KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Dr. Lala: Sokan tekintik jó ügynek, amit mi, bohócdoktorok csinálunk

Balogh László azt mondja, az utóbbi két évben rengeteg segítőkész emberrel találkozott, és sokan támogatják a munkájukat.

Link másolása

2014 novemberében beszélgettünk utoljára Dr. Lala bohócdoktorral, vagyis Balogh Lászlóval, akit az egész ország ismer. Akkor a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány fennmaradása volt a cél. Most ismét találkoztunk, hogy megtudjam, azóta mi történt, volt-e változás az alapítványnál, tudják-e folytatni eddigi munkájukat.

„Sokan gondolják úgy, és sokan mondják, hogy Magyarországon nem karolnak fel jó ügyeket, és nincsenek jó emberek” - mondja Dr. Lala. „Pedig engem ezalatt a két év alatt csak ilyen segítőkész emberekkel hozott össze a sors. Nagyon örülök neki, hogy igenis vannak olyan emberek ebben az országban, akik tenni akarnak másokért, és a jó ügy mellé odaállnak.

"
Az elmúlt két és fél évben jelentős összegű magánadományt kapott az alapítvány belföldről, de a külföldön élő magyarok is rengeteget segítenek nekünk anyagilag.

De hogyan kezdődött a sikersorozat? Egy tévéműsorral. Legutóbbi beszélgetésünk után, 2014 karácsonyán a Duna Televízió levetítette Halász Glória dokumentumfilmjét, a Dr. Lalát. „A film egy beteg gyermek sorsán keresztül mutatja be a bohócdoktori munkámat és a nevetésterápiánkat.” A Dr. Lala a horvátországi Opuzenben megnyerte a nemzetközi dokumentumfilm fesztivál fődíját, és a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, a Cinefesten is elhozta a fődíjat a dokumentum kategóriában.

VIDEÓ: A Dr. Lala előzetese

2015-be, az új évbe már úgy lépett a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, hogy a dokumentumfilmet a 61. Országos Független Film Fesztiválra is nevezték, és ott is megkapta a fődíjat. Így lett háromszoros díjas az alkotás.

"
„Az év tavaszán még egyszer vetítette a filmet a Duna Televízió, éppen az egy százalékos kampány kellős közepén. Azt hiszem, nem kell mondanom, mekkora segítség volt!”

Ugyanekkor Dr. Novák Hunor is interjút készített Lalával a filmmel kapcsolatban a Családinetre. Rengetegen olvasták a cikket, sokan érdeklődtek az alapítványnál.

"
„Akkora visszhangja lett, hogy eljutott Sebestyén Balázsékhoz, az azóta már megszűnt Class FM Morning Show című műsorába. Be is hívtak az egyik reggeli adásba beszélgetni.”lala5

A Morning Show-nak óriási hallgatótábora volt - így a beszélgetés hatására több adományozó is jelentkezett Dr. Lalánál az adás után. Köztük egy névtelenséget kérő férfi, aki felhívta a bohócdoktort azzal, hogy szeretne vele találkozni.

"
„Majd közölte, hogy őt annyira meghatotta a beszélgetés és Dr. Lala személyének varázsa, hogy nem szeretné, ha biciklivel járnék Székesfehérvárra. Úgyhogy ő vesz egy autót az alapítványnak.”

Így kapta meg a 2016. év autóját, egy Opel Astra K-t a fenti felajánlásából a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány.

„Azon a beszélgetésen jó hogy ültem! Nem akartam hinni a fülemnek. Végre lett az alapítványnak egy autója. De a felajánlás legfontosabb üzenete az volt, hogy vannak, akik jó ügynek tekintik azt, amit csinálunk.”lala1

Dr. Lala lassan 20 éve bohócdoktor

A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványnál dolgozik. Az alapítvány az adó 1% felajánlásokból és adományokból tartja fenn magát.

A Hunter Adams életéről szóló film, a Patch Adams után döntötte el Balogh László, hogy az amerikai orvos által lefektetett alapelvek szerint szeretné végezni a bohócdoktori tevékenységet.

Dr. Lalát 2014-ben muttatuk be nektek, amikor elkísértük a Heim Pál Gyermekkórházba egy vizitre.

Felajánlanád az egy százalékodat? A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány adószáma: 18238657-1-43.

Támogatást küldenél az alapítvány számára? Utalni a K&H Bank 10403136 – 31306553 – 00000000 vagy a MagNet Bank 16200182 – 00067410 – 00000000 számlaszámokra tudtok.

Amennyiben külföldről utalnátok, a számlavezető bank neve, címe: K&H Bank, 2030. Érd Budai út 26., a számlatulajdonos neve: Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, 1222. Budapest Mező u. 17. A nemzetközi számlaszáma (IBAN): HU51104031363130655300000000. A SWIFT kód: OKHBHUHB.

A költségvetést tekintve igazi áttörést a 2014-es adó 1 százalék hozott – ennek mértékét az alapítvány 2015 szeptemberében tudta meg. Az előző évekhez képest ötször annyi összeget ajánlottak fel a javukra. 2015 októberében már Dr. Laláék már előre tudtak tervezni.

Mivel sok adományozó arra adta a támogatást, hogy az alapítvány munkája bővüljön, és minél több bohócdoktor dolgozzon, az alapítvány bohócdoktor képzést hirdetett. Negyvenen jelentkeztek, Laláék négy jelentkezőt választottak ki, közülük hárman sajátították el a feladathoz szükséges ismereteket.

„Az én elképzelésem az ezzel kapcsolatban, az, hogy aki valóban el akarja sajátítani ezt a feladatot - nem csak fizikailag, hanem lelkileg is -, aki ezt szeretné csinálni, annak időt kell erre szánnia” - mondja Dr. Lala.

„Fontos, hogy a leendő bohócdoktor kitartó legyen és alaposan készüljön fel a munkára. Nem lehet három nap alatt megtanulni, és show-ként felfogni, mert akkor lehetséges, hogy a beteg gyermek rosszabb állapotba kerül, mint amilyenben előtte volt.

"
Kizárólag olyan embereket engedek a beteg gyerekekhez, akik minden szituációban képesek segítséget nyújtani, és nem hátráltatják sem a nővérek, sem az orvosok, sem a hozzátartozók munkáját.”lala2
lala3
A bohócdoktor csapat 2017-ben:

Dr. Jázmin, Zboray Antónia táncművész, színművész, drámapedagógus.

Dr. Maszat, Heit Zsófia, aki két gyermek édesanyja, de színésznő volt alternatív színházaknál.

Dr. Pötyi, Tóth-Horváth Renáta, a Csillagházban értelmi fogyatékos és mozgássérült gyermekek mellett pedagógus.

Dr. Traktor, Oldal István, aki színművész, táncművész, kellékeket és díszleteket is készít.

Dr. Lala, Balogh László okleveles artistaművész.

15875559_1254914261261649_5234098607475364853_o

"Ha hétfő, akkor Heim Pál Gyermekkórház. A hidegtől sem riadt vissza a két Bohócdoki." - Forrás: a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány Facebook-oldala

Jelenleg négy kórházuk van: hétfő Heim Pál, Orosháza, csütörtökön a Heim Pál Gyermekkórház, Kedden Székesfehérvár, szerdán Tűzoltó utcai II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika.

A múlt évtől kezdve öten járják a kórházakat. A bohócdoktori vizitek számát akkor még nem növelték, mert nem látták előre, mennyi támogatást kapnak és mire lesz lehetőségük. Dr. Lala el is magyarázza, miért lényeges ez: „Csak akkor indítok új kórházat, ha látom, hogy folyamatosan, rendszeresen, legalább egy éven keresztül biztos, hogy tudjuk folytatni a viziteket.”

"
„Olyan nincs, hogy a beteg gyerek vár bennünket, de nem megy a bohócdoktor, mert nincs rá anyagi keret. Neki nem mondhatjuk azt, hogy most azért nem jövök, mert nincsen rá pénz.”lala4

2016 októberére ismét jelentős összeg érkezett a felajánlott az egy százalékokból az alapítvány számára. Sőt, az is kiderült, hogy emellett nem csökkent az adományozó kedv a magánszemélyek részéről sem.

„Hadd dicsekedjek még egy kicsit!” - mosolyog Dr. Lala. „2016-ban az Új Európa Alapítvány tíz éves lett, azóta támogatnak alapítványokat. Jubileumi évet hirdettek, és tizedmagunkkal elnyertük az év jubileumi arca helyezést. Számunkra ez azért is volt nagyon nagy kitüntetés, azon felül, hogy a szervezetek közül a legtöbb szavazatot kaptuk, mert személyesen egy olimpiai bajnok, Szilágyi Áron adta át az oklevelet. Csodálatos élmény volt, itt szeretném megköszönni az Új Európa Alapítványnak a támogatást. Mellesleg a pályázatukon is nyertesként kerültünk ki, így abban az évben a segítségük hatalmasat lendített az anyagi helyzetünkön.”

A pihenés, feltöltődés sem szokványos a bohócdoktor-csapatnak. Ezért az előző évet az alapítvány azzal zárta, hogy háromnapos, munkával összekötött csoport-összetartási tréninget tartottak Orosházán, teljes létszámmal. Persze azért tartottak egy vizitet az ottani kórházban is. Szombaton pihentek egy kicsit, majd a művelődési házban szerveztek ingyenes bohócműsorral, arcfestéssel egybekötött délutánt. Dr. Lala azt mondja, mindenütt szeretettel fogadták őket és az alapítvány csapatának tagjai is jobban megismerték egymást.

A bohócdoktorok meglátogatták a helyi Vadvirág Esély Klubot, ahol középsúlyos értelmi fogyatékosok fejlesztésével, képzésével foglalkoznak. Az otthon nagyon jó eredményt ért el a fejlesztésben, a lakók kijárnak a helyi Tescóba dolgozni.

„A sikeres orosházi program után úgy döntöttünk, hogy az idén februártól hetente egyszer ott is beindítjuk a kórházi viziteket.A Vadvirágnál pedig megkérdeztek bennünket, hogy ha úgyis leutazunk Orosházára, akkor nem férne-e bele, hogy hozzájuk is elmenjünk.

Gondolkodtam azon, mi legyen a program, mivel akkora repertoárunk nincsen, hogy minden héten új műsort adjunk elő. Bevállaltam, hogy művészetterápiás oktatást végzek az otthon lakóinál. Mivel foglalkoztam már értelmi sérült, mentálisan sérült emberekkel, megbeszéltem a vezetővel, hogy a csoport tagjainak hetente egyszer órát tartok. Meglepetéssel is készülünk velük április 20-ra, az értelmi fogyatékosok tagszervezeteinek országos találkozójára.”lala_oroshaza

Vizit Orosházán - Forrás: a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány Facebook-oldala

Megkérdezem, ma már jobban elfogadják-e a bohócdoktorok jelenlétét az orvosok? „Abszolút" – hangzik a válasz. Rengeteget segített az alapítványon az, hogy például Dr. Novák Hunor maximálisan mellettük áll, és támogatja a bohócdoktorokat, amiben csak tudja.

Az orosházi gyermekkórház vezetője, Dr. Varga Sándor, az orosházi kórház főorvosa is nagy szeretettel és tisztelettel állt a kérdéshez. „Amikor felhívtam, hogy főorvos úr, úgy döntöttünk, hogy rendszeresen fogunk járni Orosházára, akkor Facebookon azt írta: 'Látja, Lala, én tudtam az első találkozás után, hogy ebből szerelem lesz.' Ez annyira megható volt, ezt jobban nem is lehet megfogalmazni.”

És a nővérek számára nem jelent terhet, hogy a betegek között ott vannak a bohócdoktorok is? Dr. Lalától megtudom, hogy egyáltalán nem. „Most már ott tartunk, hogy megkérdezik, miért kell Lalának hétfőnként Orosházára lejárni, mi lesz akkor a Heim Pállal?” Bár ott vannak a többiek, a Lala nem tűnhet el Budapestről.lala6

„Azokon a helyeken, ahol viziteket tartunk, már nem vendégek és művészek vagyunk, a nővérek befogadtak bennünket. Magától értetődő, hogy bemegyünk a kórházba, átöltözünk. Úgy próbálom a bohócdoktorokat is tanítani a havi tréningeken, hogy mi sem játsszuk ám az előadóművészt! Beállunk a sorba, és ha a gyereket tisztába kell tenni, de a nővér nem ér rá, mert 3 másikkal foglalkozik, akkor be kell szállni. Már azt is megtanultuk, hogyan kell ágyat húzni. Amiben tudunk, és amire kérnek, abba besegítünk.”

Dr. Lala lassan húsz éve azon dolgozik, azt szeretné elérni, hogy ne kuriózum legyen, amikor a bemegy a bohócdoktor a kórházba, hanem természetes dolog.

"
Hiszen mi azon dolgozunk, hogy a magunk módján, a magunk kellékeivel, a magunk tulajdonságaival hozzá tudjunk tenni a gyógyításhoz."
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Meghalt Csire Zsuzsi, a 21 éves lány, aki bakancslistán szedte össze élete utolsó kívánságait
Kétszer esett át szívátültetésen, de a második szívét sem fogadta be a szervezete. Egy ország fogott össze érte, hogy teljesülhessenek az álmai az utolsó hónapjaiban.

Link másolása

Tíz év küzdelem után meghalt Csire Zsuzsi, a bakancslistás lány – írja a Blikk. Idézik édesanyjának keddi posztját, aki azt írta:

„Imádott Édes Drága Zsuzsikánk tegnap este örökre búcsút vett tőlünk.”

A 21 éves lány kétszer esett át szívátültetésen, ám szervezete a második beültetett szívet sem fogadta be. Zsuzsi azzal a tudattal élt, hogy talán csak hetek, hónapok vannak hátra az életéből, mégis meg tudta őrizni a reményt. Bakancslistát készített terveiről és az egész ország összefogott azért, hogy valóra válthassák kívánságait. Így juthatott el például a tengerhez, nézhette meg az Operát, vagy simogathatott meg egy lovat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
„Még mindig nem fogtuk fel, hogy már nincs többé” – rengetegen gyászolják a 21 éves Csire Zsuzsit, aki élete utolsó hónapjait bakancslistás céljai elérésével töltötte
„Nemcsak általunk kapott valamit, hanem mi nagyon-nagyon sokat kaptunk tőle. Tehát az a pozitív életszemlélet, amit ő adott, az nagyon sok mindenkit megérintett”.

Link másolása

Elhunyt Csire Zsuzsi. A 21 éves debreceni lányt sokan a szívükbe zárták. Mindig mosolygott és nála jobb szívű embert nem ismertek - így emlékeztek rá a segítői. A lány két szívtranszplantáció után hétfőn este halt meg. Mikor kiderült, hogy harmadik műtétre már nem lehet esélye, akkor bakancslistát írt, hogy mi mindent szeretne még megcsinálni. Sokan segítették az álmai megvalósításában.

Beállhatott tűzoltónak, különféle gyakorlatokon is részt vett, még az emelőkosárba is beszállt. A programot a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoportja szervezte neki. De elvitték Rómába is.

Hegedűs Gábor, Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoport vezetője elmondta:

"Nemcsak általunk kapott valamit, hanem mi nagyon-nagyon sokat kaptunk tőle. Tehát az a pozitív életszemlélet, amit ő adott, az nagyon sok mindenkit megérintett".

A lánynak 10 éves korában volt az első szívátültetése, majd 2021 nyarán a második beavatkozásra várt, ekkor mondta el édesanyja az RTL Híradónak: "A mosolya ad erőt. Meg az, hogy nagyon nehéz neki is, és nagyon sokszor ő is azt mondta, hogy hagyjatok engem, mert ez így nem élet, de annyira édes természete van, melegszívű, segítőkész, jól tanul egy csupa szív kis lény. Minden ember megérdemli úgy gondolom, hogy esélyt kapjon".

Mikor kiderült, hogy a második szív is kilökődik, és a harmadik beültetésre már nincs esélye, akkor döntött úgy, hogy minden pillantot meg akar élni. Számtalan új dolgot próbált ki, fotózáson volt, hőlégballonnal emelkedett Budapest fölé.

Akkoriban nyilatkozta: "Annyi területen mutatja meg az élet nekem is, hogy van miért küzdeni és hogy mindenhol vannak kis túlélők".

Még a DEAC egyik mérkőzésén is ott volt, ahol a korongot ő dobta be. Nyitrai Daniella, sajtóreferens elondta: "A DEAC család tagja lett, tehét nagyon szerette a klubot és mi is nagyon megszerettük őt. Nagyon fog nekünk hiányozni az biztos, a mosolya, a kedvessége, a vidámsága, még mindig nem fogtuk fel, hogy már nincs többé."

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Videón, ahogy egy sziámi ikerpár egyik tagja az esküvőjén táncol és csókolózik újdonsült férjével
Három éve lehetett az esküvő, de csak most került elő egy videó az esküvő táncról. A vőlegény meg is csókolja tánc közben a menyasszonyt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 01.


Link másolása

Megtartották az egyik legismertebb sziámi ikerpár egyik tagjának és veterán katona vőlegényének esküvőjét, írja a Metro. Abby Hensel és testvére, Brittany azután lettek ismertek, hogy első sziámi ikerpárként túlélték a gyerekkort.

Az ikreknek korábban saját valóságshow-ja volt a TLC tévécsatornán, ám a műsor befejezése óta diszkréten kezelik a magánéletüket. Abby és Josh Bowling esküvőjét három évvel ezelőtt tarthatták, de csak nemrég került fel egy videó az internetre a menyasszony és a vőlegény táncáról:

A közös törzsű, deréktól lefelé összenőtt sziámi ikrek továbbra is Minnesotában élnek, ahol egy általános iskolában tanítanak.

A világ 1996-ban ismerhette meg őket még Oprah Winfrey műsorában, majd ezután indult az Abby és Brittany című reality.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Kiderült, hogy ki volt a mentős, akit milliók hallottak, ahogy telefonon át segített megmenteni egy három hónapos babát
Berényi Bálint családjában többen is az egészségügyben dolgoznak, így nem volt kérdés, hogy ő is az életmentést választja hivatásául.

Link másolása

Nemrégiben bejárta a netet egy hangfelvétel, melyet az Országos Mentőszolgálat osztott meg. Ezen egy édesanya hallható, aki azért hívta fel a mentősöket, mert a három hónapos babája nem vett levegőt. A csecsemő életét megmentette egy mentésirányító az édesanya segítségével.

Most pedig az is kiderült, hogy ki volt akkor a telefonnál, ki segítette a kétségbeesett anyát és a picit a távolból.

A mentőszolgálat a közösségi oldalán írta:

A mentésirányító, akinek milliók hallották a hangját

"Múlt héten az egész médiát bejárta az a hangfelvétel, amelyen a mentésirányító segítségével egy édesanya 3 hónapos gyermekén végez újraélesztést, sikerrel.

A felvételen Berényi Bálint bajtársunk hangja hallható, aki 2020. január 1-én csatlakozott az Országos Mentőszolgálat bajtársi közösségéhez, mint gépkocsivezető. Azóta elvégezte ápolói tanulmányait is és már mentőtechnikusként teljesít szolgálatot Kistelek Mentőállomáson. Idén új kihívásokat keresett, így kivonulói szolgálata mellett év elején mentésirányítói feladatot vállalt a Szegedi Mentésirányításon.

Bálint családjában többen is az egészségügyben dolgoznak, így nem volt kérdés, hogy ő is az életmentést választja hivatásául. Munkájában a változatosság és a bajtársi közösség motiválja. Köszönjük áldozatos munkáját, további sikereket kívánunk, a mentésben résztvevőknek gratulálunk!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk