HÍREK
A Rovatból

Már nem dolgozik a Magyarságkutató Intézetnél a két régész, akik kritizálták A pozsonyi csatát

A két szakember a Mandinerben fogalmazott meg óvatos kritikát az animációs filmmel kapcsolatban. A jelek szerint nem kellett volna.

Link másolása

Már nem dolgozik a Kásler Miklós által alapított Magyarságkutató Intézetben az a két régész, akik ha visszafogottan is, de nyilvánosan kritizálták az intézet pozsonyi csatáról szóló animációs filmjét, írja a Telex. A lap információi szerint Haramza Márknak és Kiss P. Attilának ezzel összefüggésben, retorzióként szűnik meg a munkaviszonya.

Először a Magyar Hang vette észre, hogy eltűnt a két kutató neve az intézet honlapjáról. Haramza és Kiss vendégcikke december 24-én jelent meg a Mandineren, a Telex információi szerint ezt követően, még december végén közölték a két régésszel feletteseik, hogy nem tartanak igényt a munkájukra.

Ezt három különböző forrás is megerősítette a Telexnek, azt azonban ők sem tudták, hogy a kutatók távozása formailag (felmondás, közös megegyezés, stb.) hogyan történt. A lap megkereste kérdéseivel a Magyarságkutató Intézetet is, amely nem kívánta kommentálni az értesülést.

A visszafogott hangvételű kritikában többek között azt írták: "Egy nyíltan a 10. század elejének kultúráját és sorsdöntő harcát bemutató alkotás esetében joggal várható el a pontos, tudományos alapokon nyugvó ábrázolásmód."

A cikkben arra is kitértek a kutatók, hogy esetenként évezredeket mosott össze az animációs film képi világa:

"A film mintegy két és fél évezred anakronisztikus tárgyi és állatvilágát igyekszik egybesűríteni. Nem lehet szkíta, szarmata vagy török kori, sőt 19. századi tárgyi emlékeket és mai állatokat a honfoglalás korába csempészni. Senkinek sem."

Ezt Baltavári Tamás, a film rendezője a művészi szabadsággal indokolta, valamint azzal, hogy szerették volna megjeleníteni a szkíták, a hunok, az avarok és a magyarok közötti kulturális folytonosságot.

VIDEÓ: A Pozsonyi csata c. animációs film

Az intézettől távozó két régész cikkében azt is megjegyezte: "egy ismeretterjesztő alkotás esetében azonban még kevésbé, sőt talán egyáltalán nem nézhetők el a hasonló bakik. A több interjúban is megfogalmazott művészi és alkotói szabadság is pontosan ugyanilyen szigorú mércével kezelendő, minthogy nem minden esetben az esztétikumon és az írói-alkotói mondanivalón van a hangsúly, mint például egy könyvadaptáció esetében."

A Magyarságkutató Intézettől a lap szerint elküldött két kutató egyébként maga is a népvándorlás korával foglalkozik történészként, illetve régészként. Hamza Márk amellett, hogy történészdoktor és muzeológus, hagyományőrző fegyverkovácsként is dolgozik, szakterülete a középkori had- és fegyvertörténet.

A Telex hozzátette azt is, úgy tudja, a film előzetesen komoly vitákat váltott ki a Magyarságkutató Intézetben. "A bírálók (információink szerint Haramza és Kiss mellett például Szabados György, az új állami történelemtankönyv szerzője is közéjük tartozott) annyit értek el, hogy a film eredetileg júliusra tervezett bemutatóját néhány hónappal elhalasztották, de a szükséges változtatások nem kerültek be a filmbe, így az decemberben lényegében változatlan formában ment adásba" - jegyzi meg a lap.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Óriási kínai zászló a Karmelitán – Orbán Viktor videóban mutatta meg, hogyan készülnek Hszi Csin-ping fogadására
A rövid felvételen látható, hogyan készítik fel az épületet a kínai elnök fogadására. Orbán azt írta: készen állunk!

Link másolása

Szerda délután egy videót tett közzé Orbán Viktor a Facebook-odlalán arról, hogyan készülnek a kínai elnök fogadására a Karmelitában.

A felvételen látható, ahogy a szakemberek előkészítik az épületet Hszi Csin-ping fogadására, és hatalmas kínai, illetve magyar zászlókat függesztenek ki a Karmelitában.

Orbán Viktor a videó mellé azt írta:

„Magyar-kínai csúcs. Készen állunk!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Videó: így haladt át a kínai elnök óriási konvoja a városon
Hszi Csin-ping gépe szerda este landolt Ferihegyen. A kínai elnök péntekig lesz Budapesten, addig több helyen is lesznek majd forgalom korlátozások.

Link másolása

Megérkezett a kínai elnök Budapestre, Hszi Csin-ping gépe szerda este landolt Ferihegyen.

A delegáció ezután útnak indult a városba, mi pedig a Könyves Kálmán körúton csíptük el a hatalmas konvojt, amit rendőrautók kísértek. A konvoj méretét talán jól mutatja, hogy

közel egy percbe telt, mire az összes jármű elhaladt a kameránk előtt.

@szeretlekmagyarorszag.hu

♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Hszi Csin-ping péntekig lesz a magyar fővárosban, addig több helyen lesznek forgalomkorlátozások Budapesten. A kínai elnök találkozik Orbán Viktorral és Sulyok Tamás államfővel is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Videó: Megérkezett a kínai elnök Budapestre, így fogadták Hszi Csin-pinget a repülőtéren
A gépe szerda este landolt Ferihegyen, Szijjártó Péter élőben közvetítette.

Link másolása

Megérkezett a kínai elnök Budapestre, Hszi Csin-ping repülőgépe szerda este landolt Ferihegyen.

A landolás pillanatairól és a kínai delegáció fogadásáról Szijjártó Péter töltött fel egy videót a Facebook-oldalára. A videóhoz a magyar külügyminiszter csak annyit írt:

„Hszi Csin-ping kínai elnök érkezik”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Kínai zászlókkal várják a Könyves Kálmán körúton Hszi Csin-pinget – fotók
Itt fog majd elhaladni a kínai elnök konvoja. Egy molinót is kifeszítettek az út mentén.

Link másolása

Kínai zászlókkal és molinókkal várják a kínai elnököt az Üllői út mentén, ahol várhatóan elhalad majd Hszi Csin-ping konvoja.

Munkatársunk a Groupama Aréna közelében készített néhány képet, amelyeken több ázsiai fiatal látható zászlókkal a kezében.

Emellett láthatóan egy hosszú molinót is kifeszítettek, amelyen kínai felirat látható.


Link másolása
KÖVESS MINKET: