KÖZÖSSÉG
A Rovatból

A nap, amikor összehozzák a sérült gyermekek szüleit az orvosokkal és a fejlesztőkkel

Magyarországon évente 200 baba születik CP-vel. Ez az állapot nem gyógyítható, de kezelésekkel a gyermekek fejleszthetők. A III. CP Nap február 11-én lesz a Symbolban.

Link másolása

Különleges, egyedülálló rendezvény lesz február 11-én szombaton a Symbolban. A III. CP Napon szülők, orvosok és terapeuták találkoznak és ismerkednek meg a a legújabb orvosi fejlesztésekkel.

Magyarországon évente 200 baba születik CP-vel. Ez magas szám. Az idegrendszeri, mozgássérüléssel járó állapot nem gyógyítható, de kezelésekkel a gyermekek fejleszthetők. Ezért fontos, hogy minél többen eljöjjetek a CP-napra.cp1

A CP gyűjtőfogalom, olyan, az esetek többségében mozgássérülést jelent, amelynek okozója általában valamilyen csecsemő- vagy magzatkori idegrendszeri sérülés – oxigénhiány, agyvérzés, infarktus, gyulladás, mechanikus sérülés, genetikai okok és számos egyéb tényező állhat a hátterében. A CP-s gyerekek, majd később felnőttek állapota a kiváltó októl, a sérülés súlyosságától, a beavatkozásoktól, fejlesztésektől függően igen sokféle lehet, a súlyos mozgássérüléstől az enyhéig, társulhatnak hozzá egyéb fogyatékok is.

A cerebrális parézis egy állapot, ezért nem gyógyítható, de jelentősen javítható, tünetei enyhíthetők, elsősorban terápiákkal, műtéti eljárásokkal.

Mivel a népesség viszonylag nagy százalékát érinti, világszerte jelentős kutatások, fejlesztések zajlanak ennek érdekében, s ezek eredményeit apránként ismerik meg más országokban az érintettek. Magyarország ehhez a harchoz a terápiák frontján járult hozzá jelentősen:

a Pető-módszer és a Dévény manuálterápia például a CP-s gyerekek segítésére jött létre.

A III. CP Nap célja egyrészt az, hogy a szülők találkozhasanak orvosokkal, gyógytornászokkal, segédeszköz-készítőkkkel. Másrészt az, hogy mindannyian megismerkedjenek a legújabb, itthon még nem vagy alig elterjedt fejlesztésekkel. Így a résztvevők megtudhatják, milyen kutatások zajlanak Szerbiában és Lengyelországban a CP-s páciensek őssejtkezelése területén, mi az a mélyagyi stimuláció, amit már sok országban sikerrel alkalmaznak CP-s gyerekeken, és milyen új ortopédiai műtéti eljárások léteznek. A Budapesti Műszaki Egyetem szakértője arról fog beszélni, milyen számítástechnikai eszközök segíthetik a CP-s gyerekek fejlesztését.program

A szervezők

Az egyik szervező a Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesület

2011-ben CP-ben érintett szülők hozták létre. Ez az egyetlen olyan civil szervezet az országban, amely a központi idegrendszeri sérült gyermekeket és családjaikat támogatja.

Adományt gyűjtenek rászoruló családoknak, támogatják gyermekek külföldi kezelését. Azon dolgoznak, hogy az országban megfelelő ellátórendszer alakuljon ki, a családok, gyermekek akadálymentesen élhessenek.

Mit értek el eddig? Többek között:

1. Körülbelül ezer családnak tudtak eddig informálisan és ötnek adománygyűjtéssel is segítséget adni.

2. A központi idegrendszeri sérülteket érintő, máshol nem hallható témákban szerveznek előadásokat, szülőklubokat.

3. Összefogásukkal az OEP kb. 200 000 000 Ft értékben támogatott gyermekeket egy amerikai műtétre.

4. Elérték, hogy egy műtéti eljárás rekordidő, 10 hónap alatt bejöjjön Magyarországra.

5. Képviselik a sérült gyermekek szüleit, akcióikkal egyre többen ismerik meg a sérült gyermekek, és őket nevelő családok helyzete.

6. Tevékenységükkel egyre többen ismerik fel, hogy közös összefogással a civilek is változást tudnak elérni.

7. Közreműködésükkel jött létre az első RehabCritical Mass.

8. Megszervezték az I-II. CP-s Napokat, mely szülőknek és szakembereknek tartott előadásokat a központi idegrendszeri sérülést érintő kérdésekben.

A másik szervező a Sára Mosolya Alapítvány: küldetésüknek tartják a halmozottan sérült gyermekek elfogadtatását tágabb értelemben vett környezetükkel, ezért kulturális és egyéb programokat szerveznek.

Nyáron közös vitorlázást szerveztek, nemrégiben pedig a Gurulj a Jégre - Élménynapon jégkorongozó sportolók és kerekesszékes gyermekek száguldottak közösen a jégen.

Az első tünetek súlyosabb esetekben a hozzáértő és tapasztalt szakember számára már újszülött korban felismerhetők, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk a gyanújelekre, és ha szükséges, minden kisbaba átessen szűrésen. Az enyhébb formák tünetei is 6 hónapos kor körül szembetűnőek lehetnek, de sajnos előfordul, hogy a gyermeket szakember nem látja időben, így csak 1-3 éves kor körül ismerik fel a betegséget. Annak ellenére, hogy a CP elsősorban mozgásbeli fogyatékosságot jelent, gyakran más funkciók is károsodhatnak. Az érző funkciók károsodása szinte minden esetben kísérik a motoros zavarokat, de szubjektív voltuk miatt nehezebben felismerhetőek, különösen fiatal korban. Sérülhet továbbá az érzékszervek működése – hallás, látás (10-20%-ban) – és az értelmi (20-30%) és érzelmi működések is. A beidegzési zavar miatt a végtagok izomzata és az ízületek a fejlődés kapcsán változhatnak, kóros ízületi beszűkülések, kontraktúrák alakulhatnak ki. Továbbá az epilepszia gyakorisága is magas ezeknél a gyerekeknél, kb. 30%.

A cerebral paresis egy állapot, épp ezért orvosi értelemben nem lehet/érdemes gyógyulásról beszélni. Bár az agyi károsodás végleges, az agyra jellemző tanulékonyság, az agy formálhatósága, plaszticitása lehetőséget ad arra, hogy (korai) beavatkozással, fejlesztéssel a sérült funkciók javuljanak, az idegrendszer épen maradt részei átvegyék a sérült részek működését, illetve ha a sérült működések nem helyreállíthatóak, más, kompenzációs stratégiák kialakításával segíteni lehet a cp-s emberek életét, ezáltal esélyük nyílik az önálló teljes életre.

Fontos a korai felismerés, és a lehető legkorábbi beavatkozás, továbbá a károsodott működések felmérése, ezek súlyosságának megállapítása. Mindezek után kezdődhet meg a korai fejlesztés, a működések helyreállítása, a kompenzációs stratégiák kialakítása, vagyis a sérült gyermek habilitációja, rehabilitációja, a szakmai csapat, azaz a szakemberek bevonásával.

A korai fejlesztés összetett orvosi, pedagógiai, pszichológiai és szociális tevékenység, melynek orvosi és pedagógiai megoldása ma sokszor egymástól függetlenül és nem kellőképpen összeszervezve történik. Egyes korai mozgáshabilitációs, -rehabilitációs módszerek orvosi felügyelete hiányos, és nem a legmegfelelőbb az egészségügyi integráltságuk sem. Számos olyan módszer van, melynek igénybevétele a beteg gyermek családjának a pénztárcájától függ, nem a gyermek szükségletétől. Ezért nagyon fontos lenne egy habilitációs és rehabilitációs protokoll a cerebralparésises emberek számára. A korai szűréstől/felismeréstől a korai fejlesztésen keresztül, egész életüket végigkísérő támogatórendszer, amely lehetővé tenné az egyénre szabott, komplex terápiát/fejlesztést/állapot megóvást, és a lehető legteljesebb életet.

Mint minden gyermeknél, a CP-s gyermekek életében is kulcsfontosságú a támogató család, a szülők hozzáállása a gyermek neveléséhez. Ezért kiemelten fontos, hogy az érintett családok akadálymentesen élhessenek. Ehhez adott esetben mentális és anyagi támogatásra is szükségük lehet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
„Pótolhatatlan ember volt és négy gyerek maradt utána” – nehéz helyzetbe került a tömegbalesetben meghalt apa családja
Megtörten nyilatkozott a 44 éves férfi édesapja, aki elmondta: a félárván maradt négy gyerek közül hárman már tudják, mi történt az apjukkal.

Link másolása

Mint arról már beszámoltunk, egy 44 éves, négygyermekes apa halt meg a múlt szombaton, az M1-es autópályán történt halálos tömegbalesetnek.

A félárván maradt gyerekeknek és édesanyjuknak a családfő halálával kilátástalanná vált az életük: nem tudják, miből fizetik majd a kölcsönöket, és hogy a megözvegyült feleség hogyan viszi tovább egyedül az egykor közös vállalkozást. Erről is beszélt a Fókusznak adott megrendítő interjújában az elhunyt férfi édesapja.

„Ránk szakadt ez a dolog. És próbálunk helyre tenni az ügyeket, hiszen ő egy pótolhatatlan ember volt, és most négy gyerek maradt utána. Azon vagyunk, hogy ne érezzék meg a hiányát”

- mondta megtörten Nagy József.

Felidézte az utolsó találkozásukat is, ami nem sokkal a férfi számára végzetes baleset előtt történt.

„Elhozta a legkisebb gyermekét, a kétévest ide aznap, hogy neki most dolga van, valahova elment, aztán visszajött, berakta a kocsiba a gyerekeket, ott volt a felesége is, és elmentek az M1-es felé.”

Ádámék már nem tudták elkerülni az ütközést: a karambol után az anya a sérülése ellenére azonnal kiszállt a kocsiból és megpróbálta kiszabadítani kétéves kisfiát. Nem tudta kinyitni az ajtót, ezért kirúgta azt, majd sikerült gyorsan elmenekülniük. A feleség ekkor már nem látta a férjét, vélhetően a nagy füstben és porban. Gyorsan kimentek a biztonságosnak ítélt helyre. Az anya kabátja meg is gyulladt, úgy kellett eloltani - mondta Nagy József.

A műszaki mentők csak késő este, a kiégett és összetört járművek eltávolítása közben találtak rá az egyik roncs alatt a családfő holttestére.

A 44 éves Ádám négy gyermeket hagyott hátra: a legidősebb nyolc, a legkisebb csak kétéves. A családnak ugyan van hol lakniuk, de a lakásra a szülők kölcsönt vettek fel, amit még sok évig kell fizetni, és egyelőre nem tudni, miből. A kocsi, ami a balesetben tönkrement, szintén kölcsönből volt.

Az elhunyt édesapa együtt dolgozott a feleségével a közös vállalkozásukban, ez most az anyára marad, ahogy a négy gyermekük nevelése is. A nyugdíjas nagyszülők igyekeznek majd mindenben segíteni nekik.

Az özvegy a legkisebb gyerekkel még kórházban van, három másik gyermekük most a nagyszülőknél lakik. Nekik már elmondták, hogy mi történt az édesapjukkal, nem akarták eltitkolni előlük.

A Fókusz riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
Bandika, az őz rémült sírására ébredtek, mire kiértek, több madarat is elpusztított egy kutya a vadmentőknél
„Életünk egyik legnehezebb, Vadmentő Egyesületünk legtragikusabb napja van mögöttünk” – megrázó beszámoló Kele a gólya, Erna a vándorsólyom, Ricsi a vércse tragikus pusztulásáról.

Link másolása

Durva pusztítást végzett egy környékbeli kutya a Sólyom Vadmentő Egyesületnél. Erről a közösséi oldalukon számoltak be.

Mint írják:

"Életünk egyik legnehezebb, Vadmentő Egyesületünk legtragikusabb napja van mögöttünk.

Bár korábbi, zaklatott posztjainkból már kirajzolódhatott sokak számára, most megpróbáljuk összefoglalni jobban mi is történt.

Mint tudjátok, Sólyom Vadmentő Egyesületként családunk a sérült, elárvult vadmadarak, vadon élő állatok mentését végzi. Tesszük ezt civilként, állami vagy egyéb támogatás nélkül, pusztán önerőből és nagylelkű adományozók segítségével.

Magyarán kicsiből gazdálkodva, de nagy odaadással, elkötelezettséggel, szeretettel az állatok iránt.

Március 17-ről 18-ra, azaz péntekről szombatra virradóan,

hajnal 5 körül szokatlan és ijesztő zajra riadtunk fel, az őzünk, Bandika kétségbeesett sírására, rémült vágtázásának hangjára.

Az udvarra azonnal kirohanva sokkoló látvány fogadott minket Timivel. Egy kis-közepes termetű fekete kutya tőlem 3 méterre éppen abban a pillanatban tépte ketté Ricsit, az áramütéstől tartósan sérült vörös vércsét.

Nem messze láttam Ernát, a vándorsólymot a földön hanyatt fekve, aki még szárnyával kínjában csapkodott, még élt, de aztán egy perc múlva a kezemben halt meg.

Azt sem tudtuk hirtelenjében hová kapjunk, Timi zokogva rohant hozzám, hogy Kele, a gólya, akiről pár napja posztoltunk, hogy milyen büszkén építi élete első fészkét a frissen kapott alapra, összerágva, holtan fekszik a bokor alatt.

Timi hangjára előjött a bokrok közül Bandika, az őz, füléből, nyakából dőlt a vér.

Sírva, zokogva, kétségbeesve próbáltuk menteni a menthetőt.

A kutya, ahogy meglátott minket, elmenekült azon a lyukon kerítésünkre, kerítésünk alá csinált, ahol bejött. Mondom kutya, nem róka, nyest, sakál. Kis-közepes méretű fekete színű kutya, ráadásúl nem kóbor eb. Mindketten láttuk, felismertük, a környéken volt már vele gond, rendszeresen önsétáltatja magát, azaz kiszökik otthonról".

Az esetet jelentették a rendőrségnek is, hiszen az állatok állami tulajdonnak számítank és két madár is fokozottan védett.

De ezek az állatoknak "nem csak eszmei értéke, de nevük, egyéniségük is volt, szinte már családtagok voltak" - írják a bejegyzésben.

Mikor a rendőrök távoztak:

"egyedül maradva délután, este próbáltuk az egészet felfogni. Azt, hogy Kele a gólya, Erna a vándorsólyom, Ricsi a vércse, családtagként szeretett állataink most összemarva, holtan fekszenek bizonyítékos zsákokban lezártan a mi fagyasztónkban, hogy Bandika tiszta seb, hogy még most is olyan pánikban van, hogy remeg".

Sokan azonnal felajánlottak segítséget, amire szükségük is lesz, hiszen "atombiztos" röpdét szeretnének csinálni. A mentési munkát nem adják fel, és továbbra is mindent megtesznek a bajba jutott állatokért - ígérik.

Ha te is segítenél, a szmálaszám:

Takarékbank Zrt.50420977-10003626/HUF


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
„Ez egyszerűen elképesztő érzés” – A TikTokon hálálkodik Pachert Balázs, miután megtalálták 4 és félmilliós cipőjét
A fiatal üzletember szerint a közösség ereje nélkül nem kerülhettek volna meg az értékes lábbelik.

Link másolása

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, megtalálta a rendőrség azt a 4 és félmillió forintot érő Nike Louis Vuitton Air Force 1 Low Virgil Abloh márkájú cipőt, amit a közelmúltban loptak el Pachert Balázs boltjából.

A fiatal cipőkirály a TikTokon mutatta be, hogyan értesült a rendőrségtől a megtalálásról, és hogyan vette át a hiánytalanul, fűzővel együtt megkerült lábbeliket.

Balázs a hírre reagálva azonnal az ötödik kerületi rendőrkapitányságra sietett, ahol megbizonyosodhatott róla, hogy a hibátlan állapotban meglelt cipő valóban az, amit a boltjából tulajdonítottak el.

@balazskicks Elképesztőek vagytok! Köszönöm mindenkinek!❤️ #balazskicks ♬ Powerful songs like action movie music - Tansa

A fiatal cégtulajdonos a videóban megköszönte a rendőrség munkáját, de egyúttal hálás volt követőinek is, akik nélkül szerinte nem lett volna meg az értékes cipő.

„Elmondhatatlanul hálás vagyok mindenkinek, és ilyen az, amikor egy közösség nagyon jó!”

– mondta el a videóban Pachert Balázs.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Videón, ahogy Zente medvehagymát szed, és ismerkedik a természettel
Az SMA-s kisfiú az erdőbe ment édesanyjával, aki elárulta, hogy a gyerek szereti, élvezi és feltalálja magát a természetben és a kertben is. Meg persze sokat is tanul ezáltal.

Link másolása

Kedves videót osztott meg az SMA-s Zente édesanyja a közzösségi oldalán.

Mint írja:

"Egy hosszabb légúti megbetegedés után alig vártuk a hétvégét!

Nálunk végre csodás tavaszi idő volt, ezért most, hogy kicsit kiszabadultunk, Zente nem győzte levezetni a rengeteg felgyűlt energiát"

A hétvégén játszottak, kertészkedtek és nem maradt el a szalonna, kolbász sütés sem.

Majd Orfűn jártak medvehagymát szedni - számolt be a programjukról az édesanya.

"Azóta el is készült a finom pogácsa. Zenti éppen a negyediket eszi.

Hiába, a jó levegő és a tudat, hogy az ő szorgalma is benne van az ételben mindig megteszi a hatását!

Egyébként a betegség hozadékai közül az/az volt az egyik legnagyobb félelmem, hogy így nem annyira tud közel kerülni a természethez.

Nekem mindig az életem része volt barangolni erdőn, mezőn, és persze gazdálkodni is legalább egy picike kertben. Úgyhogy nagyon örülök, hogy Zentével is meg tudjuk oldani ezeket a dolgokat. Szereti, élvezi és feltalálja magát az erdőben és a kertben is. Meg persze sokat is tanul ezáltal"

- áll a bejegyzésben.

VIDEÓ: Zente az erdőben


Link másolása
KÖVESS MINKET: