A Natura Hill ékes példája annak, hogyan lehet a csúcsgasztronómiát fenntartható szemlélettel ötvözni. Az étkezések során testközelből tapasztaltuk meg, milyen apró, ám tudatos lépésekkel csökkentik a pazarlást, használják ki a természet adta lehetőségeket és teremtenek valódi értéket a tányéron.
A Natura Hill különleges atmoszférája már az érkezés pillanatában megérinti az embert. A birtokhoz vezető út egy szűk, kanyargós hegyi ösvény, amely azonnal kiszakít a mindennapok rohanásából. Itt nincsenek véletlen betérők. Aki ide érkezik, az tudatosan választja a nyugalmat, a gasztronómiai élményeket és a természet közelségét. Januárban, amikor náluk jártam, a természet különösen csendes arcát mutatta, a ködbe burkolózó Börzsöny látványa pedig még inkább fokozta a varázst. De bevallom, egyszer szívesen jönnék ide akkor is, amikor ébred a tavasz vagy a nyár elején virágzik a levendulás.
A nászutas lakosztályban szálltam meg, amelynek különlegessége, hogy az ággyal szemben egy kád is helyet kapott.
Itt ülve, egy pohár borral a kézben figyelni a napfelkeltét vagy a naplementét leírhatatlan élmény.
Persze, nem csak ebből a szobából lélegzetelállító a kilátás. A birtok minden pontjáról pazar panoráma tárul a vendégek elé: az étteremből, a szobákból, a jakuzziból vagy a szaunák üvegablakain keresztül szemlélve.

Fotó: Natura Hill
A Natura Hill egy különleges öko-birtok, amely a Dunakanyar festői szépségű részén, Zebegényben, a Börzsöny kapujában található.
A Hodik család 2014-ben álmodta meg ezt a fenntarthatóságra épülő, bio minősítéssel rendelkező birtokot, amely 2 hektáron terül el. Céljuk, hogy a látogatók a természet közvetlen közelségében, luxuskörnyezetben pihenhessenek, miközben élvezhetik a fenntarthatóság elveit.
A birtok 11 darab 4 csillagos butik szobával, saját étteremmel (35 fő részére) és egy 25 fős rendezvényteremmel is rendelkezik, így ideális helyszín kisebb családi összejövetelekre vagy akár workshopokra is. A wellness-rajongók sem fognak csalódni: finn szauna, masszázs szoba, pezsgőfürdő, valamint a 360 fokos panorámás pihenőtér és jakuzzi garantálják a teljes kikapcsolódást.
A birtok egyedülálló fenntarthatósági megoldásai között szerepel a geotermikus hőszivattyús rendszer, a hővisszanyerő szellőztető rendszer, valamint az esővízgyűjtő rendszer is.
De van saját kertészetük és levendulaültetvényük is, ami az étterem friss alapanyagait biztosítja.

Fotó: Natura Hill

Fotó: Natura Hill

Fotó: Natura Hill

Fotó: Natura Hill
Ilyen egy Zöld Michelin-csillagos étterem
Az eddigi leírás alapján talán azt is hihetnétek, hogy a Natura Hillbe kizárólag a nyugalom és a természetközeliség miatt érkeztem. És bár ezek is meghatározó élmények voltak, a hely ennél sokkal többet tud. A valódi különlegesség itt a gasztronómia.
A Natura Hill étterme 2024-ben elnyerte a Zöld Michelin-csillagot, amely nemcsak kiváló gasztronómiai teljesítményének, hanem fenntartható szemléletének is elismerés.
Itt a Slow Food koncepció érvényesül: az alapanyagok magyar termelőktől és a birtok saját kertészetéből származnak, és ha kinyitod az étlapot látni fogod, hogy... nincs benne semmi.
Klasszikus à la carte étlap helyette naponta változó menüvel várják a vendégeket.
A séf, Szilvási Mihály és csapata szó szerint abból főz, ami éppen van. Ha például jó minőségű almát vagy répát talál, akkor azon a vonalon indul el, és ez tényleg bármilyen szezonális alapanyagra igaz lehet. A séf kreativitásának pedig csak a képzelet szab határt, na meg a fenntarthatóság (vagy esetlegesen a vendég egyéni igénye).
Érkezéskor tőlem is megkérdezték, hogy van-e valamilyen allergiám vagy kifejezett kérésem, és jeleztem is, hogy a zsíros húsokkal nem ápolok túl jó barátságot. Nem is került elém ilyen étel a két nap alatt.
A fenntarthatóság az étterem filozófiájának alapköve: a konyha hulladékmentesen működik, a fel nem használt alapanyagokat befőzik, szárítják vagy fermentálják, így semmi nem vész kárba.
Az italok között sem találunk üveges vagy PET-palackos verziókat. Helyettük kizárólag szűrt vizet és házi készítésű frissítőket kínálnak.
A déli menü 3 fogásból áll, és 16 000 Ft/fő áron érhető el, míg az esti vacsora egy különleges, 4+2 fogásos degusztációs élményt kínál 25 000 Ft/fő ellenében. A prémium minőségű ételeket gondosan válogatott magyar és biodinamikus borokkal is kiegészíthetjük.
Mi az a Zöld Michelin Csillag?
A Zöld Michelin Csillagot 2020-ban vezették be, és azóta világszerte egyre több étterem érdemli ki – jelenleg 291 hely büszkélkedhet vele.
A Zöld Michelin Csillag egy különleges elismerés, amelyet azok az éttermek kapnak meg, amelyek nemcsak a tányéron nyújtanak kiemelkedőt, hanem a fenntarthatóság terén is élen járnak. Ez azt jelenti, hogy felelősen választják meg alapanyagaikat, helyi termelőkkel dolgoznak, csökkentik a hulladékot, és igyekeznek minél kevésbé terhelni a környezetet – legyen szó műanyaghasználatról, energiafelhasználásról vagy akár saját veteményeskertek létrehozásáról.
Minden díjazott étterem más-más módon járul hozzá a fenntartható gasztronómiához: van, aki közvetlenül a gazdáktól és halászoktól szerzi be az alapanyagokat, míg mások maguk termesztik a zöldségeiket vagy épp erdőkben, mezőkön gyűjtik be a hozzávalókat. Emellett sokan nemcsak a környezetvédelemre figyelnek, hanem jótékonysági és oktatási projektekben is aktívan részt vesznek.
Az inspektorok nem egy konkrét szabályrendszer alapján döntenek, hanem azokat a helyeket keresik, amelyek valóban elkötelezettek a fenntartható gasztronómia mellett.

Két éjszakát töltöttem Zebegényben, ami nagyjából elég volt arra, hogy a Natura Hill konyháját közelebbről megismerjem. A reggeli, az ebéd és a vacsora menüsora egyaránt kifinomult és átgondolt volt. És bár egy pillanatig sem bántam, hogy minden étkezést végigettem, a több mint három fogásos ebéd utáni hatfogásos vacsora már komoly kihívásnak bizonyult.
Az ember hajlamos azt gondolni, hogy a magas gasztronómia csak apró adagokat és könnyed falatokat jelent, de a Natura Hillre ez nem teljesen igaz.
Itt az ételek nemcsak precízen megkomponáltak és művészien tálaltak, hanem valóban laktatóak is.
Amikor megérkeztem a Natura Hill éttermébe, megkértem a csapatot, hogy az első vacsorámon keresztül mutassák be, milyen apró, de tudatos lépésekkel teszik fenntarthatóbbá a konyhájukat. A válaszukból könnyen kiolvasható, hogy szinte minden alapanyag sorsa előre eltervezett: a hulladék minimalizálásától kezdve az erjesztett és tartósított összetevőkig.
Fenntartható fine dining egy menüsoron keresztül
A vacsorát egy amuse-bouche nyitotta: egy kis tésztakosárban édesköményes házi mustár, fokhagyma chips, főtt borjúnyelv, fenyőgél és fenyőpor kapott helyet. A fenyőgél és a fenyőpor különlegessége, hogy a konyhai csapat gyűjti hozzá a friss tavaszi fenyőhajtásokat.
Az előétel egy céklába göngyölt csicseriborsó pástétom, gyömbéres céklakrém és tejfölös céklasaláta volt céklahéj chipssel.
A cékla a Natura Hill saját kertjéből érkezik, és még a héját is felhasználják, hogy ropogós textúrát adjanak az ételnek, és ezzel is csökkentség a konyhai hulladékot.
A leves egy borsikafű ecetes lilabatáta velouté volt, amelyhez a batátát a saját kertből szedték, és a házilag erjesztett körtés borsikafű ecettel ízesítették. Ez az ecet rámutat egy újabb fenntarthatósági trükkre: alapjául a télire tartósított körte héját használták.
A főétel, a báránygerinc mellé egy izgalmas köret is érkezett: kojis sült káposzta, birsalmás káposztakrém, élesztős birsragu, fermentált káposzta és pirított hajdina.
A káposzta szintén saját termesztésű, és még a formázáskor leeső részeket is felhasználják, hogy alappürét készítsenek belőle.
Ráadásul ezt nem vákuumzacskóban, hanem befőttes üvegben dunsztolva tárolják, csökkentve a műanyaghasználatot.
Ez a vacsora tökéletes példa volt arra, hogyan lehet egy fine dining élményt fenntarthatóvá tenni anélkül, hogy az a minőség vagy az ízek rovására menne. Itt minden falatnak története van, és nemcsak az alapanyagok eredete miatt, hanem azért is, mert a séfek és a csapat minden egyes elemhez hozzáteszik a saját tudásukat és elhivatottságukat.

Kedvencem: a céklás előétel

A vacsora tökéletes zárása volt ez a mézes desszert

Másnap reggel ilyen helyben fermentált zöldségek vártak a svédasztalon

Tökéletes kolbászos-hagymás tojásrántotta

A Natura Hill saját termékeiből haza is vihet magával az ember
A Natura Hill nemcsak egy szálláshely és egy étterem, hanem egy olyan oázis, amely a nyugalom, a fenntarthatóság és a természet közvetlen kapcsolatára épít. Ideális választás mindazoknak, akik szeretnék kikapcsolni a világ zaját, miközben a legmodernebb szolgáltatásokat élvezhetik.
Az ételek pompásak, a személyzet felkészült és figyelmes.
Bátran ajánljuk őket, akár csak egy ebédre, akár egy hosszabb tartózkodásra is.
naturahill.hu
Cím: 2627 Zebegény, Külterület 0157/84 hrsz.
Navigációhoz: Írd be a Szarvas utca 76 címet, majd kövesd a táblákat!
A különleges gasztronómiai élmény miatt az asztalfoglalás kötelező, amit a [email protected] e-mail címen vagy a +36 30 175 6424 telefonszámon lehet megtenni.