HÍREK
A Rovatból

A szakszervezeteknek sem árulja el a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, miért volt ott a szombati kormányülésen

De nem csak ő, hanem a köznevelésért felelős államtitkár is jelen volt az ülésen, ahol elvileg csak gazdasági és energetikai kérdésekről esett szó.

Link másolása

A tanárszakszervezeteknek sem árulta el a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, hogy miért hívták meg a szombati kormányülésre - számolt be róla az RTL Híradó.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szombatra kormányülést hívott össze Orbán Viktor miniszterelnök. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közleményében akkor azt írta, hogy

„a miniszterek gazdasági és energiabiztonsági ügyekről tárgyaltak”.

Az ülésről azonban Orbán Viktor a Facebook-oldalán megosztott egy képet, amelyen a 444 kiszúrta Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét, illetve Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt is. (Bár ez utóbbi szereplőt Gulyás Gergely részben kitakarta a képen.)

Az RTL most megkereste a kormányt és Horváth Pétert is, hogy megtudják: oktatási kérdések is szóba kerültek-e a kormányülésen. Érdemi választ azonban a csatorna nem kapott - ahogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ) sem. Pedig Nagy Erzsébet, a szervezet alelnöke a Híradónak azt mondta, hogy az elmúlt egy napban többször is kereste ez ügyben Horváth Pétert. Nagy Erzsébet szerint azonban az sem véletlen, hogy őket nem hívták meg az egyeztetésre.

„Ha a kormány a Nemzeti Pedagógus Karral egyeztet, az olyan mintha saját magával egyeztetne. Horváth Péternek ilyen értelemben rendkívül kínos szerepe van”

- mondta Nagy Erzsébet. Az egyeztetés előtt a pedagógus kar elnöke nem kereste meg a legtöbb taggal rendelkező Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) sem.

Horváth Péter még októberben az Indexnek azt mondta, hogy „a sztrájk a tiltakozásnak egy teljesen egyértelmű, jogszerű kifejezése, különösen a köznevelés mai állapotát látva”.

A polgári engedetlenséget viszont „egy minden oldalról nagyon nehezen kezelhető helyzetnek” tartotta, hiszen szerinte „a pedagógusok elbocsátása hatalmas csapdahelyzet mindenki számára”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Nem az Európai Ügyészség miatt fog Tiborcz István börtönbe kerülni
A Tisza Párt alelnöke szerint sokaknak túl nagyok az elvárásai az Európai Ügyészséggel. Ettől még fontos neki, hogy Magyarország csatlakozzon.

Link másolása

Hosszú interjút adott a Telexnek Magyar Péter, a Tisza Párt EP- és budapesti listavezetője.

Magyar itt is megismételte, hogy nem ülne be az Európai Parlamentbe. A Tisza EP-képviselői viszont az Európai Néppártba fogják kérni a felvételüket, mert Magyar szerint ez lesz a legnagyobb frakció.

„Azért fogunk ide beülni, mert ez lesz a legnagyobb frakció, eddig is ez volt a legnagyobb frakció. Ezzel a frakcióval, párttal van a legnagyobb esélyünk arra, hogy fontos pozíciókat szerezzenek a képviselőink az Európai Parlamentben, és ne adj Isten, még akár más intézményekben is.”

Magyar azt is elmondta: fontos neki, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Ehhez azonban szerinte nem kell megvárni egy esetleges 2026-os kormányváltást, sok minden múlik azon, mennyire fog jól szerepelni a Tisza Párt a mostani választáson, illetve mennyire fog rosszul szerepelni önmagához képest a Fidesz.

„Akkor ők is fel fogják ismerni, hogy valószínűleg lépéskényszerben vannak. És akkor nem lesz az a kivagyi és az a magas lóról beszélés, ami jellemzi őket egyébként 14 éve, de az utóbbi 3-4 évben abszolút.”

Magyar úgy látja, hogy sokaknak túl nagyok az elvárásai az Európai Ügyészséggel, amit szerinte az ellenzéki képviselők is így fetisizálnak. Azonban ez az ügyészség az uniós költségvetéssel kapcsolatos ügyeket vizsgál, „tehát nem a magyar nemzeti forrásokat”.

„Ez eléggé fogatlan oroszlán, de több a semminél. Ezért sem értem, hogy egyébként miért fél tőle a Fidesz annyira, nem emiatt fog mondjuk Tiborcz István börtönbe kerülni.”

Szerinte „ha valaki börtönbe fog kerülni, az azért lesz, mert lesz egy új legfőbb ügyész, aki nem egy Fidesz alapító és nem elbábozza a legfőbb ügyészi pozíciót, amikor a Tisza Párt megkapja a felhatalmazást a magyar emberektől rögtön”.

„Első nap megkérjük a legfőbb ügyészt, Polt Pétert, hogy fáradjon ki az irodájából, ha nem megy, akkor segítünk neki”

- fogalmazott Magyar Péter.

A teljes interjút ITT tudod megnézni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Kiadták a figyelmeztetést: viharos széllel, jégesővel érkeznek a zivatarok
Főleg az ország délkeleti és északnyugati részén csaphatnak le kedden a viharok. Fázni viszont nem fogunk: akár 30 is fok lehet.

Link másolása

Az ország nagy részéra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre zivatarok miatt.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzésében azt írja, hogy nagyobb valószínűséggel a délkeleti és északnyugati harmadban alakulhat ki kevés zivatar, de az ország középső sávjában sem kizárt előfordulásuk.

A cellákat átmeneti viharos, a 70-80 kilométeres széllökések, intenzív csapadékhullás, és akár kisebb szemű jég is kísérheti.

Ezért zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarok miatt Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékre.

Legalább fázni nem fogunk, az előrejelzés szerint ugyanis a legmagasabb nappali hőmérséklet ugyanis 25 és 30 fok között alakul. Késő estére pedig döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. Estére szinte mindenhol megnyugszik majd a légkör is.

Zivatarok azonban a következő napokban is kipattanhatnak majd.

Kedden a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütésre számíthatunk. Az ország nyugati harmadán szórványosan valószínű zápor, zivatar, máshol csak néhol lehet csapadék. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon élénk, helyenként erős lökések kísérik, zivatar térségében azonban átmenetileg viharossá is fokozódhat a szél.

Hajnalban 9, 16, délután 23, 29 fokot mérhetünk.

Szerdán az erőteljes gomolyfelhő-képződés, illetve a fátyolfelhők mellett több órára kisüt majd a nap. Szórványosan kialakul zápor, zivatar, nagyobb eséllyel hazánk keleti, északkeleti felén-kétharmadán. Az északnyugati, északi szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környékén pedig viharos lökések is lehetnek.

A minimum 10, 16, a csúcshőmérséklet 23, 29 fok között várható.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megszólalt a Turul Café tulajdonosa: a Tisza Párt hívei tenyérrel verték az oldalsó ajtókat, de amikor Magyar Péter megérkezett, békésebb lett a hangulat
Magyar Péter szerint sem ablak nem repedt meg, sem lincshangulat nem volt a tatabányai kávézóban. A tulajdonos nem így élte meg.

Link másolása

Az emberek tenyérrel verték az oldalsó ajtókat - erről beszélt a tatabányai Turul kávézó tulajdonosa a Telexnek.

Az étterem Magyar Péter pénteki fóruma után került a figyelem középpontjába. A Tisza Párt alelnökének esti beszéde előtt ugyanis a párt öt, Tisza pártos pólót viselő aktivistája nem tudott kávét inni a vendéglátóhelyen. Ez eljutott Magyar Péterhez is, aki beszédében azt mondta:

„Szeretnék szólni a Turul-kávéháznak, hogy érkezünk a gyűlés után. Ugyanis kidobták onnan az aktivistáinkat, mert Tisza-pártos kitűző volt rajtuk.”

A gyűlés után ez így is lett, és nagyszámú Tisza-szimpatizáns özönlötte el a kávézót. A Gulyáságyú Média helyszíni felvételein azonban nem látszik, hogy a szimpatizánsok erőszakosan léptek volna fel, de a hangulat kétségkívül feszült volt. Az érintett aktivisták a Gulyáságyúnak azt mondták: a gyűlés előtt nem engedték őket leülni a teraszon, arra hivatkozva, hogy foglalt minden asztal. Csakhogy szerintük volt olyan szabad asztal, amin akkor nem volt kitéve a foglalt tábla.

Boczonádi János, a Turul Cafe tulajdonosa ugyanakkor a Telexnek arról beszélt, hogy

a teraszuk már előző este betelt, ezt pedig a foglalási napló is bizonyítja. Amikor a hölgyek szerettek volna leülni valóban volt egy asztal, ahová akkor még nem érkeztek meg a vendégek, de 10 perc múlva már ők is ott voltak.

Boczonádi szerint a felszolgáló ekkor felajánlotta az aktivistáknak, hogy bent az étteremben leülhetnek, de ők ragaszkodtak a foglalt asztalhoz. A kávéház tulajdonosa azt is hozzátette, hogy a gyűlésre érkező vendégek folyamatosan jöttek-mentek az étteremben, kávéztak, mosdóba jártak, senkit nem tiltottak ki, mindenkit kiszolgáltak.

Az eset után Magyar Péter a Facebookon azt írta, hogy senki nem lépett fel erőszakosan, és teljesen kultúrált hangnemben beszélték meg a történteket.

„Sem ablak nem repedt meg, sem lincshangulat nem volt, az étterem forgalma viszont az átlagos többszöröse lehetett.”

Boczonádi János ugyanakkor a Telexnek azt mondta:

a konyha összes dolgozója tanúsíthatja, hogy az emberek tenyérrel verték az oldalsó ajtókat. Mikor Magyar odaért, valóban békésebb lett a hangulat, de az előzmények miatt a felszolgálók féltek.

A tulajdonos azt is hozzátette, volt olyan alkalmazott, aki telefonon kérte a férjét, hogy azonnal jöjjön érte. Rosszul lett a szakács, egy 17 éves, most végzett (felszolgáló) tanuló lány pedig sírt és remegett Boczonádi szerint.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Irtózatos mennyiségű adathoz férhettek hozzá az orosz hekkerek egy nemzetbiztonsági elemző szerint
Buda Péter azt mondta, hogy nem pusztán a külügy rendszerében megforduló adatokról van szó, hanem a magyar hálózaton keresztül a NATO-információs hálózat ellen indított támadásokról.

Link másolása

Irtózatos mennyiségű adathoz fértek hozzá, és ezt nem jókedvükben csinálták, hanem mert céljuk volt vele - erről beszélt az orosz hekkertámadás kapcsán a 444-nek Buda Péter nemzetbiztonsági elemző és volt nemzetbiztonsági főtiszt.

A 444 május közepén szembesítette Szijjártó Pétert azzal, hogy egy birtokukba jutott dokumentum szerint a külgazdasági és külügyminiszter is tudott a minisztériumot ért 2021-es orosz kibertámadásokról. Az ügyet 2022-ben a Fidesz politikusai kampányhazugságnak minősítették és lesöpörték.

A támadás kapcsán Buda Péter most azt mondta a portálnak: a magyar külügyi rendszer feltörése önmagában nem kivételes jelenség. A szakértő szerint a problémát valójában a hekkertámadást követő reakciók, illetve a rendszer felkészítettsége miatt felmerülő kérdések jelentik.

Arra a kérdésre, hogy az oroszok milyen súlyú információkhoz férhetett hozzá, és azokat mire használhatták fel, Buda azt mondta:

„Az NBSZ főigazgatójának levele szerint a KKM »teljes hálózata kompromittálódott«, mégpedig olyannyira, hogy az, tekintettel még az eltelt időre is, a károkozással kapcsolatos további vizsgálatokat a főigazgató szerint is értelmetlenné teszi.”

Buda szerint mindezek alapján nem lehet pontosan rekonstruálni, mihez fértek hozzá a behatolók, de ilyen esetekben a legrosszabb forgatókönyvvel kell dolgozni, hogy maximalizálják a kármentés sikerét. Vagyis, azt kell feltételezni, hogy mindenhez hozzáfértek, amihez hozzáférhettek, és Buda szerint erre volt idejük bőven.

„Az NBSZ főigazgatójának a levelében nyilván nem hamis állítások szerepelnek, vagyis ha a teljes hálózat kompromittálódott, ám a kormány szerint mégsem került érzékeny információ a behatolókhoz, az azt jelentené, hogy a Külügyminisztérium tevékenységéhez kapcsolódóan nem keletkezik érzékeny információ. Ez azért a KKM működésének hatékonysága szempontjából vetne fel kérdéseket, egyben azt is érthetetlené teszi, hogy akkor miért hatoltak be az oroszok a rendszerbe, és összességében miért töltöttek ott éveket.”

Buda szerint Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón a „bizalmas” szót szándékosan minősítési kategóriaként használta, és nem az információk érzékeny voltának leírásaként.

„Az lehet, hogy bizalmas minősítésű anyaghoz nem fértek hozzá – bár nem vagyok biztos benne, hogy ezt utólag bárki meg tudja-e állapítani -, ettől még azonban rengeteg olyan információhoz hozzáférhettek, ami kifejezetten kárt okozott.”

A szakértő példaként említette az adott ország külpolitikai terveire, szándékaira, információs hiányosságaira utaló információkat, vagy például a fogadó országgal vagy annak valamelyik vezetőjével szembeni negatív véleményt, álláspontot tartalmazó iratokat.

Azt is hozzátette, hogy az informatikai hálózatok, adatbázisok meghekkelésének ezenfelül nemcsak a minősített információk megszerzése lehet a célja, hanem az is, hogy olyan adatokhoz férjenek hozzá, amelyek később felhasználhatóak egy-egy ember beszervezésére. ehhez pedig Buda szerint borzasztó fontosak a titkosszolgálatok számára a személyes és pénzügyi adatok.

„Ha valakit meg akarnak közelíteni, fontos, hogy tudják, kinek melyek a sebezhető pontjai, kinek milyen az anyagi helyzete, milyen véleményt formál a területéhez kapcsolódó kérdésekben.

Ez az úgy nevezett tippkutatás, ami egy elég komplex folyamat. Ha besül a kísérlet, több kárt okoz, mintha el sem kezdték volna. És nem feltétlen azért akarnak valakit beszervezni, hogy a magyar külügy titkaiba nyerjenek bebocsátást, hanem azért, mert az illető később olyan, akár EU-s, akár NATO pozícióba kerülhet, ahol már orosz ügynökként fog dolgozni.”

A szakértő azt mondta, hogy nem pusztán a külügy rendszerén megforduló adatokról van szó, hanem a magyar hálózat révén NATO-információs hálózat ellen indított támadásokról.

„Ezért is van jelentősége, hogy pont az Ukrajna elleni invázió előtt zajlottak ezek az események, és felmerülhet, hogy a megszerzett információk segítséget nyújthattak ehhez a művelethez.”

Link másolása
KÖVESS MINKET: