hirdetés

JÖVŐ

Eltűnhet az európai poszméh fajok 40%-a a következő 30-40 évben, de mi is tehetünk ellene

Már az is sokat segíthet, ha fűszernövényeket vagy virágokat ültetünk az erkélyen - mondja Kovács-Hostyánszki Anikóval, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.
Pörös Izabella cikke, forrás: Pixabay - szmo.hu
2021. április 02.

hirdetés

Globális probléma, hogy Földünkön csökken a beporzók száma, amelyekre szüksége van a növényközösségeknek, valamint az embernek az élethez és a változó környezeti körülmények között való túléléshez.

A különböző növények különböző beporzókat igényelnek. A beporzó rovaroknak fontos tagjai a méhek, a zengőlegyek, a nappali és éjszakai lepkék, a darazsak, bogarak és még sorolhatnánk. A méhek az utódaikat is a virágokról gyűjtött virágporral és nektárral etetik, így az evolúció során az ő életük fonódott leginkább össze a virágokkal, a növények beporzásával. Csoportjukba pedig mind a mézelő-, mind a vadméhek beletartoznak.

Jelenleg az európai méh- és lepkefajoknak a 9%-a veszélyeztetett, egyes országokban pedig a beporzó vadméh fajok 50%-a mutat csökkenő tendenciát. Ha ezt a folyamatot nem állítjuk meg, akkor ezek a fajok el fognak tűnni.

A beporzás nem kizárólag a gyümölcsök szempontjából nélkülözhetetlen. És kifejezetten fontos, hogy ne kizárólag a háziméheket óvjuk, hiszen a vad beporzó közösségekre ugyanolyan szükség van.

"A szárazföldi ökoszisztémák alapját olyan növényközösségek alkotják, mely fajok jelentős része rovarbeporzású. Azok a táplálékláncok, amelyek ezekre épülnek, vagy az ökológiai folyamatok, amelyek ezekben a növényi közösségekben működnek, nem tudják nélkülözni ezeket a beporzási folyamatokat, így rá kell döbbennünk arra, hogy ez egy esszenciális alapeleme a mindennapi életünknek" - mondta a Szeretlek Magyarországnak Kovács-Hostyánszki Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

Egyes növények persze nem igénylik, hogy állatok közreműködjenek a beporzásukban, ilyenek például a gabonafélék, a kukorica, fűfélék. Amikért azonban aggódni kell, mert szükségük van beporzó rovarokra az optimális termés- és magképzéshez, azok például a gyümölcsfák, számos termesztett zöldségféle, a termesztett növények mintegy háromnegyede és a vadon élő zárvatermő virágos növények nagy hányada. Az almafák például keresztbeporzásúak, minden fajtának megvannak a porzófajtái, amelynek a virágpora szükséges a terméshozáshoz, és amely virágpor átviteléhez elengedhetetlenek a beporzó rovarok.

hirdetés

A beporzók csökkenésének hátterében több tényező áll. "Ami talán a legfontosabb, hogy nekik is táplálékra van szükségük, ami megfelelő virágforrást jelent. Ha ez nem elérhető az adott beporzó faj aktivitási időszakában (ami sokszor csupán néhány hét), akkor az a faj nem tud megfelelő táplálékot gyűjteni sem saját magának, sem az utódainak a méhek esetében. Ezáltal pedig csökken a számuk, szélsőséges esetben az adott beporzó faj előbb-utóbb eltűnik" - mondja Kovács-Hostyánszki Anikó.

A beporzók számára táplálékot biztosító vadvirágos területek száma folyamatosan csökken.

Itt nemcsak a vadvirágos rétekre, hanem akár a csatornaszegélyekre, erdőszélekre, útszegélyekre, virágos cserjefajokból álló sövényekre is gondolhatunk, az is mind-mind lehet virágos.

"Ezek azok az élőhelyek, amik egyben fészkelőhelyet is nyújtanak. Akár egy bolygatatlan talaj, vagy egyes fajok számára a növények szára is jelenthet fészkelőhelyet. A lakott vagy ipari területek növelésével csökken az élőlények változatossága, ezért kiemelten fontosak a természetközeli élőhelyek, akár egy mezsgye, akár egy nagyobb kiterjedésű gyep formájában. Amennyiben ez nem marad meg, akkor gond van."

A beépített területek mellett károsak a vegyszerek is, de a klímaváltozási folyamat is hatással van a beporzókra. Amikor ugyanis változik a növények virágzási ideje, akkor változnak a beporzók számára elérhető források is, valamint általánosságban az elterjedési területük is.

Kovács-Hostyánszki Anikó szerint egyes fajoknak a felmelegedés az elterjedési területük északabbra tolódását eredményezi, de az időjárás szélsőséges változásait egy adott ponton túl nem tudják tolerálni.

"Például a következő 30-40 évben az európai poszméh fajok 40%-a tűnhet el. Részben ez a mediterrán régióban jelenthet egy jelentős csökkenést, de az északi területeken már most is látszik, hogy változnak a beporzó közösségek."

Van, ahol úgy próbálják megoldani a problémát, hogy anyagi támogatást kap az a gazda, aki virágsávokat telepít.

"A szántóföld szegélyzónájában virágmagok elvetése költségekkel jár, de meg is térülhet. Ezzel veszít a területének szélén néhány métert, ahova nem veti az általa termesztett növényt, viszont ha ez olyan növény, aminek szüksége van beporzásra, akkor ez meg is térül, hiszen több beporzót vonz a területére, ami magasabb termésátlagot eredményezhet. Erre is vannak már kutatási eredmények. Egyes nyugat-európai országokban ennek már jobban megalapozott a gyakorlata. Tartani kell ebbe az irányba" - magyarázza Kovács-Hostyánszki Anikó.

Vadvirágokra és virágforrásokra a háziméheknek is szükségük van tavasztól őszig. Ez a folyamat tehát a méhészeket is ugyanúgy érinti.

A természetközeli élőhelyek és a vadvirágok megtartása és telepítése mindenkinek közös érdeke, és tehetünk is érte.

"Bárki otthon a saját kertjében vagy az erkélyén ültethet virágokat, vagy biztosíthat fészkelőhelyeket a beporzóknak, ezzel is sokat segítve az előrelépésben. Képzeljük el, ha mindenkinek az erkélyén virágok lennének, az mekkora virágmennyiséget jelent egy lecsupaszított betonfelülethez képest."

Ültetéskor elsősorban őshonos fajokban gondolkodjunk, de lakott területen egyes dísznövények is kiváló virágpor- és nektár-források lehetnek. A beporzók kedvelik a fűszernövényeket is, így például a kakukkfű, a rozmaring vagy a levendula ültetésével duplán jól járunk. Ha kora tavasztól késő őszig biztosítunk különböző időben nyíló virágokat, akkor egyaránt tudunk táplálékot nyújtani az év eltérő időszakaiban aktív beporzó fajoknak.

"Alternatív megoldásként az embereknek mindig beugrik a kínai kézi beporzásos fotó" - mondja Kovács-Hostyánszki Anikó. "A nyolcvanas évekre Szecsuán tartományban a több évtizedes intenzív vegyszerhasználat és a természetközeli élőhelyek eltűnése, művelésbe vonása következtében nagyon megfogyatkozott a beporzók száma. Évente a gyümölcsösökben 8-10 alkalommal permeteztek. Magas gazdasági értéke volt a gyümölcsöknek, viszont beporzók nélkül elég nagy bajban voltak."

Ebben a tartományban a megoldást a kézi beporzás jelentette, ami szó szerint azt jelenti, hogy leveszik az egyik fáról a virágport majd kis tégelyben átviszik a másikhoz és tisztított formában kis ecsetekkel felviszik azt, ami hatalmas munkát jelent.

Napjainkban van példa különféle robotméhek bevetésére, illetve drónos beporzásokra is.

Ilyen az Izraelben alkalmazott megoldás is. "Földön közlekedő tornyok a gyümölcsfák között vonulnak és ebből permeteződik a virágpor a virágokra. Valamint Amerikában létezik ennek a levegőben szálló verziója is, amelynek előnye lehet például a mandulaültetvények esetében, hogy a tavaszi hideg időjárás nem akadályozza a munkában a drónokat, a beporzó rovarokkal ellentétben."

A ötletek tárháza egyre bővül. Poszméheket is lehet már kapni dobozban. Kolóniáikat az üvegházi paradicsomtermesztésben alkalmazzák széles körben. Azon kívül azonban, hogy jelenleg az emberiségnek szüksége van a beporzó rovarok csoportjára, nagyon fontos, hogy akármilyen helyettesítő megoldás is születik, nem szabad a könnyebb utat választanunk, és hátradőlnünk. A biodiverzitás szempontjából a komplex egység szerves részeként kell a beporzókra tekinteni, így mindenki közös érdeke megállítani csökkenésüket.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

Videón, ahogy először beindítják a Marson a helikopter rotorjait

Szelfit is küldött a vörös bolygóról a Perseverance és az Ingenuity.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 09.

hirdetés

Már csak napok vannak hátra addig, amíg először kísérel meg repülést egy másik bolygó felszínéről indulva az emberiség. A történelmi esemény előtt röviddel közös szelfit küldött a Marsról a Perseverance marsjáró és a repülésre készülődő Ingenuity marshelikopter, írja a Daily Star.

A NASA legújabb felderítője még február 18-án landolt a vörös bolygón. Néhány napja a rover alsó részére erősített 1,8 kilogrammos helikopter már levált a marsjáróról, a Perseverance pedig néhány méterre eltávolodott a másik szerkezettől. Így lehetősége volt egy közös szelfi készítésére az április 12-re, vagyis éppen Gagarin űrrepülésének 60. évfordulójára tervezett első repülési kísérlet előtt.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, akkor az Ingenuity három méteres magasságba emelkedik, és nagyjából 30 másodpercig tartózkodik majd a levegőben, ahonnan nagyfelbontású képeket készít a Mars felszínéről. A marshelikopter felvételei és adatai néhány órával később érnek majd csak el a földi irányítóközpontig.

Közben néhány órával ezelőtt újabb fotókból összeállított rövid videót töltöttek fel a marsjáró Twitter-fiókjába. Ezen már jól látszik, ahogy beindítják a drón rotorjait, vagyis a célegyenesbe érkeztek az előkészületek a két nap múlva esedékes felszállás előtt:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Minden rendelkezésre áll, hogy igazi Jurassic Parkot hozzunk létre a Neuralink elnöke szerint

Pont ugyanazokat a dinókat még nem tudjuk feltámasztani, amik egykor uralták a bolygót, de nagyon hasonlókat már most létre tudunk hozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 06.

hirdetés
"Valószínűleg megépíthetnénk a Jurassic Parkot, ha akarnánk"

- írta szombati tweetjében Max Hodak, a Neuralink társalapító-elnöke. Az Elon Musk érdekeltségébe tartozó futurisztikus neurotechnológiai vállalkozás vezetője hozzátette, hogy a manapság tenyésztett dinók nem egyeznének meg genetikailag a korábban élt őslényekkel, de nagyjából 15 év tervezés és mérnöki munka után "szuper egzotikus új fajok" jöhetnének létre.

Hodak azonban itt még nem fejezte be. Órákkal később egy újabb posztban azt fejtegette, hogy az egykor már kihalt élőlények feltámasztása érdekes eszköz lehetne bolygónk biodiverzitásának növelésére, már csak azért is, mert épp egy tömeges kihalás kellős közepén járunk.

Természetvédők ugyanakkor évek óta aggodalmaikat fejezik ki azért, mert korábban kihalt fajok újbóli feltámasztásán dolgoznak egyes tudósok, írja a Futurism. Azonban azok az ökoszisztémák, amikben a mára eltűnt fajok léteztek, nem véletlenül tűntek el a Föld felszínéről. Éppen ezért lenne teljesen idegen napjainkban egy új faj bevezetése, miközben a jelenlegi rendszerben ezeknek a lényeknek tulajdonképpen nincs helyük. Vagyis - bár az ötlet jól hangzik - fennáll a veszély, hogy a filmhez hasonlóan legalább annyira kontraproduktív lenne a dinoszauruszok feltámasztása.

hirdetés

A Jurassic Park Michael Crichton 1990-es könyve, mely két évvel később, Őslénypark címen jelent meg Magyarországon. A regény alapján Steven Spielberg készített azonos című, nagy sikerű filmet 1993-ban. A történet szerint a dinoszauruszokat a DNS-ek alapján klónozzák, az őslényeket pedig egy távoli szigetre költöztetik, ahol látványosságként mutogatják. A park megnyitása előtt néhány nappal azonban a dinók elszabadulnak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

38 nyelven beszél és a horoszkópot is ismeri a házilag készített indiai robotnő

Gyártója, egy informatikatanár elsősorban a diákokat segítené vele.
Fotó: Northfoto - Tahir Ibn Manzoor/SWNS - szmo.hu
2021. április 08.

hirdetés

Felismeri a különböző tárgyakat, matematikai problémákat old meg és 38 nyelven beszél az a robotnő, amit házilag készített egy indiai informatikatanár - írja a Daily Star.

Dinesh Patel saját otthonában rakta össze a mesterséges intelligenciával ellátott Shalut, aki “a diákok jó barátja és mentora lehet”.

A mindössze 500 fontból, azaz 207 ezer forintból készített gép anyaga nagyrészt műanyag, alumínium és kartonpapír. Shalu mégis számos képességgel rendelkezik: tud újságot olvasni, beszámol az időjárásról, horoszkópokat és recepteket olvas fel.

A robotnő “agya” egy számítógép, teste egyelőre kezdetleges. Az alkotó hamarosan 3D nyomtatással állít majd elő neki új testrészeket.

“A szabadidőmben hoztam létre, eldobott anyagokat és helyben gyártott komponenseket használtam hozzá. Ez mutatja, hogy helyileg is képesek vagyunk olyan eszközöket létrehozni, mint a sokkal több erőforrással rendelkező laboratóriumok” - árulta el Dinesh.

hirdetés

A férfi három évig dolgozott Shalun, akinek azért adott női arcot, hogy könnyebben elfogadhatóvá tegye.

"Még rengeteg dolgom van vele, de remélem, sikerül befejeznem a közeljövőben. Szeretném, ha diákoknak segítene az iskolai tanulmányokban, és bevezetné őket a robotika alapjaiba is. India-szerte többezer gyerek marad ki az oktatásból. Elsősorban nekik szánom Shalut: azoknak, akik szeretnének tanulni, de nincsen rá lehetőségük"

- mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

3D nyomtatással készült, nulla szén-dioxid-kibocsátású házakból álló lakónegyed épül Kaliforniában

Összesen 15 okos-ökootthont hoznak létre a csúcstechnológiás eljárással, amely tízszer kevesebb hulladékot termel, mint a hagyományos építészeti módszerek.
Fotó: Northfoto - ZUMA Press, Inc./Cover Images - szmo.hu
2021. április 07.

hirdetés

Az amerikai Kalifornia államban épül az első olyan lakónegyed, amelyben kizárólag 3D nyomtatással készült, nulla nettó szén-dioxid-kibocsátású házak lesznek - számolt be róla az Euronews.

Összesen 15 okos ökootthont hoznak létre a világhírű zenei fesztiválnak is otthont adó Coachella-völgyben, a 3D nyomtatás mellett robotika és automatizálás segítségével. Ez a csúcstechnológiás eljárás tízszer kevesebb hulladékot termel, mint a hagyományos építési módszerek a kivitelező Mighty Buildings építési technológiai vállalat szerint.

Ez azért fontos, mert becslések szerint az épületek a világ erőforrásainak mintegy 40 százalékát használják fel, az építkezés pedig a legtöbb országban jelentős hulladékforrást jelent. A Zöld Építési Világtanács szerint az építőipar a világ összes széndioxid-kibocsátásának 39 százalékáért felelős.

A 3D nyomtatással viszont az ökootthonok létrehozása olyan minimális hulladékkal jár, ami a nullához közeli, házanként pedig akár 2000 kilogrammnyi széndioxid-kibocsátást is megakadályozhat.

A technológia egyre elterjedtebb az építőiparban is, már többször alkalmazták egy-egy egyedi épület létrehozására. Németországban tavaly elkezdődött az első 3D nyomtatású társasház építése, ami Európa legnagyobb ilyen eljárással készült épülete lehet.

Most azonban a Mighty Buildings és a szintén zöld otthonok tervezésével és építésével foglalkozó Palari nevű cég együttműködésével megépülhet a világ első lakónegyede, ahol 3D nyomtatású házak vannak.

Ezeket az otthonokat a fenntarthatóság jegyében úgy tervezték, hogy azok minimális környezeti hatással bírjanak. Az összes energiát a napenergia biztosítja majd, de Tesla Powerwall akkumulátorok telepítésére is lesz lehetőség.

hirdetés
"Ez lesz az első olyan projektünk, amivel megmutathatjuk, hogyan képzeljük el a lakhatás jövőjét: képesek lehetünk gyorsan, megfizethető módon, fenntarthatóan építkezni és bővíteni a környéket"

- állítja Alekszej Dubov, a Mighty Buildings társalapítója és vezérigazgatója.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: