HÍREK

Közel egy napja nem adott magáról életjelet Suhajda Szilárd, aki a Mount Everest csúcsára indult

A hegymászó eddig segélyjelzést sem adott le, de aggasztóan régen frissült GPS-ének jele. Serpák várják egy táborban, hátha visszafordult.

Link másolása

Ahogy arról korábban írtunk, mesterséges oxigén és teherhordók nélkül a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest megmászására indult Suhajda Szilárd, aki már meg is kezdte a csúcstámadást.

Eddig ő maga vagy Facebook-oldalának kezelője rendszeresen bejelentkezett a hegyről, azonban magyar idő szerint szerda délelőtt óta nem adott életjelet magáról. Akkor azt lehetett olvasni: „Szilárd nemrég bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból. Fizikailag és mentálisan is jól van, továbbra is úton a Mount Everest 8848 méteres csúcs felé.”

Az oldalán található utolsó bejegyzés csütörtökön, magyar idő szerint éjfél után nem sokkal került ki, abban azt írják: továbbra is várják a híreket a magyar hegymászóról. Suhajda GPS-jeladóját sem tudják bemérni. Pintér László, a Mozgásvilág sportoldal szerkesztője szerint „Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.”

Az jó hírnek tűnik, hogy a GPS-e eddig nem adott le segélykérelmet, ugyanakkor, ha elérte a csúcsot, onnan biztosan el kellett indulnia besötétedéskor. A Mandiner megemlíti, hogy 15:45 körül érkezett még egy GPS-jel a csúcs közeléből, de ebből sok következtetést nem lehet levonni. Nem lehet tudni ugyanis, hogy késleltetve jött-e, ahogy azt sem, milyen irányba haladva küldte a jeladó.

A hegymászóügynökség az Fókusz információi szerint elindított két serpát a négyes táborba, hogy ott várják Suhajda felbukkanását abban az esetben, ha lefelé indulna a hegyről.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyarországon tilos, a németeknél már szupermarketekben is meg lehet venni, és nagy segítség a családoknak – mi az?
Segítünk: egy egyszerű elektronikai eszközről van szó, amit az erkélyen kell elhelyezni, és alacsonyabb lesz tőle a villanyszámla.

Link másolása

Németországban a Lidl már árulja, míg az Aldi Nord júniustól kezdi kínálni az erkélynapelemeket, amiből bárki vásárolhat magának – írja a G7.

Az erkélynapelem egy olyan kis teljesítményű, lakossági használatra tervezett napelemes rendszer, amelynek a paneljét jellemzően az erkélykorlátra kell rögzíteni, majd a készüléket egyszerűen be kell dugni a lakásban lévő konnektorba. Tehát a beüzemeléséhez nem kell szakember.

Amikor a nap süti az erkélynapelemet, a termelődő áramot a lakás berendezései – egy saját átalakítón keresztül – felhasználhatják, így csökken a villanyszámla. A német Lidl szerint évi 100 kilowattóra áramot lehet megtermelni egy erkélynapelem-panellel.

Az Európai Unió országaiban 600-800 wattos teljesítményig jellemzően nem kell ezeket az eszközöket engedélyeztetni, csak bejelenteni. Ezzel szemben Magyarországon a használatuk szabályellenes. A Lidl Magyarország a G7 kérdésére azt válaszolta,

jelenleg az erkélynapelem forgalmazása jogszabályi okok miatt nem lehetséges Magyarországon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Megszólalt a kormány az évközi nyugdíjemelésről
A Népszava korábban arról írt, hogy nem lesz emelés. A Pénzügyminisztérium szerint azonban ez álhír.

Link másolása

Megszólalt a kormány az évközi nyugdíjemelésről, a Pénzügyminisztérium szerint álhír, hogy nem lesz emelés.

A Népszava pénteken azt írta, hogy

legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi korrekcióval nőhet az idősek ellátása.

Mindezt a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának küldött levél alapján mondta a lapnak a szervezet elnöke, Juhász László.

A magas infláció miatt az évközi kiegészítő emelést sürgető levelet még április 17-én küldték el Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek, amire Banai Péter Benő, az államháztartásért felelős államtitkár válaszolt.

Eszerint a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok azon kérését, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal.

A kormány Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint azonban azt írják: Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának küldött levelére hivatkozva a Népszava valótlanul állítja, hogy „nem lesz évközi nyugdíjemelés.

Szerintük a levél nem tartalmaz ilyen megállíptást. Ehelyett azt rögzíti, hogy

„amennyiben az évközi adatok alapján azt állapítjuk meg, hogy a 2023-ra becsültnél magasabb lenne az éves várható általános, illetve nyugdíjas infláció mértéke – januártól visszamenőleg – nyugdíjkorrekciót hajtunk végre”.

(Forrás: Index)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Dolgozatra készültek, helyette Orbán Ráhel előadását hallgathatták meg a diákok a Corvinuson
Előző nap mindenkit figyelmeztettek, hogy a vizsgán kötelező a részvétel. Arról azonban nem szóltak, hogy végül más lesz a program.

Link másolása

Zárthelyi dolgozatra készültek vállalati és szervezeti rendezvény tantárgyból, de ehelyett Orbán Ráhel, a miniszterelnök elnök lánya tartott előadást a Budapesti Corvinus Egyetem diákjainak – tudta meg az rtl.hu.

A hallgatók beszámolója szerint

előző nap mindenkit figyelmeztettek, hogy a vizsgán kötelező a részvétel, arról viszont nem szóltak, hogy várhatóan más lesz a program. Dolgozat helyett ugyanis végül Orbán Ráhel lépett a terembe a BDPST egy másik vezetőjével, és előadást tartottak a vállalat szakmai gyakornoki programjáról.

A kormányfő lánya a csoporthoz tartozó BDPST Koncept ügyvezető igazgatója.

Az egyetem sajtóosztálya a portálnak azt írta, hogy „a BDPST Grouptól a szorgalmi időszak végéhez közeledve érkezett felajánlás vendégelőadás megtartására, amelyben a turisztikai szektort népszerűsítették munkavállalási szempontból, és szakmai gyakornoki programjukat mutatták be egy turizmushoz kapcsolódó kurzus utolsó előadásán”.

A Corvinus Egyetem szerint a diákok érdeklődését „az is igazolja, hogy az előadás végén számos hallgatói kérdést tettek fel”.

A BDPST Group sajtósa azonban azt írta, hogy az intézménytől érkezett a felkérés a cég szakmai munkájának és most induló mentorprogramjának bemutatására, és az időpontot is a meghívóban határozták meg.

A diákok azt sérelmezték, hogy az eset miatt új vizsgaidőpontot kaptak. Ezzel kapcsolatban a Corvinus azt írta, hogy „az előadásra eredetileg meghirdetett zárthelyi dolgozatot – amely a tantárgy érdemjegyében csak részpontot jelent – az összes hallgató ugyanazon a napon, a tantárgy kötelező szemináriumi időpontjaiban írta meg, így semmilyen hátrány nem érte őket”.

Az egyetem válaszából ugyanakkor az nem derült ki, hogy az előadást miért éppen egy zárthelyi dolgozat időpontjára kellett időzíteni.

(Forrás: rtl.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója, pedig a bizottság nem támogatta
Csák János kulturális és innovációs miniszter mondta ki a végső szót Ókovács újbóli kinevezéséről, aki közel 12 éve vezeti az Operaházat.

Link másolása

Némileg meglepő döntéssel Csák János miniszter Ókovács Szilveszternek adta az Operaház főigazgatói tisztségét, holott a Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért bizottság nem támogatta a kinevezését – írja az RTL.

A bizottság Miklósa Erikát, Kesselyák Gergelyt és Vadász Dánielt javasolta a posztra.

A kulturális és innovációs miniszter nem volt köteles figyelembe venni az ajánlást, és Csák a Facebookon közölte, hogy Ókovács marad az Operaház főigazgatója, aki közel 12 éve vezeti az intézményt.

A régi-új főigazgató a miniszter bejegyzése alatt már meg is köszönte neki a kinevezést.

Miklósa Erika a Facebook-oldalán gratulált Ókovács Szilveszternek.

„Gratulálok a többi pályázónak is, hogy komolyan vették a Magyar Állami Operaház megújításának szakmai lehetőségét. Fantasztikus kollégák tettek próbát a pályázattal. A szakmai bírálóbizottság munkáját is köszönöm, és a dicséretüket, hogy jó pályázatot írtam annak kapcsán, hogyan képzelem el a Magyar Állami Operaház megújítását” – írta az opera-énekesnő.


Link másolása
KÖVESS MINKET: