HÍREK
A Rovatból

Gulyás Gergely: Csak védelmi céllal mennek ki magyar katonák a keleti határra

A kormány álláspontja továbbra is az, hogy ki kell maradni a háborúból, tehát továbbra sem küldenek fegyvert Ukrajnának.

Link másolása

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy Magyarország továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a fegyverszállításban nem vesz részt, tűzszünet és béketárgyalás kell ahhoz, hogy véget érjen az orosz-ukrán háború. De a NATO-tagállamok felfegyverkezését támogatják, viszont csak védelmi céllal lehet katonákat a keleti határra vezényelni.

Azt is elmondta, hogy

közös uniós lőszerbeszerzésről is tárgyalnak a tagállamok, de Magyarország ezekből nem fog Ukrajnába küldeni.

Jövő héten tárgyalja majd az Országgyűlés a Fidesz által készített békehatározatot is.

Egyelőre még nem döntötték el, ki lesz a Fidesz-KDNP főpolgármesterjelöltje. Az ársapkák mellett is kiállt, a kormány továbbra is folytatni fogja az infláció mérséklésére hozott intézkedéseit, nyáron ugrásszerű csökkenésre számít.

Hétfőn szavaznak a finnek NATO-csatlakozásáról az Országgyűlésben, Gulyás reméli, hogy hamarosan a svédek kérdésében is sikerül megegyezniük. Reális, hogy ez még tavasszal megtörténik.

Azt is mondta, hogy ők mindent megtettek, amit a Bizottság kért Magyarországtól az uniós forrásokért, de szerinte a Bizottság nem jár el a jogszabályok szerint.

A miniszter szerint nincs semmilyen jogi alapja annak, hogy továbbra is csúszik a pénz.

A szigorúbb gyermekvédelmi törvény legkésőbb nyáron érkezik.

Április 30-ig tartanak a jelenlegi árstopok, a meghosszabbításokról 1-2 héttel korábban fognak dönteni.

Arról is beszélt, hogy tiszteletben tartják azoknak az orvosoknak a döntését, akik a Magyar Orvosi Kamarában akarnak maradni. Eddig ezt 22 ezer orvos jelezte.

Szerinte nagymagyarországos zászlót is be lehet vinni a stadionokba.

Kérdésre azt is elmondta, hogy mivel a nemzetbiztonsági szervek egyelőre nem jelezték, hogy kockázatos lenne a TikTok, ezért a kormány még nem foglalkozik a kérdéssel.

Szili Katalin pozícióváltásában sem lát problémát. Szili ugyanis lemondott a miniszterelnöki megbízotti tisztségéről, hogy megtarthassa kuratóriumi tagságát, de utána kinevezték miniszterelnöki főtanácsadónak.

Szerinte azért nem változtatnak az Ukrajnával kapcsolatos politikán, mert az ukránok sem változtatnak a kisebbségekre vonatkozó nyelvtörvényen.

Azt is mondta, hogy a magyar lakosság halálozási rátája ellen rendszeresen szűrővizsgálatokra, mozgásra és egészséges táplálkozásra van szükség.

Az Erasmus-ügyben egyelőre még nem született megállapodás. Úgy gondolja, a magyar állam jól járt a Vodafone- és a Yettel-ügyletekkel is.

Arról is beszélt, hogy május végéig van idejük módosítani a kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályokat, hogy külföldi szervezetek ne tudjanak finanszírozni a jövőben.

A Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancsról azt mondta, hogy Magyarországon nem lehet letartóztatni az orosz elnököt, nincs itt kihirdetve a Nemzeti Büntetőbíróság egyezménye. Ez azért van, mert a magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény szerint. Úgy gondolja, hogy ez a háború eszkalációjához vezet.

Szerinte nincs ellentmondás abban, hogy a háború kitöréséért Oroszországot tartja felelősnek a magyar kormány, de a következményeiért az uniós szankciókat.

Azt mondta, Európa "lábon lőtte magát" a szankciókkal.

Az Erasmus-üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy folynak a tárgyalások az Európai Bizottsággal de egyelőre nem született megegyezés. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumi tagjai ne maradjanak örökké ebben a pozícióban.

Abban sem volt probléma szerint, hogy Orbánék tavaly nyáron 5,5 millió forintért szálltak meg Bécsben ahelyett, hogy inkább hazajöttek volna.

Megkérdezték azt is, hogy mikor megy a miniszterelnök Ukrajnába, amire az volt a válasz, hogy akkor, ha értelme van, eredmények lesznek például a kárpátaljai kisebbségek ügyében.

"Ha egy szurkolótól kapnék egy ilyen sálat, semmiképpen sem tépném le magamról" - válaszolta arra a kérdésre, hogy elmenne-e egy magyar-román focimeccsre egy nagymagyarországos sálban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Hatalmas robbanások rázták meg Luhanszkot, elkezdődött az ukrán ellentámadás
Hiába próbálta az orosz légvédelem leszedni a nyugati rakétákat, nem jártak sikerrel. Az oroszok visszaszorultak Bahmutnál is.

Link másolása

Legalább négy nagy hatótávolságú rakétával mért csapást Ukrajna egy feltételezett orosz katonai bázisra Luhanszkban, írja a The Sun. Az elfoglalt ukrán város egykori mozdonygyárát még 2015-ben fosztották ki az oroszok, majd katonai támaszpontot alakítottak ki a területen, amit elsősorban az orosz hadsereg felszereléseinek javítására használnak.

A korábbi gyárat a hírek szerint legalább négy olyan Storm Shadow rakétával támadták, melyet Nagy-Britannia szállított az ukránoknak. A környéken élők három nagy robbanásról számoltak be, melyeket követően három jókora füstoszlop emelkedett a település fölé. Az orosz légvédelem ugyan megpróbálta a levegőben ártalmatlanítani az alacsonyan szálló rakétákat, de nem jártak sikerrel. Ez a negyedik sikeres támadás az orosz hadsereggel szemben, amit az elmúlt egy hónapban vittek véghez csak Luhanszkban az ukránok.

A levegőből indítható cirkálórakéták akár 1000 km/h sebességgel is képesek haladni, és akár 560 kilométeres távolságból is képesek célba találni maximum 35 percen belül. A Storm Shadow rakéta ára 790 ezer font (340 millió forint), mely tartalmazza a robotrepülőgép fedélzeti irányítórendszerét is, ami képes az ellenség felkutatására.

A sikeres támadás következtében az oroszok egy darabig nem tudják megjavítani az elromlott tanokat és fegyvereket, ami akár döntő előny is lehet Ukrajna számára a tavaly annektált Luhanszk visszaszerzése során.

Könnyen elképzelhető, hogy ez az akció már a régóta beharangozott ellentámadás része. Az ukrán hadsereg a frontvonalak két másik fontos tengelyén is támadásba lendült. Kijev szerint az oroszok emiatt már kénytelenek voltak feladni a Bahmutnál elfoglalt egyes területeket is.

Katonai elemzők szerint az oroszoknak nincs elég katonája, ami arra kényszeríti őket, hogy más kulcsfontosságú állásokból csoportosítsanak át embereket. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője szerint Moszkvának legalább 200 ezer katonára lenne szüksége ahhoz, hogy feltartóztassa a Bahmutra irányuló offenzívát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Öt órát várt a mentőkre az egyre rosszabb állapotban lévő rákbeteg asszony, hogy kórházba vigyék
A család teljesen tehetetlennek érezte magát. Többször is betelefonáltak a mentőknek, még autóval is megpróbálták elvinni a kórházba a beteget, de a nő nem bírt már felülni sem.

Link másolása

Nagyon rossz állapotban volt a 74 éves rákbeteg asszony, ezért mentőt hívtak hozzá Budapesten. A család szerint több mint öt órát vártak. A nő állapota egyre romlott, folyamatosan hányt, gyengült, végül az eszméletét is elvesztette - írja az RTL.hu.

A keresztfia szerint teljesen tehetetlennek érezték magukat. Elmesélte, hogy a 112-t délután 15 órakor hívták fel, majd többször is újra telefonáltak. Végül este 20 óra után értek ki hozzájuk a mentők.

Az áttétes, tüdőrákos asszonyra hétfőn a szomszédok vigyáztak, mikor rosszul lett. László, a keresztfia a munkahelyéről hívta a mentőket. Ott azt mondták neki, hogy csak ügyeletet tudnak küldeni egy-két óra múlva. A férfi azonnal a nőhöz sietett. Akkor látta, hogy a keresztanyja nagyon rossz állapotban van: „egyre gyengébb lett, úgyhogy felhívtam a mentőket, hogy nem tudunk várni az ügyeletre, nagyon rossz állapotban van, nagyon idős, nagyon gyenge, küldjék ki a mentőt.”

Utána még többször próbálkozott, végül "5 órakor újra telefonáltam, hogy hol van a mentő. Akkor azt mondták, hogy ők már nem találják a rendszerben, mert le lett mondva az ügyelet. Mondtam, hogy igen, le lett mondva, mert mentőt kértünk, olyan rossz állapotban van".

Próbálták autóval elvinni a kórházba, de nem sikerült, mert nem bírt felülni. Mikor este 7-kor újra telefonáltak, akkor azt a választ kapták, hogy már kiment egy autó, de rossz címre és visszafordult.

"Látni azt, akit szeretünk, hogy remeg, nem tudja kinyitni a szemét, nem tud felülni, folyamatosan fogni kell előtte a vödröt, mert hány, ijesztő" - mondta László.

A mentők este 20 óra után értek ki a 13. kerületi címre.

Az RTL Híradó megkérdezte az Országos Mentőszolgálatot, hogy mi történt pontosan, miért akkor értek oda. Azt közölték velük:

"Az esetet alapellátási ügyeleti feladatként átadták a területi szolgáltatónak. Azután küldtek mentőt, hogy az ügyelet nem ment ki a címre. Azt is megjegyezték, hogy a fővárosi ügyeletek még nem részei az OMSZ által működtetett rendszernek. A beteget kórházba vitték, életmentő beavatkozásra nem volt szükség. Azt írták, amikor közvetlen életveszély áll fenn, a mentők átlagosan alig több mint 9 perc alatt érnek a helyszínre".

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Az Operaház igazgatói posztjára pályázott, kirúgták Kesselyák Gergely karmestert
A szakmai bizottság Kesselyák pályázatát támogatta, de a miniszter másképp döntött. A régi-új főigazgató koncepcióváltásra hivatkozva küldte el.

Link másolása

Régi-új igazgató kerülhetett az Állami Operaház igazgatói posztjára. Bár a szakmai bizottság Kesselyák Gergelyt javasolta a pozícióra, a kulturális és innovációs miniszter mégis másnak szavazott bizalmat. Csák János ugyanis Ókovács Szilvesztert nevezte ki.

A főigazgató pedig ezt követően azonnali hatállyal felmondta a határozatlan időre szóló szerződését a karmesternek - írja az Index.

Döntését

„koncepcióváltásra hivatkozva” indokolta.

A megjegyzi, hogy a minisztérium nem hozta nyilvánosságra a bizottság ajánlását, és azt sem, hogy milyen okok miatt döntött másképp a miniszter. A kinevezést követően a karmester a közösségi oldalán gratulált az új főigazgatónak. Azt írta: „bízom benne, ezután is mind, közösen szolgáljuk a magyar operakultúrát.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ápolók cipelik fel a betegeket az emeletre egy budapesti kórházban, mert egy hónapja rossz a lift
Olyan épületrészt érint a gond, ahol elsősorban mozgásszervi rehabilitációval foglalkoznak. Van olyan beteg, akinek az állapota rosszabb lett a lépcsőzés miatt.

Link másolása

Rossz a lift egy olyan budapesti kórházban, ahol elsősorban mozgásszervi rehabilitációval foglalkoznak - írja az RTL.hu.

Egy ott dolgozó elmondta, hogy

egy hónapja nem tudják használni a liftet, ezért beteghordók viszik fel az emeletre a betegeket.

Az RTL Híradónak egy nező elmondta, hogy az élettársát is ott kezelik. Úgy vélte, hogy az állapota romlott azóta, hogy lépcsőznie kell a térdproblémás betegnek.

A Híradó megkeresésére a Károlyi Sándor Kórház azt válszolta, hogy a 2011-ben telepített lift javítása folyamatban van. A szükséges anyagokat importból szerzik be, és ez több időt vesz igénybe. A karbantartó cég várhatóan egy héten belül befejezi a javítást. Addig is betegszállítókkal oldják meg a betegek épületen és telephelyen belüli mozgatását.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET: