HÍREK
A Rovatból

A kormány gyerekenként 3 millió forintot ajánl, ha elhagyják a fővárost a családok Japánban

Kétségbeesetten küzd a Japán kormány a népességfogyás és az elöregedő, ráadásul egyre jobban elöregedő társadalom ellen.

Link másolása

Gyerekenként egymillió jent, vagyis nagyjából hárommillió forintot kínál a japán kormány azoknak a családoknak, akik elköltöznek Tokióból, írja a The Guardian. A távol-keleti ország vezetése ezzel próbálja rávenni az embereket, hogy a kevésbé népszerű, népességfogyás miatt jobban sújtott területekre költözzenek.

A három éve indult program során eddig csak 300 ezer jent (874 ezer forint) ajánlottak gyerekenként a költözésért. Az összeget várhatóan áprilistól emelik több mint háromszorosára.

Tokió 35 milliós lakossága hosszú idő után először az elmúlt évben csökkent elsősorban a koronavírus-járvány miatt, ám a döntéshozók szerint a folyamatot tovább kell gyorsítani, miközben a haldokló városok és települések életben tartása is egyre inkább halaszthatatlan probléma.

A Kyodo japán hírügynökség értesülései szerint a pénzre csak azok jogosultak, akik elhagyják a főváros területét és külvárosait. Egyes esetekben azonban a Tokió hegyvidéki területeire költözők is részesülhetnek a kifizetésben. A költözőknek vállalni kell, hogy legalább öt évig az új településen maradnak, ahol az egyik családtagnak munkát is kell vállalni, vagy távmunkában kell folytatnia meglévő munkahelyén, esetleg vállalkozást kell indítania. A programhoz közel 1300 település csatlakozott eddig.

A családok 1-3 millió jent (3-9 millió forint) kaphatnak a feltételek teljesülése esetén. Egy kétgyerekes család a magasabb kifizetések esetén akár 5 millió jent (15 millió forint) is bezsebelhet. A hírügynökség azt írja, hogy a pénz egyik felét az állam, a másik felét pedig az önkormányzat állja.

A kormány adatai szerint a világ harmadik legnagyobb gazdaságának számító Japán lakossága 2020-21-ben 644 ezerrel csökkent, ami rekordnak számít. A trendet figyelembe véve a népesség 2065-re a jelenlegi 125 millióról 88 millióra csökkenhet, ami 45 év alatt 30 százalékos visszaesés lenne.

Az országban 2021-ben 811 604 születést regisztráltak, ami a nyilvántartások 1899-es bevezetése óta a legkevesebb. Ezzel szemben Japánban két éve 90 ezernél is több, legalább 100 éves korú ember élt, míg a matuzsálemek száma 1963-ban csupán 153 volt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Videó: így haladt át a kínai elnök óriási konvoja a városon
Hszi Csin-ping gépe szerda este landolt Ferihegyen. A kínai elnök péntekig lesz Budapesten, addig több helyen is lesznek majd forgalom korlátozások.

Link másolása

Megérkezett a kínai elnök Budapestre, Hszi Csin-ping gépe szerda este landolt Ferihegyen.

A delegáció ezután útnak indult a városba, mi pedig a Könyves Kálmán körúton csíptük el a hatalmas konvojt, amit rendőrautók kísértek. A konvoj méretét talán jól mutatja, hogy

közel egy percbe telt, mire az összes jármű elhaladt a kameránk előtt.

@szeretlekmagyarorszag.hu

♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Hszi Csin-ping péntekig lesz a magyar fővárosban, addig több helyen lesznek forgalomkorlátozások Budapesten. A kínai elnök találkozik Orbán Viktorral és Sulyok Tamás államfővel is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor, Lévai Anikó és népviseletbe öltözött gyerekek várták a kínai elnököt a repülőtéren – fotók
Hszi Csin-ping gépe szerda este landolt Ferihegyen, ahol ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták.

Link másolása

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták őket,

majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. Egy rövid kulturális műsorra is sor került a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában.

A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján.

via MTI


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Óriási kínai zászló a Karmelitán – Orbán Viktor videóban mutatta meg, hogyan készülnek Hszi Csin-ping fogadására
A rövid felvételen látható, hogyan készítik fel az épületet a kínai elnök fogadására. Orbán azt írta: készen állunk!

Link másolása

Szerda délután egy videót tett közzé Orbán Viktor a Facebook-odlalán arról, hogyan készülnek a kínai elnök fogadására a Karmelitában.

A felvételen látható, ahogy a szakemberek előkészítik az épületet Hszi Csin-ping fogadására, és hatalmas kínai, illetve magyar zászlókat függesztenek ki a Karmelitában.

Orbán Viktor a videó mellé azt írta:

„Magyar-kínai csúcs. Készen állunk!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Videó: Megérkezett a kínai elnök Budapestre, így fogadták Hszi Csin-pinget a repülőtéren
A gépe szerda este landolt Ferihegyen, Szijjártó Péter élőben közvetítette.

Link másolása

Megérkezett a kínai elnök Budapestre, Hszi Csin-ping repülőgépe szerda este landolt Ferihegyen.

A landolás pillanatairól és a kínai delegáció fogadásáról Szijjártó Péter töltött fel egy videót a Facebook-oldalára. A videóhoz a magyar külügyminiszter csak annyit írt:

„Hszi Csin-ping kínai elnök érkezik”


Link másolása
KÖVESS MINKET: