News here
hirdetés

FOCI EB

6 tévhit a karácsonyról, amivel sokan nincsenek tisztában

Miről szólt eredetileg a Jingle Bells? Hogy került a karácsonyfa a lakásokba?

Link másolása

hirdetés

Ha karácsony, akkor legendákkal és mítoszokkal lépten-nyomon találkozunk a sajtóban és különböző rendezvényeken. Azonban vigyázat: sok közülük csupán a néphagyomány és a fantázia szüleménye. A következőkben tisztázunk néhány gyakori tévhitet a szeretet ünnepével kapcsolatban.karacsony1

1. Nincs karácsony Jingle Bells nélkül

Kivéve ha mégis. A Jingle Bellst az amerikai James Pierpont írta 1857-ben, és eredetileg hálaadásnapi dalocska volt. A tél örömeiről, egészen konkrétan a hideg téli napokon való ugrándozásokról és virgonckodásokról szólt.

Manapság templomokban is előszeretettel eléneklik minden adventkor, de az eredeti szöveggel aligha tennék ezt. Ugyanis arról szólt, hogy egy srác és egy Fannie Bright nevű fiatal hölgy felültek egy ló vontatta szánra, ám az állat lusta és lomha volt, és elakadtak egy nagy hóbuckában.

2. A Biblia szerint 3 bölcs létezett

hirdetés

A szent könyv erről egy szót sem említ. Máté evangéliumából (2:1) csak annyit tudhatunk meg, hogy „amikor pedig megszületik Jézus a júdeai Betlehemben, Heródes király idejében, ímé napkeletről bölcsek jövének Jeruzsálembe, ezt mondván: hol van a zsidók királya, aki megszületett?” Vagyis nem ad arról pontos leírást, hányan voltak a bölcsek.

Továbbá arról sem tudósított, mennyi ajándékot hoztak a kis Jézusnak, csupán annyit mond, hogy mirhát, aranyat és tömjént kapott tőlük. Annyi világos kizárólag, hogy többet adtak belőlük.

Végül pedig a Biblia latin fordításában a bölcseket Maginak nevezték, amely utalhat a későbbi angol magic, vagyis varázslat szóra, így lehet, hogy varázslóknak kellene fordítanunk. Erre ráerősít az is, hogy ők úgynevezett zoroasztriánusok voltak, azaz az iszlám vallás egy korai változatának képviselői, aminek vezetőit hívták így.betlehem

3. A karácsony az ókori római Szaturnálnia keresztény változata

A Szaturnáliát, vagyis Szaturnusz isten ünnepségét december 17-én tartották mindig, amit később kiterjesztettek december 23-ig. Viszont a kettő ünnepnek semmi köze sincs egymáshoz. Ehelyett a karácsony sokkal ősibb eredetű. A december 21-i téli napfordulót már az ősember is ünnepelte. Az emberiség történetének évezredei alatt megmaradt ez a szokás, csak sok esetben átalakult.

A keresztények Jézus születését valószínűleg összekapcsolták a téli napfordulóval, vagyis hogy december 21-től nő a napfényes órák száma, megérkezik ilyenkor a „fény”. Valamiért azonban a karácsony áttolódott 24-re.

Ha a keresztények még ha valaha akarták volna, akkor sem tudták volna eltörölni a napforduló ünnepét, mert annyira jelen volt a legtöbb ősi kultúrák óta. Ezért inkább úgy döntöttek, új mítoszt szőnek köré.

4. A karácsony minden évben egy nappal hamarabb kezdődik

A Bibliában arról sincs említés, Jézus pontosan mikor született. Azonban az első számítás, amelyet a második században végeztek, azt találta, hogy március környékén jöhetett a világra. Vagyis mi 9 hónapos késésben vagyunk, vagy 3 hónappal hamarabb ünnepeljük.

5. Advent december 1-én kezdődik

Advent a november 30-i Szent András naphoz legközelebb eső vasárnapon kezdődik minden évben. Idén ez november 27-re esett. Sok helyen azért terjedt el az a téves információ, hogy minden évben ugyanakkor kezdődik, mert népszerűvé váltak a különböző kreatív adventi kalendáriumok, amelyek általában december 1-vel kezdődnek. Így minden nap lehet őket nyitogatni apró ajándékokért vagy édességekért szentestééig.karacsony4

6. Albert herceg találta fel a karácsonyfát

Anglia uralkodói Albert herceg és Viktória királyné voltak az 1800-as évek első felében. Akkor már régóta állítottak fenyőt az emberek karácsony tiszteletére, különösen azután német telepesek megvetették lábukat Nagy-Britanniában és magukkal hozták ezt a hagyományt a 19. század elején. A két uralkodó csupán még népszerűbbé tette a szokást, mikor 1848-ban cikk jelent meg a karácsonyfájukról egy akkori lapban.

Érdekes módon azonban a keresztény világban legkorábban talán Angliában jegyeztek fel díszített karácsonyfát 1444-ben, de a történészek a mai napig csak találgatni tudnak, mit keresett akkoriban ott.

A karácsonyfa ötlete azonban már ekkor sem volt új keletű, mert még a római kor előtti többistenhívők is díszítettek fenyőt a napforduló alkalmából. Az örökzöld növény a megújulást és az újjászületést jelképezte. Viszont az évezredek alatt rengeteget változott a szokás. Modern kori népszerűségét minden bizonnyal az 1500-as évek végén nyerte el, amikor állítólag Észtországban és Litvániában újra felvették a keresztények ezt a szokást. Őket a németek követték, a református Luther Márton a legenda szerint elsőként vitte be a fenyőt a családi házba.

Az azonban biztos, hogy hazánkba is német, illetve Habsburg közvetítéssel jelent meg a feldíszített fenyőfa hagyománya a 19. század elején. A történetírók szerint a német ajkú sváb lakosság körében terjedt el kezdetben és az első fát Aszódon állították 1824-ben.

Forrás: theguardian.com és whychristmas.com

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FOCI EB
A Rovatból
hirdetés
Durva, rasszista kommentekben gyalázzák az Eb-döntőn büntetőt hibázó angol focistákat a szurkolók
Az angol válogatott, a brit miniszterelnök és az angol szövetség is mélyen elítélte ezeket a megnyilvánulásokat, a rendőrség sem hagyja annyiban.

Link másolása

hirdetés

Fájdalmas vereséget szenvedett vasárnap este az angol futballválogatott, miután elveszítette az Olaszország elleni büntetőpárbajt a foci Európa-bajnokságon. Az angol játékosok közül hárman is elhibázták a tizenegyest, így az Azzurri tagjai örülhettek a végső győzelemnek.

A mérkőzést követően a csalódott angol szurkolók a közösségi oldalakon fakadtak ki, sokan meglehetősen durva kommenteket írva szidták a csapatot. A legtöbb kritikát az a három fiatal focista kapta, akik nem rúgták be a büntetőjüket, vagyis a 19 éves Bukayo Saka, a 23 éves Marcus Rashford és a 21 éves Jadon Sancho.

A színesbőrű játékosokat olyan rasszista megjegyzésekkel illették, mint "a niggerek elcseszték nekünk" vagy "inkább egyetek banánt, niggerek", de majmoknak is nevezték őket, az utolsó rúgást elhibázó Sakának pedig azt üzenték, hogy menjen vissza Nigériába.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) közleményben reagált ezekre a szurkolói megnyilvánulásokra. Mint írták, megdöbbentették őket az az online rasszizmus, amivel a játékosokat sújtották a közösségi médiában. Hangsúlyozták, hogy határozottan elítélik a diszkrimináció minden formáját, és azoknak, akik ilyen magatartást tanúsítanak, nincs helyük a szurkolók között. "Mindent megteszünk az érintett játékosok támogatásáért, a felelősök számára pedig a lehető legszigorúbb büntetéseket szorgalmazzuk" - jelentették ki.

A válogatott is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy undorodnak attól, hogy egyes szurkolóik az interneten keresztül bántalmazzák azokat a játékosokat, akik mindent megtettek a címeres mezért a torna során.

Boris Johnson brit miniszterelnök sem ment el szó nélkül a rasszista kommentcunami mellett. Szerinte ezt a csapatot hősként kellene ünnepelni, nem pedig bántani a közösségi médiában.

hirdetés
"Szégyelljék magukat azok, akik felelősek ezért az online bántalmazásért"

- mondta.

Priti Patel belügyminiszter is mélyen elítélte az "aljas" rasszista megnyilvánulásokat. "Ennek nincs helye hazánkban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a rendőrségnek felelősségre kell vonni a felelősöket.

A Metropolitan Police már jelezte is, hogy kivizsgálják a történteket. "Ez a bántalmazás teljesen elfogadhatatlan, ezt nem lehet tolerálni" - jelezték.

Forrás: Daily Mail, Reuters


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FOCI EB
„Nem vagytok angol szurkolók, nem kelletek” - ezt üzeni Harry Kane a csapattársait ért rasszista sértésekre
Az angol csapatkapitány határozottan állt ki fiatal játékostársai mellett, szerinte támogatást érdemelnének, nem gyalázkodást.

Link másolása

hirdetés

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy rasszista szóbeli támadások érték a labdarúgó-Európa-bajnokság három fiatal angol játékosát, akik a döntő büntetőpárbajában tizenegyeseket hibáztak.

Most Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya üzent a gyalázkodóknak Twitteren. Mint írja:

Három legény, akik egész nyáron briliánsak voltak, bátran előléptek, és elvállalták a büntetőket, amikor a legnagyobb volt a tét. Amit érdemelnek, az a támogatás, nem pedig a hitvány rasszista mocskolódás, amit azóta kapnak. Ha valakit a közösségi médiában gyaláztok, nem vagytok Anglia szurkolói, és nincs szükségünk rátok.

Marcus Rashfordnak, Jadon Sanchónak és Bukayo Sakának egyaránt nagy teher nehezedett a vállára, amikor Gareth Southgate szövetségi kapitány őket jelölte ki a később sordöntőnek bizonyult tizenegyesek elvégzésére.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FOCI EB
Kiderült, hogy miért nem ünnepelt a mindent eldöntő védés után az olasz kapus az Eb-döntőben
Gianluigi Donnarumma egyszerűen elszámolta magát.

Link másolása

hirdetés

Egyáltalán nem azért sétált egykedvűen a pálya széle felé a mindent eldöntő büntető kivédése után az olasz válogatott kapusa, mert annyira higgadt, írja a Metro. A torna legjobb játékosának választott Gianluigi Donnarumma elárulta, hogy ennél sokkal prózaibb oka volt viselkedésének.

A 22 éves kapus egész egyszerűen elszámolta magát, és még azt hitte, hogy hátravan egy olasz tizenegyes a párbajból. Akkor döbbent rá, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot, amikor meghallotta az időközben az örömtől szabályosan felrobbanó olasz szurkolókat, és hallotta a felé rohanó lábak dobogását:

A torna alatt a Milanból a PSG-be igazoló kapus nem sokkal később arról is majdnem lemaradt, hogy az UEFA őt választotta az Eb legjobb játékosának. Az egymás mellett felsorakozó olaszok közül a sor végén elmélázó Donnarummának a mellette álló Bernardeschi szólt: rajta kívül már az egész világ tudja, hogy ő lett a torna legjobbja. A kapus ezután gyorsan felrohant a pódiumra a különdíjért.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FOCI EB
Csatatér lett az olasz öltöző az Eb-döntő után, az angol játékosok bánatukban pizzát ettek
Az olasz edzői stáb egyik tagja hason csúszott egy sörrel fellocsolt asztallapon.

Link másolása

hirdetés

Óriási kuplerájt hagyott maga után a Wembley öltözőjében az Eb-győztes olasz válogatott, írja a The Sun. A féktelen ünneplés után távozó olaszok szanaszét dobált papucsokat, törölközőket, zoknikat és alsónadrágokat hagytak mindenhol, a földön és az asztalokon pedig pezsgős- és borosüvegek, valamint összegyűrt sörös dobozok gyülekeztek. A német Bild egyenesen "csatatérnek" nevezte az olaszok távozása után az öltözőt.

A vasárnapi döntő után már a pályán megkezdődött a buli, miután Olaszország a rendes játékidőt és a hosszabbítást követően végül büntetőkkel legyőzte Angliát. Az edzői stábból Daniele De Rossi egy sörrel fellocsolt asztallapon csúszkált:

A játékosok telefonjairól kiszivárgott többi videón is jól látszik, hogy Chielliniék egyáltalán nem fogták vissza magukat vasárnap este:

Eközben jóval szerényebb hangulatban telt az este hátralévő része a szomszéd öltözőben, ahol az angol válogatott tagjai némileg érthetetlen módon néhány pizzával próbáltak túllépni a kínos vereségen. Gareth Southgate csapatának szomorúságát jól leírja a katonás rendben egymásra tornyozott néhány pizzás doboz is:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: