EGÉSZSÉG
A Rovatból

Nem csak undorító, veszélyes is a kutyakaki – ezért kell nagyon vigyázni vele

Súlyos betegségeket terjeszthet az állati ürülék. A kutyatartókat egyre több helyen és egyre markánsabban figyelmeztetik arra, hogy szedjék fel a kakit – és nem csak azért, mert nem szép a látvány. 

Link másolása

Egy 2020-as tanulmány bélparazitákat talált az Egyesült Államokban épült kutyafuttatók 85 százalékában. Ez megerősítette azt az aggodalmat, miszerint a talajba kerülő ürülék élősködőket terjeszthet, amik nem csak az állatokra, hanem az emberekre is veszélyesek lehetnek. A becslések szerint világszerte egymilliárd embert fertőznek meg ezek a paraziták.

Az élősködők legtöbbször a szennyezett talajjal történő érintkezés során, a sérült bőrfelületen jutnak be az emberi szervezetbe és komoly betegségeket okozhatnak.

Elég lehet az is, ha valaki piszkos kézzel törli le az izzadságot az arcáról, majd nyalja meg az ajkát vagy egyszerűen csak iszik valamit utána. Az emberi szervezetbe kerülve mind a kampósféreg, mind a kerekesféreg lárvája fejlődik és a véráramon keresztül a tüdőbe vándorol. Innentől a köhögés segít nekik eljutni az emésztőrendszerhez, ahol a bélfalhoz tapadva tápanyagokat szívnak ki. Az egészséges immunrendszerű embereknél előfordulhat, hogy nem mutatják a fertőzés klinikai tüneteit, de elegendő mennyiségben ezek a paraziták vérszegénységet és súlyosabb esetben bélelzáródást is okozhatnak.

A kutyákra és a macskákra is hasonló veszély leselkedik.

Akár a házi kedvencek életébe is kerülhet, ha például parvovírussal, szarvasmarha vírussal vagy kutya-koronavírussal fertőződnek meg.

Mindezek után talán még egyértelműbb, mennyire fontos, hogy a sétáltatás során mindenképpen szedjük fel a kutyaürüléket és mindig kerüljük a bőrrel való érintkezést. A legbiztonságosabb, ha egy lapáttal közvetlenül egy műanyag zacskóba helyezzük a kutyakakit vagy egy zacskót teszünk a kezünkre és úgy oldjuk meg a feladatot. A zsákot le kell kötni és bele kell tenni a szemetesbe.

Fontos a mielőbbi kézmosás, különösen, mielőtt megérintjük az arcunkat, például evés vagy ivás előtt. A kézfertőtlenítők számos vírus ellen védhetik a bőrt, de nem pusztítják el a parazitapetéket.

A játszóterek homokozóiban ugyancsak fontos a fokozott figyelem, a macskák és más kisemlősök szívesen használják alomdobozként ezeket a helyeket, mivel könnyen áshatók és felszívják a nedvességet.

A használaton kívüli homokozók lefedése, valamint a környezet szoros megfigyelése a strandon és a játszótéren kulcsfontosságú lépések annak érdekében, hogy minimalizáljuk a fertőzés kockázatát – áll a scieencealert.com cikkében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
Támad a lepkehimlő! Gyermekről gyermekre terjed a betegség az óvodások között
Jobb félni, mint megijedni? Egyre több a lepkehimlős óvodás hazánkban. A gyakori vírusfertőzés általában nem jár súlyos tünetekkel.  

Link másolása

A betegség legjellegzetesebb tünete a kiütés, ami elsősorban az arc mindkét oldalán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik. Innen is kapta a nevét a kór: a pirosodás egy pillangót formál. Érdemes odafigyelni a további tünetekre is, mert akár a szél is kifújhatja a gyermek arcát, de mástól is kipirulhat ez a testrész.

Nagy valószínűséggel akkor lepkehimlős a gyerek, ha a bőrből nem kiemelkedő, apró elemű kiütéseket talpasztalunk a test több részén, amelyek általában alig viszketnek.

Sokszor előfordul, hogy csalánkiütésnek nézik a lepkehimlőt, de előbbi sokkal erőteljesebben viszket. A lepkehimlőnek általában kevés tünete van, a kiütések megjelenése előtt néhány nappal hőemelkedés jelentkezhet, esetleg egy kis láz, enyhe vírusos panaszokkal, de ezeket sokan észre sem veszik – mondta az InfoRádióban Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A kiütések általában néhány nap alatt elmúlnak, a betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka.

Várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket

– tanácsolja a szakértő.

A lepkehimlőt döntően csak egyszer szokták elkapni a gyerekek. A lakosság több mint fele átesik élete során ezen a fertőzésen. A betegség a legtöbbször gyógyszerelés nélkül elmúlik, de ha egyéb tünetek is jelentkeznek, akkor ajánlott orvoshoz fordulni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
EGÉSZSÉG
A Rovatból
Két új mellékhatást fedeztek fel az egyik Covid-oltásnál
Az egyik azonban nagyobb eséllyel alakulhat ki akkor, ha átestünk a betegségen magán, így az orvosok szerint még így is jobban megéri beoltatni magunkat.

Link másolása

Két új, de nagyon ritka Covid-19 vakcinamellékhatást – egy neurológiai rendellenességet és a gerincvelő-gyulladást – mutattak ki a kutatók az eddigi legnagyobb vakcinabiztonsági vizsgálat során – írja a The Guardian.

A mintegy 99 millió emberen elvégzett vizsgálatok megerősítették az eddig is ismert kapcsolatokat az mRNS (Pfizer és Moderna) vakcinák és a ritka szívizomgyulladás, valamint a szívburokgyulladás kialakulása között. Megerősítette továbbá a Guillain-Barré-szindróma (egy idegi autoimmun betegség) és az agyi vénás sinus trombózis kialakulásának lehetőségét az AstraZeneca vakcina alkalmazása során.

Ezek mellett kimutattak két újabb lehetséges mellékhatást: az AstraZeneca vakcinája akut disszeminált encephalomyelitishez, vagyis a gerincvelő és az agy gyulladásához, valamint egy transzverzális myelitis nevű neurológiai rendellenességhez is vezethet.

Az eredményeket a Vaccine nemzetközi folyóiratban tették közzé pénteken. A tanulmányt Ausztráliából, Argentínából, Kanadából, Dániából, Finnországból, Franciaországból, Új-Zélandról és Skóciából érkező adatok alapján állították össze.

A szakértők figyelmeztettek, hogy mindkét betegség súlyosnak mondható, viszont a páciensek általában felépülnek belőlük. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy a transzverzális myelitis kockázata nagyobb akkor, ha átestünk a koronavírus-fertőzésen, ami alapján az orvosok továbbra is az oltások alkalmazását javasolják a Covid-19 ellen.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
10 jel ami arra utalhat, hogy alkoholista vagy
Az alkoholisták közül sokan maguknak sem ismerik el a függőségüket. Vannak, akik csak így tudják oldani a hétköznapi stresszt, másoknál azonban személyiségtorzulást is okozhat az elvonási tünetekről nem is beszélve.

Link másolása

Hamarosan véget ér a száraz január, vagyis az alkoholmentes hónap. A 31 napos önkéntes alkoholmegvonásra mindenki különböző indokok miatt szokott benevezni: sokan barátok közötti kihívásként tekintenek erre az időszakra, mások egyszerűen a karácsony környéki mértéktelenséget próbálják ellensúlyozni, írja a LADbible.

Az AlcoholChange.org.uk oldal szerint mindenképp érdemes végiggondolni, hogy ki miért veselkedett neki ezeknek a heteknek, mielőtt újra a pohárért nyúl. Ezen felül azt is érdemes számba venni, hogy a sikeresen (vagy épp sikertelenül) teljesített kihívás mit adott az életünkhöz.

Az Egyesült Királyság alkoholfüggőket kezelő központja szerint érdemes ilyenkor önvizsgálatot tartani, hiszen az alkoholizmus az egyik legnehezebben felismerhető addikció. Ebben nyújthat segítséget a Bradford Health Services tíz pontja:

Közösség és ivás

Árulkodó jele lehet az alkoholizmusnak, hogy a társasági eseményre valaki a többiek előtt érkezik, és már akkor túl van egy-két poháron, mire mások is megérkeznek. Gyanús lehet az is, ha valaki ezekre a baráti összejövetelekre inkább a piálás lehetősége miatt jár, mintsem a közösségi élmény miatt.

Védekezés

Az alkoholfüggők nem veszik jó néven, ha arról faggatják őket, hogy mennyit fogyaszthatnak. Ilyen esetekben ezek az emberek ingerülten reagálnak, és rendre valamilyen kifogást hoznak fel, amivel igazolják a túlzott alkoholfogyasztást.

Kitolódó határok

Kezdetben akár néhány korty ital is elég ahhoz, hogy fejbe vágja az embert. Az alkoholizmus jele lehet, ha ez az érzés idővel teljesen elmúlik, vagy csak jóval nagyobb mennyiség hatására jelentkezik. A rendszeres alkoholfogyasztók esetében az ital hatásaival szembeni tolerancia kitolódik, és egyre több kell a kívánt érzés eléréséhez.

Stresszoldás

A probléma jele lehet az is, ha a munkahelyi stressz és nyomás levezetésére alkoholra van szükség. Ettől még ezek az emberek élhetnek látszólag teljesen egészséges életet, sőt, akár sportolhatnak is, viszont ha az ital a mindennapi gondok elől menekülés részévé válik, mindenképpen érdemes segítséget kérni.

Napközbeni ivás

Az alkoholizmus egyik legnyilvánvalóbb jele, hogy a betegséggel küzdők már munkába indulás előtt is a piára gondolnak. Akadnak köztük, akik titokban italt csempésznek a munkahelyükre, és a kellemetlen szagok leplezése miatt egyre gyakrabban rágóznak.

Kifogások

Sokan még akkor is megpróbálják tagadni az alkoholizmust, amikor a piálás már teljesen nyilvánvaló gondokat okoz. Hiába bukik le egy ittas vezető, vagy kerül utcai baleset miatt kórházba egy alkoholista, ilyenkor is képesek egészen más magyarázatot adni a problémáikra ahelyett, hogy elfogadnák a valódi indokot.

Megváltozott személyiség

Az emberek gyakran kifordulnak önmagukból, ha alkoholisták lesznek. Az addig csendes, visszahúzódókból harsány hangoskodók lehetnek, a zárkózottak hirtelen kitárulkoznak, de akadnak agresszív erőszakoskodók is. A látszólag megmagyarázhatatlan változások mögött könnyen meghúzódhat a gyakori szeszesital-fogyasztás.

Nincs határ

A többség pontosan érzi, hogy mikor tart az utolsó pohárnál. Az alkoholisták azonban nem, vagy egyre nehezebben tudják elérni ezt a pontot. Sokan közülük csak egy sörre ugranak be a kocsmába, amiből aztán rendre több korsó és éjszakába nyúló ivászat kerekedik.

Elvonási tünetek

A hányinger, az izzadás vagy a szapora szívverés klasszikus tünetei annak az alkoholfüggőnek, aki hirtelen abbahagyja az ivást. Ha ezeket a tüneteket gyorsan megszünteti egy-egy pohár ital, akkor nem is lehet kérdés a továbbiakban az alkoholizmus.

Impulzív döntéshozatal

Az is az alkoholizmus jele lehet, ha italozás közben kockázatos döntéseket hozunk. Ilyen lehet például az ittas vezetés annak ellenére, hogy pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit fogyasztottunk. A részeg sofőr ilyen esetekben nem győzi bizonygatni, hogy minden rendben van, nem lesz gond, de az alkohol alaposan lassítja a reakcióidőt. Ha tehát ittasan egyre inkább hajlamosak leszünk rizikósabb helyzetekbe belemenni, szintén érdemes szakember segítségét kérni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Végzetes tüdőgyulladás: „Van olyan, amikor későn derül ki, hogy nagy probléma van”
Havasi Katalinnal a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökével a 13 éves nagyecsedi kislány tragédiája kapcsán arról beszélgettünk, miből lehet látni, hogy ennyire súlyos egy tüdőgyulladás, és mit tehetnek az aggódó szülők a gyerekeikért.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. február 08.


Link másolása

A 13 éves Nikolettet hétfőn látta először háziorvos, szerda reggelre már nem élt. Mint kiderült, súlyos tüdőgyulladása volt. A nagyecsedi kislány a múlt hétvégén lett beteg. Hétfőn a háziorvosa azt mondta, influenzaszerű vírust kaphatott el, és otthoni kúrát javasolt. Aznap éjszaka 39 fokos láza lett, majd a hátát is fájlalni kezdte, ezért a szülői kedden bevitték a mátészalkai orvosi ügyeletre. Azonban hazaküldték őket. Két órával később a kislány már szívfájdalomra panaszkodott és vért hányt. Ezúttal a gyereksürgősségire mentek vele, ahonnan mentő vitte át a nyíregyházi kórházba. Hajnalban altatásba került, a légzése összeomlott. Már nem tudták megmenteni az életét.

Azt, hogy történt-e orvosi mulasztás, a Népegészségügyi Központ vizsgálata deríti majd ki. Havasi Katalinnal, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökével arról beszélgettünk, mire érdemes figyelni, és hogyan védhetőek meg leginkább a gyerekek egy ilyen borzasztó tragédiától.

– Nekem szülőként az volt a rémisztő, hogy pár nap alatt vált végzetessé ez a betegség. Hogyan tud ilyen gyors és brutális lefolyású lenni egy tüdőgyulladás egy látszólag egészséges gyermeknél?

– Nagyon szomorú az eset, és mindenekelőtt együttérzésemet szeretném a családnak kifejezni. Ennek ellenére sajnos szembe kell azzal néznünk, hogy vannak olyan gyerekbetegségek, amelyek rendkívül gyorsan és rapidan mennek előre. Felnőtt korban is vannak ilyenek, de azt egy kicsit könnyebben fogadjuk el. A gyermekek betegségei között előfordulhat rendkívül gyors lefolyású vírusos tüdőgyulladás.

Az atípusos baktériumok által okozott tüdőgyulladások nagyon sokáig tünetszegények, majd hirtelen alakulhat ki súlyos állapot, de lehet rapid lefolyású egy típusos bakteriális tüdőgyulladás is.

Amikor a tüdőgyulladás szokványos lefolyásával találkozunk, megfelelő hallgatózási lelettel, a gyerek általános állapotának fokozatos romlásával, akkor „könnyű” dolgunk van, mert a gyermek belép a váróba vagy a rendelőbe, és már látjuk, hogy itt bizony probléma van, és nagyon sürgősen, határozottan kell ezzel szemben fellépni. A fizikális vizsgálatkor pedig nagyon egyértelmű jelei vannak a típusos tüdőgyulladásoknak. Vannak azonban olyan tüdőgyulladások, amelyeket, ahogy például a Covid idején mindenki megtanulta, csak CT-vel lehet kimutatni. A CT-n látszott csak jól ez a tejüvegszerű, Covidra jellemző tüdőkép. Az úgynevezett intersticiális pneumonia, amely vírusos tüdőgyulladásokban gyakori, nem mindig jár jellegzetes hallgatózási lelettel, előfordulhat, hogy már nagyon súlyos tüdőgyulladás alakult ki, amikorra felismerhető. A legtöbb tüdőgyulladásnál folyadék szaporodik fel a légzőhólyagocskákban, és amikor a gyerek nagy levegőt vesz, akkor ennek a folyadéknak hangja van, és ezt hallja a vizsgálóorvos. Amikor a légzőhólyagocskákban nincs folyadék, hanem a tüdő szövete duzzad meg a légzőhólyagocskák között, tehát kívülről szorítja azokat össze, akkor nem biztos, hogy hallatszik az első vizsgáló orvos számára az, hogy itt egy előrehaladott tüdőgyulladásról van szó. Így nem biztos, hogy felmerül a gondolat, hogy sürgős mellkasröntgenre van szükség. Ilyenkor segíti a munkánkat a gyerek általános állapota, és a pulzoximetria, vagyis a véroxigénszint mérés. De tudni kell azt, hogy

a pulzoximetria addig, ameddig a tüdőnk fele jól működik, még mutathat jó értékeket. Fél tüdő teljesen tökéletesen el tudja látni a feladatát, nyugalomban mutathat jó oxigén-szaturációs értékeket, és akkor már akár egy súlyos probléma lehet a hátterében.

Úgyhogy nem szívesen mondom ki, de van olyan, amikor későn derül ki, hogy nagy probléma van. Így aztán én teljesen megértem azokat a szülőket, akik ismételten visszaviszik a gyermeket, ha a gyerek rosszul van, hiszen ők sokkal hamarabb észreveszik, hogy nem úgy viselkedik, nem olyan a viselkedése, mint szokott lenni.

– Milyen tanácsot tud adni a szülőknek?

– Először is az a szerencsés,

ha ahhoz az orvoshoz fordul, aki ismeri a gyereket, mert ő sokkal hamarabb észre fogja venni, hogy ez a gyerek nem „így szokott viselkedni”, nem ilyen szokott lenni.

És lehet, hogy ez még nem fizikális tünet vagy nem tüdőhallgatózási lelet. A másik, amit nagyon megfontolandó tanácsként adnék, hogy a lehetséges védőoltásokat be kell adni a gyerekeknek, hiszen nagyon sokszor azt látjuk, hogy akár egy bakteriális tüdőgyulladást is egy influenzafertőzés alapoz meg. Először van egy influenzafertőzése, legyengül a gyerek szervezete, felülfertőződik, és a második betegség, a szövődmény lesz az, amelyik súlyosabb következménnyel jár. Maga az influenzavírus is okozhat nagyon súlyos tüdőgyulladást. Ha szeretnénk a gyerekeinket megvédeni szülőként, akkor aktívan kell érte tenni, és

a gyerekek számára biztosítani kell a védőoltásokat.

A mostani esetben is valószínűleg a két orvosi vizsgálat között történt jelentős romlás, hiszen, bár én nem tudok semmi konkrétumot, de ha jól olvastam, a második orvosi vizsgálat során már mentőszállítást, kórházi elhelyezést és intenzív terápiát javasoltak. Ami pedig azzal a tanulsággal jár, ha egyáltalán tanulságról beszélhetünk, hogy ha a szülő azt látja, hogy bár látta orvos a gyermekét, de ahhoz képest, amikor az orvos látta, romlik a gyerek állapota, akkor azonnal lássa újra orvos.

Inkább nézzünk meg fölöslegesen egy gyereket kétszer, minthogy későn derüljön ki, hogy nagy a probléma.

És itt nemcsak a tüdőgyulladás az, ami ilyen veszélyes tud lenni. Ha már a védőoltásokról beszéltem, egy kicsit hadd beszéljek szélesebb körben, hiszen nemcsak a tüdőgyulladás, hanem az agyhártyagyulladás is egy olyan súlyos betegség, amelyet mikorra felismerünk, már nem biztos, hogy maradvány nélkül gyógyítható, vagy sikerül egyáltalán meggyógyítani. Akármennyire gyors, pontos az orvosi ellátás. Kezdetben nem ad olyan jellegzetes tüneteket, ami miatt előzetesen lehetne tudni, hogy most erre kell számítani.

Nagyon sok, nagyon súlyos gyerekbetegség kezdődik egy ártalmatlan, banális nátha tüneteivel.

A megelőzést az tudja segíteni, hogyha ami ellen lehet, megvédjük védőoltással, és amikor a gyerek állapota rosszabbodik, akkor ismételten felkeressük az orvost, mert vannak olyan betegségek, amelyek nagyon gyorsan tudnak romlani.

– Tehát elképzelhető az, hogy a gyermek teljesen tünetmentes, jár iskolába, de már magában hordozza a betegséget úgy, hogy az fokozatosan romlik benne, de még nem mutat látható tüneteket?

– Mutat látható tünetet. Először is van egy prodromális szak, az első néhány nap, amikor semmilyen tünete nincs, de a vírusát, baktériumát már hordozza, azok szaporodnak a szervezetében, és fertőzi a környezetét. Ez a kórokozótól függően lehet egy-két nap, lehet egy hét, majd ezt követően kezdődnek az enyhe általános légúti tünetek. Egy nátha, egy kis köhécselés. Nagyon sok gyereknél jelentkeznek hasonló tünetek, legtöbbször valóban ártalmatlan nátha tüneteiként. Ezek a tünetek még nem árulkodnak arról, hogy egy komolyabb kórokozó van jelen és komolyabb lefolyás várható, vagy egy komolyabb betegség fog kialakulni. Általában két-három nap az, amikor még csak az általános tünetek, láz, gyengeség, rossz közérzet jelentkezik, és utána látjuk azt, hogy ebből köhögés lesz, fülfájás lesz, mandulagyulladás lesz, vagy valami komolyabb. De nagyon sokszor fordul elő, hogy napokkal az első tünet után jelentkeznek a specifikus tünetek, és ezeknek a súlyossága, hogy mennyire gyorsan romlik,

függ egyrészt a kórokozótól, másrészt a gyerek immunrendszerének a pillanatnyi állapotától.

Egy bárányhimlő után, egy influenzafertőzés után a gyerekek könnyebben kapják el a következő betegséget, könnyebben lehet súlyosabb lefolyású akár ugyanattól a kórokozótól történő fertőződés is.

– Általában, amikor a gyerekeknek, vagy a felnőtteknek tüdőgyulladása lesz, az magas lázzal jár?

– Megtörténhet az, hogy nem. Ha nem típusos baktérium okozza.

Nem kevés tüdőgyulladást kezeltem úgy, hogy láztalan volt a gyerek, szaladgált a rendelőben, csak már egy hete nagyon csúnyán köhögött.

Az atípusos bakteriális tüdőgyulladás kezdődhet így gyerekeknél, és amikor belázasodik, addigra már kiterjedt tüdőgyulladás áll a háttérben. Közismert példa erre a legionárius betegség, amely egy légiós találkozóról kapta a nevét, ekkor ismerték fel a légkondícionálók tisztántartásának fontosságát. Bár ott felnőttek betegedtek meg, de ugyanez a baktérium gyermekeknél is tüdőgyulladást okoz.

– A mellkasi fájdalmas hátfájásos tünetek sem szükségszerűen velejárói a tüdőgyulladásnak?

– Leggyakrabban a hátfájás, mellkasi fájdalom hátterében ártalmatlan izomfájdalom áll. Maga az influenzavírus nagyon gyakran okoz izomfájdalmakat. Gyerekeknél a mellkasi fájdalom nagyon gyakran izomfájdalom, bordaközti bordaporc érzékenység, vagy hasi panaszok kisugárzó fájdalma. Bár nagyon ritkán, de lehet súlyosabb oka, a tüdőgyulladásnak is tünete a hátfájás, a mellkasi fájdalom, a szívizomgyulladásnak is tünete, de sokkal gyakoribb az, hogy mindez ártalmatlan, vagy egy izomláz okozza, vagy akár egy vírus okozta izomfájdalom. Ezért is tanulunk 11 évet, hogy ezeket jó eséllyel el tudjuk különíteni, hogy mikor mitől fáj. Tehát igen, a tüdőgyulladásnak is ez a tünete, számos súlyos betegségnek is ez a tünete, de ezeknél sokkal gyakrabban teljesen ártalmatlan jelenség, ami kíséri az éppen kapott, egyébként banális vírusfertőzést.

– Van-e esetleg olyan rizikótényező, aminél esetleg jobban odafigyeljünk a gyerekünkre, például, ha van valami alapbetegsége, vagy bármi más körülmény?

– Minden krónikus betegség járhat azzal, hogy egy-egy fertőzés súlyosabb lefolyású, beleértve a szívbetegséget, tüdőbetegséget.

Szomorúan tapasztalom, hogy még az asztmás gyerekek szülei sem tartják fontosnak, hogy az influenzaoltást felvegyék a gyerekek.

Az évente ismétlődő, magas lázas, visszatérő, erős köhögéssel járó fertőzések mind rontják, hosszú távon ronthatják a tüdő funkcióját, illetve fokozott kockázatot jelentenek egy tüdőgyulladás kialakulására. Tehát valóban valamennyi krónikus gondozott betegség, ami esetleg a gyerek tüdejét vagy immunrendszerét érinti, az fokozott hajlamot jelent, vagy fokozott kockázatot jelent ezekre a szövődményekre is.

– Még egy szó a védőoltásokról. Általában azt szokták mondani, hogy inkább az időseknek adjuk be az influenzaoltást. De most már a Covid is szezonális oltás lett. Ezek szerint a gyerekeknek is ugyanúgy ajánlott a szezonális védőoltásokat beadni?

– A Covid-oltás kisgyerekek esetében kevésbé szükséges, vagy kevésbé tudjuk még, hogy szükséges-e, tekintettel arra, hogy ritkán jár súlyos lefolyással, valami miatt a Covid ellen védettebbek a gyerekek. Bár a sokszervi gyulladás és a hosszú covid tünetek miatt ezt a kérdést is napirenden kell tartani. Nincs még annyira hosszú tapasztalat, hogy biztonsággal lehetne azt mondani, hogy minden szezonban mindenki vegye fel a védőoltást. Az alapimmunizálás hasznosságában egyetértenek a szakemberek, mert az átvészelt fertőzés a Covid esetében is rövidebb időre ad védettséget.

A krónikus beteg, gondozott betegséggel élő gyerekek számára, és szülei számára mindenképpen javaslom, hogy a betegséget gondozó szakorvossal beszéljék meg az oltási indikációkat.

Az influenza ellen viszont minden krónikus beteg gyermeknek érdemes a védettséget biztosítani, különösen azoknak a gyerekeknek, akik immungyengeséggel járó betegséggel, vagy tüdőérintettséggel élnek együtt. Influenza elleni védettség valamennyi gyerek számára előnyt jelent, valamennyi gyermek számára hasznos. Azt látjuk, hogy ilyenkor sokkal több gyermek lesz beteg, több a szövődmény, és a gyermekek viszik leggyakrabban a családba is a fertőzést, ami után az egész család beteg lehet. Rossz közérzetet, felülfertőzés kockázata, valamint az iskolából és a munkából kiesés is a következmények közé tartozik. És ebben az időszakban több vírus is terjed, leggyakoribbak az influenza mellett a Covid és az RSV. Egy kevert fertőzés még súlyosabb tünetekkel járhat, és sajnos főként ebben az időszakban találkozunk leginkább igazán súlyos, akár életveszélyes tüdőgyulladásokkal is.

Ezeknek a kockázatát csökkenti az, ha az influenzaoltást, az agyhártyagyulladás elleni oltásokat, illetve éppen azokat az ajánlott oltásokat is megkapja a gyermek, amelyek egyébként nincsenek benne a kötelező sorban.

És ha már a védőoltásokról beszélünk, beszéljünk az emlékeztető oltásokról. Egy kicsit elfogadottabb a szülők számára az, hogy csecsemőkorban be kell oltani a gyermekeket, de könnyen elfeledkezünk arról, hogy mikor kamaszok lesznek, új közösségbe mennek, esetleg nemzetközi tanulmányokat folytatnak, akkor bizony megint megemelkedik azoknak a betegségeknek is a kockázata, amelyek nem szezonálisak, amelyek ellen csecsemőkorban bár kaptak védőoltást, de a védettségük az évek során lecsökkent, ezért vannak, amelyekre érdemes emlékeztető oltást adni ebben az életkorban.

– Arról is szó volt, hogy a tragikus sorsú kislány vért hányt a vége felé. Ez nem valami tipikusan tüdőgyulladásra utaló tünet. Ez hogy történhetett meg, vagy mire gondol, hogy mi történhetett?

– Megismétlem, az esetet nem ismerem.

De a vérzéses tüdőgyulladás a tüdőgyulladás egy súlyos formája, és például pont az influenzavírus is okozhat ilyet.

Nem biztos, hogy bármi köze van hozzá, de bizonyos kórokozóknál ez előfordul, szerencsére nagyon ritkán és szerencsére gyerekeknél még ritkábban. Ebben közrejátszhat esetleg egy véralvadási zavar vagy egy átmeneti véralvadási zavar is, amit nem tudok megmondani, hogy ilyen volt-e a háttérben, de teljesen egészséges előzménnyel is sajnos néha, fiatal felnőtteknél, idősebbeknél előfordulhat, és most ebben az esetben nagyon sajnálatos, hogy egy gyereknél fordult elő.

– Amikor a gyerekek betegek lesznek, otthon maradnak, nem is biztos, hogy a szülők otthon tudnak velük lenni. Kamaszgyereknél különösen. Mégis, mi az, amire figyeljünk, milyen elővigyázatossági intézkedést tehetünk meg, ha minél inkább el akarunk kerülni egy ilyen tragikus kimenetelt?

– Általában azt javaslom, hogy amikor egy gyerek beteg lesz, belázasodik, akkor egy pár nap pihenést biztosítsunk számára. Pontosan ez az első néhány nap, amikor bevesz egy lázcsillapítót és vidáman szalad tovább, „még elmegyek buliba, még elszaladok farsangra, nem vagyok én olyan rosszul” - ezeket, nagyon tanácsolnám, hogy kerüljük el. Amikor akutan beteg lesz valaki, gyerek vagy felnőtt,az első néhány napban, amíg lázcsillapítóra van szükség, amíg rossz az általános állapota, közérzete, addig is inkább a pihenést válassza, ha egyébként egy-két szem gyógyszer bevételével úgy érzi, hogy el tudja végezni azt, amit tervezett arra a napra.

Sajnos a váratlan eseményeknek pont az a jellemzője, hogy váratlanok.

A betegség elején fokozottan figyeljünk a pihenésre, ha nem megszokott a lefolyása a betegségnek, akkor konzultáljunk a gyerekorvosával. Ez alatt azt értem, hogy minden gyerek volt már náthás, minden szülő tudja, hogy ez nála általában hogyan szokott zajlani. Egy napig, két napig, három napig náthás, köhög, szárazon köhög, majd hurutosan köhög, kitisztul és körülbelül egy hét alatt elmúlik. De ha nem a megszokott a lefolyása, ha rosszabb az általános állapota, fokozott étvágytalanság, fokozott aluszékonyság kíséri a betegséget, akkor nemcsak az a fontos, hogy megmutassák a gyereket orvosnak, hanem az is, hogy

ezeket a nyugtalanító, nem megszokott tüneteket mondják is el az orvosnak, hiszen a szülő van ott egész nap a gyermekkel, és nagyon nagy segítséget jelent számunkra, ha a szülő elmondja mindazt, amit nyugtalanítónak lát.

Lehet, hogy meg tudjuk nyugtatni két mondattal, hogy ebben az esetben ez természetes velejárója a betegségnek, de lehet, hogy a fizikális vizsgálathoz nagyon sokat hozzá fog tenni az, hogy a szülő elmondja, hogy például nem eszik, nem iszik, vagy egész nap alszik, alig lehet felébreszteni. Teljesen másképp fog az orvos elindulni a differenciáldiagnosztikában, ha ezeket az információkat megkapja.

Link másolása
KÖVESS MINKET: