News here
hirdetés

HÍREK

Végleg felfüggesztette Donald Trump fiókját a Twitter

Először csak 12 órára függesztették fel az amerikai elnök profilját, majd ezt követően Trump további posztokkal sértette meg a Twitter szabályzatát.

Link másolása

hirdetés

Szombaton, hajnali fél egy körül, Donald Trump Twitter fiókját, aminek 88,7 millió követője volt, véglegesen is felfüggesztette a közösségi oldal, arra hivatkozva, hogy az elnök előző nap két bejegyzésével is áthágta a Twitter szabályzatát - olvashatjuk a Twitter közleményében.

Trump először 2009 májusában posztolt a közösségi oldalra, amikor bejelentette, hogy szerepelni fog David Letterman műsorában - tudhatjuk meg a businessinsider.com oldaláról. Azóta eltelt 12 év, és 56 571 bejegyzéssel szaporodott az oldala. Az elnök abban is úttörő volt, hogy sokszor hanyagolta a tévés beszédeket vagy sajtóközleményeket, és a hivatalos bejelentéseket inkább a Twitteren keresztül tette meg.

Az egész mizéria, Trump felhasználói fiókjával csütörtök hajnalban kezdődött, amikor a Twitter bejelentette, hogy 12 órára kitiltják a fiókjából.
Erre azért került sor, mert az amerikai elnök 3 posztjával is megszegte a Twitter szabályzatát, míg a hívei a Capitoliumba betörtek.

Ekkor a közösségi oldal képviselői előre figyelmeztették Trumpot, hogy ha még egyszer megszegi az oldal szabályzatát, akkor véglegesen is felfüggeszthetik a @realDonaldTrump fiókot, amit maga az elnök kezelt.

A 12 órás felfüggesztést követően, itthoni idő szerint pénteken hajnali egy óra után, az amerikai elnök egy videót osztott meg a követőivel. Ebben közölte, hogy nem áll Joe Biden útjába, kész átadni az elnöki posztot az új elnöknek. Illetve arról is ejtett pár szót, hogy elítéli a Capitoliumot megtámadó híveit.

Viszont nem kellett sokáig várni azokra a Twitter-posztokra, amik kimondták a végső ítéletet Trump felhasználói fiókja felett. Szintén még pénteken két bejegyzést tett közzé az elnök, amit már a Twitter nem nézett el neki, és végleg letiltották a fiókját.

hirdetés

Az elsőben ezt írta az amerikai elnök:

"Annak a 75 millió amerikai hazafinak, aki rám, az ‘AMERIKA AZ ELSŐ’ és a ‘TEGYÜK ÚJRA NAGGYÁ AMERIKÁT’ [politikára] szavazott, ÓRIÁSI SZAVA lesz a jövőben. Semmilyen módon vagy formában nem lehet velük tiszteletlenül és igazságtalanul bánni!!!"

Majd nem kellett sokat várni a következőre sem:

"Azoknak, akik kérdezték, nem fogok elmenni az elnöki beiktatásra január 20-án."

A Twitter nyilatkozata szerint e két bejegyzést a hét eseményeinek tükrében kell olvasni, és nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Trump megnyilvánulásai a Twitteren erőszakra sarkallhat egyes embereket, amire szerdán már példát is láthattunk.

A Twitter szabályzata megtiltja "az erőszak dicsőítését", ezt pedig Trump megszegte pénteken az utolsó két posztjával, hiszen bejegyzései arra buzdíthattak egyeseket, hogy megismételjék a január 6-ai capitoliumi történteket.

A közösségi oldal képviselői Trump fiókjának végleges felfüggesztését így magyarázták:

Először is azt, hogy "amerikai patrióták"-nak hívta a követőit Trump, nem találták helyesnek, hiszen ezzel az sugallta, hogy a Capitoliumba betörő hívei mellett áll.

Illetve azt a következtetést is levonhatjuk posztjából, hogy Trump nem igazán hajlandó átadni rendezetten a hatalmat, és kész támogatni azokat, akik úgy gondolják, hogy ő nyerte az elnökválasztást. Erre azokból a soraiból köveztethetünk, amikben így írt követőiről: "óriási szavuk lesz a jövőben" és "semmilyen módon vagy formában nem lehet velük tiszteletlenül és igazságtalanul bánni".

Második bírálható bejegyzésében Donald Trump pedig közölte, hogy nem fog elmenni az elnökválasztásra. Ez a kijelentése szintén azokat a nézeteket erősítheti meg, miszerint Joe Biden csalással nyert. Emellett azt is kiolvashatjuk belőle, hogy Trump nem tesz majd eleget annak az ígéretének, amiben azt mondta, hogy rendezetten át fogja adni a hatalmat.

Az pedig csak tovább feszíti a húrt, hogy a Twitter-nyilatkozata szerint január 17-re egy újabb támadás készül a Capitolium és más törvényhozási épület ellen.

Trump megpróbálta megkerülni a Twitter korlátozásait, és a mindenkori amerikai elnök fiókjával, a @POTUS profillal közzé tett egy bejegyzést, két órával azután, hogy a saját fiókját végleg felfüggesztették. Persze amilyen gyorsan csak lehetett, letörölték a bejegyzést, amiben így írt:

"Ahogy már régóta mondom, a Twitter egyre tovább megy a szólásszabadság betiltásában, ma este pedig a Twitter dolgozói összejátszottak a demokratákkal és a radikális baloldallal, hogy eltávolítsák a fiókomat a platformjukról, hogy ezzel elhallgattassanak engem – és TITEKET, a 75 millió nagyszerű hazafit, akik rám szavaztak. […] Több oldallal is tárgyalásban vagyunk, és nemsokára egy nagy bejelentést fogunk tenni, de annak a lehetőségét is mérlegeljük, hogy egy saját platformot indítunk a közeljövőben. Nem HALLGATTATHATNAK EL minket! A Twitter nem a SZÓLÁSSZABADSÁGRÓL szól. Mindenük egy radikális baloldali platform promótálása, ahol a világ legelvetemültebb emberei szabadon beszélhetnek. MARADJATOK VELÜNK!".

A @POTUS profilt nem törölték le, hiszen az majd január 20-tól Joe Bidené lesz. Viszont lenullázzák a követők számát, mielőtt az új elnök átvenné - tudhatjuk meg a bloomberg.com-tól.

A @TeamTrump fiókot, ami a Trump-kampány hivatalos fiókja, illetve Trump digitális igazgatójának, Gary Cobynak a fiókját is törölték -írja a reuters.

Coby profilja azzal verte ki a biztosítékot, hogy átnevezte a fiókját Donald J. Trumpra, és úgy tett közzé posztokat, azt viszont nem lehet tudni, hogy ő vagy Trump állt-e a névváltoztatás mögött.

Trump további embereinek fiókját is végleg felfüggesztették. Az ügyvédje, Sidney Powell és a nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn profilja volt az, ami még nem úszta meg tiltás nélkül. A Twitter szóvivője mindezt azzal magyarázta, hogy a QAnon összeeseküvés-elmélet terjesztése miatt történt mindez.

Donald Trump fia is hozzászólt az eseményekhez, és ő ezt gondolta apja fiókjának felfüggesztéséről:

"meghalt a szólásszabadság", "Orwell 1984-ben élünk", illetve szerinte "Mao büszke lehetne arra", hogy míg az USA elnökének a fiókját végleg felfüggesztik, addig "az iráni ajatollah és más diktatórikus rezsimek szabadon használhatják a saját fiókjaikat, miközben teljes országok lemészárlásával fenyegetőznek és melegeket ölnek".

A Parler nevű applikációt, ahova a novemberi választások után több millió Trump-szavazó ment át a Twiterről, törölték a Google Play áruházból. Az applikációt csakis Trump rajongók használják, és a szólásszabadság őreként beszél magáról a Parler, szemben a cenzúrával vádolt Twiterrel és Facebookkal. Ezt követően az Apple sem maradt szó nélkül, felszólította az alkalmazást, hogy 24 órán belül szigorítsák meg a Parler szabályait, vagy másképp törlik az App Store-ból.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Jövő tavaszra halasztják a napelemes pályázatok második fordulóját
Több tízezer családot érinthet ez, akik így is spórolhattak volna a rezsiköltségek emelkedése közben.

Link másolása

hirdetés

Elhalasztotta a lakossági napelemes EU-pályázat második fordulóját a kormányzat – írja a Portfolio.

A második fordulót jövő tavaszra halasztották, tovább kell tehát várniuk azoknak, akik a napelemes pályázat segítségével akartak faragni a rezsiszámlájukon.

Eredetileg idén szeptember-októberben tartották volna a második pályázati fordulót. A változtatás több tízezer családot is érinthet.

Ezt a Technológiai és Ipari Minisztérium múlt heti közleményében jelentették be, indoklást azonban nem fűztek a döntéshez.

A Portfolio szerint azért nehezen érthető a halasztás, mert őszig kiderül, hogy az első fordulóban kik nyertek, és mekkora támogatási keretet kötnek le a 201 milliárdos teljes keretből, így elvileg rögtön lenne lehetőség újra kinyitni a pályázatot.

A második pályázati forduló várhatóan ismét nagy érdeklődést generálna tekintettel arra, hogy augusztustól már elindult a rezsicsökkentés új korszaka, amelyben az átlagfogyasztás feletti részre az áram esetén kétszeres, a gáz esetén hét és félszeres árat fog kiszámlázni a szolgáltató a következő hónapokban.

Most tehát azzal, hogy a második fordulót ismeretlen okból elhalasztotta jövőre a tárca, későbbre tolta annak a kezdetét is, amikortól a rezsiszámlát tényleg érdemben tudnák faragni a családok az állami programmal – írja a Portfolio.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Kocsis Máté: ha nem lenne elég baj, hogy háború és energiaválság van, még „Gyurcsány is készül”
A fideszes politikus szerint Gyurcsány alatt akkor is megszorítás volt, amikor nem volt háború és válság.

Link másolása

hirdetés

Ha esetleg nem lenne elég baj, hogy háború és energiaválság van, még Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is "készül" - írta a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Facebook-oldalán.

Kocsis Máté arra reagált, hogy a DK vezetője szintén Facebook-oldalán azt fejtegette, hogy "rendetlenség lett". Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: "Ti tettétek. Mi meg készülünk".

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc megint kormányozni szeretne. "Úgy érzi, most pont rá van szükség. A műsorát azonban már láttuk, nem felejtjük" - jegyezte meg.

Kocsis Máté azt írta: Gyurcsány Ferenc "amikor tehette", elvett egy havi nyugdíjat, és egy havi bért a közigazgatásban dolgozóktól, a tanárokról, és "úgy emelte az adókat, mintha nem lenne holnap". Elvette az otthonteremtési és a családtámogatásokat, az adókedvezmény, s akkor is tizenötször emelte a rezsiárakat, amikor nem volt energiaválság Európában - sorolta a fideszes politikus.

A kormánypárti politikus szerint Gyurcsány Ferenc "egyszer már tönkretett mindent, de ő most is készül". "Mindenkinek jobb, ha nem teszi" - írta bejegyzésében Kocsis Máté.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Már 100 olyan benzinkút lehet, ahol teljesen kifogytak az üzemanyagból
Van olyan kút is, ahol az erre a hónapra szánt mennyiség fele már elfogyott, és még csak nyolcadika van.

Link másolása

hirdetés

Már száz körül van azoknak a benzinkutaknak a száma, ahol nem lehet tankolni – írja az atv.hu.

Az egyik balassagyarami benzinkút üzemeltetői elmondták, hogy utoljára péntek este kaptak üzemanyagot, ami azonban pillanatok alatt elfogyott, így hétfőn már ki sem nyitottak.

Tóth András, a Xhénia Kft. ügyvezetője az ATV Híradónak azt mondta, náluk az erre a hónapra szánt mennyiség fele már elfogyott, és még csak nyolcadika van. „Nem tudjuk, hogy ha most megint rendelünk üzemanyagot, akkor fogunk-e kapni, illetve ha kapunk, akkor mennyit kapunk” – tette hozzá.

Emellett sok helyen korlátozásokat vezettek be. Az OMV-nél legfeljebb 50 litert lehet tankolni, a Shellnél pedig 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni.

Az ATV által megkérdezett szakértő szerint az érdekes kérdés, hogy ezeket a korlátozásokat a fogyasztók a fogyasztóvédelemnél vagy bíróság előtt megtámadhatják-e, de ő ilyenről még nem tud. Balogh József energiapiaci szakértő hozzátette, hallott olyan szabolcsi faluról is, ahol naponta csak 8 ezer forintig lehet tankolni.

Balogh egy fotót is küldött az ATV Híradónak egy váci benzinkútról, ahol 12 óra után nem sokkal már nem lehetett tankolni.

És országszerte egyre több üzemeltető kerül hasonló helyzetbe. Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője már száz körülire becsüli azoknak a kutaknak a számát, amelyek nem üzemelnek, mert nem kapnak üzemanyagot.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Felsővezetők is pakolják a poggyászokat az ausztrál légitársaságnál, akkora a munkaerőhiány
A Qantasnak legalább 100 dolgozóra van szüksége, amíg nincs elég emberük, kénytelenek kevesebb járatot indítani.

Link másolása

hirdetés

Példátlan lépésre kényszerül Ausztrália legnagyobb légitársasága: vezető beosztású embereket kértek fel arra, hogy ideiglenesen segítsenek a földi kiszolgálásban, mert nincs elég munkaerő - írja a Guardian.

A cégnek legalább 100 dolgozóra van szüksége a sydney-i és a melbourne-i repülőtéren, ezért felsővezetőket is beállítanának csomagkezelőnek három hónapra.

Hetente 3-5 napot kellene dolgozniuk 4-6 órás műszakokban. A feladataik közé tartozna a poggyászok pakolása, valamint a poggyásszállító járművek kezelése. Éppen ezért figyelmeztették azokat, akik hajlandóak ideiglenesen munkát váltani, hogy képesnek kell lenniük 32 kilós csomagokat is emelni. Akik jelentkeznek a feladatra, képzésen kell részt venniük.

Mint a légitársaságok többsége, a Qantas is a koronavírus-járvány miatt került nehéz helyzetbe.

A karanténidőszak alatt minimum 1600 poggyászkezelőt bocsátottak el a cég alvállalkozói.

A szövetségi bíróság ezt jogellenesnek ítélte, a Qantas azonban fellebbezni kíván a döntés ellen.

A légitársaság a munkaerőhiány miatt kevesebb járatot indíthat a következő hetekben,

de bíznak benne, hogy fel tudnak venni új alkalmazottakat, hogy ne az irodai dolgozóknak kelljen a csomagkezelést végezni.

hirdetés

A probléma súlyosságát a Qantas ausztráliai és nemzetközi vezérigazgatója, Andrew David is elismerte. A cég szóvivője azt közölte, számukra is egyértelmű volt, hogy a működési teljesítményük nem felelt meg az utazók elvárásainak és a saját elvárt normáiknak sem, ezért intézkedtek. Elmondta azt is, hogy tavasz óta mintegy 200 irodai alkalmazott segítette ki a földi kiszolgálást a csúcsidőszakokban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: