GASZTRO
A Rovatból

A legjobb budapesti sörözők nyárra – 5 hangulatos hely, amit érdemes kipróbálni

Különleges sörök, egyedi hangulat és nyári hangulat – ezek a budapesti helyek nemcsak a hűsítő italok miatt lesznek a kedvenceid. Fedezd fel azokat a kerthelyiségeket, bárokat és pubokat, ahol a sörözés igazi élménnyé válik!


Egy igazán jó sör több mint egy ital – élmény, ízvilág, hangulat, amit egy jól megválasztott helyszín még teljesebbé tehet. Akár a kézműves főzeteket kedveled, akár a klasszikusabb ízek híve vagy, Budapesten több olyan helyet is találsz, ahol a sörözés valódi gasztronómiai kalanddá válik. Összegyűjtöttünk öt olyan helyet, ahol különleges, minőségi sörkínálat vár, és ahol a nyári estékhez illő környezet is adott – a Duna-parti sörkertektől a kraft sörök főhadiszállásáig.

A Horizont Brewing az egyik legizgalmasabb kisüzemi sörfőzde, és a Taproomjukban nemcsak a főzde friss, karakteres söreit kóstolhatod végig – például a díjnyertes Hazy Queent –, de akár magával a sörfőzővel is találkozhatsz, aki épp csapol neked. A Kandalló Pub a VII. kerület egyik ikonikus kézműves burgerezője és sörlelőhelye, ahol a változatos, mindig friss csapolt sörök és a legendás hamburgerek adják az este gerincét. A Margitsziget Sörkert és Kertmozi a Margitszigeten, a Zenélő szökőkút szomszédságában vár – csapolt sörökkel, sörkorcsolyákkal, kertmozis vetítésekkel és élő focimeccsekkel az óriáskivetítőn. A Pas/sport Pub Budán, a Pasaréti úton kínál klimatizált belső tereket, 11-féle csapolt sört és spanyol tapasokat – tökéletes hely céges bulikra, meccsnézésre vagy egy baráti borozásra is. A Kabin a Népsziget egyik leglazább nyári helyszíne, ahol vízparti bisztrókaják, repoharas sörözés, akusztikus koncertek és kabinos chill hangulat vár – ide tényleg érdemes több órára érkezni.

Szóval, ha idén nyáron nemcsak egy korsó sört, hanem egy emlékezetes estét is keresel, ezek a helyek biztosan nem okoznak csalódást.

Horizont Brewing – A kraft sörök Mekkája

Ha rajongsz a sörökért, vagy csak most ismerkedsz a kisüzemi sörök világával, a Horizont Sörfőzdét egyszerűen nem hagyhatod ki. A közel 10 éve alapított Horizont Brewing a hazai kisüzemi sörforradalom egyik meghatározó szereplője, ahol minden korty mögött szenvedély, tudás és kísérletező kedv áll. A főzde a legmodernebb technológiával és prémium alapanyagokkal dolgozik, hogy minden söre valódi élményt nyújtson – és ez bizony érződik a végeredményen is.

A különleges az egészben, hogy egy Taproom közvetlenül a főzde mellett kapott helyet, így nemcsak inni tudsz, hanem bepillanthatsz a kulisszák mögé is. Részt vehetsz vezetett sörkóstolón, ahol maga a sörfőző mesél a folyamatokról, vagy csak egyszerűen leülsz, és végigkóstolod a 10 sörcsap kínálatát, ami mindig tartogat meglepetést.

Most külön érdemes odafigyelni a Hazy Queen nevű sörükre – ez a New England IPA típusú főzet már 2018 óta a Horizont egyik húzószereplője, és nem véletlenül.

Kirobbanóan friss, gyümölcsös, krémesen lágy, ugyanakkor komoly karakterrel bíró sör, ami minden egyes kortyával új dimenzióba repít. A sikerét nemcsak a rajongók, hanem a szakma is elismeri, hiszen évek óta számos díjat bezsebelt már. És ami igazán különlegessé teszi: mindössze négy alapanyagból – víz, maláta, komló, élesztő – készült, a sörfőzés klasszikus hagyományait követve, mégis modern, szenvedélyes és friss.

A Taproomban nemcsak inni lehet, saját eseményeket is szervezhetsz: ideális helyszín egy vagány legénybúcsúhoz, baráti összeröffenéshez vagy akár céges csapatépítőhöz is. Sőt, ha szerencsés vagy, lehet, hogy pont az a sörfőző csapolja ki neked a sörödet, aki készítette.

Fontos tudni, hogy fix nyitvatartása nincs, de tematikus esték, pop-up kóstolók és sörpremierek rendszeresen vannak – érdemes figyelni a Facebook-oldalukat, nehogy lemaradj. Egy biztos: ha valami igazán különleges kraft élményre vágysz, a Horizont Taproomnál jobb helyet keresve sem találsz.

Evezős Sörkert - a Római-part örök kedvence

Ha nyár, akkor Római-part – és ha Római-part, akkor Evezős Sörkert. Több mint 40 éve a környék egyik legismertebb találkozóhelye, ahol a fák árnyékában, a Duna-parti szellőben kortyolhatsz bele a nyári esték hangulatába. Az egykor bádogbódéként indult Evezőst Farkas Lajos álmodta meg még 1983-ban,

mára pedig igazi közösségi térré nőtte ki magát, ahol a gasztronómia, a zene és a baráti beszélgetések adják a program gerincét.

A terasza színes, barátságos és hívogató, a dunai panoráma pedig olyan pluszt ad hozzá, amit egy városi kerthelyiség sem tud visszaadni. Itt tényleg minden adott egy laza délutánhoz vagy egy hosszabbra nyúló nyárestéhez.

A csapból ötféle sör közül választhatsz: Dreher Gold, Pilsner Urquell, HB Búza, Budapest Meggy és az alkoholmentes Budapest Citrom – így mindenki megtalálhatja a kedvencét, legyen szó könnyed, gyümölcsös ízekről vagy klasszikusabb, karakteresebb sörökről. A dobozos és üveges kínálat is bőséges: megtalálható többek között Arany Ászok, Heineken, Asahi, Coors, és Dreher, sőt még a Peroni több típusa is.

Az italok mellé pedig remek falatok is járnak: a street food kínálatban a hekk és kolbász mellett igazi nyári kedvenceket is találsz, mint a smash burger, a krémes mac&cheese vagy a kívül ropogós, belül pikáns rántott kovászos uborka.

Az Evezős nemcsak a felnőtteknek nyújt feltöltődést: a gyerekeket animátorok várják kreatív foglalkozásokkal, bábszínházzal és madáretető-készítéssel, míg a nagyobbakat élő zene, zongora, ének és táncos estek varázsolják el. A Cats Trio vagy a Party Dance Band fellépései garantáltan megalapozzák a nyári buli hangulatát. Az Evezős Sörkert tökéletes választás egy családi délutánra, egy baráti vacsorára vagy csak egy spontán sörözésre a parton. Itt nem kell sietni – csak hátradőlni, kortyolni, és élvezni a nyarat.

Kandalló Pub – kézműves burgerek és kraft sörök a bulinegyed szívében

Aki járt már a budapesti bulinegyedben, tudja, hogy a Kertész utca környéke mindig nyüzsög. Itt találod a Kandalló Pubot, ami nemcsak a sör- és burgerrajongók egyik kedvence, de egy olyan hely, ami már bőven túl van a „felkapott újdonság” státuszon – és még mindig telibe talál. A 2012 óta működő pub neve az épület múltjára utal: az egyik tulajdonos nagyszülei az '50-es, '60-as években kandalló- és cserépkályha-szaküzletet vittek ugyanitt. A hangulat mára teljesen más, de a név és a hely szelleme tovább él – most már sörben és hamburgerekben.

A Kandalló erőssége egyértelműen a kisüzemi sörkínálat és a kézműves hamburgerek párosa.

A csapolt sörök listája folyamatosan változik, így minden látogatás új felfedezést tartogat. Mindig találsz a választékban világosat, barnát, savanyút, gyümölcsöset és búzát is – tehát akár klasszikus ízekre vágysz, akár valami merészebbet próbálnál ki, itt jó eséllyel belefutsz a következő kedvenc sörödbe.

És persze ott vannak a burgerek, amik már önmagukban is legendák: szaftos hús, házi bucik, jól eltalált szószok, és toronyba rétegezett feltétek. Nem véletlen, hogy a Kandalló neve sokaknak automatikusan ugrik be, ha valaki megkérdezi: „Hol lehet enni egy igazán jó hambit a városban?”

A pub két szinten várja a vendégeket, és a jó idő beköszöntével a terasz is megnyílik – tökéletes helyszín egy baráti sörözéshez vagy egy munka utáni leeresztéshez. Ha pedig egy bulis este előtt tankolnátok fel, innen indulva már biztosan jól kezdődik az éjszaka.

Margitszigeti Sörkert és Kertmozi – mozi és meccsnézés a Margitszigeten

Van annál jobb, mint egy hideg sörrel a kezedben, nyugágyban hátradőlve nézni a kedvenc filmedet a csillagos ég alatt? Vagy épp egy izgalmas focimeccset szurkolni végig egy óriás kivetítőn, sörrel a kézben, barátokkal körülvéve? A Margitsziget Gasztro Sétányán, a Zenélő szökőkút mellett pontosan ez vár rád a Margitszigeti Sörkert és Kertmoziban.

Ez a hangulatos oázis nemcsak egy nyári söröző, hanem valódi élménytér, ahol a sör, film és foci hármasa tökéletesen összeér.

A helyszín Budapest egyik legszebb zöldövezete, a Margit híd felőli bejárattól pár perc séta, a szökőkútnál jobbra fordulva máris ott találod magad a sűrűjében.

A csapolt sörkínálatban búza, barna, meggyes, klasszikus lager, valamint alkoholmentes verziók is helyet kaptak, és emellett bőséges a dobozos és palackozott sörválaszték is. A poharad mellé kérhetsz sörkorcsolyát, laktató főételt, friss salátát vagy hamburgert – bármelyik tökéletes társaságot nyújt egy esti filmhez vagy meccshez.

És hogy mi adja az extra löketet? Esténként kertmozi vár, ahol klasszikusok és új kedvencek váltják egymást a vásznon – igazi piknikhangulatban, pokróccal és pattogatott kukoricával. Ráadásul az aktuális focimeccsek is követhetők egy óriás kivetítőn, így nem kell választanod a nyári sörözés és a meccsnézés között: itt minden belefér egy estébe.

A Margitszigeti Sörkert tökéletes választás, ha szeretnél kikapcsolódni a város közepén, legyen szó romantikus moziestre, baráti sörözésről vagy közös szurkolásról. A nyár itt tényleg minden érzékszervedet elvarázsolja.

Pas/sport Pub - Ahol a sör mellé foci és mediterrán életérzés jár

Vannak helyek, amik új néven, friss lendülettel, de a régi szellemiséggel születnek újjá – ilyen a Pas/sport Pub is, ami ugyanott vár benneteket, ahol annak idején a legendás Sport Bisztró is működött, a Pasaréti út elején. Az új név játékos, az élmény viszont komolyan vehető: sport, sör és jó társaság – minden, ami egy nyári estéhez kell.

A Pas/sport Pub a Passport Buda diszkrét kis pub-ja és tapas bárja, ahol a '20-as évek eleganciája keveredik egy családias, barátságos légkörrel. A belső terek légkondicionáltak, így a legnagyobb hőségben is kellemes a hangulat odabent. Bár a terasz jelenleg átmenetileg zárva van (június 10-től), ez nem örökre szól – érdemes követni a hely frissítéseit, mert hamarosan újra megnyílhat ez a közkedvelt kültéri rész is.

A hely tökéletes céges vagy baráti összejövetelekhez is: 16-tól 60 főig különböző méretű bérelhető terek várják a társaságokat – legyen szó meccsnézésről, csapatépítőről vagy egy egyszerű születésnapról.

A sörimádók szeme felcsillan majd a 11-féle csapolt sör hallatán:

többek között Radegast 12, Guinness, Hoegaarden, Ohara's, Leffe Blond, Bernard, Svijany Máz, Bakalar, Krusovice és Staropramen is csapon van, de csapolt prosecco is kérhető. Emellett prémium rumok, fantasztikus whiskey-k, borok, koktélok, Mayer szörpök, limonádék és üdítők is elérhetők.

A konyha spanyolos hangulatot idéz: tapas különlegességek érkeznek egyenesen Spanyolországból, de ha nagyobb falatokra vágytok, nápolyi pizzák, lepények és sós rágcsálnivalók közül is választhattok.

És ha mindez még nem lenne elég: a fociőrülteknek igazi paradicsom ez a hely, hiszen óriáskivetítőn követhetitek a legfontosabb meccseket – így garantált a közös drukkolás és a sportkocsmai hangulat. Ha egy megbízható, hangulatos és jól felszerelt sportpubot kerestek Budán, ahol nyáron is komfortos a beltér, finomak az ételek, izgalmas a sörkínálat és mindig történik valami, akkor a Pas/sport Pub a ti helyetek!

Kabin – a Népsziget leglazább helye

A Népsziget sokáig csak a beavatottak titkos búvóhelye volt, ahol pokrócra pakolt szendvicsekkel és házi limonádéval készültek a nyári napokra. Ma már egészen más a helyzet – a Kabin például pontosan azt a fajta laza, természetközeli élményt adja, amitől az embernek azonnal kedve támad lelassulni, kikapcsolni, és egyszerűen csak jól érezni magát.

A 2017 óta működő szezonális hely a Népsziget északnyugati sarkán található, nagyjából 10 perc sétára az Újpest-Városkapu megállótól. A vasúti hídon átkelve, majd jobbra lelépcsőzve egy olyan kis vízparti oázisra bukkanunk, ami tökéletes választás, ha kicsit kiszabadulnánk a város zajából – de nem akarunk sokat utazni.

A Kabin egyértelműen több mint egy söröző: a színes napvitorlák alatt nemcsak fröccsözni vagy limonádézni lehet, hanem mozizni, akusztikus koncerteket hallgatni, barátokkal beszélgetni vagy éppen elmélyülni egy salátás doboz és a Duna látványának társaságában.

Az étlap messze van a strandkajás sablonoktól: modern bisztrófogásokat, izgalmas salátákat, mártogatósokat, burgereket, wrapeket és boxokat kínálnak, így a könnyed harapnivalók és a laktatóbb ételek kedvelői is megtalálják, amit keresnek. És ami szintén fontos: az árak nem szálltak el, a hangulat viszont nagyon is.

A bárpultban repoharas rendszer működik – a látványos poharakat visszaválthatjuk, vagy magunkkal is vihetjük, hogy legközelebb már „kabinosan” érkezzünk. A csapról 7-féle sör érhető el (többek között Borsodi, Staropramen, Hoegaarden, Hübris), az üveges kínálatban pedig Gösser, Stella Artois és Staropramen is megtalálható. Emellett long drinkek, borok, üdítők és koktélok is szerepelnek a kínálatban.

A Kabin hangulata igazi miniszabadság-élmény: egy hely, ahol el lehet veszni az időben, lábat lógatni a Dunába (fürdeni nem szabad, de a hűsölés belefér), laptopozni egy árnyas padon vagy csak üldögélni egy fröccsel a kézben. Wifire ne nagyon számíts, viszont ha van mobilneted és egy szabad délutánod, a Kabin garantáltan feltölt – hőfokilag és hangulatilag is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Amikor az olasz divat és a magyar kézművesség találkozik: Patrizia Gucci Budapesten
A Zsolnay és Patrizia Gucci közös kollekciójának bemutatója különleges eseményként valósult meg Budapesten: a helyszínt az Anantara New York Palace Hotel biztosította, a délutánt pedig Patrizia Gucci születésnapja tette még emlékezetesebbé.


Az Anantara New York Palace Hotelben egy különleges eseményre került sor, amely a magyar kézművesség és az olasz dizájn találkozásának új fejezetét nyitotta meg. Nem csupán egy exkluzív teadélutánról volt szó, hanem egy valódi ünneplésről, amely Patrizia Gucci, a világhírű divatházat alapító Guccio Gucci dédunokájának magyarországi látogatásával és születésnapjával vált teljessé.

Ahol a múlt és a jelen találkozik

Az Anantara nem véletlenül vált a főváros egyik legfelkapottabb helyszínévé. Történelmi múltja, a részletekben rejlő elegancia és a nagyszabású terek lenyűgöző atmoszférát teremtenek. Magasba törő oszlopai, aranyozott díszítései és kifinomult belső terei már önmagukban is felejthetetlen élményt kínálnak, de amikor mindez egy olyan különleges eseménnyel párosul, mint a Zsolnay és Gucci együttműködése, az már egy egészen más szintű luxust jelent.

A júliusi rendezvény pedig egy még személyesebb és ünnepibb hangulatot hozott ebbe az ikonikus térbe.

Patrizia Yvonne Gucci – egy név, amely túlmutat a divatház árnyékán

Amikor azt mondjuk, „Gucci”, legtöbben rögtön a luxusdivatra, ikonikus monogramokra és olasz eleganciára gondolunk. Patrizia Yvonne Gucci számára azonban ez a név nem csupán márkajelzés, hanem sors és örökség.

Patrizia Paolo Gucci lánya, vagyis Guccio Gucci, a világhírű divatház alapítójának dédunokája. Firenzei neveltetése és családi kötődése természetesen beleírta őt a Gucci-dinasztia történetébe, de ő nem elégedett meg a névvel járó reflektorfénnyel. Míg sokáig a háttérben, PR-szakemberként segítette a Gucci márka fejlődését (több mint egy évtizeden át dolgozott a vállalatnál, 13 új üzlet megnyitását is ő koordinálta), valójában már akkor is egy másik útra készült.

A '90-es években kilépett a családi üzletből, és saját művészi identitását kezdte építeni. Festőként mutatkozott be először a Közel-Keleten, majd Firenzében, Bécsben és Budapesten is.

A képzőművészet mellett az írás is fontos eszköze lett annak, hogy megfogalmazza önmagát és múltját. Több könyve is megjelent, köztük a Gucci: La vera storia di una dinastia di successo című kötet, amelyben saját szemszögből meséli el a Gucci család történetét. Egyfajta belső korrekcióként azzal szemben, amit a sajtó és a filmipar sokszor leegyszerűsítve tálal.

Patrizia nem hagyta szó nélkül a House of Gucci című filmet sem. Kritikus hangon nyilatkozott róla, mondván: „Elveszik egy család identitását a profitért.” Ez a mondat sokat elárul arról, mennyire fontos számára a tisztesség és a hiteles történetmesélés még akkor is, ha az a saját nevét viselő birodalom árnyékában szinte lehetetlennek tűnik.

Aktív szereplője a művészeti közéletnek is: a Non-Violence Art Project résztvevőjeként kiállításaival a békét és az erőszakmentességet hirdeti. 2019-ben el is nyerte a Paolo Borsellino és Giovanni Falcone emlékének szentelt művészeti díjat, amely a társadalmi elköteleződés egyik legrangosabb olasz elismerése.

Ma is Firenzében él, alkot, ír és gondolkodik.

Két világmárka találkozása és egy különleges ünnep

Július 14-én az Anantara New York Palace Budapest Hotel adott otthont

a Zsolnay és Patrizia Gucci legújabb kollekciójának hivatalos magyarországi bemutatójának.

A rangos eseményen számos díszvendég tette tiszteletét.

Először Fazekas Tamás, az Anantara Nem York Palace Hotel igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója vette át a szót. Ő többek között elmondta, hogy a cég célja a nemzetközi jelenlét erősítése, többek között ezért is dolgoznak együtt olyan nevekkel, mint Patrizia Gucci.

A régi ismeretségnek köszönhetően a közös munka gördülékeny volt, és most végre eljött az idő, hogy megmutassák a nagyvilágnak, mit alkottak.

Jelen volt Zag Gábor, Pécs alpolgármestere, aki hangsúlyozta, hogy a Zsolnay több mint másfél évszázada a város ikonikus márkája, és a kollekció kiváló példája annak, hogy a város nemcsak őrzi hagyományait, hanem képes a megújulásra is. Thomas Widmer, Svájc Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is részt vett az eseményen, büszkén kiemelve, hogy a részben svájci tulajdonú Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. exportálja ezeket a termékeket világszerte, és a kollekció tökéletes összhangban áll azzal a minőséggel, amit Svájc mindig is képviselt.

Luxus teadélután a hotelben

A Zsolnay x Gucci legújabb kollekciója az Anantarában egy különleges teadélután részeként is élvezhető.

A vendégek egy gyönyörűen megterített asztalnál foglalhatnak helyet, ahol emeletes kínálón érkeznek a különféle falatok.

A gasztronómiai élményt Kiss Krisztián séf álmodta meg, aki a porcelánok nyári, virágos-madaras motívumaiból merített ihletet. A cél az volt, hogy a porcelánok kifinomultságát apró falatokban is visszaadják.

Az első körben sós harapnivalók, mint kacsamáj terrine fügével, klasszikus marhatatár és sajtos polenta szarvasgombával érkeznek. Ezt követik a friss szendvicsek, majd a desszertek, mint a scones vajkrémmel, minitorták és bonbonok zárják a sort. Minden fogáshoz külön tea párosul.

A kiszolgálás finomhangolt, diszkrét, mégis személyes. A felszolgálók segítenek a teaválasztásban és figyelnek minden apró részletre.

Az Anantara teadélutánja hétfőtől vasárnapig érhető el, 12:00 és 18:00 óra között, 16 800 Ft/fő áron. Ez az alkalom kiváló lehetőséget kínál arra, hogy elmerüljünk a luxusban, és részesei legyünk egy olyan kulturális és gasztronómiai élménynek, amely egyedülálló módon ötvözi a magyar és olasz művészetet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Visszatérhet a Wendy's Magyarországra - már keresik a partnereket
A gyorsétteremlánc 2002-ben vonult ki a magyar piacról, most újra terjeszkedne. A cég olyan franchise-partnereket keres, akik tőkeerősek és jól ismerik a hazai üzleti és ingatlanpiaci környezetet.


A Wendy’s újra megnyitná éttermeit Magyarországon, írta meg a Franchising.hu. A világmárka most olyan partnereket keres hazánkban, akik jól ismerik a helyi viszonyokat, van üzleti tapasztalatuk, és szívesen csatlakoznának a márka építéséhez. Fontos számukra az is, hogy a leendő partnerek tisztában legyenek az ingatlanpiaci környezettel, és elegendő tőkével rendelkezzenek a tervek megvalósításához.

A cég a Telex megkeresésére megerősítette a hírt. Azt írták:

„A Wendy's erős világmárkaként elkötelezett célja mellett, hogy 2028-ra 2000 étterme legyen. A növekedés érdekében aktívan keressük franchise-partnereinket, akik új Wendy's éttermeket építenének és üzemeltetnének Magyarországon. Izgatottan várjuk, hogy velünk együtt növekedjenek, és még több fogyasztóhoz juttassuk el együtt a Wendy's híres termékeit Európa-szerte.”

A Wendy’s neve nem ismeretlen itthon, hiszen a gyorsétterem-hálózat korábban hét éttermet működtetett Magyarországon. 2002-ben azonban kivonultak a hazai piacról.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
5 hangulatos budapesti hely, ha randizás közben jó ételekre és meghitt pillanatokra vágytok
A közös étkezés az egyik legjobb randi, és ezek a helyek tökéletes hátteret adnak hozzá.


Ahány pár, annyiféle dinamika. Vannak, akik az aktív programokat kedvelik, mások inkább a csendes, kettesben töltött pillanatokra vágynak. De talán az egyik leguniverzálisabb, legidőtállóbb randiötlet mégiscsak az, amikor beülünk valahová enni, inni, beszélgetni. Ahol nem siettet senki, lehet egymásra figyelni, és az ízek is segítenek feloldódni.

Ebben a válogatásban olyan helyeket mutatunk, ahol mindez adott lehet, akár friss randiról, akár régi kapcsolatról van szó. A jó időre tekintettel ajánlunk természetközeli helyeket, és olyat is, ami akkor ideális, ha csak egy-egy órára van idő a városban.

A következő öt, merőben különböző helyre esett most a választásunk:

Cziniel Cukrászda és Találkozóhely, Evezős Sörkert, Rutin Budaörs, Andrássy Garden és Pink Pistachio.

És mivel nyáron különösen jó opció lehet a Római-part, először nézzük meg azt a környéket.

Cziniel Cukrászda és Találkozóhely

Nincs még egy olyan hely Budapesten, aminek a nevében is benne van, hogy nemcsak enni-inni érdemes betérni, hanem találkozni is. Ez már önmagában is elég egyértelmű jelzés, hogy randihelyszínként is tökéletes választás.

A Római-part hangulata eleve kedvez a könnyed, nyári találkozásoknak, és bár a Cziniel nem közvetlenül a Duna-parton van, csak egy kis sétányira található tőle, így akár egy vízparti andalgás is beilleszthető a programba. A hely délelőtt nyolctól este nyolcig nyitva tart, ami óriási rugalmasságot jelent: jöhettek ide reggeli randira, délutáni sütizésre, vagy egy estefelé kezdődő találkára is.

Randikompatibilitása különösen magas az első pár találkozás esetén:

egy süti és egy kávé éppen elég időt ad ahhoz, hogy felmérjétek, van-e köztetek kémia.

De ha jól érzitek magatokat, bőven van lehetőség tovább maradni. A kínálat ugyanis nagyon széles: hagyományos magyar sütemények (dobostorta, zserbó, isler, francia krémes), mentes vagy vegán opciók, sós péksütik, teasütemények és látványos torták is elérhetők. A reggelizőmenüben tojásos ételek, szendvicsek, smoothie-k, frissítők és forró italok szerepelnek, tehát arra is van lehetőség, hogy átváltsatok brunch hangulatba.

A megújult, természetközeli teraszuk nyáron különösen vonzó: itt rengeteg zöld, kényelmes bútorok, árnyat adó fák és napernyők, valamint madárcsicsergés fogad. De a beltér is nemrég újult meg: otthonos, világos, barátságos. Itt tényleg könnyű hosszabbra nyújtani egy jól sikerült találkozást.

És ha esetleg olyan randit terveztek, ahol már a kutyátokat is bemutatnátok egymásnak, a Cziniel erre is tökéletes. Kifejezetten kutyabarát hely, ahol a négylábú vendégek is szívesen látott résztvevői lehetnek a délutáni sütizésnek.

Összességében a Cziniel egy olyan hely, ahol minden adott egy kellemes, természetes, mégis különleges randizáshoz. Akkor is, ha első találkozásról van szó, és akkor is, ha egy régóta tartó kapcsolat ünnepléséről.

Cím: 1031 Budapest, Nánási út 55.

czinielcukraszda.hu

Evezős Sörkert

Vannak randik, ahol jól jön az egyszerűség. Például amikor még csak ismerkedtek, vagy amikor egyikőtök sem akar nagy felhajtást. Csak egy jó helyet, finom kaját, meg valami olyasmit, ami kicsit kilendít a hétköznapokból.

Az Evezős Sörkert pontosan ilyen.

Közvetlenül a Duna-parton található, hatalmas nyárfák alatt, olyan nyaralós hangulattal, amitől egy kedd este is könnyen pénteknek tűnhet.

Az Evezős a Római-part egyik nagymúltú sörkertje, ami az elmúlt években sokkal frissebb, modernebb lett, és mostanra kifejezetten laza, streetfoodos vonalat visz. Az étlapon azért természetesen maradtak klasszikusok, mint a hekk vagy a kolbász, de ha valami izgalmasabbra vágytok, ott a házi smashed burger, a fish&chips stílusú Sea Dog, vagy épp a bundázott mac&cheese. Desszertnek pedig jöhet egy croffle (igen, croissant+gofri), ha valami könnyed édeset kerestek.

Az italválasztékban pedig a söröktől a koktélokon át a limonádéig minden megtalálható. Itt eldönthetitek, hogy csak egy fröccsre ültök ki a víz mellé, vagy egy komplett vacsit is bevállaltok. Mindkettő tökéletesen működik.

És igen, nem mindegy, ki hogyan eszik meg egy hamburgert. Mer-e harapni, vagy villát kér? Egy street foodos helyen ez simán kiderül.

És ha jól alakul a délután, akár ott is ragadhattok: esténként gyakran van élőzene vagy táncos buli, szóval egy sima eszegetés-iszogatásból könnyen egy mini nyári fesztiválélmény kerekedhet.

Az Evezős nem akar több lenni, mint ami: egy laza, hangulatos, közvetlen hely, ahol minden adott ahhoz, hogy ne vegyétek túl komolyan a randit. És ha itt találkoztatok először, ki tudja... Lehet, hogy a tizedik évfordulót is itt ünneplitek majd.

Cím: 1034 Budapest, Római part 34.

evezossorkert.hu

Rutin Budaörs

Első randira talán nem ez az első választás, de ha már együtt vagytok egy ideje, és valami egészen különlegesre vágytok, akkor a Rutin pont az a hely, ami kizökkent a hétköznapokból. Itt egy olyan többfogásos vacsorán vehettek részt, amit egy házaspár, Pallag Fanni és Pallag Dávid hoz létre és prezentál nektek. Dávid a séf, Fanni pedig a házigazda és a sommelier.

A hely nem klasszikus étterem, és nem is sima lakásétterem. Inkább valahol a kettő között. Elegáns, letisztult, de közben meglepően otthonos.

Olyan, mintha valakihez vendégségbe mennél, aki történetesen nagyon tud főzni.

Minden este fix érkezési idő van: 19:00 és 19:30 között foglal helyet minden vendég, és onnantól kezdve ketten vezetnek titeket végig az estén.

Itt a séf nem csak a szemed előtt főz, hanem mesél is. Nemcsak azt mondja el, hogy mi van a tányéron, hanem azt is, mi inspirálta őt. Ezek az inspirációk gyakran gyerekkori emlékek: egy szalonnasütés hangulata, a nagyszülőknél töltött hétvégék, egy régi hentespult látványa. A sztorik pedig bennetek is könnyen elindíthatnak valamit: olyan emlékek jöhetnek elő, amit aztán megoszthattok egymással. Ezért is jó ide olyan partnerrel jönni, akivel tényleg van miről beszélgetni, és akivel lehet mélységeket érinteni.

Az ételek profik, ízlésesek és izgalmasak. Pontosan annyira fine dining, amennyire kell, de sosem rideg vagy modoros. A hazai alapanyagokra épít, de modern vagy fúziós megoldásokkal. A garancia a minőségre a rengeteg díj, és az évek óta változatlan Michelin-ajánlás.

Cím: 2040 Budaörs, Budapesti út 51.

rutinbudaors.hu

Andrássy Garden

Ez a hely nem egy sietős randihoz való. Inkább akkor érdemes ide jönni, ha már kicsit ismeritek egymást, és szeretnétek együtt átélni valami különlegeset. Az Andrássy Garden kifejezetten elegáns, de nem feszengős. Olyan étterem, ahol jólesik kiöltözni, de nem kötelező nyakkendőben érkezni. Ahol van idő leülni, rendelni, beszélgetni, koccintani: úgy igazán.

Az Andrássy Garden belső tere 2024-ben Varró Zoltán tervei alapján újult meg, aki a klasszikus és modern elemeket mesterien ötvözve alkotott elegáns, mégis otthonos hangulatot. A természetes anyagok és apró részletek révén a tér egyszerre megnyugtató és hívogató, így tökéletes hátteret ad a különleges gasztronómiai élménynek.

Van egy különleges, kellemes kerthelyiség is, ahol nyáron könnyed koktélokat kortyolgatva lehet üldögélni, vagy akár vacsora mellett egy hosszabb beszélgetést is lefolytatni.

Ez a kert igazi menedék a kíváncsi szempárok elől, miközben a Városliget alig pár perc sétára van innen. Így a vacsora előtt vagy után egy kellemes sétával is meg lehet toldani az estét.

Az étlapon a magyar klasszikusok sorakoznak, de a megszokott keretekből kilépve, friss ötletekkel és minőségi alapanyagokkal. A csirkepaprikás mellé galuska helyett például sült puliszka érkezik, a lángos pedig nem csak egy egyszerű street food, hanem juhsajttal, medvehagyma pesztóval és mangalicával újragondolt ízorgia. Az ízek ismerősek, de az elkészítés és a tálalás miatt egyből más dimenzióba kerül az egész.

Ez a hely azoknak való, akik szeretnek figyelni a részletekre és értékelik, ha az étterem nem csak a gyomrot tölti meg, hanem egy komplett élményt nyújt.

Cím: 1063 Budapest, Andrássy út 111.

andrassygarden.com

Pink Pistachio

A Pink Pistachio elsőre a híres, pisztáciába mártott epreiről lehet ismerős, de ma már ennél sokkal többet tud a hely.

A belső tér letisztult, ízléses, nevével ellentétben nem rózsaszín, nem úszik a cukormázban, szóval a férfiak is simán jól érezhetik magukat itt.

A Pink Pistachio kétféle randiszituációban is nagyszerű választás lehet:

Ha csak egy könnyed, sétálós randi van tervben beugorhattok ide egy különleges italra. Mert itt a jeges italokat nem egyszerűen pohárba töltik, hanem egy menő dobozba, amit fémkupakkal zárnak le. Így akár azonnal tovább is indulhattok vele, és sétálhattok tovább a belvárosban. Ez a kis extra, dobozos ital, egy friss, váratlan momentum lehet a randiban.

Ha viszont van több időtök és szeretnétek egy igazi brunch-élményt, akkor a Pink Pistachio erre is remek választás.

A pisztácia jelen van minden fogásban (legyen az édes vagy sós), és mellé mindig prémium alapanyagok társulnak. Az avokádó toastjuk például tökéletesre sikerült: kovászos kenyér, pisztáciapesto, avokádókrém, főtt tojás, pisztáciás sajtkrém. Igazi ízbomba! De hogy említsünk valamit az édes vonalról is: a francia toastjukat habos pisztáciakrémmel, eperkompóttal és pisztáciás szórással tálalják.

A Pink Pistachio tökéletesen passzol a trendeket követő, kísérletező gasztrorajongókhoz. Ha a partnered ezek közé tartozik, értékelni fogja ezt a választást.

Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 6.

pinkpistachio_budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Új séf és új menü: a White Salonban jártunk
A New York-palota ikonikus éttermében mostantól Kiss Krisztián séf kifinomult, mégis játékos fogásai garantálják a felejthetetlen élményt.


Ahol a múlt és a jelen találkozik

A New York-palota Budapest egyik leglátványosabb és legismertebb épülete. Az 1894-ben épült, historizáló stílusú épület ma Anantara New York Palace Budapest Hotelként működik, otthont adva a világhírű New York Kávéháznak és a kifinomult gasztronómiai élményt kínáló White Salon étteremnek.

A White Salon az épület legvilágosabb, leghátsó szárnyában kapott helyet, ahová az impozáns épületen átsétálva juthatunk el.

Páratlanul díszes és elegáns enteriőrrel, aranyozott részletekkel és puha kárpitokkal várja vendégeit.

A kávéházhoz és a szalonhoz egyaránt hozzátartozik az élő zenei kíséret, mely hol lágy zongoraszóval, hol vibráló cigányzenével emeli a gasztronómiai élményt.

Az étterem 2023-ban került be a Magyar Michelin Guide ajánlott éttermeinek sorába, ahol helyüket azóta is büszkén őrzik.

Míg a New York Kávéház a tradíció és a klasszikus kávéházi hangulat megtestesítője, a White Salon a modernebb, kísérletező gasztronómiát képviseli. A White Salon konyhája játékos, izgalmas, és egyaránt merít nemzetközi, valamint magyar elemekből. Mindenképpen megér egy külön látogatást.

Új időszámítás a konyhán: Kiss Krisztián az új executive chef

2025-ben új időszámítás kezdődött a White Salon életében: távozott az eddigi executive chef, és a helyét Kiss Krisztián vette át. Fontos azonban megjegyezni, hogy a menü továbbra is két séf összehangolt munkájának köszönhető, hiszen Wolf András továbbra is a corporate chef pozíciót tölti be.

Ez az átalakulás lehetőséget adott arra, hogy újra megvizsgáljuk, merre tart most az étterem, és milyen irányt képvisel Budapest gasztronómiai térképén.

Kiss Krisztián séf neve nem ismeretlen az Anantara falai között: itt kezdte pályafutását, tizenkét évvel ezelőtt, tanulóként.

Az évek során nyolc esztendőt töltött a ház különböző konyhai részlegein, így lényegében belülről ismeri az egész szálloda működését, ami egyedülálló előnyt biztosít számára.

Később a Gundel Étterembe igazolt séfhelyettesnek, ahol három évet dolgozott. Komoly napi forgalom (akár 300 fő) és több párhuzamosan futó rendezvény (akár napi 4-5) mellet kellett itt tartani az iramot. Saját bevallása szerint is sokat tanult ezekből az évekből. Emellett pedig privát séfként is aktív volt.

Ma már executive chefként tért vissza a White Salon élére, ahol egyszerre támaszkodik a jól ismert magyar ízekre és a nemzetközi konyhára.

Elegancia, komplexitás és a séf egyedi hangja

A White Salon étlapját összeállítani sokkal összetettebb feladat, mint elsőre gondolnánk. Egyszerre kell megfelelni a szállóvendégek elvárásainak, és azoknak, akik a Michelin-ajánlás miatt érkeznek ide.

Egyszerre kell nemzetközi és magyar ételeket kínálni, elegáns, de mégis közérthető módon. És ehhez jön még hozzá a séf személyes stílusa, amely az étlap frissességét és karakterét adja.

Krisztián úgy állította össze az új kínálatot, hogy a kötelező szállodai sztenderdeket megtartva, azok mellett teret engedett a kreativitásának és az egyéni stílusának. Ennek eredményeként 8–10 olyan új fogás került fel a White Salon étlapjára, ahol szabadon kísérletezhetett.

A séf a magyaros konyhát ismeri és szereti a legjobban, ezért annak technológiáját, alapanyagait és ízeit használja legszívesebben. Ugyanakkor minden ételt úgy kell formálni, hogy vonzó legyen a külföldi vendég számára is.

A menü összeállításánál a bisztró jellegű adagok és a közérthetőség volt a cél.

Nem lett volna célszerű túlgondolt, lekicsinyített fine dining falatokat kínálni, de a szimplán csak házias, nagyadagos ételek sem feltétlenül illenek az elegáns falak közé.

A séf kedvencei

Bivalymozzarella, édesköménnyel, vérnarancssal és pirított focacciával

Ez a fogás egy könnyed, friss saláta, amely a mediterrán ízeket ötvözi. A vérnarancs dresszinggel ízesített édeskömény saláta, az olívabogyó, a pirított fenyőmag és a bébi bazsalikom mind hozzájárulnak a harmonikus ízvilághoz.

A séf a klasszikus, paradicsomos mozzarellán csavart egyet. Így egyszerre lesz ismerős és izgalmas ez a fogás a vendégek számára.

Lazacpisztráng karfiol krémmel, tavaszi zöldségekkel és sáfrányos vajmártással

A roston sült lazacpisztrángot selymes karfiol püré, sáfrányos vajmártás és változatos zöldségek (pagoda karfiol, karfiol, spárga, szójabab, brokkoli) kísérik, melyeket nyersen reszelt karfiolsaláta tesz még izgalmasabbá.

Ez a fogás jól mutatja, hogy bár a White Salon nem fine dining, mégis ad az apróbb részletekre, és egy egyszerű, lazacos ételt is különlegessé tesz.

Szarvasgerinc csicsókával, fehérrépával és zsályás-egres jus-vel

A szarvasgerincet csicsóka püré, forrázott, üvegesre párolt, pattogatott quinoába forgatott új fehérrépa és zsályás egres jus kíséri.

Bár az alapanyagok magyarok, az ízvilág nemzetközi, ami tökéletesen illeszkedik a White Salon koncepciójába. Krisztián úgy gondolja, ez az étel az ázsiai és olasz vendégek számára is érthető és kedvelhető.

A desszertek terén is jelentős változások történtek: korábban több édesség is külső forrásból érkezett, de most a kiemelt desszertek is Krisztián keze munkáját dicsérik.

A kínálatban két desszert különösen izgalmas: a citrom tart és a túrógombóc.

Előbbi a menü nemzetközi arcát mutatja: egy klasszikus, de mégis izgalmas sütemény, amit a világ szinte bármely pontjáról érkező vendég ismer és ezáltal örömmel fogad. Krisztián változata elegáns, friss, letisztult, és tökéletesen illik a nyári szezonhoz.

A túrógombóc ezzel szemben a magyar hagyományokból építkezik: selymes, puha, precízen elkészített fogás, ami egyszerre hozza a komfortot és a kifinomultságot.

Nem túlgondolt, mégis karakteres: remek példája annak, hogyan lehet egy jellegzetesen magyar alapanyagot, mint a túró, izgalmasan és modernül tálalni.

Az újdonságok mellett a klasszikus magyar ételek, mint például a gulyásleves vagy a csirkepaprikás, természetesen továbbra is az étlapon szerepelnek,

hiszen ezek elengedhetetlen részei a magyar gasztronómiának.

Az új menü egyértelműen megmutatja Krisztián saját hangját. A magyaros alapokhoz való hűség, a technológiai precizitás és a nemzetközi közönség számára is vonzó ízvilág egyensúlya teszi igazán izgalmassá ezt az étlapot.

Épp annyira komoly és elegáns amennyire kell, de közben nem veszíti el a játékosságát sem.

A White Salon elsősorban a hotel vendégeit kényezteti, de külsősöket is örömmel fogadnak. Viszont mindenképpen érdemes bejelentkezni előre, az alábbi elérhetőségek egyikén:

+36 1 886 6111

[email protected]

Nyitvatartás:

hétfőtől vasárnapig 12:00 - 23:00 óráig


Link másolása
KÖVESS MINKET: