrogást hallottam csak, ahogy felmentem az emeletre, még nem láttam semmit, csak ahogy felmentem az emeletre a lépcsőn, és hallottam, hogy durrog valami, és olyan füstöt, hogy nem láttam az orromig. És amikor lejöttem, akkor láttam, hogy mállik lefelé a redőny a szobába, majd durrog kifele az üveg"

- emlékszik vissza az anya.

A 19 éves fiú addigra mindenkit kimentett. Ő nem akart nyilatkozni, de kamerán kívül azt elmondta, hogy 9 éves öccse annyira megrémült, hogy egyedül nem tudott lejönni. A kamasz korábban elvégezte az önkéntes tűzoltóknak tartott tanfolyamot, ezért is próbált higgadt maradni.

hirdetés

A tűzben senki sem sérült meg, és a tűzoltók is gyorsan kiértek. A villanyszerelők szerint egy konnektor lehetett a hibás, ráolvadt a töltő kábele.

A családi ház emelete megsemmisült: ruhák, bútorok mentek tönkre. Amit nem a tűz, azt a korom és az oltáshoz használ víz semmisített meg. A család ideiglenesen rokonokhoz költözik, a környéken többen összefogtak értük. Volt biztosításuk, de mivel most mindenük odalett, minden segítséget szívesen fogadnak.

VIDEÓ: Az RTL Híríadó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: