GASZTRO

Jó, ha tudod, hogyan trükköznek az éttermek

Mikor fordulj ki egy étteremből, mit ne rendelj, mi történik valójában a konyha lengőajtói mögött? Lássuk, mire érdemes odafigyelni, ha egy vendéglátóhelyre térünk be.

Link másolása

A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!

Mit tegyünk, hogy ne csalódottan, rosszabb esetben egy gyomorrontással távozzunk az étteremből?

Vigyázz a napi ajánlatokkal

Sok étteremben az a „különleges ajánlat”, amit gyorsan el kell adni, mielőtt megromlik. Valószínűleg ez az, amitől próbálnak gyorsan megszabadulni, a napi ajánlatok indokai inkább gazdaságiak, mint kulinárisak. Ha a pincér feltűnően erőlteti, hogy milyen fogást rendeljünk, akkor kezdjünk el gyanakodni.

Hogyan befolyásol az étlap?

Az étlap az éttermek egyik reklámfelülete, ez az egyetlen olyan dolog, amit a vendég biztosan meg fog nézni. Egyre több helyen adnak a látványra, az étlapokat ellátják részletes leírásokkal, profi képekkel az adott fogásról. Gyakori eset, hogy a látvány sokkal szebb, mint amit aztán felszolgálnak nekünk. Legjobb példája ennek a gyorséttermek plakátjain szereplő hatalmas, ínycsiklandozó, telepakolt hamburger, mely köszönő viszonyban sincsenek a valóságban elénk rakott étellel. Sem méretben, sem összetevőkben. Ne tévesszen meg minket a látszat!

A házi készítésű nem mindig azt jelenti, hogy „házi”

Néhány helyen például a salátaönteteket üveges kiszerelésben vásárolják, majd hozzáadnak néhány speciális hozzávalót, például egy kéksajt-morzsát vagy friss fűszernövényeket, és házi készítésűnek nevezik az étlapon. De lehet, hogy házi készítésű egy három kilométernyire lévő cukrászdából érkező termék.

A rántotta általában porból készül

Még a világ legjobb svédasztalos reggelijénél is 100-ból 99-szer a nagy serpenyőben lévő rántotta porból készül.

A legtöbb szakács azt javasolja, hogy olyan ételt rendeljünk, ami annak a helynek a specialitása.

Egy steak house-ban nem érdemes halat választani, egy pizzériában pedig ne a libamájjal kísérletezzünk.

A mosdó árulkodik az étteremről

Ha a mosdó piszkos, elhanyagolt, biztosak lehetünk benne, hogy a konyha sokkal rosszabb. A mosdó állapota csak az egyik jele annak, hogy rossz étterembe tértünk be...

Hacsak nem érzed a tengeri levegő illatát, kerüld az osztrigát

Ami az osztrigát illeti, ha helytelenül kezelik és tárolják, nagyon megbetegíthet. Ez tényleg nagyon kényes étel, csakis olyan étteremben szabad rendelni, ahol tengeri fogásokra specializálódtak.

A világhírű Anthony Bourdain szerint, ha egy húst véletlenül túlságosan megsütnek, akkor vagy a kukába kerül, vagy annak szolgálják fel, aki well-done steak-et rendelt.

Ingyen rágcsálnivaló

Az ingyen ropit nem biztos, hogy hátsó szándék nélkül vetik be az éttermek. Bár amikor az asztalon elénk rakja a pincér a ropival vagy sós mogyoróval teli tálat, kedves gesztusnak tartjuk. Pedig a vendéglátók célja csupán az, hogy szomjassá tegyen bennünket, és több italt fogyasszunk. Ráadásul nem túl higiénikus, hiszen ha ezekből a tálakból nem fogy el a harapni való, akkor megy vissza a többi vendéghez, szó szerint kézről kézre jár.

Természetesen szép számmal vannak kivételek, nem szabad általánosítani! Ma már egyre többen adnak a minőségre!

Ha fontos számodra, hogy egészségesen élj és fokozott figyelmet fordítasz a megelőzésre, keresd a Pár perc az egészségért blogot a Facebookon is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Videó: így készül a mekis rántotta – egy dolgozó mutatta meg
Sok kommentelő elborzadt a folyamatot és a végeredményt látva.

Link másolása

Sokan szeretnék tudni a McDonald's legnépszerűbb termékeinek titkát, szerencséjükre számos volt és jelenlegi mekis dolgozó oszt meg kulisszatitkokat a konyhából.

Most egy Yanii nevű alkalmazott mutatta meg videóban, hogyan készül a mekis rántotta. A TikTokra feltöltött videóját már több mint 1,7 milliószor nézték meg és 166 ezernél is több lájkot kapott.

Egyesek eléggé kiakadtak azon, hogy már folyékony állapotában, egy dobozból öntik a tojást a sütőfelületre, míg mások a fűszerezést hiányolták belőle. Sokak szerint a videó végén látott állapot még nem egy kész tojásrántotta, de akadnak olyan kommentelők is, akik szerint ennek egyáltalán nincs is köze a rántottához.

@kallme.yaniii This is how we make scrambled eggs at #mcdonalds #saw? #fyp #viral #fypシ #trending #tiktok #foryou ♬ Aesthetic - Tollan Kim

A McDonald's-ban dolgozó nő egyébként számos más munkafolyamatról is készített már videót. Ebben például megmutatta, hogyan csomagolják be a nagy mekis reggelit, benne a rántottával:

@kallme.yaniii This is how we make a big breakfast at #mcdonalds #saw? #fyp #viral #QuakerPregrain #fypシ #trending #tiktok #foryou ♬ Aesthetic - Tollan Kim


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Putyin kedvence néven árul pizzát egy hajdúböszörményi étterem
Nem csak Orbán Viktorról neveztek ám el pizzát magyar étteremben!

Link másolása

Nem akármilyen pizzával várja a vendégeket a hajdúböszörményi Beregszászi Étterem és Rendezvényház: van egy „Putyin kedvence” elnevezésű pizzájuk.

A tejfölös alapra sonka, csülök, bacon, juhtúró és füstölt sajt került, így áll össze az orosz elnök kedvence a hajdúsági szakács szerint.

A nem szokványos nevű ételt az Index szúrta ki az étterem étlapján. Aki szeretné megkóstolni, akár családi méretben is rendelheti.

Úgy tűnik tehát, hogy nemcsak a magyar miniszterelnökről neveztek el pizzát. Mint megírtuk, Orbán Viktor idén március 15-én Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mond majd beszédet, erre az alkalomra készült el a róla elnevezett pizza egy kiskőrösi pizzériában. A BBQ-s, mézes alapra csirkemellcsíkokat, sajtot, narancskarikákat és jalapeno paprikát tesznek. Ezt különleges ajánlatként március 12. és 19. között kóstolhatják meg az arra járók.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Elképesztő: az egyik vendég mindenki vacsoráját kifizette egy ausztráliai Nobuban
Volt olyan is, akit nagyon felháborított az eset, mert a luxusétterembe jellemzően nem azok járnak, akik rá vannak szorulva az adományokra.

Link másolása

Egy rejtélyes idegen mindegyik vendég vacsoráját kifizette a Sydneyben található Nobu étteremben - írja az Independent.

Itt amúgy egy hétfogásos, kóstolós menü ára 175 ausztrál dollár, azaz körülbelül 41 ezer forint.

"A pincér úgy fogalmazott, hogy ez véletlenszerű kedves cselekedet volt. Ezt valószínűleg nem fogja látni a nagylelkű idegen, de... köszönöm szépen" - írta a Twitteren Sami Lukis televíziós és rádiós műsorvezető, aki aznap pont a Nobuban vacsorázott.

A japán étteremlánc az egyik legdrágább a világon, úgyhogy sok kommentelő szerint az itt vacsorázók igazából nem is voltak rászorulva egy ilyen adományra.

"Pont erre volt szüksége a túlfizetett gazdagoknak"

- írta az egyik hozzászóló.

Lukis ezért egy cikket is írt az ügyről, amiben elárulta, ő maga is furcsának érezte a helyzetet, és azon is elgondolkodott,

nem lehetett-e volna jobban elkölteni azt a több ezer dollárt a vacsorájuk helyett?

"Ezzel együtt az ember sosem tudhatja, mi zajlik le valaki fejében, és én nem ítélhetem el azért, hogy ő mire költi el a pénzét. Talán ez a fickó aznap már jótékonykodott máshol, vagy más módokon okozott örömöt" - írta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Orbán-pizzával készül március 15-re egy kiskőrösi pizzéria
A kormányfő Petőfi szülőházánál mond majd beszédet a nemzeti ünnepen. Az eseményben meglátta a lehetőséget egy helyi étterem.

Link másolása

Orbán-pizzával készül március 15-re egy kiskörösi pizzéria - szúrta ki az Index.

Kedden derült ki, hogy

Orbán Viktor idén március 15-én Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mond majd beszédet.

Ebben látta meg az üzleti lehetőséget a helyi Pizzaphone Pizzéria, amely pénteken a Facebookon jelentette be, hogy Orbán Viktor-pizzával készülnek az eseményre.

És hogy néz majd ki a magyar kormányfőről elnevezett pizza?

BBQ, mézes alapra, csirkemellcsíkokat, sajtot, narancskarikákat és jalapeno paprikát pakolnak.

Mindezt március 12-től március 19-ig lehet majd megkóstolni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: