RÓKALAND

Ez most az ország legjobb strandkajája, a Palatinusra kell menni érte

A Laza Pala felülír mindent, amit a strandbüfékről tudtunk. Klasszikus fogások, de bika minőségben.

Link másolása

Az elmúlt pár évben akkora divat lett a minőségi gasztronómia, hogy egészen a meredeken lehúzós, hírhedten gyenge lokációkat is sikerült megfertőznie. Gondoljunk itt a felfoghatatlanul szépen végbement balatoni gasztroforradalomra, a szelet pizzák ráncfelvarrására, vagy a Belvárosi Piacra, ahol a város legjobb rántott szelete mellé a város egyik legjobb lángosa is befért. Van azonban egy olyan környezet, amit ezidáig elkerült a tudatos vendéglátás Szauron szeme.

A strandokon még mindig a virslivel megerőszakolt kifli, a kátrányban sült lángos és a nutellás gofri a császár.

Aztán jött Bíró Lajos, aki nemrég elköszönt a fine diningtól, és helyette az egyszerűbb ételeket kezdte el renoválni (vagy csak egyszerűen normálisan elkészíteni). Az a Bíró Lajos, aki a piacos vendéglátást egy új szintre emelte, sőt elindított egy olyan folyamatot, aminek köszönhetően mára rendelkezünk egy komplett gasztropiaccal is. Szóval Lajosék most a Palatinus strand felé vették az irányt, mondván, ha egy piacon bejött, itt is összejöhet.DSC_4509

A Laza Pala kívülről totálisan úgy néz ki, mint egy tipikus hekkes-lángosos egy tipikus strandon. A ketchupos tömlők mögül kimosolygó „mit kérsz aranyom?”-tól elkezdve a műanyag székekig minden a helyén van. Az ördög bizony a részletek mögött bújt el ismét. A nyitás előtt valami ilyesmi beszélgetés zajlott le az üzlettársak között:

"

- Strand büfé? Nemár..

- Jó lesz! Ha egy piacon bejött itt is menni fog!

- Jó, de akkor legyen kurva jó, legyen olyan sült krumplink, mint mondjuk a Mekiben.

Ami ezután következett, az a nem semmi. Mivel

a menü terén csak a klasszikus strand kajákban gondolkodtak, mindenféle sallang nélkül, de bika minőségben, ezért érdekes dolgok születtek.

A sült krumpli mekis jellegét nem viccnek szánták, az ország kedvenc sült krumpliját oly módon próbálták utánozni, hogy külföldről szereztek egy Meki által kiszuperált fritut, a burgonyával kapcsolatban pedig hosszas tesztelés után az Aviko prémium termékére esett a választás, a végeredmény pedig döbbenetesen hasonlít a kívánt verzióra. A sütő ára még használtan is karcolja a 600 ezer magyar valutát, így a konyhaberendezések majdnem többet érnek, mint az egész hely, pedig a konkurens büfék árainak nem igazán lőttek fölé.DSC_4513

Párizsis szendvics, 990 forint. Igen, ez rajta van a menün. Elsőre kétszer is sokkot kapsz, 990? Parizeres szendvicsért? Meg egyáltalán, parizer?? Nos, - röviden - igen. A párizsi azonban egy 99%-os hústartalmú elég zsivány párizsi, szép vastagon szeletelve, és a szendvics jelleg helyett, inkább egy főételként kitálalva. Ez egy kicsit más fless, mint a csemege pultos opció, amekkora poénnak tűnik, annyira meg is éri az árát.

DSC_4526

A Buja Disznókban legenda fokozatot elért rántott hús, és a krumplisaláta hozzá szintén megtalálhatóak. Ezen felül van sült csirke, és a szintén a piacról is ismert világbajnok lecsókolbász is a hús kategóriában, valamint a vega vonalon egy érdekes tésztasaláta, ami leginkább egy hideg paradicsomos tészta olívával, nem a majonézes borzadály-féle saláta.DSC_4523DSC_4575DSC_4556

A legjobbat pedig a végére. A gofri. Anyám borogass, ilyen fasza gofrit még nem pipáltam. A Varjú Viktor által kikevert tészta, és nem a teszkós gofrisütős eljárás elegye egyszerűen nagyszerű. Semmi varázslat, semmi titkos hozzávaló, csak ilyen ha nem sajnálják bele a lelket. Fújós tejszínhab helyett mascarpone a tetejére, és pár forint különbséggel kategóriákkal jobb gofrit kapunk, mint a strand többi büféjében.DSC_4598DSC_4607

Nem gondoltam volna, hogy valaha a Palatinusra megyek enni, és onnan elégedetten is fogok távozni, de hát ez bejött.

Nem is úgy, ahogy anno a Buja disznókban a piacon, hanem annál sokkal szerényebb, már-már pofátlanul egyszerű megoldásban. Strand, műanyag székek, félmeztelen habtestek, gyereksikoly, világbajnok ételek, és egy új, a környéken szokatlan szag: a tiszta sütőolaj szaga.

Női vélemény:

Bevallom őszintén, hogy nem a kedvencem a strand, se az olajos lángos, sem a vizes jégkrém desszert gyanánt, sem az a hozzáállás, hogy hosszú évek során az ember belenyugszik szépen, hogy a strandkaja az maximum oké.

Miért vagyunk rákényszerítve arra, hogy a vízből kimászva együnk valamit, amiben az a legjobb, hogy laktat? Miért csak a sokaknak megfizethetetlen éttermekben ügyeljenek a minőségre? Miért nem kaphatunk 200 forinttal többért jót, igazán jót ilyen körülmények között is?

Aztán a héten besétálok az amúgy csodaszépen felújított Palatinus Strandfürdőbe, és olyan strandbisztróba botlok, aminek még a párizsis szendvicse is egy kellemes meglepetés. Majd kóstolok bitangjó kolbászt és tökéletes gofrit.

És marhára örülök, hogy itt tartunk. Hogy

nem kell fenszi helyre menni, nem kell ingbe bújni ahhoz, hogy jóllakottan és jó élménnyel távozzunk egy strandról.

Bíró Lajosnak marhára nem lenne feladata, hogy a piac után még egy ilyen szegmenst is helyrepofozzon. Bíró Lajosnak nem kéne azzal foglalkoznia, hogy patent sült krumplit kísérletezzen ki az üzlettársaival. Hiszem, hogy ő ezt azért vállalja magára, mert foglalkoztatja az a tény, hogy a magyar gasztronómia fejlesztése nem állhat meg a fine dining helyek patent üzemeltetésénél.DSC_4591DSC_4623

Mindenki megérdemli, hogy a nehezen megkeresett forintokért ne szar hekket és száraz szendvicset legyen kénytelen a talán egyetlen szabadnapján venni a gyereknek.

Tetszik a Laza Pala. Tetszik a misszió, és tetszik, hogy megint tettünk egy lépést afelé, hogy magunk mögött hagyjuk a magyar gasztro fájdalmas hibáit.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: