A palackozott víz 3500-szor nagyobb terhelést jelent a környezetre, mint a csapvíz
A palackozott víz természeti erőforrásokra gyakorolt hatása 3500-szor nagyobb, mint a közönséges csapvízé, írja egy tanulmány alapján a The Guardian. A barcelonai Globális Egészségügyi Intézet (ISGlobal) kutatása azt is megállapította, hogy az ökoszisztémának sem tesz jót a műanyagpalackos víz fogyasztása. Utóbbi esetében ugyanis 1400-szor magasabb terhelés éri az ökoszisztémát a csapvíz fogyasztásával szemben.
A kutatásban az 1,35 millió lakosú Barcelona vízfogyasztási szokásait vizsgálták. A katalán metropoliszban élők nagyjából 60 százaléka iszik valamilyen rendszerességgel palackozott vizet. Ha egyik napról a másikra a város összes lakója palackozott vízre váltana, akkor csak az ennek előállításához szükséges nyersanyagok kitermelése 70 millió euróba (24,7 milliárd forint) kerülne, és évente 1,43 állatfaj kipusztulását okozná.
Cristina Villanueva, a tanulmány vezető szerzője szerint a palackozott víz fogyasztásával nyert egyéni egészségügyi előny elhanyagolható ahhoz képest, hogy mennyi kárt okoz a természetnek a csapvízzel szemben. Egyes kutatások szerint ugyanis a hólyagrákok egy részét a csapvíz okozhatja, ami az ivóvíz kezelési folyamatából adódhat.
Villanueva reméli, hogy a tanulmányuk segíthet a palackozott vízfogyasztás csökkentésében. Az ISGlobal kutatója hozzátette: önmagában a kutatásuk nem vezethet eredményre, a változáshoz ennél jóval többre lesz szükség.
Csak az Egyesült Államokban évi 17 millió hordó olajra van szükség a palackok legyártásához. Az Egyesült Királyságban a palackos víz legalább 500-szor drágább, mint a csapból folyó ivóvíz.
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!