hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kevésbé lesznek hatékonyak a jelenlegi vakcinák az omikron ellen a Moderna vezetője szerint

Stéphane Bancel azt mondta, az omikron tüskefehérjéjében nem a korábban bejelentett 32, hanem 50 mutáció található, emiatt szerinte - bár pontos adatok még nincsenek - „jelentősen csökken” a mostani vakcinák hatékonysága.

Link másolása

hirdetés

A jelenleg használt koronavírus elleni vakcinák valószínűleg nem lesznek olyan hatékonyak az omikron variánssal szemben, mint a korábbi mutációk ellen - erről beszélt a Moderna vezérigazgatója a Financial Timesnak adott interjújában, amit az Evening Standard szemlézett.

Stéphane Bancel kiemelte, hogy az omikron tüskefehérjéjében nem a korábban bejelentett 32, hanem 50 mutáció található. Emiatt "jelentősen csökken" a mostani vakcinák hatékonysága az Afrika déli részén azonosított variánssal szemben.

Az oltások hiánya miatt pedig emelkedhet a fertőzések és a kórházi ápolásra szoruló betegek száma, miközben a lassú újranyitási tervek és a gazdaság lábra állítása is megtorpanhat. Összességében pedig még tovább tarthat a világjárvány.

A Moderna vezérigazgatója az interjúban kitért arra, hogy a tudósok számítottak egy, az omikronhoz hasonló szupermutáns megjelenésére, de legkorábban 1-2 évvel későbbre várták.

Bancel hozzátette: biztosan nagy lesz a hatékonyságbeli visszaesés, de hogy pontosan mekkora, azt egyelőre nem tudni, ugyanis a részletes adatokra még várni kell. Ugyanakkor több tudóssal is beszélt a helyzetről, akik kivétel nélkül azt mondták, hogy "nem lesz jó".

hirdetés

A Moderna vezetője korábban a CNBC-nek azt mondta, hogy a vakcinák módosítása 60-90 napba telik az adatok feldolgozását követően.

Így az omikron ellen hatásos oltóanyagok szállításának megkezdése hónapokat vehet igénybe, miközben a jelenlegi ismeretek alapján az új koronavírus-variáns rendkívül gyorsan terjed. A Pfizer korábban még ennél is hosszabb időre, 100 napra tette az omikron ellen hatásos vakcina kifejlesztését.

A meglehetősen pesszimista kedd reggeli interjúban elhangzottak hatására gyakorlatilag beszakadtak a nemzetközi pénz- és tőkepiacok.

Joe Biden hétfőn kijelentette, hogy az omikron „aggodalomra ad okot, nem pedig pánikra”. Az amerikai elnök hozzátette: kormánya orvosszakértői úgy vélik, hogy a vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak a súlyos betegségek ellen.

Hétfőn a Pfizer igazgatója a CNBC-nek azt mondta, hogy a jelenlegi vakcinák is hatékonyak lehetnek az omikron ellen. Scott Gottlieb szerint a legalább három védőoltáson átesett "páciens elég jó védelmet fog kapni ezzel a változattal szemben".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Felfüggesztették a pécsi tanársegéd vizsgáztatási jogát, miután segíthetett átmenni Rogán Antal kabinetfőnökének büntetőjogból
A Völner-ügy kapcsán kirobbant egy egyetemekkel kapcsolatos botrány is, megvan az első áldozat.

Link másolása

hirdetés

Felfüggesztették a vizsgáztatási jogát Mészáros Pál Emilnek, annak a tanársegédnek, aki nem tagadta a magyar bírósági végrehajtói kamara elnöke, Schadl György kérésére valóban segítette, hogy Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám vizsga nélkül szerezzen érdemjegyet - írja a Népszava. A lap felkereste az egyetemet, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának dékánja, Fábián Adrián válaszolt nekik.

Mészáros Pál Emil a dékánnak mondta el, hogy nem kapott pénzt a segítségért, mindössze szívességet tett, de már nagyon bánja a dolgot. Az egyetemen vizsgálat indult, ennek lezárulta után fognak bővebben nyilatkozni.

A Népszava megkeresett pécsi jogászokat, ők arról számoltak be, évtizedek óta hallani arról, hogy Pécsen a befolyásos emberek jogi karon tanuló kollégái, barátai, rokonai közül néhányan vizsgateljesítmény nélkül abszolválnak féléveket vagy jutnak diplomához.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
10 év után újra bíróság előtt a norvég tömeggyilkos, aki csökkenteni akarja a luxuscellájában töltendő éveit
Anders Breivik egy autóba rejtett pokolgéppel ölt meg nyolc embert Oslóban, majd másfél órával később gépfegyverrel összesen 69, többségében tizenéves fiút és lányt a norvégiai Utøya szigetén.

Link másolása

hirdetés

10 éve ül börtönben Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos, aki kedden bíróság elé áll, hogy 21 évnyi börtönbüntetésének csökkentését kérvényezze. Úgy érzi, már nem veszélyes a társadalomra. A szélsőjobbos terrorista ugyanakkor még nem jelezte, hogy megbánta volna a 2011-ben végzett tömegmészárlást.

Előbb egy autóba rejtett pokolgéppel ölt meg nyolc embert Oslóban, majd másfél órával később gépfegyverrel összesen 69, többségében tizenéves fiút és lányt a norvégiai Utøya szigetén.

Az áldozatok családtagjai és a túlélők azt mondják az AP hírügynökség szerint, hogy Breivik semmi mást nem akar, csak hogy a tárgyaláson is szélsőséges nézeteket terjesszen. Az AP szerint a tárgyalást követően néhány hét múlva hoz a bíróság ítéletet, addig viszont vélhetően a norvég sajtó Breivikről fog szólni.

Arra nincs sok reménye Breiviknek, hogy enyhítsék a büntetését, amely a norvég törvények szerint kiszabható maximális büntetés. Van egy olyan záradéka is, amely azt mondja ki, hogy határozatlan ideig fogva tarthatják, ha továbbra is veszélyes a társadalomra. A záradék nemcsak ezt mondja ki, hanem arra is lehetőséget ad, hogy Breivik tíz év elteltével feltételes szabadlábra helyezést kérhet. Erre alapul a terrorista kérelme most.

Breivik amúgy a világ legtöbb börtönéhez képest kiváló körülmények közt él, egy háromszobás zárkában, rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett őrzik a Skien börtönben. Van lehetősége játszani videójáték konzolokkal, de a cella fel van szerelve tévével, DVD-lejátszóval és elektromos írógéppel is. Kondigépei vannak a zárkában, és naponta kimehet egy nagyobb udvarra is, tehát a testmozgás is biztosított maximálisan.

Breivik az elmúlt 10 évben leérettségizett, és most már egyetemen tanul. A bebörtönzése óta őt kísérő pszichiáter viszont azt mondja, hogy semmilyen változást nem fedezett fel Breivik magatartásában 10 év alatt.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Feloszlott a Jobbik egri alapszervezete
A párt volt elnöke szerint a Jobbik felszámolta az országos lefedettségét azzal, hogy beálltak az egységes ellenzékbe.
Címkép: Jobbik/Facebook - szmo.hu
2022. január 17.


Link másolása

hirdetés

Vasárnap rendkívüli taggyűlésen feloszlatta magát a Jobbik egri alapszervezete – értesült az Egerinfo. Több, névtelenséget kérő jobbikos is megerősítette nekik az információt, és úgy tudják, hogy hétfőn az országos elnökséget is értesítik.

Azért döntöttek így, mert nem asszisztálnak tovább „biodíszletként” az ellenzék közös jelöltjének, Berecz Mátyásnak a kampányához, amelyet szerintük a szocialista Mirkóczki Zita irányít.

Megszólalt az ügyben Sneider Tamás, a Jobbik volt elnöke is, aki jelenleg a Polgári Válaszban politizál. Szerinte a párt gyakorlatilag felszámolta az országos lefedettségét azzal, hogy beálltak a közös ellenzékbe és leamortizálták a Jobbikot.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Az Australian Open után a Roland Garrost is bukhatja Djokovic, ha nem oltatja be magát
Hiába ő a világelső teniszező, vakcina nélkül nem nagyon hagyják versenyezni.

Link másolása

hirdetés

Korábban megírtuk, hogy Djokovicot kitoloncolták Ausztráliából, amiért nincs beoltva. Így nem tudott részt venni az Australian Openen. Májusban indul a Roland Garros teniszverseny Franciaországban, viszont most úgy tűnik, hogy oltás nélkül ezen sem vehet részt, ugyanis a franciák nem engednek kivételezést az új vakcinatörvény alól - írja a Reuters.

Franciaországban vasárnap szigorítottak a járványügyi szabályokon. Oltási igazolás nélkül nem lehet nyilvános helyekre menni, az oltatlanok nem ülhetnek be étterembe, moziba vagy kávézóba, de nem is vonatozhatnak.

A francia sportminisztérium illetékese elmondta, hogy a Roland Garros csak májusban lesz, addig változhatnak a szabályok, de ha így maradnak, nyilván nem lesz kivételezés.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: