Így készül a cukordísz a tortákra
A cukrászat különleges műfaja az artisztika - hazánkban kevesen művelik. Felkerestük a leghíresebb karamellmestert, Németh Zoltánt, aki nemcsak szobrokat, hanem - egyedülálló módon - figurákat is készít. Képes beszámolónkból megtudhatjátok, hogyan lesz cukorból műalkotás.
A karamellt biztosan ismeritek, és valószínűleg sokan szeretitek is. Ez a massza azonban nem csak arra jó, hogy a Dobos-tortát bevonja, hanem csodálatos szobrokat és díszeket is lehet belőle készíteni.
Németh Zoltán – közismert nevén Némó - eredetileg cukrászként végzett, majd hosszú ideig dolgozott a szakmában, aztán a fagylaltokra szakosodott. Jelenleg főállásban, fagylaltoskocsival járja az országot. Pár éve azonban a cukorartisztika szerelmese lett.
Iskolai oktatás hiányában leginkább autoditakta módon tanult és nagyon sokat gyakorolt. A hazai versenyeken számtalan aranyérmet szerzett. Legfőbb vágya, hogy nemzetközi versenyeken is induljon.
Monori birodalmába látogattunk, ahol nemcsak gyönyörű alkotásokat láttunk, hanem megtudtuk, hogyan lesz cukorból szobor.
A karamellmester két alapanyaggal dolgozik: a hagyományos cukorral és az izomalttal.
Utóbbit többlépcsős kémiai reakcióban, cukorból állítják elő. Nagy szemcséjű, fehér anyag. Kevésbé édes és csekélyebb energiatartalmú, mint a hagyományos kristálycukor, étkezésnél cukorhelyettesítőként használják.
A cukorművészek pedig azért szeretik, mert gyorsabban lehet vele dolgozni.
Némó megosztotta velünk az alapreceptet, hogy ti is el tudjátok készíteni, ha kedvet kaptok hozzá.
Hozzávalók: 500 g cukor, 175 g víz, 30 g glükóz, csipetnyi borkősav. A megadott anyagokat 150-165 C-ra kell felfőzni, attól függően, milyen erős anyagot szeretnétek.
A különleges művészet kevés eszközt, de annál nagyobb rutint és kreativitást igényel. A műhelyben mindössze hőálló alátétek, melegítő lámpák, kések, ollók, ételfestékek, cukorpumpa és olvasztópisztolyok vannak.
Némó a forró masszából kétféle módon készít figurákat. Vagy formába önti - általában ezeket maga készíti -, vagy ami gyakoribb, a felsorolt eszközökkel dolgozik.
A karamell gyorsan szilárdul, így precizitást igényel.
A szemünk láttára pillanatok alatt csodálatos nyalókák és cukorkák készültek és mint megtudtuk, ezek előállítása fillérekbe kerül, ízük pedig a klasszikus időket idézi.
Sajnos a termék forgalomban nem kapható, de nyalókakészítő tanfolyamon ti is résztvehettek.
Az üvegfújáshoz hasonlóan születnek a cukorgömbök.
Az előre kiöntött formákból pedig dekorációk készültek, például tortára.
Egy kisebb műalkotás befejező munkálatait is nyomon követjük, valamint a cukorszalagok előállítását is megnézzük. A cukorszobrok megfelelő tárolás mellett akár évekig is elállnak, igaz, egy idő után kifakulnak. Könnyen törnek, a szállíthatóság miatt Némó még nem alkotott egy méternél magasabb művet, de kérdésünkre elárulta, hogy külföldön ennél nagyobbakat is gyártanak.
A kollekciókon végignézve aranyos állatokat és figurákat is találtunk. A mester érdeklődésünkre azt is elárulta, hogy ilyeneket Magyarországon csak ő csinál.
A karamellmester misszióként tekint hobbijára. Földi Lenke tortamesterrel közösen nagysikerű, online torta-, és karamellversenyt szervez. Karamell-, és nyalókakészítő tanfolyamokat indított, és barátaival közösen Cukor Show-val járják az országot. Az egésznapos rendezvény október 30-án Szegedre érkezik, itt a karamellen kívül a tortadíszítéssel és a cukorvirágokkal is megismerkedhettek.
Némó bízik abban, hogy a bonbonkészítéshez és a tortadíszítéshez hasonlóan a cukorartisztika is népszerű lesz Magyarországon, és abban is, hogy minél többen kedvelitek meg és sajátítjátok el a különleges mesterséget.

VIDEÓ: A cukordísz készítésének technikája
Érdekes volt a cikk? Oszd meg másokkal is!