hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

5 nyomós érv arra, miért ne akard elkapni az omikront, hogy „túl legyél rajta”

„Ne játssz az anyatermészettel” – hangsúlyozta a CNN által megkérdezett egyik orvos, aki elmagyarázta, miért rossz ötlet az omikron szándékos elkapása.

Link másolása

hirdetés

A CNN által megkérdezett orvosok szerint egyre több olyan ember van, aki szándékosan el akarja kapni a koronavírus mára a legtöbb helyen domináns, omikron variánsát, hogy gyorsan átessenek a fertőzésen és védettek legyenek. Dr. Paul Offit, a Philadelphiai Gyermekkórház virológusa és Dr. Robert Murphy, a Northwestern Egyetem egészségügyi kutatóintézetének vezetője felsorolt öt okot, amiért ez meglehetősen rossz ötlet.

1. Az omikron nem csak egy makacs megfázás.

Murphy szerint az omikronos megfertőződések esetén gyakran számolnak be a betegek lázról, testfájdalmakról, duzzadt nyirokcsomókról, torokfájásról és egyéb, kellemetlen tünetekről, amik napokra le tudnak dönteni a lábunkról.

"Az emberek úgy beszélnek az omikronról, mintha az egy makacs megfázás lenne. Ez nem egy makacs megfázás" - mondta Murphy. "Ez egy életveszélyes fertőzés."

Az eddigi ismereteink alapján az omikron valóban enyhébb tüneteket okoz, mint a delta változat, "kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, intenzív osztályra, lélegeztetőgépre, és kisebb valószínűséggel halnak meg a betegek- és ez minden korcsoportra igaz", tette hozzá Offit. "De ez nem jelenti azt, hogy nem lehet súlyos betegség".

2. Hosszú Covid is lehet a fertőzésből.

A szaglás- és ízérzékelés elvesztése gyakori tünet az enyhe megbetegedések esetén. A kutatási eredmények szerint az emberek mintegy 80%-a egy hónapon belül újra érez szagokat és ízeket, vannak azonban, akik még hat vagy annál is több hónap elteltével sem érzik a szagokat és ízeket. Néhányan pedig talán soha nem nyerik vissza ezen képességüket.

Ez azonban csak néhány a hosszú lefolyású koronavírus-betegség lehetséges tüneteiből. Előfordulhat légszomj, krónikus fáradtság, láz, szédülés, hasmenés, intenzívebb szívdobogás, izom- és hasi fájdalom, hangulatváltozás és alvászavarok is.

hirdetés
3. Gyerekeket is megfertőzhetsz vele.

A koronavírusnak a gyermekek esetében eddig jellemzően enyhébb tünetei voltak, de az amerikai járványügyi hatóság (CDC) adatai szerint az omikron jóval hatékonyabb fertőzőképessége miatt rekordszámban kerültek kórházba 18 év alatti gyermekek az Egyesült Államokban.

"A legjobb módja annak, hogy a gyerekeket megvédjük, az, ha beoltjuk őket, amint jogosultak rá, és ha olyan családtagokkal vannak körülvéve, akik szintén be vannak oltva" - mondta Dr. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója egy pénteki sajtótájékoztatón.

4. Megterheli az egészségügyi rendszert.

Azzal, hogy vannak, akik szándékosan elkapják a koronavírust, "hozzájárulnak ahhoz, hogy fennmaradjon a járványhelyzet és megterhelik az egészségügyi rendszert" - mondta Murphy.

"Az egészségügyi rendszert nem arra tervezték, hogy kizárólag a koronavírusban szenvedő emberekről gondoskodjon. Hanem arra, hogy ellássa a vakbélgyulladásos gyerekeket, a szívinfarktust kapókat, az autóbalesetet szenvedő embereket is" - mondta Dr. Ashish Jha, a Brown Egyetem dékánja a CNN-nek.

5. Ne játssz az anyatermészettel.

Valaha is jó ötlet volt szándékosan elkapni egy betegséget? Sokan emlékezhetnek arra, amikor a szülők "bárányhimlő partikat" rendeztek, hogy kisgyermekeik túlessenek a fertőzésen, mivel a felnőttkori bárányhimlős esetek súlyosabbak. "Na, az is rossz ötlet volt" - mondta Offit.

Példaként felhozta, hogy évekkel ezelőtt, egy védőoltásokról szóló oktatófilm operatőre elárulta neki, hogy a nővére egy ilyen, bárányhimlős találkozóra vitte a gyermekét, aki tragikus módon belehalt a fertőzésbe. "Ne játsszunk az anyatermészettel" - mondta. "Azóta próbál megölni minket, mióta kijöttünk az óceánból a szárazföldre".hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Úgy néz ki, hogy a nyugati típusú étrend miatt lehet egyre több autoimmun beteg világszerte
Már olyan országokban is megjelennek az autoimmun betegségek, ahol korábban soha nem volt példa rá. Tudósok szerint az étrendi változásokban kell keresni ennek okát.

Link másolása

hirdetés

Világszerte egyre többen szenvednek autoimmun betegségben, hiszen becslések szerint évente 3-9 százalékkal emelkedik az ilyen megbetegedések száma. Az autoimmun betegség akkor alakul ki, amikor a beteg immunrendszere már nem tud különbséget tenni az egészséges sejtek és a behatoló mikroorganizmusok között, így a szöveteket és a szerveket is megtámadja. Ide tartozik például az 1-es típusú cukorbetegség, a gyulladásos bélbetegség, a sclerosis multiplex és a rheumatoid arthritis is.

A tudósok szerint nyugaton körülbelül 40 évvel ezelőtt kezdtek egyre gyakoribbak lenni az autoimmun betegség. Most azonban azt tapasztalják, hogy már olyan országokban is megjelenik, ahol korábban soha nem volt példa rá. A közelmúltban például a gyulladásos bélbetegséges megbetegedések száma a Közel-Keleten és Kelet-Ázsiában emelkedett legnagyobb mértékben, ahol korábban alig volt ilyen eset.

A tudósok többsége úgy véli, hogy a környezeti tényezők kulcsszerepet játszanak abban, hogy világszerte egyre többen lesznek autoimmun betegek. A Londoni Francis Crick Intézet két szakember, James Lee és Carola Vinuesa vezetésével külön kutatócsoportokat állított fel az autoimmun betegségek pontos okainak meghatározására. Megállapították, hogy mivel az emberi genetika nem változott az elmúlt néhány évtizedben, a külvilágban kell lennie valamilyen változásnak, amely növeli az autoimmun betegségre való hajlamunkat.

Szerintük az étrendi változásokban kell keresni az okot, amely elsősorban a nyugati típusú étrend elterjedése lehet.

Rámutattak, hogy egyre több országban válik uralkodóvá ez az étrend, amelyet főleg a gyorséttermi ételek, tehát sok olajban és vajban sült, magas cukor-, transzsír- és sótartalmú, fehér lisztes ételek és a vörös húsok fogyasztása jellemez, miközben a magas rosttartalmú ételek, a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása visszaszorul. A szakemberek szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy ez hatással van az ember mikrobiomjára - ez a bélrendszerünkben található mikroorganizmusok összessége, amelyek kulcsszerepet játszanak a különböző testi funkciók szabályozásában.

"Ezek az étrendi változások a mikrobiomunkban autoimmun betegséget vált ki, amelynek mára már több mint 100 típusát fedezték fel"

- állapították meg.

hirdetés

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a betegségre való egyéni hajlam is szerepet játszik a betegség kialakulásában.

"Ha nincs bizonyos genetikai érzékenysége, akkor az ember nem feltétlenül lesz autoimmun beteg, függetlenül attól, hogy hány Big Mac-et eszik meg" - jegyezte meg Vinuesa.

Mivel a szakemberek szerint a gyorséttermi franchise-ok globális terjedése ellen nem igazán tudnak tenni a tudósok, ezért próbálják megtalálni azokat az alapvető genetikai mechanizmusokat, amelyek az autoimmun betegség hátterében állnak, és egyes embereket fogékonnyá tesznek a betegségre, míg másokat nem. Mostanra már olyan technikák állnak rendelkezésükre ehhez, amelyek korábban nem, így például már az autoimmun betegek közös genetikai mintáit is tudják azonosítani. A szakemberek szerint ez azért fontos, mert bár sok új terápia van az ilyen betegségben szenvedők számára, az orvosok sokszor nem tudják, melyik betegnek melyik a legjobb, a DNS-szekvenálás viszont segíthet a betegek csoportosításában, hogy azok a nekik megfelelő kezelést kaphassák. Azonban jelezték azt is, hogy mivel világszerte egyre több autoimmun beteg van, sürgősen szükség van újfajta kezelésekre és gyógyszerekre.

"Jelenleg nincs gyógymód az autoimmun betegségekre, amelyek általában fiataloknál alakulnak ki. Egyre többen szorulnak műtétre, vagy életük hátralévő részében rendszeresen injekciókat kell kapniuk. Ez a betegeknek sem jó, és az egészségügy számára is hatalmas megterhelést jelent. Ezért kell minél hamarabb új, hatékony kezeléseket találni"

- hívják fel a figyelmet.

Forrás: Guardian


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
A gyakori enyhe oltási mellékhatások kétharmada nocebo-effektus, nem a vakcina okozza egy tanulmány szerint
A kutatók úgy vélik, csökkentheti az oltással kapcsolatos aggodalmakat, ha az emberek tájékozottabbak a nocebo-effektus hatásáról.

Link másolása

hirdetés

A koronavírus-vakcinák után gyakran tapasztalt mellékhatások több mint kétharmada a nocebo-effektusnak, és nem magának az oltásnak tulajdonítható - állítják amerikai kutatók a Jama Network Open folyóiratban megjelent tanulmányban.

Az Egyesült Államokban 12 koronavírus elleni oltóanyag klinikai vizsgálatának adatait elemezték. Az alanyok mindegyik vizsgálatban inaktív sóoldatot kaptak placebóként az egyik karjukba a vakcina helyett.

Az első injekció beadása után a placebóval kezelt csoport több mint 35 százaléka tapasztalt úgynevezett szisztémás (a teljes testet érintő) mellékhatásokat, például fejfájást és fáradtságot. A csoport 16 százaléka pedig helyspecifikus mellékhatásokat, például karfájdalmat, bőrpírt vagy duzzanatot az injekció beadásának helyén. Azok közül, akik az oltást kapták, körülbelül 46 százalék számolt be szisztémás tünetekről, kétharmaduk pedig karfájdalmat vagy egyéb helyi tüneteket.

A második oltás után a kutatók megvizsgálták a mellékhatásokat, és azt találták, hogy a fejfájás vagy más szisztémás tünetek aránya közel kétszer olyan magas volt a vakcinát kapók csoportjában (61%), mint a placebo-csoportban (32%). A helyspecifikus tünetek esetében pedig még nagyobb volt a különbség, a vakcinával oltottaknál 73 százalék, a placebót kapóknál 12 százalék.

A kutatók arra jutottak, hogy a koronavírus-oltás kísérleteiben jelentett gyakori, enyhébb mellékhatások körülbelül kétharmadát a nocebo-effektus okozza, különösen a fejfájást és a fáradtságot. Vagyis sok embernél azért alakulhatnak ki ezek a mellékhatások, mert már azzal a tudattal megy az oltásra, hogy utána biztosan rosszul lesz tőle.

Az eredmények alapján a szakemberek szerint csökkentheti az oltással kapcsolatos aggodalmakat az, ha az embereket jobban tájékoztatják a nocebo-effektus hatásáról. Úgy vélik, ha elmondják a pácienseknek, hogy az oltásnak olyan mellékhatásai vannak, amelyeket placebo-kezelést kapott alanyok is tapasztaltak a klinikai vizsgálatok alatt, az enyhítheti bennük a szorongást. Több tudós is azt tartaná helyesnek, hogy kevesebb tájékoztatást adjanak a pácienseknek a mellékhatásokról a szorongás csökkentése érdekében. Ted Kaptchuk, a Harvard Orvostudományi Egyetem globális egészségügyi és szociális orvostudományának professzora, a tanulmány vezető szerzője szerint ugyanakkor ez helytelen lenne, és az őszinteség az egyetlen járható út.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
„A rezidensek kizsákmányolása tartja életben, pontosabban lélegeztetőgépen a magyar szülészeti ellátást”
Alapvetően jó, hogy eltörölték a hálapénzt és emelték az orvosok bérét, viszont negatív hatások is előjöttek, a szülészeten például azóta jóval nagyobb a szakemberhiány. És igazából a hálapénz se szűnt meg.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. január 22.


Link másolása

hirdetés

A K-Monitor és az EMMA Egyesület közösen dolgozott ki javaslatokat a szülészeti ellátás feljavítására. A dokumentumból a 24.hu cikksorozatot készít, az első, bevezető részt csütörtökön publikálták. Ebben leírták, hogy 2021-től tilos adni és elfogadni hálapénzt, amivel párhuzamosan megemelték az egészségügyi dolgozók bérét. Ennek következtében elmélyültek bizonyos problémák a szülészeteken, például a súlyos szakemberhiány.

A törvény előtt ugyanis a hálapénz és az alacsony bérek arra ösztönözték a dolgozókat, hogy több munkát vállaljanak, ami némileg ellensúlyozta a munkaerőhiányt. Viszont miután megemelték a béreket, így nem kellett többet dolgozni, ami miatt érezhetővé vált a szakemberhiány. A lap szerint még két dolog csökkentette a szakemberek és a kórházak teljesítményét:

  • A kórházakban megszűnt a pótlékok és vállalkozói szerződések addigi rugalmassága.
  • A Covid-19 járvány alatt 2020 májusától már nem teljesítményalapon kapnak pénzt az országos kasszából, hanem az előző hónapok alapján kapnak átlagfinanszírozást.

A hálapénz egyébként nem tűnt el, ugyanis az ellátottak továbbra is szeretnék megvenni a jobb ellátást. Van olyan lehetőség, hogy a borítékot nem a kórházban adják át. Előfordul, hogy a pénzt a hivatalosan átadható összeghatárú (jelenleg maximum 8370 forintos) ajándékba rejtik. A legegyszerűbb megoldás persze az, hogy a szükségesnél gyakrabban hívják be a várandóst a magánellátásba, ahol így részletekben és számla ellenében ugyan, de végül mégis befizetheti a korábban egy összegben a szülés után átadott a hálapénzt - írja a 24.

"Persze, hogy nem tűnt el a hálapénz. Kiszámlázom. Ennyi"

- mondta egy szakember, aki a neve elhallgatását kérte. Tovább nehezíti a munkaerőhiányt, hogy egyre több egészségügyi dolgozó tér át kizárólag a magánegészségügybe, ahol jóval többet kereshetnek. Ennek nemcsak a betegek, hanem az orvosok is megisszák a levét.

"Nem bírjuk. Ez az igazság. A vezető orvos még csak alhat pár tíz percet ügyeleti időben, de a rezidens egy percet sem. A rezidensek kizsákmányolása tartja életben, pontosabban lélegeztetőgépen a magyar szülészeti ellátást"

- nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő orvos. A cikk azt is firtatja, hogy a szakemberhiány rosszabb minőségű állami ellátást eredményez.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
Amióta átesett a koronavíruson, nem tudja lenyelni az ételeket egy kaliforniai ápolónő
Shake-eken és krumplipürén él több mint egy éve a háromgyerekes anyuka, akinek a legfőbb vágya, hogy végre normálisan ehessen.

Link másolása

hirdetés

A koronavírus egyik alig ismert mellékhatásában szenved egy 31 éves kaliforniai ápolónő, írja a Mirror. Marianna Cisneros rendszeresen posztol videókat a TikTokra állapotáról. Az egyik legutóbbiból derült ki, hogy mióta átesett a betegségen diszfágiával, vagyis nyelési zavarokkal küzd.

A felvételen a könnyeivel küzdve kavargatja egy csésze tartalmát, miközben a több mint egy éve tartó kálváriáját ecseteli. A fiatal ápolónő elmondja, hogy az orvosoknak fogalma sincs, miért alakult ki nála ez a ritka idegrendszeri károsodás, melynek következtében nem tudja lenyelni az ételek többségét.

Az intenzív osztályon dolgozó ápolónő hozzáteszi: hiába éhezik meg gyakran, az életét kockáztatná, ha csak egyszerűen bekapna pár falatot. Az étel ugyanis könnyen elakadhat a torkában, ez pedig akár a halálát is okozhatja. Éppen ezért a szükséges kalóriák túlnyomó részét shake-ek segítségével viszi be, a jobb napjain pedig néhány kanál burgonyapürét is megkockáztat.

"Már több mint egy éve küzdök ezzel. Csalódott vagyok, mert enni akarok" - mondja a videóban a zokogás határán álló fiatal nő.

A háromgyerekes anyuka videóiból kiderül, hogy nem ez az egyetlen szokatlan tünet, amit a koronavírus-fertőzés okozott neki. Amikor elkapta a vírust, orvosai azt hitték, hogy agyvérzése van, mert alig tudott járni. A vérnyomása az egekbe szökött, ráadásul egy idő után nem látott a jobb szemére. Marianna hangsúlyozza, hogy esetében végig neurológiai tünetei voltak a betegségnek, a hagyományos Covid-szimptómák közül szinte egyet sem észlelt.

hirdetés

A néhány napja megjelent szívfacsaró, angol nyelvű videót itt lehet megnézni, melyben a nyelési rendellenességről oszt meg további részleteket:

@mariannagioo Just got approved for speech therapy today… I’m 31 ? #longcovid #longhauler #covidlonghauler #covid #nursesoftiktok #doctorsoftiktok #fypシ #fyp ♬ original sound - Marianna

A koronavírus-fertőzés egyes betegek esetében hosszan elnyúlhat. Az úgynevezett "long Covid" leggyakoribb tünetei közé a fáradtság, a légszomj, a memóriazavarok és koncentrációs problémák, a heves szívdobogás, a szédülés, a zsibbadás, az ízületi fájdalmak, a depresszió és a szorongás, az íz- és szagvesztés, az alvási nehézségek, a kiütések és a hasmenés vagy étvágytalanság tartozik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: