News here
hirdetés

HÍREK

Mobiltelefon lámpájával műtöttek, újrahasználják a katétereket a kórházakban – katasztrofális a helyzet a válság sújtotta Srí Lankán

„Reménytelennek és teljesen tehetetlennek érzem magam. Ez ellentétes mindennel, amire megtanítottak minket” – fakadt ki az egyik orvos.

Link másolása

hirdetés

Katasztrofális állapotba került az egészségügy a gazdasági válság sújtotta Srí Lankán – írja a CNN.

A válság miatt hiány alakult ki számtalan termékből, és az áramellátás is akadozik. Ezt szenvedi meg az egyik kórházban ápolt hároméves Miru is, akinek rosszindulatú agydaganata van, amely miatt gyakran epilepsziás rohamot kap, ilyenkor pedig percekre eszméletét veszti. Egy görcsoldó gyógyszer enyhít a fájdalmain, aminek a behozatala jelentősen megnehezedett most.

"A kórházban már nem kapható. A közeli gyógyszertárakból is elfogyott a készlet" – mondta a kisfiú apja a CNN-nek. Egy másik édesapa is gyógyszertárról gyógyszertárra jár Srí Lanka legnagyobb városában, Colombóban, hogy kemoterápiás gyógyszert, Topotekánt szerezzen be a 7 éves lányának. "Egyetlen állami kórházban, gyógyszertárban vagy importőrnél sincs. Sehol sincs Sri Lankán. Mit tegyek? Lehet, hogy a gyermekem nem él sokáig, ha nem kapja meg a gyógyszert" – fogalmazott.

Az orvosok eközben arról számolnak be, hogy máskor egyszer használatos orvosi eszközöket mosnak el és használnak újra. Volt, hogy a mobiltelefon vakujával világítottak, miközben áramszünet lett egy kisgyermek szívműtétje közben. A Srí Lanka-i Orvosi Szövetség szerint több állami kórházat arra utasítottak, hogy függesszék fel a rutinműtéteket és csökkentsék a laboratóriumi vizsgálatok számát az érzéstelenítőszerek és a vizsgálatokhoz használt összetevők korlátozott készletei miatt.

Az orvosi felszerelésekből is hiány van. A Srí Lanka-i Perinatális Társaság elnöke például arra utasította a kórházakat, hogy sterilizálják és használják újra az újszülöttek tüdejének oxigénellátására használt intubálócsöveket.

hirdetés

Egy intenzív osztályon dolgozó sebész a CNN-nek arról beszélt, hogy a sztrók és a szívroham kezelésére használt létfontosságú gyógyszerekből kritikusan kevés van, és a kórháza kénytelen újrafelhasználni a katétereket is. "Tudom, hogy ezzel veszélyeztetem a következő beteg életét. Reménytelennek és teljesen tehetetlennek érzem magam. Ez ellentétes mindennel, amire megtanítottak minket" – mondta.

Egy másik orvos azt nyilatkozta: „Nehéz döntéseket kellett hoznunk, különösen az intenzív osztályon, például hogy ki maradhat életben és ki nem. Lehet, hogy továbbra is felveszünk betegeket, de nem lesz módunk kezelni őket”.

Az egészségügyi dolgozók hónapok óta figyelmeztetnek a közelgő válságra, az orvosok és ápolók az utcára is vonultak, hogy tiltakozzanak a kormány tétlensége ellen. A válság jeleit már évekkel ezelőtt érezni lehetett, a koronavírus-járvány gazdasági-társadalmi hatásai, a külföldi hitelek és a kormány gazdaságpolitikája egyaránt hozzájárultak a kialakulásához. A CNN-nek az egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője a héten azt mondta: „Én ezt inkább kihívásnak, és még nem válságnak nevezném”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Brit hadifogoly: Rosszabbul bántak velünk az oroszok, mint egy kutyával
Aiden Aslin több hetet töltött orosz fogságban, ahol megkéselték, a tetoválásai miatt megverték, és csak kenyeret és vizet kapott, azért is könyörögnie kellett.

Link másolása

hirdetés

"Rosszabbul bántak velünk, mint egy kutyával" - mondta el az orosz börtönből kiszabadult Aiden Aslin. A brit férfi Ukrajnában esett fogságba és egy fogolycsere keretében szabadult ki. Öt brit állampolgár lett szabad, rajta kívül még köztük John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill és Shaun Pinner.

Az ukránok oldalán harcoló, áprilisban elfogott férfi a Sunnak beszélt arról, hogy minden reggel el kellett énekelniük az orosz himnuszt, mert ha nem tették meg, akkor megverték őket. Elárulta, hogy a fogságban megkéselték és a tetoválásai miatt megverték - írja a BBC.

Aslint a délkeleti Mariupol városában fogták el, és a magát Donyecki Népköztársaságnak kikiáltott bíróság elé állították, ahol halálbüntetésre ítélték.

A brit katonát egy kétszemélyes cellában tartották fogva három társával együtt. Egy tetves szőnyegen tudott aludni, de nem volt vécé, és csak üres palackot tudtak arra a célra használni. Három hétig csak kenyeret és vizet kaptak, és még a vízért is könyörögniük kellett - mondta.

Beszámolója szerint az oroszok egyszer hátba szúrták. Tudta, hogy akár meg is ölhetik - mesélte az interjúban. Egy orosz őr megkérdezte tőle, hogy gyors vagy szép halált szeretne.

Később azért verték meg, mert az oroszok szerint egy Ukrajnára utaló tetoválása van, majd azért bántalmazták, mert egy másik tetoválás szerintük azt mutatta, hogy Szíriában járt. Mikor az útleveléből kiderült, hogy brit, szintén megütötték.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Magyarország továbbra is ad vízumot a mozgósítás elől menekülő orosz állampolgároknak
A hétvégén a szlovák külügyminisztérium jelentette be, hogy ők már nem adnak ki vízumot, ahogy a csehek és a balti országok sem.

Link másolása

hirdetés

Szlovákia sem ad ki humanitárius vízumot olyan orosz állampolgároknak, akik a részleges katonai mozgósítás vagy Vlagyimir Putyin rezsimje általi üldözés elől menekülnek - írja a Paraméter Juraj Tomaga, a szlovák külügyminisztérium szóvivőjének közlése alapján.

Ezt már korábban már Csehország is bejelentette, ahogy a balti országok, Litvánia, Lettország és Észtország is.

Ahogy a 24.hu kiszúrta, pénteken Szijjártó Péter a TASZSZ orosz hírügynökségnek New Yorkban azt mondta, hogy

„Magyarország nem tervezi megtagadni a schengeni vízumot, így a többszöri beutazásra jogosító vízumot sem az orosz állampolgároktól”.

„A vízumpolitika schengeni politika, ezért schengeni tagállamként megvan az eljárás, hogyan kell ezt megtenni. Nem született döntés arról, hogy leállítsuk a schengeni vízumok kiadását orosz állampolgárok számára” - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó szerint nem az ő dolga megvitatni azoknak az országoknak a döntését, amelyek nem adnak ki vízumot orosz állampolgároknak.

hirdetés
„Mi nem hoztunk ilyen döntést. Miért kellett volna így hoznunk? Folytatjuk a vízumok kiadását az orosz állampolgárok számára”

- mondta a miniszter.

Szijjártó Péter az ENSZ közgyűlése miatt utazott New Yorkba, ahol egyedüli uniós külügyminiszterként találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is. Később kiderült, hogy az Európai Unió kifejezetten kérte a tagállamokat, ne folytassanak kétoldalú megbeszéléseket az orosz diplomácia vezetőjével.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Elárverezi Göncz Árpád egykori házát az állam
A teljes bútorzattal és a benne található ingóságokkal együtt 496.818.000 forintos kezdőáron kínálják.

Link másolása

hirdetés

Közel 500 milliós induló összeggel árverezik el Göncz Árpád egykori házát - vette észre a Klubrádió.

A II. kerületi Vérhalom téren álló kétszintes villában lakott a 2000-es évektől az egykori köztársasági elnök és feleségével, az életük utolsó éveit ebben az épületben töltötték.

Most ezt az ingatlant hirdette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a honlapján.

Az épület 1854 négyzetméter, alagsorral és padlástérrel is rendelkezik. Teljes bútorzattal és a benne található ingóságokkal együtt 496.818.000 forintos kezdőáron kínálják.

Göncz Árpád egykori otthonára szeptember 30-ig lehet licitálni az érdeklődőknek.

A hirdetményt ITT lehet megnézni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Videó: Tengerbe mosta a házakat az őrjöngő Fiona Kanadában
A viharral rekordalacsony légnyomás, valamint közel 180 km/órás széllökések érkeztek, és áram nélkül maradtak az otthonok.

Link másolása

hirdetés

A hét elején még a karibi szigetvilágban pusztító Fiona csütörtökig hurrikánként tombolt és tempósan közelített Kanada felé. A szakemberek szerint ilyen erős vihar még nem fenyegette az országot, a veszélyeztetett helyeken élőket ezért igyekeztek kitelepíteni vagy felkészíteni őket az ítéletidőre.

A vihar végül időnként 160 km/órás széllökésekkel érte el a szárazföldet, és rengeteg csapadékot zúdított a térségre. Az ott lakók közül többen azt mondták, hogy még sosem láttak ilyet -

írja az RTL.hu.

VIDEÓ: Az RTL Híradó által közzétett felvétel

Fiona lett az eddigi legalacsonyabb légnyomással rendelkező vihar Kanadában, a ciklon belsejében 931,6 hPa-os légnyomást mértek Hart-szigetén - írja az Időkép.

A szerdán még 4-es erősségű hurrikánként tomboló Fiona. észak felé haladva sokat veszített erejéből, de így is pusztítót szélviharral, heves esőzésekkel és hatalmas hullámokkal érte el Új-Skócia, Quebec és Új-Fundland partjait. A legerősebb széllökés a 179 km/h-t is elérte, de többfelé 110-150 km/órás széllel tombolt a vihar, ami fákat döntött ki, épületeket rongált meg, és alaposan megtépázta a villamoshálózatot is.

hirdetés

Ennek következtében a térségben több százezer háztartás marad áram nélkül. A hatalmas hullámok elárasztották a partmenti településeket: az Új-Fundland délnyugati csücskében fekvő Channel-Port aux Basques településen és környékén néhány épület ledőlt vagy a tengerbe csúszott bele.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: