EGÉSZSÉG
A Rovatból

Müller Cecília: akár szankciókat is be lehetne vetni, hogy többen vegyenek részt egészségügyi szűréseken

Az országos tiszti főorvos azt mondta, az emlőrák, a vastagbélrák és a méhnyakrák kiszűrésére irányuló népegészségügyi szűrőprogramban növelnék a részvételi hajlandóságot.

Link másolása

Müller Cecília országos tiszti főorvos a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a nemrég létrehozott Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a szervezett szűrések esetében a célcsoportok és a vizsgálati módszerek felülvizsgálatát, és új, de már pilot-jelleggel kipróbált népegészségügyi célú szűrések bevezetését javasolja.

Müller szerint azért, a szűréseken többen vegyenek részt, napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését. Ugyanakkor hozzátette, a szakma ebben még nem alakított ki egyértelmű álláspontot nemzetközi szinten sem.

Az országos tiszti főorvos azt mondta, elsősorban a három nagy szervezett népegészségügyi szűrőprogramban, azaz az emlőrák, a vastagbélrák és a méhnyakrák kiszűrésére irányuló programban növelnék a részvételi hajlandóságot.

„Gyakori megbetegedésekről beszélünk, melyek későn felfedezve nagy számban elhalálozással végződnek, viszont ezeknél egy adott időintervallumon belül még időben be tudunk avatkozni, hogy elkerüljük a betegség súlyos kimenetelét. Tudjuk jól, hogy lassan fejlődő betegségekről van szó, tehát ha időben fedezik fel a problémát, akkor teljes gyógyulás várható” – mondta Müller Cecília.

Hozzátette, a méhnyakrák esetében a jövőben szeretnének a HPV-alapú szűrésre áttérni, mert gyakorlatilag nincs méhnyakrák HPV-fertőzés nélkül, míg az emlőszűrés esetében a jelenlegi 45–65 helyett 40–70 évre változtatnák a korhatárt.

Az országos tiszti főorvos azt mondta, a szűrés arról szól, hogy a magukat egészségesnek érző, tünetmentes, átlagos kockázatú embereket keressenek fel bizonyos életkorban.

„Erre vannak remek eszközök, melyeknek a használata nem megterhelő, gondoljuk csak a prosztatarák kiszűrését szolgáló PSA-ra, aminek az értékét egy vérvétellel meg lehet állapítani, de egy székletmintaadásról sem gondolom, hogy terhet jelent” – tett hozzá.

Forrás: 444


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
100-ból 3 fiatal lányt érint az evészavar – itt egy új digitális felület a gyógyuláshoz
A SOTE szakemberei által fejlesztett, a BioTechUSA által támogatott program lényege, hogy az érintett családját is bevonja a gyógyulási folyamatba.

Link másolása

Gondoltad volna, hogy 100-ból 3 fiatal magyar nőt érint az evészavar valamilyen fajtája? A legtöbbeket az anorexia nervosa, a bulimia, vagy a falászavar. Lehet, hogy a te tágabb környezetedben is van érintett, csak nem tudsz róla. Pedig a gyógyulást épp a támogató közeg segíti a legjobban, elsősorban a családnak van kiemelt szerepe.

A jó hír az, hogy a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelője a BioTechUSA támogatásával kifejlesztett

egy online, ingyenesen elérhető önsegítő programot, amely megoldást kínál az evészavarok családszempontú kezelésére.

Akik regisztrálnak a Jól(l)eszünk programba, ingyenesen és anonim módon használhatják a szakemberek által kialakított felületet, sőt, a családokat külön szakember támogatja a folyamatban.

Miért van kulcsszerepe a családnak egy evészavaros gyógyulásában?

A programot bemutató háttérbeszélgetésen a SOTE egyik szakembere, dr. Túry Ferenc pszichiáter, pszichológus, pszichoterapeuta mesélt egy szemléletes példát:

„Volt egy anorexiás betegem, fiatal lány, drasztikusan fogyott, már-már attól féltem, hogy meghal. Három hónap egyéni terápia nem hozott nála eredményt. Amikor azonban bevontam a családot is a terápiás folyamatba, kiderült, hogy a lány apja munka után eljár iszogatni. Terápiás lépésként minden családtag kérhetett valamit a másiktól, a lány pedig azt kérte az apjától, hogy menjen haza munka után. Az apja eleget tett a kérésnek, a lány pedig egy hónap alatt 8 kilót szedett fel.”

Igazából nemcsak az evészavar gyógyításában van szerepe a családnak – jó eséllyel a kialakulásában is. A SOTE szakemberei arról számoltak be, hogy a fiataloknál leginkább a családon belüli feszültségek okozzák az evészavart:

„A túlvédés az egyik kiváltója a pszichoszomatikus zavaroknak, így az evészavarnak is. Ennek egyik tipikus jele, ha a szülő többes szám első személyben beszél a gyerekével kapcsolatos dolgokról.

De az sem segít, ha a szülő folyamatosan nyaggatja a gyerekét, hogy egyen, vagy hogy mennyit egyen” – árulta el dr. Túry Ferenc.

„Az evészavar családi ügy. Az evés és az étel tele van családi jelentéssel. Az együtt evés a család szövetségét jelenti. Az evéssel is lehet érzelmeket kifejezni” – tette hozzá dr. Babusa Bernadett, klinikai szakpszichológus.

Kik lehetnek érintettek?

Már csak ezért is gondolták úgy a szakemberek, hogy egy olyan online felület, ahol az érintett családok célzottan kérhetnek segítséget, hiánypótló lehet. Az eveszavar.semmelweis.hu oldalon elérhető, 10 modulból álló program létrejöttét a BioTechUSA 5,5 millió forinttal támogatta: „Kampányaink során nagyon sok olyan személyes történettel találkozunk, ahol az illető életében jelen volt az evészavar, vagy éppen a súlya, alkata, külseje miatt hátrányos megkülönböztetés érte, és a tudatos táplálkozás, a sport segített számára lelkileg megerősödni és a gyógyulás, az önelfogadás és egészséges testkép felé vezető útra lépni. Vállalatunk hatalmas követőtáborával százezreket ér el, ezért is érezzük felelősségünknek a témával kapcsolatos edukációt” – mondta a BioTechUSA cégcsoport vállalati kommunikációs, PR és CSR vezetője, dr. Pintél Dániel Gergő.

Bármilyen meglepően hangzik, az evészavar és a testképzavar nemcsak a fiatal lányoknál jelentkezhet.

A falászavar például 40%-ban a fiúknál fordul elő. A falászavar az az eset, amikor valaki kontroll nélküli falásrohamokat produkál, de a bulimiával ellentétben itt nincsenek a falást követő kompenzálások,

mint az önhánytatás, hashajtózás, ezért az érintettek több mint fele túlsúlyos. De a fiúkra jellemző testképzavar az izomdiszmorfia is, amikor valaki akkor is az izmai növelésére törekszik, ha már kellően kidolgozott teste van.

Mi a megoldás?

Szakemberhez kell fordulni, akinek segítségével regisztrálni lehet a programba, követni az egyes modulok feladatait, elolvasni a korábbi érintettek személyes történeteit.

Mit tehetnek a szülők, hogy ne fokozzák a bajt és ne okozzanak a gyermeküknél testképzavart? Például éreztethetik azt a gyermekükkel, hogy elfogadóan fordulnak felé, még akkor is, ha észlelik, hogy anorexiával, vagy netán bulimiával küzd. Dr. Túry Ferenc ezt a mondatot javasolta: „95 százalékban csodálatos vagy, de van benned 5 százalékban egy anorexiás kisördög.”

Fotók: Pixabay, BioTechUSA

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
EGÉSZSÉG
„Rémálom volt a fiamat szenvedni látni” - húsevő baktérium fertőzte meg a tinédzsert, le kellett vágni a végtagjait
Egy amerikai fiú néhány órával azután, hogy torokgyulladást diagnosztizáltak nála, majdnem meghalt. Három hónapot töltött lélegeztetőgépen. Az orvosok csak egy százalék esélyt adtak neki a túlélésre.

Link másolása

Mason Jones egy átlagos 15 éves srác volt, aki Nyugat-Virginiában élt, barátaival töltötte az idejét, biciklizett és videojátékozott.

Miután azonban rosszul kezdte érezni magát, édesanyjával, Charde McMillannel elmentek az orvoshoz, hogy kiderítsék, miért fáj a torka, és miért fáradt - írta az UniLad.

Mason antibiotikumokat kapott, de 24 órán belül rohamosan romlott az állapota, az ajkai lilává váltak, és lila foltok jelentek meg a bőrén.

Kórházba szállították, mivel szervi elégtelenség és szepszis lépett fel nála, vagyis amikor az immunrendszer túlreagál egy fertőzésre, és elkezdi károsítani a szervezet saját szöveteit és szerveit.

Masont a Charlotteville-i University of Virginia kórházba kellett szállítani, és három hónapot töltött lélegeztetőgépen. Az orvosok csak egy százalék esélyt adtak neki a túlélésre.

"Eleinte nem voltak más tünetek, csak a torokgyulladás tünetei: torokfájás, láz, fáradtság"

- mondta Charde a Daily Mailnek.

Masonnál streptococcus toxikus sokk szindrómát (STSS) diagnosztizáltak nekrotizáló fasciitissel, és gyorsan szepszist kapott.

A nekrotizáló fasciitis egy gyorsan terjedő fertőzés, amelyet "húsevő" baktérium okoz, és minden ötödik beteg meghal.

Emiatt Masonnak több bőrátültetésre és a kórház speciális egységeinek gondozására is szüksége volt.

"Nem volt vérellátás a kezében és a lábában" - tette hozzá Charde. "Lényegében egyszerűen elhaltak és mumifikálódtak. Szörnyű volt. Soha nem tapasztaltam még ilyen típusú fizikai és érzelmi fájdalmat, hogy láttam a fiamat szenvedni és ennyire tehetetlen lenni."

Végül 2023. június 6-án az orvosoknak amputálniuk kellett Mason mindkét kezét és mindkét karjából körülbelül négy centimétert. Kevesebb mint két héttel később, nem sokkal a 16. születésnapja előtt Mason mindkét lábát le kellett vágni, közvetlenül a térd alatt.

Miközben Mason megpróbál új életéhez alkalmazkodni, és még mindig további ellátást keres, a családja létrehozott egy GoFundMe oldalt, hogy segítséget kérjen a gyógyulásához. Az oldal részletesen bemutatja, hogyan történt az eset, és eddig valamivel több mint 40 000 dollárt gyűjtöttek össze.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Koleragyanú miatt vesztegel egy norvég luxushajó Mauritius partjainál
A tengerjáró szombat este érkezett volna Mauritiusra. A hajón 2184 utas és 1026 fős személyzet tartózkodik, 15 embert karanténban tartanak.

Link másolása

A BBC cikke szerint Mauritius megtagadta a Norwegian Dawn nevet viselő norvég tengerjárónak, hogy kikössön Port Louisban, miután az utasoknál

„gyomorbetegség enyhe tünetei jelentkeztek”.

A betegektől már mintákat vettek, azokat vizsgálatra küldték, eredmények csak későbbre várhatóak. A hatóságok attól tartanak, még az is lehet, hogy a hajón kitört egy kisebb kolerajárvány. A hajó fedélzetén eddig 15 embert különítettek el.

A hajó egyik holland utasa nyilatkozata szerint, a kapitány azt mondta nekik, hogy

a beteg utasok tüneteit esetleg kolera is okozhatta.

Az közelmúltban Afrika déli részén több helyen tört ki kolerajárvány, melyekben az ENSZ adatai szerint legalább 188 ezer ember fertőződött meg kolerával, és több mint 3000 ember meg is halt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Itt a friss diagnózis: ha te is ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, lehet, hogy nagy a baj!
Egy nő három kulcsfontosságú jelet tárt fel, amelyek arra utalhatnak, hogy valaki OCD-ben szenved.

Link másolása

Az OCD, vagyis az obszesszív-kompulzív zavar egy kényszerbetegség. Az egyik fő jellemzője a betegek sok-sok megszállott gondolata, amelyek magas fokú feszültségérzetet provokálnak. A másik pedig a kényszeresség, a kényszer érzése arra, hogy bizonyos rituálékat, viselkedésformákat, cselekvéseket kell végezni annak érdekében, hogy a feszültség csökkenjen. Ilyen például a kényszeres kézmosás, melynek oka lehet a fertőzésektől való rettegés.

Az OCD gyakori tünete az ön-, illetve közveszélyes viselkedés gondolata, azaz az ilyesmiben szenvedők gyakran érzik úgy, hogy kárt kellene tenniük magukban vagy azokban az emberekben, akik feszültséget keltenek bennük – írja a hazipatika.com

Egy brit hölgy most a TikTok-on mutatta be az OCD három fő jelét. Véleménye szerint ezek

a tünetek segíthetnek felmérni a mentális egészségi állapotot és időben észlelni az esetleges problémákat.

Az első jel, amit leírt, a kényszeresség, vagyis a rögeszmés negatív gondolatok megjelenése, általában múltbeli vagy jelenlegi eseményekkel kapcsolatban és érzelmi szorongást eredményez.

„Ilyenkor depressziósnak érzed magad, nincs kedved semmihez és amint felébredsz, megpróbálsz újra aludni”

– magyarázta a nő.

A veszélyes gondolatok megjelenése ugyancsak a betegség egyik jele.

„Ezek olyan gondolatok, amelyek mögött nincs logika vagy érvelés, és időről időre megjelennek az elménkben. ezeket később egyre nehezebb lesz legyőzni” – fogalmazott, majd hozzátette: a harmadik tünet a sürgősség. „Ez magában foglalhatja azt, hogy sürgősen szakítsak a partneremmel, hogy azonnal hagyjak fel a munkámmal, hogy kerüljem az embereket és töröljem magam a közösségi médiából” – jegyezte meg.

Természetesen ezek a tünetek önmagukban nem jelentik azt, hogy OCD-je van valakinek, és azt is fontos tudni, hogy az állapot minden embernél eltérő. Ez a betegség egyébként gyakran a pubertás vagy a korai felnőttkor körül kezdődik, és fontos a segítség, például a terápia és a gyógyszeres kezelés, hogy kordában tartsák az állapotot – írja a ladbible.com.


Link másolása
KÖVESS MINKET: