News here
hirdetés

EGÉSZSÉG

Az év gyógynövénye 2022-ben: a cickafark

A nemzetségnevét (Achillea) a legendás görög hősről, Akhilleuszról kapta, aki a legenda szerint a gyógynövényt bajtársának gyógyítására, sebkezelésre és vérzéscsillapításra használta a trójai csatában.
Elek Petra cikke a Gyógynövénylap oldalon, Címkép: S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2022. március 20.


Link másolása

hirdetés
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály vezetőségi tagjai szerkesztik azt a portált, ahol hasznos, szakszerű és érdekes cikkeket olvashattok a gyógynövényekről. Céljuk a szakszerű gyógynövény-alkalmazás terjesztése, propagálása és az olvasók célzott tájékoztatása egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

A közönséges cickafark (Achillea millefolium)

a világ minden táján megtalálható, főleg réteken, kaszálókon, nyirkos erdős helyeken gyakori Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában. Hazánkban csupán nyomokban fordul elő.

A nemzetségnevét (Achillea) a legendás görög hősről, Akhilleuszról kapta, aki a legenda szerint a gyógynövényt bajtársának gyógyítására, sebkezelésre és vérzéscsillapításra használta a trójai csatában.

A lágyszárú növény virágzata jellegzetes fehér, ritkán rózsaszínű virágokból álló sátorozó buga virágzat. Hosszúkás, lándzsa alakú levelei selymes tapintásúak és szeldeltek, ez is jellemző jegye a fészkesvirágzatúak családnak. A rokonfajokat nehéz megkülönböztetni egymástól, azonban a hatályos Gyógyszerkönyvben csak a közönséges cickafark virágos hajtása hivatalos, ezért fontos, hogy a gyógyászati használatra csak ez a faj kerüljön begyűjtésre, különben a termék szennyezettnek minősül.

A közönséges cickafark virágos hajtásának illóolaja nagyon változó összetételű lehet. Legfontosabb vegyületei a szeszkviterpének, flavonok (pl. apigenin, luteolin és ezek glikozidjai), flavonolok (artemetin, kaszticin) és a poliacetilének. A szeszkviterpének egy része tartalmaz laktongyűrűt is, ezek proazulének (achillin). Ezek a vegyületek

hirdetés
a hagyományos illóolaj-kinyerés során (vízgőz-desztilláció) a hőkezelés hatására kék színű azulénekké (kamazulén) alakulnak, így a kapott illóolaj színe a megszokott sárgás árnyalat helyett kékes-zöldes lesz.

A szín intenzitása arányos a kamazuléntartalommal, így a drog minőségének indikátora lehet.

A gyógynövény virágát és virágos hajtását hagyományosan külsőleg zúzódások, duzzanatok kezelésére, emellett sebkezelésre használták borogatás formájában. Belsőleg (főleg teaként, teakeverékként) megfázásos állapot, magas vérnyomás, amenorrhoea (a menstruációs vérzés hiánya) és egyéb gyomor- és bélrendszeri panaszok enyhítésére alkalmazták.

Olga Kachor képe a Pixabay -en.

A népgyógyászatban való sokoldalú felhasználása nyomán sok kutatást végeztek a növény esetleges további terápiás alkalmazásával kapcsolatban, ugyanakkor a már említett hatások tudományos magyarázatát is többen vizsgálták. Állatkísérletek közül megemlítendő egy a rágcsálókon (egereken, nyulakon) végzett vizsgálat, amely igazolta, hogy a növény vizes kivonata és az illóolaj azuléntípusú vegyületei gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatását szintén állatkísérlet során igazolták, bár ehhez a hatásához nagy dózis bevitele szükséges, így számolnunk kell az esetleges mellékhatásokkal, illetve ennek az emberi felhasználás során kis jelentősége van. A gyógynövény nagy flavonoidtartalmú kivonata simaizomgörcs-oldó hatást mutatott, ehhez hozzájárulhat bizonyos szeszkviterpének jelenléte is.

A hagyományos felhasználásból megismert vérzéscsillapító hatást is sikerült igazolni egy nyulakon végzett kísérlet során, melyben a növény egyik alkoloid-típusú vegyülete, az achillein csökkentette a vérzési időt. Mint sok másik illóolajnak, a közönséges cickafark illóolajának is laboratóriumi tesztekben, in vitro igazolt az antimikróbás hatása, mely leginkább a szeszkviterpén- és poliacetiléntartalmának tulajdonítható. A kivonat vízoldékony anyagai, főleg az apigenin és luteolin, in vitro kapcsolódott az ösztrogén-receptorhoz, ezért is lehet szerepe a növénynek menstruációs és egyéb nőgyógyászati panaszok enyhítésében.

A közönséges cickafark virágos hajtásának

belsőleges használatára nem végeztek humán vizsgálatokat, viszont különböző bőrpanaszok (pl. nehezen gyógyuló hegek, bőrirritáció) kezelésére irányultak kutatások.

Egy véletlen besorolásos, kettősvak vizsgálat során 23 önként jelentkező, a tusfürdőkben és samponokban is gyakran előforduló, habzó anyag a nátrium-lauril-szulfát tömény, 8%-os oldatával irritált bőrfelületét kezelték közönséges cickafark olajos kivonatával. A kutatók azt figyelték meg, hogy a kivonat jelentős gyulladáscsökkentő hatást mutatott: alkalmazása után 3-7 nappal a tünetek megszűntek. Azt is megállapították, hogy ez a hatás nem az oldószernek (tehát az olajnak) tulajdonítható.

Használata már évtizedek óta elterjedt hazánkban:

leggyakrabban az emésztőszervi és menstruációs görcsök enyhítésére alkalmazzák. Tea formájában (nem édesítve) az étvágytalanság kezelésre is használják,

mivel szeszkviterpénjei keserű ízű anyagok, ezek étvágyjavító tulajdonságúak. A női kismedencei gyulladások kiegészítő kezelésében ülőfürdőként szerepelhet, továbbá külsőleg sebgyógyításra is alkalmazható.

A cickafark a

közepesen allergizáló növények közé tartozik, jellemző mellékhatásai nincsenek. Keresztallergia felléphet, így a fészekvirágzatú növényekkel szembeni túlérzékenység esetén kerülendőek

a közönséges cickafark készítmények. Illóolaja kis mennyiségű tujont tartalmaz, ami nagy mennyiségben magzat-, illetve idegrendszerkárosító lehet, ezért várandósság idején alkalmazása ellenjavallt, szoptatás alatt túlzott fogyasztása nem javasolt.

Láthatjuk, hogy ez a gyógynövény igazán sokoldalú, így méltó birtokosa a 2022 év gyógynövénye címnek. Használatának történelme van mind a köztudatban, mind a tudományokban. Ezért is fontos, hogy minél több ember megismerje a közönséges cickafarkat.

A Gyógynövénylap blogon a gyógyszerészektől mindent megtudhatsz a gyógynövények felhasználásáról. Keresd őket a Facebookon is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
„Felkavaró, mennyi elszívott cigarettának felel meg egyetlen Elf Bar” – mondja az orvos
A Magyarországon már betiltott dohányzási fajta károsabb lehet, mint sokan hinnék.
Címkép: Elfbar/Facebook - szmo.hu
2022. július 11.


Link másolása

hirdetés

Egy fogorvos, dr. Onkar Mudhar a TikTokon mondta el, hogy egyetlen rúd Elf Bar elszívása nagyjából annyi kárt okoz, mint 48-50 szál hagyományos cigaretta.

„Nem csak nikotin van benne, ami óriási függőséget okoz, hanem a fogakat is tönkre teheti”

– magyarázza az alábbi videóban.

@dronkarmudhar Don’t do it! #doctor #dentist #viral #vape #fyp #foryou #elfbar #geekbar #shisha ♬ Wifey Riddim - AJ Tracey

hirdetés

Korábban egy magyar orvos is kifejtette a véleményét az Elf Barról. Dr. Kulja András is elmondta, hogy egy Elf Bar nagyjából 45 ciginek felel meg.

„Nem tartalmaz hagyományos növényi összetevőket, nem keletkezik füst, és így a hagyományos dohánytermékekben található rákkeltő anyagokat sem tartalmazza, viszont van vele kettő elég nagy probléma.

Egyfelől nagyon sok nikotint tartalmaz, egy Bar körülbelül 45 szál ciginek felel meg, a nikotin pedig alapvetően egy idegméreg, amely már kis mennyiségben is nagyon erős függőséget idéz elő. Ezen kívül hatással van a szervezet működésére, például rontja az alvás minőségét, károsítja a sejtek örökítőanyagát, hatással van a szív-és érrendszerre, és a magzatok fejlődését is károsítja” – magyarázta az orvos.

@andras.doktor Válasz @viktoria.marta._.fan részére Az Elf Bar szervezetre gyakorolt hatásai. Ha több infót szeretnél, akkor keresd fel a cikiacigi.hu oldalt! ? #hirdetés #cikiacigi #orvos #edukáció #elfbar #nedohányozz ♬ eredeti hang - Dr. Kulja András


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG
Véres köhögést, fejfájást és szédülést is okozhat az Elf Bar
A „manórúd” egyik legnagyobb problémája, hogy 18 év alattiak is hozzájuthatnak, és a termék semmilyen bevizsgáláson nem esik át.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szakmai állásfoglalást adott ki az Elf Bar dohánytermékről – számol be a Blikk.

A dr. Szondy Klára tüdőgyógyász által jegyzett írás szerint a "manórúdként" is ismert Elf Bar dohánytermék nikotintartalma eszközönként változó lehet: van 0 %-os, de létezik belőle 2-5 %-os is.

Egy 600 slukkra elegendő, 5 %-os termék 14 doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg.

Bár a nikotin önmagában valóban kevesebb káros egészségügyi hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, ám ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve

az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet.

Előbbiek elsősorban a nagy adagú, nem bemért nikotintartalom miatt alakulhatnak ki.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának klinikai főorvosa, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnökségének tagja által megfogalmazottak szerint az Elf Bartól eltérően a trafikokban kapható termékek ismert, legális gyártóinak – mint például a hevített dohánytermékek vagy e-cigaretták – kötelességük forgalomba hozatal előtt bevizsgáltatniuk és engedélyeztetniük a termékeiket, ezért ismerjük azok működését.

hirdetés
Ezzel szemben az Elf Bar egyáltalán nem bevizsgált termék.

További aggodalmakra adhat okot, hogy míg Magyarországon kizárólag 18 év felettiek vásárolhatnak dohányterméket, amihez csak a Nemzeti Dohányboltokban juthatnak hozzá legálisan, addig az Elf Bart bárki korlátlanul meg tudja rendelni az interneten is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Akkor is halálos lehet a darázscsípés, ha előtte sosem voltunk allergiásak
A szakember szerint érdemes észnél lennünk, hiszen bármikor kialakulhat allergia.
Fotó:Pixabay/Ralph - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy elhunyt a napokban egy szentendrei férfi, aki bár nem volt allergiás a darázscsípésre, mégis belehalt. Azért, hogy utána járjanak a történteknek a Reggeliben Dr. Moric Krisztinát, fül-orr gégészt, allergológust kérdezték az eset körülményeiről, és arról, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a darázscsípésekkel kapcsolatban.

Dr. Moric Krisztina arról beszélt, hogy ha megcsíp minket egy darázs – még ha nem is vagyunk allergiásak rá, – minden esetben duzzanat alakul ki, az azonban nagyon nem mindegy, hogy ez hol jön létre:

„Ha a kézfejünket csípi meg, semmi probléma nem lesz, viszont ha bekerül a darázs a szánkba, megcsípi a nyelvünket, és az duzzad meg, az bizony elzárhatja a légutakat és akár fulladásos halált is okozhat”

- ismertette a doktornő.

A szakértő szerint, amennyiben valakit például a nyelvén csíp meg a rovar, vagy ha túlzott allergiás reakció alakul ki, rögtön mentőt kell hívni. Ha tudjuk az illetőről, hogy allergiás a csípésre, és van nála adrenalintartalmú autoinjektor, egy úgynevezett Epipen, ezt azonnal be kell adni neki.

hirdetés

Ha csípés miatt csak egy „kis helyi reakció” keletkezik, akkor érdemes az érintett területet vizes, esetleg ecetes borogatással hűteni, normális esetben az itt keletkező duzzanat pár nap alatt magától elmúlik. Az ecet nemcsak népi legenda, a lúgos darázs mérget remekül semlegesíti az ecetsav.

A kalcium beszedése viszont kimondottan veszélyes lehet darázscsípés esetén, főleg, ha az illető allergiás a rovar mérgére. Az allergológus szerint

„ilyenkor a vérnyomás esés is a tünetek között lehet, amit a kalcium tovább fokoz.”

A doktornő figyelmeztetett: kisebb helyi reakció után is érdemes észnél lenni, mert attól, hogy már csípett meg darázs, és nem lett belőle nagyobb gondunk, nincs rá garancia, hogy a következő csípés nem lesz végzetes. Elmondása szerint bármikor kialakulhat allergia.

„Lehet, hogy életünkben többször is megcsípett bennünket darázs, semmi gond nem volt, de a következő már lehet akár egy anafilaxiás sokk.”

A jó hír az, hogy erősebb helyi reakció esetén, például, ha a csípés után az egész kézfejünk bedagad, az eset után 4-6 héttel vérvételes vizsgálattal van rá lehetőség, hogy megtudjuk, allergiásak vagyunk-e.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
Schobert Norbi szerint havi 200 ezer forintot költ az elhízásra egy átlag magyar
Norbi beszélt arról is, hogy az ő családjában is előfordult a cukorbetegség: „Nagyszüleimnek levágták a lábát, megbolondultak a diabétesztől, leállt a veséjük, megvakultak” – mondta a fitneszguru.

Link másolása

hirdetés

Schobert Norbi szerint az elhízás oka a modern kori szénhidrátmérgezés - írja az RTL.hu.

Úgy véli, hogy az emberek nem táplálkoznak tudatosan. Mikor hízni kezdenek, akkor is inkább a csodában bíznak. Gyakran hallja azt a kifogást az elhízottaktól, hogy az egészséges étrend drágább, és csak a gazdagok engedhetik meg maguknak.

Szerinte

egy átlag magyar ember közel 200 ezer forintot eszik el egy hónapban, azaz körülbelül hat és félezer forintot költ naponta ételre és így az elhízásra. Norbi szerint önsorsrontó a magyar táplálkozás, ráadásul sok szélhámosságnak bedőlnek a fogyasztók.

„Minden negyedik magyar pre-diabéteszes, tehát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájában van” - mondta, hozzátéve, hogy ez brutális, mert ezek az emberek egy-két éven belül diabéteszesek lesznek, ami nagyon súlyos betegség.

Norbi beszélt arról is, hogy az ő családjában is előfordult a cukorbetegség. "Nagyszüleimnek levágták a lábát, megbolondultak a diabétesztől, leállt a veséjük, megvakultak" - árulta el.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: