HÍREK

Célegyenesben a magyar űrprogram – már csak négy űrhajósjelölt van versenyben

Egyikük 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión vehet részt a Nemzetközi Űrállomáson – közölte Szijjártó Péter.

Link másolása

Az illetékes szakértői testület döntésének nyomán

négyre szűkült a magyar űrhajós-jelöltek listája. Egyikük 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión vehet részt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS)

– jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Több ezer érdeklődő volt az új kormányzati űrstratégia keretében meghirdetett programra, amelynek célja, hogy ismét magyar űrhajós jusson a világűrbe. Körülbelül 240 ember adta be a pályázatát, akik különböző teszteken és vizsgálatokon estek át az Európai Űrügynökség bázisán, a Semmelweis Egyetemen és a Magyar Energiatudományi Intézetben.

A hosszú válogatási procedúrát követően csak nyolcan maradtak, őket a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán tesztelték tovább vadászpilóták segítségével. Ennek eredményeként a szakértői testület előző nap leszűkítette a listát négy főre.

A kiválasztott az Európai Űrügynökség és az amerikai Axiom Space Inc. együttműködésével 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión vesz majd részt az ISS-en, ahol magyar űreszközöket fog tesztelni és kísérleteket végez magyar kutatócsoportok számára.

A következő évben a jelöltek további képzéseken és teszteken fognak átesni annak érdekében, hogy a folyamat végén teljességgel megalapozott döntés születhessen.

„Mindenesetre az elkövetkezendő nagyjából egy esztendő ennek a négy űrhajós-jelöltnek kifejezetten izgalmas lesz, és mi is izgalommal várjuk, hogy ki az, aki közülük végül a legjobb lesz” – mondta a miniszter.

Minden előrejelzés arról szól, hogy az űripar a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lesz, és ebből Magyarország is ki kívánja venni a részét, ezért hirdették meg a magyar űrstratégia keretében az újabb nemzeti kutatóűrhajós programot – közölte.

Szerinte Magyarországnak talán sokak számára meglepő módon ezen a téren komoly hagyományai vannak, hazánk világszerte elismert műszaki teljesítménnyel rendelkezik az űriparban. „És nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy azon nemzetek sorába tartozunk, amelyek már adtak kutatóűrhajóst a világnak” – mondta Farkas Bertalanra utalva.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Putyint megdobálhatták valamivel, miközben a mariupoli lakótelepen tett látogatást - videó!
Vlagyimir Putyin most először látogatott ukrán területre, amit a hadserege törvénytelenül tart megszállva.

Link másolása

Az orosz elnök a múlt hétvégén az ukrán Mariupol városába látogatott, amit az ő parancsára az orosz haderők szálltak meg.

Mariupol az orosz-ukrán háború egyik fontos szimbóluma lett, itt hajtottak végre tömegmészárlásokat és bombázások az oroszok, akik sokáig küzdöttek Mariupol elfoglalásáért.

Putyin most először ment el egy olyan ukrán területre, amit a hadserege törvénytelenül szállt meg. Az oroszok által készített propagandavideón egy esti felvételen láthatjuk az orosz elnököt egy ponton, és az rtl.hu által kiszúrt videó egy pontján az látszik, hogy valamivel megdobják őt.

A felvételen 9 másodpercnél látszik a tárgy, de nem igazán lehet kivenni, hogy pontosan mi az.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Medvegyev: „El lehet képzelni, hogy egy orosz hiperszonikus rakétát lőnek ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságra”
A szervezet ugyanis elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen háborús bűnök miatt. Medvegyev szerint emiatt van mitől félniük a bíráknak.

Link másolása

Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője szerint szörnyű következményei lehetnek annak, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin ellen elfogatóparancsot adott ki - írja a Newsweek.

Ahogy azt mi is megírtuk,

a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság szerint Putyin büntetőjogi felelősséggel tartozik mind az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért, mind az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálásáért.

Ez az első alkalom, hogy valakire nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki a tavaly február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború során.

Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt orosz elnök és miniszterelnök a Telegramon azt írta, hogy „el lehet képzelni, hogy egy orosz hiperszonikus rakétát lőnek ki az Északi-tengerről a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságra”.

"A bíróság csak egy nyomorult nemzetközi szervezet, nem egy NATO-tagállam lakossága. Ezért nem fognak háborút indítani. Félni fognak. És senki sem fogja sajnálni őket. Szóval ti, hágai bírók, csak óvatosan nézzetek az égre"

- írta Medvegyev.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Ómolnár Miklós és Orbán Viktor öccse sincs már a Norbi Update igazgatóságában
Jelentősen csökkentették az alaptőkét is.

Link másolása

Az utóbbi időben csak baljós hírek érkeztek Schobert Norbert cégéről: tavaly decemberben írtuk meg, hogy Norbi kiszáll a cége irányításából, és a jövőben már csak termékfejlesztéssel fog foglalkozni.

A 24.hu most kiderítette az Opten céginformáció adatai alapján, hogy 2023. január 16-án ugyanakkor távozott az igazgatóságból:

- Ómolnár Miklós, aki 2019-től a kormánypárti médiabirodalomhoz tartozó Mediaworks bulvár divíziójának (Bors, Lokál, Ripost) igazgatója, majd 2020-tól a bulvár és magazin üzletágának igazgatója,

- Orbán Áron, Orbán Viktor öccse is, aki tavaly lett igazgatósági tag lett a Norbi Update Lowcarb Zrt.-ben.

A január 16-án tartott közgyűlésen határoztak az igazgatóság megszüntetéséről és helyette vezérigazgatói poszt létrehozásáról, mindezt költségcsökkentéssel, valamint a társaság „gyorsabb és hatékonyabb” működésével indokolták.

Ezen a januári közgyűlésen döntöttek a cég nevének megváltoztatásáról is: Norbi Update Lowcarb Zrt.-ről Lowcarb Zrt.-re változott a cég neve, és a székhelye is (egy III. kerületi cím helyett egy XIV. kerületi cím lett).

Arról is döntöttek, hogy az 55,3 millió forintos alaptőkét csökkentik a visszavásárolt részvények bevonása után. A jegyzőkönyvből annyi derül ki, hogy 414 013 részvényt vásárolt vissza a társaság, ezek bevonásával a tőke 51,163 millióra csökken.

A tőkeleszállítás indoka pedig nem más, mint: veszteségrendezés.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Hétfőn este, 22 óra 24 perckor hivatalosan is megkezdődik a csillagászati tavasz
Ilyenkor következik be a nap-éj egyenlőség.

Link másolása

Különleges pillanat lesz hétfő este: március 20-án 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a tankönyvek ugyan március 21-ére datálják az eseményt, ez azonban eshet március 20-ára és 21-ére is.

A nap-éj egyenlőség dátuma azét "csúszkál", mert egy földi év nem pontosan egész számú többszöröse a földi napnak, egészen pontosan 365 nap, 5 óra, 48 perc, 46 másodperc. Ez az oka annak, hogy be kellett vezetni a szökőnapot, ugyanis az eltérés négy év alatt már majdnem 24 órát tesz ki - jegyezték meg.

Hozzátették azt is: utoljára 2011-ben esett a tavaszi nap-éj egyenlőség március 21-ére, 2048-ban pedig először fog március 19-én bekövetkezni.

A meteorológiai szolgálat arról is írt, hogy a nap-éj egyenlőségkor az elnevezés ellenére nem egyenlő hosszúságú a nappal és az éjszaka.

Ennek egyik oka az, hogy a légköri refrakció (fénytörés) miatt az égitestek egy kicsivel magasabban látszanak a horizont felett, mint a valódi elhelyezkedésük, ez a nagyon kicsi eltérés a horizonton a legnagyobb, fél fok.

Ez azt jelenti, hogy a Nap néhány perccel előbb jelenik meg a horizonton napkeltekor, mint valójában. Ugyanígy, napnyugtakor ennyivel később nyugszik látszólag. Ez a jelenség néhány perccel növeli a nappalok hosszát.


Link másolása
KÖVESS MINKET: