News here
hirdetés

EGÉSZSÉG

Sokkal többen haltak meg Covidban a volt szocialista országokban egy friss tanulmány szerint

A legnagyobb többlethalálozást mutató 20 ország közül 19 az egykori vasfüggöny keleti oldalán található, ahol tradicionálisan rosszabb az emberek fizikai és a mentális állapota.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2022. május 23.


Link másolása

hirdetés

Az idén januárig közölt adatok alapján a legmagasabb Covid-halálozást jelentő első 15 európai ország közül 11 posztszocialista ország. A járvány kezdetétől regisztrált legnagyobb többlethalálozást mutató 17 európai ország pedig kivétel nélkül mind volt szocialista ország – írja Dr. Rihmer Zoltán, a Semmelweis Egyetem pszichiátere, neurológusa legfrissebb tanulmányában, amit az mfor.hu szúrt ki.

A kutató arra a következtetésre jutott, hogy van összefüggés a magas és az alacsony Covid-halálozású országok között, mégpedig az, hogy a korábbi vasfüggöny a választóvonal. A különbségek egyik legfontosabb oka a volt szocialista országok lakosainak tradicionálisan rossz fizikai és a mentális állapota.

A 2021. szeptember 10-ig közölt adatok feldolgozása alapján a tanulmány szerzője megállapította, hogy a 43 adatot közlő európai ország közül a legnagyobb többlethalálozást mutató 17 kivétel nélkül posztszocialista. Sőt, az első 20 között egyedül a 18. helyen szereplő Olaszország a kivétel.

Ha azt nézzük meg, hogy az összes igazolt fertőzött személyből hányan haltak meg valóban a fertőzés miatt, Rihmer szerint az első 10-ben a 7. helyen álló Olaszországot leszámítva ismét csak volt szocialista országok találhatók. Bosznia-Hercegovinában volt a legmagasabb az érték (4,5 százalék), a 10. helyen álló Lengyelországban 2,4 százalék, Magyarország pedig 3,3 százalékkal a negyedik a listán.

A volt szocialista országokban a szívinfarktustól a stroke-on és a daganatos betegségekeken át a diabéteszig, vagy az elhízásig számos mutató mindig is lényegesen rosszabb volt, mint a nyugat-európai országokban. Magyarország pedig ebből a szempontből szinte mindegyik területen a legrosszabbak között van Európában.

Mindezek alapján a Covid-19 okozta többlethalálozások nem vezethetőek vissza egyetlen okra – írja a szakértő. Szerinte mindez kevésbé az elhibázott járványkezelés következménye, sokkal inkább az ország egészségügyi állapota és egészségügyi rendszere a hibás.

Ezt alapul véve már érthető a járvány relatíve magasabb halálozási aránya, sőt az is, hogy a járvány a későbbiekben is megnövekedett halálozást okozhat – teszi hozzá.

hirdetés

Van ugyanakkor egy mutató, ahol nincs számottevő eltérés a volt szocialista és a nyugati országok között, ez pedig nem más, mint hogy összesen hány ember fertőződött meg a járvány eleje óta, függetlenül attól, voltak-e tünetei. Ezen a téren az első helyen, 25,1 százalékkal Montenegró végzett, Magyarország a lakosság 11,4 százalékos átfertőződöttségével a 22. helyet foglalja el Európában.

Az előttünk szereplő 21 ország közül 9 volt szocialista és 12 nyugati ország, vagyis ebben a rangsorban nem válnak el élesen egymástól a korábbi vasfüggöny két oldalán elhelyezkedő országok. Utóbbi rangsor ugyanakkor nem biztos, hogy teljesen helytálló, mivel más országokban hozzánk képest sokkal többet teszteltek.

Az, hogy a Covid-halálozásokban mekkora szerepe van az „öröklött”, eleve rosszabb fizikai és mentális állapotnak, valamint az alacsonyabb szintű egészségtudatos magatartásnak, és mennyi a közvetlen egészségügyi ellátásnak, külön vizsgálatokat igényel – összegez Dr. Rihmer Zoltán.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Kemenesi Gábor: „Ez a majomhimlő történet egyre rosszabbul fest”
A szakemberek szerint legalább két különböző majomhimlő-járvány van jelenleg.

Link másolása

hirdetés

Újabb vizsgálatok és adatok alapján a szakemberek úgy vélik, hogy sokkal komolyabb a majomhimlő terjedése, mint ahogy azt eddig feltételezték. Sőt, jóval régebben jelen van már az Afrikán kívüli területeken is, mint eddig vélték.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint legalább két, különböző járvány zajlik Európában és Amerikában - írja a statnews.

Az amerikai vizsgálatok szerint 10 mintából 3 más, mint amit eddig Európában találtak. Az ősük közös, de sokkal inkább különböznek egymástól, mint a többi vírus. A három fertőzés Nigériában, Nyugat-Afrikában és Közel-Keleten vagy Kelet-Afrikában történhetett. Ezért a szakértők úgy vélik, hogy a vírust már többször is behurcolták Nigériából, és jelenleg is terjed.

Május közepe óta, amikor az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai felhívták a világ figyelmét a majomhimlő terjedésének tényére, Európában, Amerikában, a Közel-Keleten és Ausztráliában mintegy 40 országban közel 800 megerősített esetről számoltak be.

"Ha szokatlan bőrkiütéses betegséget lát, vagy olyasmit, ami úgy néz ki, mint egy szexuális úton terjedő betegség, úgy néz ki, mint a szifilisz, vagy úgy néz ki, mint a herpesz, valószínűleg el kell gondolkodnunk a majomhimlő vizsgálatán" - mondta egy szakember.

hirdetés

A magyar szakértő, Kemenesi Gábor virológus szerint:

"Ez a majomhimlő történet egyre rosszabbul fest. Úgy tűnik egy ideje már elkezdődött a történet. Ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy sikerült Afrikán kívüli állatokra áthurcolni, ez magyarázná a két külön klasztert. De ha nem ez akkor valami hasonló megdöbbentő lesz".

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában, az Egyesült Királyságban azonosították először 2018-ban. Tünetei a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság. Az ember és ember között nehezen terjed. Még nincs ellenszere, de a korábban feketehimlő ellen készült vakcinák nagyfokú védelmet biztosítanak ellene.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Megvan a hosszú élet titka? 90 évig is élhetünk, ha erre odafigyelünk
Sem az extra edzés, sem a szupervitaminok nem olyan hatásosak, mint az, amit most felfedeztek a tudósok.

Link másolása

hirdetés

Az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étrend és testmozgás, de ez még nem minden! Az orvosok 159 255 nőt vizsgáltak meg, és azt találták, hogy az optimisták nagyobb valószínűséggel élik meg a 90 éves kort, mint azok, akik túl nagy teret engednek a negatív gondolatoknak – írja a The Sun.

A Journal of the American Geriatrics Society című folyóiratban megjelent kutatási eredményben az orvosok azt írták, hogy

az optimizmus az élettartam 5,4 százalékos megnövekedésével függ össze, ami átlagosan 4,4 évet jelent.

Az optimizmus és a hosszabb életkor közötti összefüggés minden etnikai és faji csoportban megfigyelhető, de a nőkre inkább jellemző:

ők ugyanis 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel élik meg a 90 éves kort, mint azok, akik kevésbé optimisták.

A kutatók szerint az eredményeket befolyásolták az olyan életmódbeli tényezők, mint az egészséges élelmiszerek, az embereket körülvevő támogatói hálózat, sőt még a kávéfogyasztás is:

Dr. Dan Liu, a kínai Southern Medical University munkatársa elmondta, hogy azok a felnőttek, akik naponta mérsékelt mennyiségű cukorral édesített kávét ittak, körülbelül 30 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból kifolyólag és kevesebb eséllyel szenvednek rákban vagy szívbetegségben, mint azok, akik nem kávéznak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
„A férjem halála után megállapították, hogy összetört szív-szindrómám van”
A diagnózis létező betegség, egyes esetekben akár halálos is lehet.

Link másolása

hirdetés

Shannon Dingle házastársa váratlanul, egy családi nyaraláson vesztette életét. A 37 éves édesapa a család hat gyermeke közül hárommal éppen a vízben játszott, amikor egy hullám akkora erővel csapott le rá, hogy három helyen eltört a nyaka – írja az Insider.

Shannonnak sosem voltak szívproblémái a nyaralás előtt, de amikor a tragédia után hazaértek, erős mellkasi fájdalmat érzett. A hat gyermekkel magára maradt nő olyan erős tüneteket produkált, hogy orvoshoz fordult, aki megállapította,

a gyász miatt összetört szív-szindrómában szenved.

A stressz és a bánat miatt a szíve egyes részei ugyanis túlságosan összeszorultak.

„Olyan érzésem volt, mintha egy polip szorosan a szívem köré tekeredne”

– írta az édesanya.

Az összetört szív-szindróma általában átmeneti, pár héttel a történtek után Shanonnak is javultak a tünetei.

hirdetés

De ez nem mindenkinél van így:

előfordul, hogy valaki belehal a gyászba.

Ez történt Joe Garciával, a texasi lövöldözésben meggyilkolt tanárnő férjével is, aki két nappal felesége halála után halt meg szívrohamban.

Nem véletlen tehát, hogy a szomorúságot gyakran ábrázolják kettétört szívekkel:

„Megtanultam, hogy az összetört szív nem egy cuki emoji. Nem vagyunk ilyen szintű gyászra teremtve, néha a szív nem tudja túlélni a fájdalmat”

– fogalmazott Shannon.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
Véres köhögést, fejfájást és szédülést is okozhat az Elf Bar
A „manórúd” egyik legnagyobb problémája, hogy 18 év alattiak is hozzájuthatnak, és a termék semmilyen bevizsgáláson nem esik át.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szakmai állásfoglalást adott ki az Elf Bar dohánytermékről – számol be a Blikk.

A dr. Szondy Klára tüdőgyógyász által jegyzett írás szerint a "manórúdként" is ismert Elf Bar dohánytermék nikotintartalma eszközönként változó lehet: van 0 %-os, de létezik belőle 2-5 %-os is.

Egy 600 slukkra elegendő, 5 %-os termék 14 doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg.

Bár a nikotin önmagában valóban kevesebb káros egészségügyi hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, ám ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve

az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet.

Előbbiek elsősorban a nagy adagú, nem bemért nikotintartalom miatt alakulhatnak ki.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának klinikai főorvosa, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnökségének tagja által megfogalmazottak szerint az Elf Bartól eltérően a trafikokban kapható termékek ismert, legális gyártóinak – mint például a hevített dohánytermékek vagy e-cigaretták – kötelességük forgalomba hozatal előtt bevizsgáltatniuk és engedélyeztetniük a termékeiket, ezért ismerjük azok működését.

hirdetés
Ezzel szemben az Elf Bar egyáltalán nem bevizsgált termék.

További aggodalmakra adhat okot, hogy míg Magyarországon kizárólag 18 év felettiek vásárolhatnak dohányterméket, amihez csak a Nemzeti Dohányboltokban juthatnak hozzá legálisan, addig az Elf Bart bárki korlátlanul meg tudja rendelni az interneten is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: