News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Letartóztatták a hazatérő Navalnijt az orosz hatóságok

Az orosz ellenzéki politikus gépe vasárnap este landolt a seremetyjevói repülőtéren.
MTI, Moscow Times, Fotó: MTI/AP/Mstyslav Chernov - szmo.hu
2021. január 17.


Link másolása

hirdetés

Letartóztatták az orosz hatóságok a hazatérő Alekszej Navalnijt - írja a Moscow Times. Az orosz ellenzéki politikust az útlevélkezelő pultnál vették őrizetbe nem sokkal azután, hogy leszállt a gépe a Moszkva közelében található Sheremetyevo repülőtéren.

Az eseményt több médium is élőben végigkövette. A felvételeken is látszik, hogy Navalnij röviden vitatkozott a rendőrökkel, végül elbúcsúzott a feleségétől és hagyta, hogy elvezessék. Az ügyvédje nem mehetett vele.

hirdetés

Navalnij gépe vasárnap este landolt a seremetyjevói repülőtéren. A Podeda légitársaság gépének a menetrend szerint Vnukovóban kellett volna leszállnia, de azt a repteret lezárták. A rendőrség Vnukovóban, ahol több száz ellenéki gyűlt össze a politikus fogadására, őrizetbe vett több tucat aktivistát. A hatóságok Szentpéterváron is feltartóztattak több, Moszkvába készülő aktivistát és újságírót is.

Az orosz ellenzéki politikus fél évvel azután tért vissza Moszkvába, hogy tavaly augusztusban vélhetően az orosz titkosszolgálat emberei megmérgezték a novicsok nevű idegméreggel. Navalnij túlélte a merényletet, egy németországi klinikára szállították, itt lábadozott mostanáig.

"Ez a legjobb napom az elmúlt öt hónap alatt, tökéletesen boldog vagyok, hogy megérkeztem"

- jelentette ki Navalnij az útlevél-ellenőrzést megelőzően, kamerák előtt.

"Most kimegyek és hazamegyek, mert igazam van, és az összes ellenem indított büntetőeljárás koholt ügy. Nemcsak az igazság áll az oldalamon, de a bíróság is. Semmitől nem félek, és önöket is arra hívom fel, hogy ne féljenek"

- tette hozzá, nyilatkozatában arra utalva, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) neki adott igazat az ügyben.

Az ismert orosz ellenzéki politikus szerdán jelentette be, hogy vasárnap kíván visszatérni Moszkvába, és arra biztatta követőit, hogy fogadják őt.

A FSZIN csütörtökön megerősítette, hogy Navalnij ellen körözés van érvényben, ezért lépéseket tesz a politikus őrizetbe vétele érdekében. A hatóság közölte: szeptember 24. óta nincs tudomása Navalnij valós tartózkodási helyéről, ezért november 27-én előzetes nyomozást indított, december 29-én pedig elfogatóparancsot adott ki ellene.

A FSZIN vasárnap este közölte, hogy

a politikus a bíróság ítéletéig őrizetben marad.

A hatóság az orosz büntető törvénykönyvnek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint retorzióval sújtható az elítélt, ha nem térítette meg a kárt vagy ha újabb bűncselekményt követett el.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek. (Egy rubel mintegy 4 forintot ér.)

Az EJEB 2017 októberében igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést, egy moszkvai bíróság pedig egy évvel meghosszabbította a próbaidőt. Egy másik, úgynevezett Kirovlesz-ügyben, amelyet 2013-ban indítottak ellene, Navalnij felfüggesztett szabadságvesztésének próbaideje 2019 júliusában lejárt.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) katonai csoportfőnöksége nem tartotta indokoltnak, hogy a sajtóhírek alapján vizsgálatot indítson az FSZB munkatársai ellen, akikkel kapcsolatban az SZK szerint nem merült fel bűncselekmény gyanúja. Az testület ezt tartalmazó hivatalos válaszát csütörtökön tette közzé a blogján Navalnij.

Az ellenzéki politikus ellen december végén az SZK újabb bűnügyi eljárást indított, azt állítva, hogy sikkasztott az ellenőrzése alatt álló szervezetek számára gyűjtött közadományokból. A vádat az érintett koholmánynak minősítette.

Navalnij ellen egy harmadik is eljárás is folyik, azzal vádolják, hogy megsértette egy második világháborús veterán méltóságát. A politikus ugyanis tavaly "fizetett lakájoknak" nevezte egy kampányfilm szereplőit - köztük az idős embert is -, akik támogatólag szóltak az orosz alkotmány módosításáról.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Jön a hidegfront, lesz, ahol már ma estére 20 fok alá hűlhet a levegő
A déli, délkeleti tájakon még brutális hőség lesz ma, nyugaton eközben már eléri az országot a front, megkezdődhet a lehűlés.

Link másolása

hirdetés

Csak kevés zivatarral és kisebb lehűléssel érkezik a szombati hidegfront, a szél viszont feltámad - írja az Időkép.

Szombaton a közeledő hidegfront előterében a déli, délkeleti tájakon még jócskán felmelegedhet a levegő, itt akár a 38 fokot is elérhetjük. Nyugaton eközben már eléri az országot a front, megkezdődhet a lehűlés. A friss modellfutások szerint itt 30 fok alatt maradnak a maximumok. A szél északira fordul és megerősödik, a Dunántúlon és északon viharos széllökések is lehetnek.

Délután és este a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében záporok, zivatarok alakulhatnak ki, környezetükben 20 fok alá hűlhet a levegő.

Éjjel és vasárnap hajnalban kevés zivatar vonulhat az országban, de vasárnap délutánra már csak az élénk, erős szél és a pár fokkal enyhébb forróság fog emlékeztetni minket a hidegfrontra. A nyugati és északi tájakon 1-2 fokkal 30 alatt, délkeleten 2-3 fokkal 30 fok felett tetőzhet a hőmérséklet.

Hétfőn felhősebb időre, több frissítő záporra készülhetünk, de a csúcsértékek a legtöbb helyen ismét 30 fok közelében alakulnak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Négy iksz és egy aláírás – ennyi Orbán Viktor legújabb vagyonnyilatkozata
A Fidesz által beadott és elfogadott módosításnak köszönhetően már sem az ingatlanokat, sem az autókat, sem a megtakarításokat nem kell feltüntetni. Így lényegében semmi nem derül ki a választott képviselőink vagyoni helyzetéről.

Link másolása

hirdetés

Négy darab iksz a megfelelő rubrikába és egy aláírás - ennyiben merül ki Orbán Viktor augusztus elsején közzétette vagyonnyilatkozata.

A Parlament Kocsi Máté Fidesz-frakcióvezető javaslatára július végén módosította az országgyűlési törvényt, teljesen átalakítva a vagyonbevallások eddigi rendszerét. A magyar országgyűlési képviselőknek így az Európai Parlament szabályai szerint kell nyilatkozniuk a vagyoni helyzetükről, vagyis

már nem kell nyilatkozniuk az ingatlanjaikról, az autóikról, a megtakarításaikról, a hiteleikről és a tartozásaikról sem.

A Blikk szombat délelőtt szúrta ki a magyar kormányfő új, már ezen szabályok született vagyonnyilatkozatát. Összehasonlításképpen a lap felidézi a kormányfő legutóbbi, még a régi rendszerben készült bevallását, amelyből kiderült többek között, hogy

 • Budapest XII. kerületében van egy 1544 négyzetméteres telke, mely 791/1000 részben az övé, az ezen álló háza, 233 négyzetméter + 21 négyzetméter pincével, ez felerészben van a nevén és 2002-ben vette.
 • Fecsúton egy 2079 négyzetméteres telken álló 63 négyzetméteres háza, mely 1/1-ben a tulajdona 2013 óta.
 • Autója, műkincse, nagy értékű ingósága nincs,
 • ahogy pénzintézettel szembeni tartozása és követelése sem.
 • Jövedelme miniszterelnökként és képviselőként is a vonatkozó törvény szerinti (3,5 + 1,3 millió).
 • Gazdasági társaságban nem érdekelt.

  Ezzel szemben az új nyilatkozatból azonban már csak annyi derül ki, hogy

  miniszterelnökként a 4-es, képviselőként 2019-ig a 3-as, 2020-tól a 4-es jövedelmi kategóriába tartozik, pártelnökként meg a díjazás nélkülibe.

  Ez azt jelenti, hogy a bevalláson mindössze négy iksz szerepel a megfelelő rubrikákban. És ennyi.

  hirdetés

  A Parlament honlapjára feltöltött dokumentumot itt tudod megnézni, igaz, ebből már gyakorlatilag semmi nem derül ki Orbán Viktor vagyoni helyzetéről.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • hirdetés
  HÍREK
  A Rovatból
  hirdetés
  Orbán alighogy hazaért Amerikából, máris kormányülést hívott össze
  A fotók alapján jó hangulatban telt a miniszterelnök amerikai útja utáni első ülés.

  Link másolása

  hirdetés

  A dallasi CPAC-konferenciáról hazatérve kormányülést hívott össze Orbán Viktor miniszterelnök - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

  A pénteki tanácskozáson a miniszterek az orosz-ukrán háború legújabb történéseit és az európai energiaválság várható fejleményeit tekintették át.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  A Rovatból
  hirdetés
  Orosz rulettet játszott Texasban Orbán Viktor – állítja a volt washingtoni nagykövet
  Simonyi András szerint a magyar kormányfő arra hazardíroz, hogy ő már tudja, ki lesz 2024-ben az Egyesült Államok elnöke.

  Link másolása

  hirdetés

  Magyarország az elszigetelődés irányába halad, Orbán Viktor pedig orosz rulettet játszott Texasban - értékelte a kormányfő az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciájának helyszínén elmondott beszédét az ATV Mai téma című műsorában Simonyi András.

  A volt washingtoni nagykövet szerint a kifejezés azért különösen találó Orbán Viktor esetében, mert beszédeiben és cselekedeteiben egyértelműen tetten lehet érni az orosz szálat.

  Simonyi úgy látja:

  Orbán Viktor arra hazardíroz, hogy ő már tudja, ki lesz 2024-ben az Egyesült Államok elnöke.

  „Ez olyan, mint amikor valaki rulettet játszik, vesztésre áll és egyszerre minden vagyonát felteszi egy számra. Ha az bejön, akkor nagyon sokat kaszál, ha viszont nem jön be, az tragédia. De nem Orbán Viktor tragédiája lesz, hanem az egész országé” - fogalmazott Simonyi András.

  hirdetés

  Szerinte Orbán megrendelésre beszélt Dallasban: azt mondta el a politikai spektrum szélsőjobboldalán elhelyezkedő közönségnek, amit az hallani akart. Simonyi azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy „ez a közönség nem a Republikánus Párt”.

  „Amerikában jelen pillanatban a jobboldali és a baloldali szélsőség kézfogásának vagyunk szemtanúi, mindkét szélsőség káros és veszélyes az amerikai demokráciára, Orbán Viktor úgy döntött, hogy az egyik oldal mellett lándzsát tör”

  - fejtette ki volt nagykövet.

  Arról is beszélt: Orbán Viktor idei tusványosi beszédében durván megsértette legfontosabbnak nevezett szövetségeseit azzal, hogy kritizálta az amerikai energiaipart. Simonyi szerint így nem véletlen, hogy ezeket a szavakat a kormányfő már nem ismételte meg Texasban, az amerikai energiaipar fellegvárában.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: