GASZTRO

Megkóstoltuk a magyar csokit, ami tavasszal az űrbe megy

A magyar csokoládégyártás történelmet ír: a Stühmer egyik ikonikus édessége, a Korfu szelet különleges változata, a Stühmer Pillanat Korfu az űrbe készül!


A Stühmer, Magyarország egyik legpatinásabb csokoládémárkája most egy történelmi pillanat részese lesz: egy különleges édessége, a Stühmer Pillanat Korfu hamarosan a világűrbe utazik. A NASA jóváhagyásával Kapu Tibor, a HUNOR Magyar Űrhajós Program kutatóűrhajósa viszi magával a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy egy magyar édesség is képviselje hazánkat a csillagok között.

Egy merész ötlettől a világűrig

A Stühmer és a HUNOR-program együttműködése egy kreatív márkatervezési napon kezdődött, amikor felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha egy magyar csokoládé eljutna az űrbe. A gondolat nem maradt puszta fantázia: az ötletgazdák gyorsan kapcsolatba léptek a magyar űrmisszió szervezőivel, és megkezdődött a közös munka.

A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a NASA rendkívül szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeinek is meg kellett felelni.

Az űrben nemcsak az számít, hogy egy termék finom legyen, hanem az is, hogy bírja a súlytalanság körülményeit, a nyomáskülönbséget és a hőmérsékleti ingadozásokat.

A Stühmer csapata a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) közösen kezdett kísérletezni, hogy megtalálják a tökéletes összetételt.

A fejlesztés végére egy olyan csokoládé született, amely küllemében és ízében is hű marad a klasszikus Korfu szelethez, de már alkalmas arra, hogy az űrben is fogyasztható legyen.

Megkóstoltuk az űrbe tartó magyar csokit

Először a hagyományos Korfu szelettel kezdtük a kóstolást, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Ez egy klasszikus retró édesség: nagyon édes, krémes, habos állagú belsővel, amelyet vékony étcsokoládé-bevonat borít. Az ízvilágot a kakaós, vaníliás és mézes jegyek határozzák meg.

Ezután következett az űrbe készülő Stühmer Pillanat Korfu, ami gyakorlatilag egy bonbon.

A két termék között alig van érzékelhető különbség. A legnagyobb eltérés a bevonatban van, amely a Stühmer Pillanat Korfu esetében kicsit vastagabb. Ez az a módosítás, amelyet az űrbeli körülmények indokoltak.

A belső ugyanaz a puha, könnyed, habos krém, és a jól ismert ízvilág is megmaradt. Aki szereti a nosztalgikus, klasszikus csokoládékat, annak ez az élmény biztosan tetszeni fog.

Stühmer Pillanat Korfu
Korfu szelettel és Stühmer Pillanat Korfu egymás mellett

Hogyan kerül magyar csokoládé az űrbe?

Kapu Tibor kutatóűrhajós jelenleg Houstonban készül az Axiom-4 misszióra, amely során nemcsak tudományos kísérleteket végez majd, hanem személyes tárgyakat és egy kis hazai ízt is magával vihet az űrbe. Az ételek mindig fontos szerepet játszanak az űrhajósok életében, hiszen a Földtől távol minden olyan dolog, ami az otthonra emlékeztet, különösen nagy értéket képvisel.

A magyar űrmisszió szakemberei számára is fontos volt, hogy egy hazai élelmiszert is beválogassanak az ISS-re kerülő csomagba. Az édességválasztás nem véletlen: a csokoládé könnyen fogyasztható az űrben, ráadásul az édes íz sokak számára megnyugtató és energizáló hatású is lehet a hosszú küldetés során.

Nemcsak az űrben, hamarosan itthon is kapható!

Bár a Stühmer Pillanat Korfu hamarosan a világűrbe indul, a jó hír, hogy nemsokára mi is megkóstolhatjuk itt, a Földön! Az új csokoládé először a Stühmer szaküzleteiben lesz elérhető, darabos és nagyobb, zacskós kiszerelésben.

Érdemes figyelni a márka oldalait, mert biztosan hírt adnak majd róla, ha már kaphatóak az új csokoládék (a klasszikus Korfu szelet most is elérhető).

Ezen kívül érdemes a HUNOR - Magyar Űrhajós Program oldalát is követni, hiszen a sajtótájékoztatón csak annyit árultak el, hogy "valószínűleg tavasszal" juthat el a következő magyar kutatóűrhajós a világűrbe, de a pontos dátumot még homály fedi.

Ez a történet nem csupán egy csokoládéról szól – hanem arról is, hogy a magyar kreativitás és innováció valóban határtalan. A Stühmer Pillanat Korfu egy darabka Magyarország lesz az űrben, és ha már a csillagok közé is eljutott, mindenképpen érdemes kipróbálni itt, a Földön is!

A sajtótájékoztató résztvevői (balról jobbra): Juhos Norbert – a HUNOR-program Mission Managere, Mazurka Éva – a Stühmer minőségirányítási vezetője, Szende Attila – a Stühmer marketingigazgatója, Csóll Péter – a Stühmer tulajdonos-ügyvezetője, Farkas Bertalan – Magyarország első űrhajósa.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Meghalt Horváth Rozi
A magyar gasztronómia nagyasszonya 1993-ban indította el saját fűszermárkáját.


Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Horváth Rozi, a márka névadója már nincs közöttünk. Horváth Rozi szívét-lelkét beleadta az általa készített fűszerkeverékekbe és sok családi asztalt különlegessé tévő receptjeibe - írta kedden délután a Facebook-oldalán a Horváth Rozi.

Horváth Rozi Tolmácson született Drozgyik Ilona néven 1939-ben. A mindenki számára ismerősen csengő nevét később férjétől, Horváth Lajostól kapta becenévként. Eredetileg divattervező szeretett volna lenni, de rajztudását ezen a területen nem tudta kamatoztatni, mert nem indult a kiszemelt textiltervező szak a főiskolán. A kezdetekben dolgozott porcelánfestőként, műszaki rajzolóként.

Az életébe házasságkötése hozta a fordulatot, mivel

férjét munkája miatt elkísérte Észak-Afrikába, Algériába. Itt ismerte meg a fűszereket és a francia nyelvet, szívesen kísérletezett a különleges fűszerek párosításaival

és ekkor „vált igazi háziasszonnyá” egy francia szakácskönyv segítségével.

1974-ben tértek haza, 1985-ben a férje egyik barátja látogatta meg őket, amikor leszakadt is a konyhában a fűszerpolc leszakadt. Az ezt követő szóváltás hozta az ötletet Ilona számára, hogy fűszerekkel foglalkozzon. Ezután nem sok idő telt el amíg a saját márkája is elindult 1993-ban.

Tévéműsorok, könyvek és videokazetták követték a fűszereket, Ilona 2002-ben vonult nyugdíjba. Az ezt követő időszakot az utazásnak, kísérletezésnek, könyvírásnak szentelte. 2003-ban a Magyar hírlap által kiadott 50 legsikeresebb nő listában is helyet kapott.

„Az ő elhivatottsága, munkássága és embersége örökre része marad a Horváth Rozi fűszerek közösségének. Örökségét tovább visszük a fűszerek szakértelmében és szeretetében. Emlékét szeretettel őrizzük” - búcsúztak a márka névadójától.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Frissen nyitott helyek Budapesten: koreai szendvics, prémium sajttorta, indiai street food és fine dining
Ezek most a legújabb és legtrendibb helyek a városban.


A budapesti gasztrotérkép az elmúlt pár hétben is frissült izgalmas, új helyekkel.

101 BAO-t és a Pampushkát mi is kipróbálunk, és írtunk is róluk. De rajtuk kívül is bőven van mit felfedezni.

Íme 8 friss hely, amit érdemes lehet kipróbálni!

Eggdrop Project – koreai szendvics a belvárosban

A Fehér Hajó utca mostanában egyre több újhullámos helynek ad otthont, és az Eggdrop Project is itt találta meg az új otthonát. A Vinyl & Wood csapata már másfél éve kísérletezett az eggdrop szendvicsekkel egy hotel konyháján, de most önálló üzletet nyitottak, ahol teljes gőzzel a saját koncepciójukat valósíthatják meg.

Ez nem egy szimpla szendvicsbár: a koreai és japán street food legjava egyesül a klasszikus brunch hangulattal.

A gazdag briós (amit a Marmorstein pékség süt nekik), a különböző formákban készített tojás és az egyedi szószok adják az alapot, de a további feltétek is igazán sokszínűek. És a kísérőkről sem feledkeztek meg: kimchi, hash brown és egy jó kombucha vagy epres matcha latte dukál a szendvicsek mellé.

A hangulat fiatalos, a belső tér játékosan modern, és a nyitott konyhának köszönhetően még azt is végignézheted, ahogy a grillen készül a következő eggdropod.

Cím: 1052, Budapest, Fehér Hajó utca 5.

Ár: kb. 3700 Ft/fő

ONYX - Egy étterem, ahol az időutazás a tányérodon történik

Az ONYX legendás hely a budapesti gasztronómiában: Kelet-Közép-Európa első két Michelin-csillagos étterme, amely hosszú várakozás után újra megnyitotta kapuit. Nem is akárhogyan. Az ONYX ÆTHER nem egy szokványos fine dining menü. Itt egy 11 fogásos gasztronómiai időutazás vár, amely a múlt ikonikus pillanatait és a jövő izgalmas lehetőségeit mutatja be ételeken keresztül.

A koncepció izgalmas és egyedülálló: minden egyes fogás egy történetet mesél el. Az „1765 – Első étterem” zöldség erőlevessel idézi meg az első vendéglők születését, míg az „1969 – Űrverseny” egy süllőn keresztül repít a Holdra szállás korszakába. (A teljes menüsor megtalálható az oldalukon.)

Az ONYX (és vele szorosan együttműködő Onyx Műhely) nemcsak az étkezésről szól:

A konyhában egy 30 fős alkotói csapat dolgozik, ahol séfek, kutatók és kreatív szakemberek együtt formálják a jövő gasztronómiáját.

Céljuk, hogy a fine dining ne csak egy elegáns vacsora legyen, hanem egy gondolatébresztő élmény is, amely új nézőpontokat nyit meg az étkezés és a fenntarthatóság terén.

Ha szereted az olyan éttermeket, ahol egy vacsora több mint puszta gasztronómia, ahol minden falat egy sztorit mesél el, akkor az ONYX remek választás lehet.

Cím: 1052, Budapest, Váci utca 7-8.

Indigo Express – Az indiai street food új hulláma

Az Indigo név már régóta meghatározó szereplője a budapesti gasztronómiának, de az Indigo Express egy új korszakot nyitott: egészséges, autentikus, mégis gyorsan tálalható indiai ételek, elérhető áron.

2024 nyarán a Nyugati téren nyitották meg második üzletüket, ami pár hónap alatt a város egyik legkedveltebb street food helyévé vált. A lendület pedig nem lassul:

2025 tavaszán már négy helyszínen kóstolhatjuk az Indigo Express fogásait, köztük a Budaparton és az Etele Plazában is.

A választék egyszerre ismerős és izgalmas. A butter chicken és tikka masala mellett mindig akad valami újdonság, amit érdemes kipróbálni: bárány masala, csirke kheema pav, ropogós szamószák vagy a thali menü. Ez utóbbi a legjobb módja annak, hogy egyszerre több ízt is felfedezzünk.

A fűszerezést pedig folyamatosan hangolják, hogy mindenki megtalálja a számára tökéletes csípősségi szintet.

A Budaparton, a néhai SHO étterem helyén nyílt egység az eddigi legnagyobb Indigo Express, ahol a Duna közelsége és a hatalmas, modern tér ad különleges atmoszférát az ételekhez. Az Etele Plazában pedig egy bevásárlás közbeni vagy utáni pihenőpontként funkcionálnak.

Címek:

Budapart: 1117, Budapest, Buda-part tér 3.

Etele Plaza: 1119, Budapest, Hadak útja 1.

Dödölléző – Őrségi hagyományok street food köntösben

A dödölle egy egyszerű, mégis laktató, házias étel, amit krumpliból és lisztből készítenek, majd serpenyős pirítás után tejföllel és pörccel tálalnak.

Az étel az Őrség egyik legismertebb fogása, de a budapesti gasztronómiai térképen eddig kevesebb szerephez jutott. (De az utóbbi években a főváros már több nokedlizőt is eltart, ami jó előjel lehet a dödölle számára is.)

A Dödölléző csapata Őriszentpéterről, a Vas Kohóból indult, és most a Móricz Zsigmond körtér közelében kínálják a hagyományos és modern dödölléket.

Az alaprecept megmaradt, de különböző feltétekkel, izgalmas kiegészítőkkel variálják, így a klasszikus ízek mellett újragondolt verziókat is találunk az étlapon.

A hely hétköznapokon ebédtől kora estig várja a vendégeket, akik egy kis őrségi hangulatot keresnek Budán.

Cím: 1117, Budapest, Karinthy Frigyes út 9.

Cheesecake by Cookie Beacon – A sajttorta, ami külön üzletet kapott

A Cookie Beacon Brunch régóta a város egyik legnépszerűbb reggelizőhelye, és most külön üzletet nyitottak a sajttortájuknak.

A kínálat középpontjában a Basque Cheesecake áll: kívül karamellizált, belül elképesztően krémes textúrával.

A klasszikus változat mellett izgalmas ízekkel is találkozhatunk, mint a Nutella & Maldon só, Red Velvet & White Choco vagy Pisztácia.

A desszerteket pedig egy smoothie-val vagy specialty kávéval kísérhetjük.

Cím: 1051, Budapest, Arany János u. 27.

Ár: 2100 Ft/szelet, 18 500 Ft/torta

Cécha – A matcha-láz újabb állomása

A matcha most mindent visz Budapesten: az elmúlt években egyre több helyen feltűnt, de kevesen merték teljes egészében erre építeni a koncepciót. A Cécha viszont pontosan ezt teszi: kizárólag matchára specializálódott.

Az italok látványosak, habosak, rétegesek, és már az első nap annyian mentek kóstolni, hogy délutánra ki is fogytak a készletekből.

A hely olyan népszerű lett, hogy TikTokon és Instagramon organikusan terjed, és azóta is sorok állnak előtte. A menüben változatos matcha latték, tejalternatívával készült italok és modern teás specialitások találhatók.

Úgy látszik, hogy Budapest készen áll a dedikált matcha bárok terjedésére.

Cím: 1075, Budapest, Kazinczy utca 52C.

Magi Buda – Ázsiai fúziós konyha a Rózsadombon

A Magi Buda az ázsiai fúziós konyha új képviselője a Rózsadomb Center oldalában. A belvárosi CUBE Sushi tulajdonosa, Manh álmodta meg ezt a helyet, amely egy lassabb, meghittebb alternatívát kínál.

A kínálat a japán konyhára épül, de egyedi fúziós fogásokkal egészül ki, amelyeket szezonálisan is frissítenek.

Signature koktélokkal és házi készítésű japán italokkal teszik még különlegesebbé az élményt.

Cím: 1025, Budapest, Törökvész út 89. (Rózsadomb Center)

Red Carpet Lounge & Piano Bar – Kifinomult elegancia egy csipet nosztalgiával

Ha egy helynek a nevében benne van a "Red Carpet", akkor ott bizony nem a kocsmahangulatra kell számítani. A Red Carpet Lounge & Piano Bar pont azt az időtlen eleganciát hozza el, ami a klasszikus bárok sajátja volt: bársonyszékek, zongoraszó, kifinomult koktélok, és egy bisztrókonyha, ami nem akar mindenáron fine dining lenni.

A Zichy Jenő utcában található hely egyik legnagyobb vonzereje az élő zene: olyan, ami pont annyira halk, hogy még beszélgetni is lehet mellette, de közben hozzáad az egész atmoszférához.

A tematikus estek pedig külön pluszt adnak: Jazz Night, La La Land Night, Soirée Français.

Csütörtöktől vasárnapig 17:00 és 22:00 között tartanak nyitva, de a tervek szerint a későbbiekben hosszabb nyitvatartással is üzemelnek majd.

Cím: 1066, Budapest, Zichy Jenő utca 6.

A fotókat az éttermek saját oldalairól kölcsönöztük.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Megszűnhetnek a megtévesztő tejterméknevek a boltokban
A kecskesajtnak valóban kecsketejből kell készülnie, és a tejfölben sem lehetnek adalékanyagok. Az új szabályok célja a fogyasztók jobb tájékoztatása és az egyértelműbb megnevezések.


Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekre vonatkozó előírásainak módosítását, vette észre az Agroinform.hu. A javaslat célja, hogy a fogyasztók pontosabb tájékoztatást kapjanak, és elkerülhető legyen a félrevezető termékelnevezés.

A tervezet egyik fontos eleme, hogy a „kecskesajt” elnevezést csak azok a termékek viselhetnék, amelyek 100%-ban kecsketejből készültek.

A tejalapú italoknál is szigorítás jöhet: ha egy termék víz hozzáadásával készült és tejtartalma 70%-nál alacsonyabb, akkor nem lehetne használni a „tej” megnevezést.

A javaslat a félzsíros tej elnevezésére is kiterjed. A módosítás szerint ezt a megnevezést csak a 2,8%-os zsírtartalmú tejek kaphatnák meg. Emellett előírnák, hogy a tejföl, a túró és a túrósajt előállítása során nem lehetne élelmiszer-adalékanyagokat használni.

A változtatások érintenék a kakaós és karamellás tejek összetételét is. A tervezet szerint ezekhez a termékekhez nem lehetne színezékeket hozzáadni.

A laktózmentes tejtermékek címkézésénél is pontosítanák az előírásokat: a maradék laktóztartalmat a csomagoláson „laktóztartalom < 0,1 g/100 g” formában kellene feltüntetni.

A módosítások a füstölt ízű termékek megjelölését is szabályoznák. A „füstölt” elnevezést csak azok a termékek viselhetnék, amelyek valóban füstölési eljárás során nyerték el az ízüket. A javaslat pontosabban meghatározná az ízesítő anyagok használatát is, hogy a termékek összetevői egyértelműen szerepeljenek a címkéken.

Az új szabályozás célja a fogyasztók tájékoztatásának javítása és a termékek összetételének átláthatóbbá tétele. A gyártóknak egy átmeneti időszakot biztosítanának, hogy felkészüljenek az előírásoknak való megfelelésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Tányérunkon a spanyol életérzés - kedvenc budapesti tapas bárjaink
Ha szereted a spanyol konyhát és odavagy a tapasokért, akkor jó helyen jársz!


Ebben a válogatásban öt fantasztikus tapas bár kap helyet:

a lenyűgöző panorámájú és modern spanyol fogásokat kínáló Tapas Fino, a klasszikus tapasok otthonaként ismert Padron, a különleges hangulatú spanyol deli és borbár, az Ultramarinos Martínez, a hagyományos spanyol ízeket eleganciával tálaló Asador, valamint a fúziós ízekkel és izgalmas kis tányérokkal hódító Fióka Városmajor.

Tapas Fino

A Tapas Fino a legszebb panorámával rendelkező tapas bár a városban. A Belgrád rakparton található étterem hatalmas ablakain keresztül lenyűgöző kilátás nyílik a Gellért-hegyre és a Szabadság-szoborra.

Az étlap a klasszikus spanyol tapasokat ötvözi modern, kreatív elemekkel. Az alapanyagok nagy része Spanyolországból érkezik, és minden fogás helyben készül, amiben a séfek saját stílusa is megjelenik.

Az állandó kínálat mellett a napi ajánlat egy táblán olvasható, amely mindig az aktuálisan beérkező prémium alapanyagokból készül, így garantálva a változatosságot és a frissességet.

A tapasok között olyan különlegességek találhatók, mint a kétféle patatas bravas vagy a ropogós halacskák (aquadella), amiket málnaporral bolondítanak meg. De itt még az olívabogyós tapas is izgalmas csavart kap: a bogyókat tapenád és egy könnyed olívahab is kíséri. A klasszikus tapasok kedvelőinek pedig kihagyhatatlan a gambas al ajillo, azaz a fokhagymás-chilis garnélarák és a faszénen sült padron paprika is. És ez csak egy kis ízelítő az étlapról.

És mivel a Tapas Fino kínálata folyamatosan változik, érdemes időről-időre meglátogatni őket. Az ételek mellé pedig magyar és spanyol borok, vagy éppen koktélok is kérhetőek.

Személyes benyomás

Az étterem enteriőrje egyszerre elegáns és könnyed. A hatalmas üvegablakoknak köszönhetően amint jobb idő lesz, a teret teljesen átjárja a természetes fény. A látványkonyha pedig izgalmas pluszt ad az élményhez, hiszen így a fogások elkészítésébe is bepillanthatunk. Az egyszerre bájos és szexi belső design miatt pedig tökéletes választás a romantikus vacsorákhoz vagy a csajos estékhez.

Cím: 1056, Belgrád rakpart

www.tapasfino.hu

Padron

A Padron Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb tapasbárja, amely már több mint egy évtizede meghatározó szereplője a főváros gasztronómiai életének.

A Beck család tagjai sokat utaztak, minden konyhában felfedezték a szépséget, de a spanyol fogások egyszerűsége, szabadsága és könnyedsége különösen megfogta őket.

A 12 évvel ezelőtt nyílt Padron mellé 2022-ben nyitottak még egy helyet, ami az Arquitecto Pitpit névre hallgat, és a tágas étterem mellett csodaszép belső kerttel is rendelkezik. Szóval ha a Padron éppen tele van, pár perc séta után tehetünk itt is egy próbát.

A Padron belső terének kialakításakor az volt az elsődleges cél, hogy olyan legyen, ami akár Barcelonában is megállná a helyét. Az otthonos design és a központi bárpult intim atmoszférát biztosít, a személyzet pedig tökéletes vendéglátóként fogad mindenkit: közvetlenek, mosolygósak és szívesen segítenek megfelelő falatokat választani.

Az ételek mellett pedig az izgalmas italok között is segítenek eligazodni, ha egy jó vermutra vagy egy sidrára (spanyol cider) is vevők lennénk.

Az étlap a klasszikusok mellett rengeteg izgalmas fogást is tartalmaz. Ki kell kérni a padront és croquetast is, de mindenképpen érdemes helyet hagyni tölgyfamézzel és cabra sajttal sült padlizsánnak, a fűszeres marhapofának vagy az ananásszal gazdagított cevichének.

De amitől igazán egyedi a Padron az az, hogy több izgalmas belsőség is kerül náluk étlapra, vagy esetenként a táblás ajánlatok közé. Ez pedig nem csak fenntarthatósági szempontból fontos, hanem azért is, mert a kevésbé populáris alapanyagok igazi wow-faktort csempészhetnek az esténkbe.

Személyes benyomás

Rettegtem a pacaltól és a marhapofától, aztán az este végén már a szaftjába tunkoltam a házi kenyeret. A "fájdalom és bánat" néven futó agyvelő utolsó falatjáért meg konkrétan harcot vívtunk.

A kicsi térben mindenki egy kicsit közelebb kerül egymáshoz, a vendégek és a személyzet közötti határvonal szinte eltűnik. Itt nem csak enni fogsz, hanem részévé válsz valaminek. És ha egyszer megtapasztaltad ezt az érzést, biztos, hogy újra és újra visszatérsz majd.

Cím: 1085, Horánszky utca 10.

www.padron.hu

Ultramarinos Martínez Deli & Bar

Az Ultramarinos Martínez egy igazán eredeti és hiánypótló deli és bár a Bartók Béla úton. Ha szereted a spanyol ízeket, borokat, és egy olyan helyet keresel, ahol jókat beszélgethetsz, nevethetsz a barátaiddal, akkor itt a helyed!

A tulajdonosok elsősorban egy üzletet akartak nyitni, ahol a termékek egy részét meg is lehet kóstolni. De az igények átszabták a helyet, és mostanra egy igazi találkozóhely lett belőle, és a bár funkció határozottan előtérbe került.

Jelenleg csak hideg konyhájuk van, de így is óriási választék: itt a prémium halkonzervektől kezdve a sonkákon és szalámikon át egészen az olívabogyó- és sajtválogatásig mindent meg lehet kóstolni, majd haza is lehet vinni!

A finom falatok mellé pedig óriási spanyol boros szelekciójuk is van, szóval garantáltan jókedvre derül, aki pár órára ittragad kóstolgatni.

A prémium alapanyagok mellett pedig sokat hozzáad a helyhez, hogy tényleg olyan érzése van az embernek, mintha Spanyolországban járna. A plafonról lógó sonkák, a polcokon sorakozó olívák és borok remek hangulatot teremtenek, és tökéletes hátteret adnak akár egy hétköznap délutáni beszélgetéshez is. Az esték pedig sokszor élő zenével, meccsnézéssel, és különböző közösségi eseményekkel telnek. Ráadásul az Ultramarinos különterme akár rendezvényekre is kibérelhető.

Személyes benyomás

Egyedül érkeztem egy felderítő körre az Ultramarinos Martínezbe, és nagyjából tíz perc után semmi másra nem tudtam gondolni, csak hogy ide el kell hoznom minden barátomat. És ha ez nem lenne elég, a halkonzervek fogalmát is teljesen más dimenzióba helyezték, miután életem legfinomabb olajos kagylóját itt kóstoltam meg.

Cím: 1111, Bartók Béla út 16.

www.umartinez.hu

Pata Negra Asador

Ez a lista nem lehetne teljes az "első fecske" nélkül. A Pata Negra 2004-ben az ország első autentikus spanyol éttermeként nyitott meg. 2009-ben aztán a tulajdonosok Pest után Budán is nyitottak egy egységet, majd 2017 tavaszán megszületett a harmadik éttermük is az egykori Balettintézet mögött, az Andrássy úttól karnyújtásnyira: a Pata Negra Asador.

A Pata Negra Asador büszke tökéletesre érlelt spanyol steakjeire, több mint 40 féle glutén- és 30 laktózmentes tapasára, valamint díjnyertes kasztíliai sajtjaira.

A választék óriási, és semmi esetre sem unalmas. A klasszikusokon túl érdemes lehet gyümölcsszósszal tálalt kacsát vagy zöldséges lazacot is kérni, de például a juhsajttal összesütött zöldség is igazi ízbomba.

De ha szereted a gazpachot, akkor mindenképpen adj egy esélyt a salmorejonak is, ami egy hideg paradicsomleves serrano sonkával és tojással. És az érlelt sonka nélkül sem érdemes távozni!

Ha a Pata Negra egy tüzes és házias spanyol nő (nem tudom miért, de mindig így képzeltem el), akkor az Asador egy úr, akinek karizmája az évek alatt nemhogy nem kopott meg, de csak egyre vonzóbb lett.

A minőség továbbra is top, és bár kifejezetten elegáns hely, az ételek által mégis könnyű lelazulni és felengedni.

Italok tekintetben fontos kiemelni, hogy csak spanyol borokat tartanak, és borboltként is funkcionálnak, szóval érdemes lehet hozzájuk akkor is benézni, ha otthonra keresünk egy testes vöröset. A sörkínálatban pedig a prémium kategóriás San Miguel Selecta is szerepel.

Személyes benyomás

Volt szerencsém egy "sajtfagylalt válogatást" megkóstolni náluk, ami jelenleg még nincs étlapon, de nemsokára lesz. Ez a kissé meglepő előétel vagy desszert (kinek mi) tényleg nagyon különleges élmény volt. A három gombóc mind különböző sajtból készült, és teljesen összezavarta a számat. Nem tudtam eldönteni, hogy gyümölcsöt, lekvárt, magokat vagy kenyeret és olívát ennék-e mellé, de egy biztos, szívesen újrakóstolnám.

Cím: 1061, Paulay Ede utca 39.

www.patanegra.hu

Fióka Városmajor

Amint belépsz, máris elvarázsol a barátságos, fiatalos hangulat és az egyedülálló enteriőr, amit a madaras tapéta tesz igazán különlegessé. Egy ilyen helyet nem csak megjegyzel, hanem villámgyorsan meg is szeretsz. Ráadásul ez az otthonos belső tér a melegebb napoktól kiegészül egy hatalmas kertrésszel is.

Az eredetileg francia - magyar bisztró a Covid után váltott small plate koncepcióra. És bár maradt az étlapon pár klasszikus (húsleves, túrógombóc, rántott hús), a kis tányérokkal új időszámítás indult el az étterem életében.

Különlegességük a helyi, a fúziós spanyol, az ázsiai és a közel-keleti ízek kombinálásában rejlik.

A spanyolok csilis - fokhagymás rákja alá például egy fantasztikus lencse dahl kerül. Egyszerű, de nagyszerű fúzió, és tényleg kifejezetten egyedi. A klasszikus patatas bravas mellett pedig a labneh-vel és gránátalma melasszal tálalt sült csicsókát sem szabad kihagyni. De jól csúszik melléjük a velőscsont és a friss saláta is. Meglepő, de tényleg kiegészítik egymást ezek a különböző nemzetek konyháiból ihletődött ételek.

Italok tekintetében pedig a Fiókának profi partnere van: beköltözött hozzájuk a KisBécs, így a legjobb közép-európai borokat kóstolhatjuk meg akár egy hétköznap este alkalmával, vagy esetleg egy szervezett borkóstoló keretében. A következő ilyen kóstoló például április 9-én lesz.

Személyes benyomás

A Fióka igazán egyedi hely, ami tökéletes keveréke a barátságos hangulatnak és a prémium minőségű gasztronómiának. Alig várom, hogy egy olyan alkalommal térhessek vissza, amikor már nyitva van a terasz!

Cím: 1121, Városmajor utca 75.

fiokaetterem.hu

Fotó és szöveg: Vass Adrienn


Link másolása
KÖVESS MINKET: