News here
hirdetés

HÍREK

A pénztárasok vegzálása és csalások kísérik a kettős árazást a benzinkutakon

A Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója és a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint sem ment könnyen az átállás a kutakon.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. május 31.


Link másolása

hirdetés

Gulyás Gergely múlt héten, a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy péntektől csak a magyar rendszámú autóknak lesz lehetősége arra, hogy Magyarországon tankoljanak kedvezményes áron.

A benzinkutakon így péntektől kétféle árat láthatnak a vásárlók: a rendelet szerint az üzemanyag hatósági áras egységárát az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán) fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen. A kútoszlop kijelzőjén viszont nem a hatósági árat, hanem a piaci árat láthatjuk. Azt a pénztárosoknak kell ellenőrizni, hogy magyar-e a forgalmi, a rendszám, és csak azután kaphatják hatósági áron az üzemanyagot a magyar autók. Tehát az csak a pénztárnál derül ki, mennyit fizet, aki hatósági áron tankol.

„Tök jó, hogy magyar forgalmival 480 forintért tankolhatunk, de ne felejtsük el, hogy a tankolók többsége úgy megy a kútra, hogy konkrét összegben vásárolna”

– mondta Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója a 24.hu-nak.

A lapnak arról is beszélt, nem ment minden benzinkúton flottul az átállás. A kutak ugyanis hétfőig kaptak haladékot arra, hogy átálljanak az új rendszerre. Bujdos vasárnap esti tapasztalata szerint a nagyobb kúthálózatok közül a Shell kivételével mindnél megtörtént az átállás. A 24.hu információink szerint hétfő reggelre már a Shellnél is találtak megoldást. A kisebb kutak közül viszont ez csak azoknál sikerült, akiknél a pénztárgép-szolgáltató meg tudta oldani technikailag a kérdést. Hétfő reggelre lejárt a csütörtök éjfél előtt kijött rendeletben megszabott 3 napos türelmi idő is, így amelyik kútnál nem sikerült megoldani a kettős árazást, az ki sem nyithatott hétfőn.

A Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke, Egri Gábor becslése szerint a 800-900 (nem hálózatos) kút közül a százas nagyságrendben nem tudtak kinyitni hétfőn reggel amiatt, hogy a kasszarendszereikkel nem tudtak átállni a kettős árazásra. De az automata kutaknál sem egyszerű megoldást találni a helyzetre.

hirdetés

A portál cikke szerint a benzinkúti pénztárosok dolgát az is nehezíti, hogy külön figyelniük kell azt is, a külföldi autós országában van-e árstop, mert akkor az illető nálunk is hatósági áron tankolhat.

Emellett pedig Bujdos Eszter szerint nagyon komoly feszültségekről és atrocitásokról lehet hallani a kutakon, a hétvégén két helyen is megrongálta egy-egy dühös autós a pisztolyt.

„A pénztárosok panaszkodnak, hogy az autósok durva megjegyzésekkel nehezményezik, miért kell bemutatniuk a forgalmijukat”

– mondta Egri Gábor, aki szerint egyáltalán nem jó a kettős árazás, mert visszaélésre csábítja az autósokat és az alkalmazottakat is.

Hallani, hogy kamu forgalmikkal vásárolnak olcsóbban külföldiek, vagy hogy a pénztáros némi csúszópénzért hajlandó olcsóbban számolni nekik, esetleg a készpénzzel fizető autóstól elkéri a teljes árat, közben meg lecsippantja, hogy volt magyar forgalmi, és a különbözetet elteszi

– írja a lap.

Csakhogy a kutasoknak ez akár 6-15 millió forintos büntetést is jelenthet tranzakciónként.

A benzinkutasok ugyanakkor egyre elkeseredettebbek. Az FBSZ levelet is írt Orbán Viktornak, mert úgy érzik, azzal, hogy hónapok óta veszteséges működésre kényszerítették őket, teljesen ellehetetlenültek.

„Már nagyon a végét járja ez az egész. Ha a tulajdonos más vállalkozásából esetleg be is tol még pénzt, hogy nyitva tudjon lenni a kútja, a pénztárosok akkor is el fognak menni a brutális beszólások miatt”

– fogalmazott Egri Gábor, aki azt is hozzátette: nem várható el a dolgozóktól, hogy napi szinten tűrjék a verbális agressziót.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Döbbenetes: eltévedt egy vonat Fejér megyében
A szerelvény Miskolcról tartott volna Fonyódra, de Érdnél rossz felé fordult.

Link másolása

hirdetés

Érd-elágazásban délnyugat helyett dél felé kanyarodott a Miskolcról Fonyódra tartó 15607-es Ezüstpart expressz, kerülővel folytatta az útját – írta az Iho.hu szakportál.

Ez rövidebben megfogalmazva annyit jelent, hogy – kötöttpályás szerelvénytől szokatlan módon – eltévedt a vonat.

Az eset kedd délelőtt történt. A lap szerint Érd után Tárnok felé kellett volna a vonatnak továbbhaladnia, de a 40a számú vonalon ment tovább egész Százhalombattáig. A MÁV-nál az a döntés született, hogy a Fonyódi vonat kerülővel megy tovább: Pusztaszabolcson és Börgöndön át jut el Székesfehérvárra, ahonnan már újra a 30-as vonalon folytathatja útját célállomása felé.

A helyzetet bonyolította, hogy a Pusztaszabolcs–Székesfehérvár vonalszakasz nem villamosított, így a Mol Dunai Finomítójától kölcsönzött dízelmozdony, egy 316-os Szergej húzta el a szerelvényt a megyeszlkhelyig.

A portál információi szerint az okozhatta a gondot, hogy a késett fürdővonat az elsődleges tervekkel ellentétben mégis a Százhalombatta felé közlekedő személyvonat előtt közlekedett, az irányítás azonban nem változtatott a vágányutakon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Elálltak a tiltakozástól: mégsem zárnak be a független benzinkutak pénteken és szombaton
Egyénileg még dönthetnek úgy, hogy nem nyitnak ki az ünnepkor.

Link másolása

hirdetés

[sz]Fotó:

A Független Benzinkutak Szövetségének rendkívüli közgyűlése többségi szavazással úgy foglalt állást, hogy a szövetséget alkotó tagvállalatok, vállalkozások

egyénileg döntik el, nyitva tartanak-e vagy bezárnak augusztus 19-én és 20-án

– közölte az FBSZ kedden az MTI-vel.

A szövetség múlt pénteken jelezte, hogy a 48 órás leállási lehetőséggel élve 500-600 benzinkút zárva marad. Az üzemszünetet tiltakozásként hirdették meg, amiért a Mol 50 százalékra csökkentette az FBSZ-hez tartozó vállalkozások benzinkútjainak kiszolgálási volumenét, és nem kapták meg a nekik járó állami támogatást sem.

Kedden az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy a kormány 18,5 milliárd forintot különített el a kis benzinkutak támogatására. Nobilis Márton hozzátette, hogy a támogatási programjuk már a héten fogadja az igényléseket, az újabb támogatásokhoz a pályázók augusztusban hozzá is juthatnak. A kis benzinkutak literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatásra jogosultak.

hirdetés

Keddi közleményében az FBSZ jelezte azt is, hogy a vidéki üzemanyag-ellátás javítása érdekében kezdeményezik a kapcsolatfelvételt a Mol vezetésével.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nem lesz fővárosi népszavazás a Fudan Egyetem ügyéről
A főváros szerint Magyarországon csak abban a kérdésben lehet népszavazást kiírni, amiben a Fidesz akar, és „más formában” fogják kikérni a budapestiek véleményét a kínai egyetemről.

Link másolása

hirdetés

A ferencvárosi önkormányzat számára továbbra is fontos ügy a Fudan Egyetem, de a Demokratikus Koalíció nélkül nem menne át a képviselőtestületen a népszavazási kezdeményezés – írta a Népszava.

Korábban az Alkotmánybíróság elkaszálta az országos referendum ügyét, de májusban még Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a IX. kerület vezetője is teljes mellszélességgel kiállt a helyi (azaz fővárosi és kerületi) szavazás mellett.

Júniusban az Alkotmánybíróság döntése után még Baranyi úgy gondolta, hogy egy napra lehetne kiírni a népszavazást a fővárosban és Ferencvárosban.

Ekkor a Demokratikus Koalíció úgy fogalmazott, hogy egy már meghozott jogszabályról nincs értelme népszavazást kiírni, mert az érvényességi küszöböt nem lehetne elérni.

Baranyi Krisztina úgy fogalmazott: akik korábban politikai kampánytémaként használták a Fudan-ügyét, a választások után is bele kellene, hogy álljanak. Ráadásul nem az egész országban, csupán Budapesten kellene mozgósítani a választókat egy jól körülhatárolt, korábban erős ellenszenvet kiváltó ügyben.

A főváros kissé ködösen csak annyit írt a Népszavának, hogy továbbra sem szeretnék a Fudan Egyetemet, a népszavazást is a főpolgármester kezdeményezte, de hiába gyűltek össze az aláírások, „a kormányzat nem akarja, hogy ebben a kérdésben az emberek döntsenek”. Később az ATV Híradója megkereste az üggyel kapcsolatban a fővárost, ahonnan azt a választ kapták, ahol megismételték ezt az állítást, és hozzátették:

hirdetés
„Éppen ezért a főváros vezetése, korábbi ígéretéhez híven, más formában fogja kikérni a budapestiek véleményét a Fudan beruházásról”.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Üzent Belügyminisztérium: semmiféle döntés nem született az iskolák fűtéséről
Az oktatási épületekben legalább 20 Celsius-fokot szükséges tartani, de ez szerintük nem jelenti azt, hogy többet ne lehetne.

Link másolása

hirdetés

Az egyes médiumokban kedden megjelent állításokkal szemben semmiféle döntés, "parancs", "utasítás" vagy új jogszabály nem született az iskolák fűtésével kapcsolatban – közölte a Belügyminisztérium.

Miként arról a sajtóban nyilvánosságot kapó közadatkérőt is tájékoztatták, évtizedes, tehát nem új szabályozás, hogy

„az oktatási épületekben legalább 20 Celsius-fokot szükséges tartani. Ez nem jelenti azt, hogy többet ne lehetne”

– írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy az oktatási intézmények fűtése mindenhol megoldott. A kormány a háború és a brüsszeli szankciók okozta európai energiaválság ellenére is normális tanévre készül, az iskolákat az eddig megszokottaknak megfelelően tervezik fűteni, ha azt az európai energiahelyzet azt megengedi.

„Emellett az Európában kialakult gázválság miatt minden eshetőségre fel kell készülni, arra a szélsőséges esetre is, hogy Európában nem lesz elég gáz”

- tették hozzá.

hirdetés

A gázfűtés hiánya akár a magyar lakosságot – így az iskolákat is – elérheti, a kormány ezért rendelt el energia-veszélyhelyzetet, további gázvásárlást, a gázkitermelés fokozását és az iskolák egyéb lehetséges fűtési módjának felmérését. A Belügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi és a hazai energiahelyzetet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: