KÖZÖSSÉG

Dr. Lala: Sokan tekintik jó ügynek, amit mi, bohócdoktorok csinálunk

Balogh László azt mondja, az utóbbi két évben rengeteg segítőkész emberrel találkozott, és sokan támogatják a munkájukat.

Link másolása

2014 novemberében beszélgettünk utoljára Dr. Lala bohócdoktorral, vagyis Balogh Lászlóval, akit az egész ország ismer. Akkor a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány fennmaradása volt a cél. Most ismét találkoztunk, hogy megtudjam, azóta mi történt, volt-e változás az alapítványnál, tudják-e folytatni eddigi munkájukat.

„Sokan gondolják úgy, és sokan mondják, hogy Magyarországon nem karolnak fel jó ügyeket, és nincsenek jó emberek” - mondja Dr. Lala. „Pedig engem ezalatt a két év alatt csak ilyen segítőkész emberekkel hozott össze a sors. Nagyon örülök neki, hogy igenis vannak olyan emberek ebben az országban, akik tenni akarnak másokért, és a jó ügy mellé odaállnak.

"
Az elmúlt két és fél évben jelentős összegű magánadományt kapott az alapítvány belföldről, de a külföldön élő magyarok is rengeteget segítenek nekünk anyagilag.

De hogyan kezdődött a sikersorozat? Egy tévéműsorral. Legutóbbi beszélgetésünk után, 2014 karácsonyán a Duna Televízió levetítette Halász Glória dokumentumfilmjét, a Dr. Lalát. „A film egy beteg gyermek sorsán keresztül mutatja be a bohócdoktori munkámat és a nevetésterápiánkat.” A Dr. Lala a horvátországi Opuzenben megnyerte a nemzetközi dokumentumfilm fesztivál fődíját, és a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, a Cinefesten is elhozta a fődíjat a dokumentum kategóriában.

VIDEÓ: A Dr. Lala előzetese

2015-be, az új évbe már úgy lépett a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, hogy a dokumentumfilmet a 61. Országos Független Film Fesztiválra is nevezték, és ott is megkapta a fődíjat. Így lett háromszoros díjas az alkotás.

"
„Az év tavaszán még egyszer vetítette a filmet a Duna Televízió, éppen az egy százalékos kampány kellős közepén. Azt hiszem, nem kell mondanom, mekkora segítség volt!”

Ugyanekkor Dr. Novák Hunor is interjút készített Lalával a filmmel kapcsolatban a Családinetre. Rengetegen olvasták a cikket, sokan érdeklődtek az alapítványnál.

"
„Akkora visszhangja lett, hogy eljutott Sebestyén Balázsékhoz, az azóta már megszűnt Class FM Morning Show című műsorába. Be is hívtak az egyik reggeli adásba beszélgetni.”lala5

A Morning Show-nak óriási hallgatótábora volt - így a beszélgetés hatására több adományozó is jelentkezett Dr. Lalánál az adás után. Köztük egy névtelenséget kérő férfi, aki felhívta a bohócdoktort azzal, hogy szeretne vele találkozni.

"
„Majd közölte, hogy őt annyira meghatotta a beszélgetés és Dr. Lala személyének varázsa, hogy nem szeretné, ha biciklivel járnék Székesfehérvárra. Úgyhogy ő vesz egy autót az alapítványnak.”

Így kapta meg a 2016. év autóját, egy Opel Astra K-t a fenti felajánlásából a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány.

„Azon a beszélgetésen jó hogy ültem! Nem akartam hinni a fülemnek. Végre lett az alapítványnak egy autója. De a felajánlás legfontosabb üzenete az volt, hogy vannak, akik jó ügynek tekintik azt, amit csinálunk.”lala1

Dr. Lala lassan 20 éve bohócdoktor

A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványnál dolgozik. Az alapítvány az adó 1% felajánlásokból és adományokból tartja fenn magát.

A Hunter Adams életéről szóló film, a Patch Adams után döntötte el Balogh László, hogy az amerikai orvos által lefektetett alapelvek szerint szeretné végezni a bohócdoktori tevékenységet.

Dr. Lalát 2014-ben muttatuk be nektek, amikor elkísértük a Heim Pál Gyermekkórházba egy vizitre.

Felajánlanád az egy százalékodat? A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány adószáma: 18238657-1-43.

Támogatást küldenél az alapítvány számára? Utalni a K&H Bank 10403136 – 31306553 – 00000000 vagy a MagNet Bank 16200182 – 00067410 – 00000000 számlaszámokra tudtok.

Amennyiben külföldről utalnátok, a számlavezető bank neve, címe: K&H Bank, 2030. Érd Budai út 26., a számlatulajdonos neve: Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, 1222. Budapest Mező u. 17. A nemzetközi számlaszáma (IBAN): HU51104031363130655300000000. A SWIFT kód: OKHBHUHB.

A költségvetést tekintve igazi áttörést a 2014-es adó 1 százalék hozott – ennek mértékét az alapítvány 2015 szeptemberében tudta meg. Az előző évekhez képest ötször annyi összeget ajánlottak fel a javukra. 2015 októberében már Dr. Laláék már előre tudtak tervezni.

Mivel sok adományozó arra adta a támogatást, hogy az alapítvány munkája bővüljön, és minél több bohócdoktor dolgozzon, az alapítvány bohócdoktor képzést hirdetett. Negyvenen jelentkeztek, Laláék négy jelentkezőt választottak ki, közülük hárman sajátították el a feladathoz szükséges ismereteket.

„Az én elképzelésem az ezzel kapcsolatban, az, hogy aki valóban el akarja sajátítani ezt a feladatot - nem csak fizikailag, hanem lelkileg is -, aki ezt szeretné csinálni, annak időt kell erre szánnia” - mondja Dr. Lala.

„Fontos, hogy a leendő bohócdoktor kitartó legyen és alaposan készüljön fel a munkára. Nem lehet három nap alatt megtanulni, és show-ként felfogni, mert akkor lehetséges, hogy a beteg gyermek rosszabb állapotba kerül, mint amilyenben előtte volt.

"
Kizárólag olyan embereket engedek a beteg gyerekekhez, akik minden szituációban képesek segítséget nyújtani, és nem hátráltatják sem a nővérek, sem az orvosok, sem a hozzátartozók munkáját.”lala2
lala3
A bohócdoktor csapat 2017-ben:

Dr. Jázmin, Zboray Antónia táncművész, színművész, drámapedagógus.

Dr. Maszat, Heit Zsófia, aki két gyermek édesanyja, de színésznő volt alternatív színházaknál.

Dr. Pötyi, Tóth-Horváth Renáta, a Csillagházban értelmi fogyatékos és mozgássérült gyermekek mellett pedagógus.

Dr. Traktor, Oldal István, aki színművész, táncművész, kellékeket és díszleteket is készít.

Dr. Lala, Balogh László okleveles artistaművész.

15875559_1254914261261649_5234098607475364853_o

"Ha hétfő, akkor Heim Pál Gyermekkórház. A hidegtől sem riadt vissza a két Bohócdoki." - Forrás: a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány Facebook-oldala

Jelenleg négy kórházuk van: hétfő Heim Pál, Orosháza, csütörtökön a Heim Pál Gyermekkórház, Kedden Székesfehérvár, szerdán Tűzoltó utcai II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika.

A múlt évtől kezdve öten járják a kórházakat. A bohócdoktori vizitek számát akkor még nem növelték, mert nem látták előre, mennyi támogatást kapnak és mire lesz lehetőségük. Dr. Lala el is magyarázza, miért lényeges ez: „Csak akkor indítok új kórházat, ha látom, hogy folyamatosan, rendszeresen, legalább egy éven keresztül biztos, hogy tudjuk folytatni a viziteket.”

"
„Olyan nincs, hogy a beteg gyerek vár bennünket, de nem megy a bohócdoktor, mert nincs rá anyagi keret. Neki nem mondhatjuk azt, hogy most azért nem jövök, mert nincsen rá pénz.”lala4

2016 októberére ismét jelentős összeg érkezett a felajánlott az egy százalékokból az alapítvány számára. Sőt, az is kiderült, hogy emellett nem csökkent az adományozó kedv a magánszemélyek részéről sem.

„Hadd dicsekedjek még egy kicsit!” - mosolyog Dr. Lala. „2016-ban az Új Európa Alapítvány tíz éves lett, azóta támogatnak alapítványokat. Jubileumi évet hirdettek, és tizedmagunkkal elnyertük az év jubileumi arca helyezést. Számunkra ez azért is volt nagyon nagy kitüntetés, azon felül, hogy a szervezetek közül a legtöbb szavazatot kaptuk, mert személyesen egy olimpiai bajnok, Szilágyi Áron adta át az oklevelet. Csodálatos élmény volt, itt szeretném megköszönni az Új Európa Alapítványnak a támogatást. Mellesleg a pályázatukon is nyertesként kerültünk ki, így abban az évben a segítségük hatalmasat lendített az anyagi helyzetünkön.”

A pihenés, feltöltődés sem szokványos a bohócdoktor-csapatnak. Ezért az előző évet az alapítvány azzal zárta, hogy háromnapos, munkával összekötött csoport-összetartási tréninget tartottak Orosházán, teljes létszámmal. Persze azért tartottak egy vizitet az ottani kórházban is. Szombaton pihentek egy kicsit, majd a művelődési házban szerveztek ingyenes bohócműsorral, arcfestéssel egybekötött délutánt. Dr. Lala azt mondja, mindenütt szeretettel fogadták őket és az alapítvány csapatának tagjai is jobban megismerték egymást.

A bohócdoktorok meglátogatták a helyi Vadvirág Esély Klubot, ahol középsúlyos értelmi fogyatékosok fejlesztésével, képzésével foglalkoznak. Az otthon nagyon jó eredményt ért el a fejlesztésben, a lakók kijárnak a helyi Tescóba dolgozni.

„A sikeres orosházi program után úgy döntöttünk, hogy az idén februártól hetente egyszer ott is beindítjuk a kórházi viziteket.A Vadvirágnál pedig megkérdeztek bennünket, hogy ha úgyis leutazunk Orosházára, akkor nem férne-e bele, hogy hozzájuk is elmenjünk.

Gondolkodtam azon, mi legyen a program, mivel akkora repertoárunk nincsen, hogy minden héten új műsort adjunk elő. Bevállaltam, hogy művészetterápiás oktatást végzek az otthon lakóinál. Mivel foglalkoztam már értelmi sérült, mentálisan sérült emberekkel, megbeszéltem a vezetővel, hogy a csoport tagjainak hetente egyszer órát tartok. Meglepetéssel is készülünk velük április 20-ra, az értelmi fogyatékosok tagszervezeteinek országos találkozójára.”lala_oroshaza

Vizit Orosházán - Forrás: a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány Facebook-oldala

Megkérdezem, ma már jobban elfogadják-e a bohócdoktorok jelenlétét az orvosok? „Abszolút" – hangzik a válasz. Rengeteget segített az alapítványon az, hogy például Dr. Novák Hunor maximálisan mellettük áll, és támogatja a bohócdoktorokat, amiben csak tudja.

Az orosházi gyermekkórház vezetője, Dr. Varga Sándor, az orosházi kórház főorvosa is nagy szeretettel és tisztelettel állt a kérdéshez. „Amikor felhívtam, hogy főorvos úr, úgy döntöttünk, hogy rendszeresen fogunk járni Orosházára, akkor Facebookon azt írta: 'Látja, Lala, én tudtam az első találkozás után, hogy ebből szerelem lesz.' Ez annyira megható volt, ezt jobban nem is lehet megfogalmazni.”

És a nővérek számára nem jelent terhet, hogy a betegek között ott vannak a bohócdoktorok is? Dr. Lalától megtudom, hogy egyáltalán nem. „Most már ott tartunk, hogy megkérdezik, miért kell Lalának hétfőnként Orosházára lejárni, mi lesz akkor a Heim Pállal?” Bár ott vannak a többiek, a Lala nem tűnhet el Budapestről.lala6

„Azokon a helyeken, ahol viziteket tartunk, már nem vendégek és művészek vagyunk, a nővérek befogadtak bennünket. Magától értetődő, hogy bemegyünk a kórházba, átöltözünk. Úgy próbálom a bohócdoktorokat is tanítani a havi tréningeken, hogy mi sem játsszuk ám az előadóművészt! Beállunk a sorba, és ha a gyereket tisztába kell tenni, de a nővér nem ér rá, mert 3 másikkal foglalkozik, akkor be kell szállni. Már azt is megtanultuk, hogyan kell ágyat húzni. Amiben tudunk, és amire kérnek, abba besegítünk.”

Dr. Lala lassan húsz éve azon dolgozik, azt szeretné elérni, hogy ne kuriózum legyen, amikor a bemegy a bohócdoktor a kórházba, hanem természetes dolog.

"
Hiszen mi azon dolgozunk, hogy a magunk módján, a magunk kellékeivel, a magunk tulajdonságaival hozzá tudjunk tenni a gyógyításhoz."
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Kórház helyett a rendőrségre vitte az idős nénit egy győri taxis, kiderült, hogy jól tette
Korábban egy buszsofőr is megmentette már Erzsi nénit, aki nem tudta pontosan megmondani, hogy hol lakik.

Link másolása

Csak a taxis józanságán múlt, hogy nem indult el Győrből Budapestre az autóba ülő 85 éves nénivel, írja az Új Szó. Erzsi néni még kedden reggel 6 órakor intette le Krakovszki Zsolt taxiját, akinek gyanús lett, hogy nyugdíjas még soha ilyen jól fizető fuvart nem kért tőle. A Duna Taxi sőfőrje ezután a rendőrségre vitte a nénit, ahol kiderült, hogy jól döntött.

„A kórháznál vettem fel a nénit, és azt mondta: Budapestre szeretne menni, mert a kórházból oda küldték. Nem tudta megmondani, hová kellene mennie. Ekkor már szinte biztos voltam benne, hogy itt baj van. A „legnagyobb kórházba” kérte, talán a Honvéd-kórházra gondolt, de amikor azt kérdeztem, van-e esetleg beutalója vagy bármi dokumentuma, a válasz nem volt és a gyereke számát sem tudta megadni. A diszpécsernek jeleztem, hogy a Zrínyi utcába kellene mennem, jóváhagyták és odavittem a nénit a rendőrségre. Szerencse, hogy minden jól alakult”

– mondta a lapnak a győri taxis.

Miután a történetet a Facebookon is felkapták, nem sokkal később kiderült, hogy korábban egy buszsofőr is megmentette már a demens nénit. A posztban a család barátja azt írja, hogy egy utas szemtanúja volt, amint a néni a sofőrtől azt kérdezi, merre van a Kisfaludy-ház és a Belváros. A buszos útba igazította, hogy épp az ellenkező irányba, ám az indulás után rossz érzése támadt, és visszament a néniért.

Erzsi néni ekkor sem tudott válaszolni a kérdésekre, csak az derült ki, hogy egy felújított iskola közelében lakik. Némi keresgélés után végül sikerült hazajuttatni az idős hölgyet.

A posztot azzal zárják, hogy Erzsi néni állandó felügyelete még nem megoldott, ezért a jövőben könnyen keveredhet hasonló helyzetekbe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Örökbe fogadtak a tanárai egy amputált kisfiút, akivel teljes lett a család boldogsága
Nate egy örökletes genetikai betegségben szenved, emiatt amputálták a lábait, az egyik karját és több ujját is.

Link másolása

Örökbe fogadta amputált karú, de mindig pozitív diákját egy connecticuti tanárházaspár, írja a People. A 10 éves Nate annak ellenére örök optimista, hogy betegsége miatt három éve térd alatt amputálták a lábait, a teljes bal karját, valamint két és fél ujját a jobb kezén.

Tim Riccio szerint a kisfiú a történtek ellenére mindig nyitott és kitartót, ráadásul az amputáció ellenére mindig megtalálja a módját a boldogulásnak. Nate még akkor is optimista maradt, amikor 2019 szeptemberében sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta, hogy elejét vegyék a karjában terjedő fertőzés burjánzásának. Tim és felesége, Jenna többször is meglátogatták a kórházban. Ott derült ki, hogy a fiút néhány nappal korábban kiemelték a családjából, mert nem gondoskodtak róla megfelelően.

Nate sarlósejtes vérszegénységgel küzd, mely egy örökletes genetikai betegség, melynek során a szervezet instabil vörösvérsejteket termel. Miközben a normális vörösvérsejteket 90-120 nap után pusztítja el a lép, ezeket már 10-20 napot követően. A felgyorsuló folyamat következtében pedig vérszegénység alakul ki.

A kórházból távozást követően az amputált kisfiút egy közeli nevelőotthonban helyezték el. Ekkor merült fel Jennában, hogy örökbe fogadná az iskolához közeli otthonában Nate-et. Három hónappal később Tim megkérte kollégája kezét, az esküvőn pedig Nate vitte az oltárhoz a gyűrűt. Tavaly februárban pedig a kisfiúnak már testvére is született.

Nate az elmúlt években szabályosan kivirágzott Jenna és Tim mellett. Míg korábban csak kerekesszékben tudott közlekedni, mostanra már műlábakon sétálgat. Ugyan még nem teljesen gyógyult meg és több műtét vár rá a jövőben, az örökbefogadó anyukája szerint napról napra jobban van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
„Rossz volt látni, ahogy az emberek a kukából ettek” – A budapesti büfés, aki senkit sem hagy éhezni
Pintér Péter, a budapesti Bakancsos utcai bolhapiac büféjének üzemeltetője a rászorulókon kívül a gyerekeknek is kedveskedik: minden gyereknek ad egy ajándék palacsintát.

Link másolása

Nem hagy senkit éhezni, aki rászorulóként kér tőle ételt, az mind kap. A gyerekek pedig külön figyelemben részesülnek, hiszen minden gyermeket, aki nála jár, megajándékoz egy palacsintával.

Nem rég, még karácsonykor 500 adag ételt osztott ki rászorulóknak, de már újabb segítségen töri a fejét Pintér Péter, a budapesti Bakancsos utcai bolhapiac büféjének tulajdonosa. De amíg nem rukkol elő újabb ötletével, addig sem marad éhen senki, aki felé jár.

„Ez úgy kezdődött, hogy amikor másfél éve megvettem a büfét és megnyitottunk, akkor láttam embereket, ahogy a kukából ettek. Rossz volt látni, így mindig, amikor észrevettem, hogy nyitják fel a kuka fedelét, odamentem és mondtam, hogy ebből elég, nem kell a kukából enniük, jöjjenek oda hozzánk, és amit megkívánnak, azt mi szívesen odaadjuk nekik. Nem kértünk érte pénzt”

– meséli Péter.

A rászorulókon kívül jelenleg a gyermekeknek kedveskedik a 17. kerületi büfé tulajdonosa, ugyanis minden gyermek, aki nála jár, kap egy ajándék palacsintát. Közben már újabb segítségen töri a fejét, a következő terve az, hogy a nagycsaládosoknak fog majd kedvezni. A büféből egyébként mindig elégedetten távoznak az emberek. Vannak vendégei, akik messzebbről érkeznek, még a Felvidékről is jönnek hozzá enni, hiszen híresen finom többek között a lángos, a rántott hús és az adagok is hatalmasak. De egyébként magára a bolhapiacra való kilátogatás is egy jó családi program lehet.

„A piac sem volt ám mindig ilyen. Mielőtt a mostani tulajdonosok átvették volna a helyet, azért ez itt csikágó volt. De ma már teljesen normális lett a hely, családok nézelődnek itt, elég sok minden megtalálható a bolhapiacon, jó kis hétvégi program ez kicsiknek, nagyoknak”

– mondta Péter.

A büfés szívében pedig mindenkinek van helye, szeretettel fogadja a hozzá érkezőket. Egyébként nem mindig volt ez így, hiszen sokáig az éjszakában dolgozott, többek között kidobóemberként. Mára azonban felhagyott az éjszakai élettel és azon kívül, hogy a családjának él, büféje folyamatos fejlesztésén dolgozik, és közben pedig segíti a rászorulókat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Újszülött kisfiút hagytak egy babamentő inkubátorban Hatvanban
A kisfiú egészséges, a Szombati Martin nevet kapta.

Link másolása

Szombaton hajnalban egészséges újszülött kisfiút hagytak a hatvani Albert Schweitzer kórház babamentő inkubátorában – írta Facebook-oldalán a kórház.

A kisgyermek melegen volt öltöztetve, vastag takaróba tekerve. Szombati Martinnak nevezték el a kórház munkatársai.

A baba testsúlya 3900 g, és 52 cm-rel jött a világra. Az inkubátorban hajlani 2:18-kor helyezték el. A posztban megjegyzik, hogy Martin a hatodik újszülött, akinek a hatvani kórház kihelyezett inkubátora új lehetőséget adott.


Link másolása
KÖVESS MINKET: