DUNAKANYAR

Világhírű alkotásokat láthatsz Komáromban, Közép-Európa legnagyobb erődrendszerében

A Szépművészeti Múzeumban hetven évig vártak a régi szobrok arra, hogy méltó helyre kerülve újra elkápráztassák a látogatókat. Maga a helyszín is fantasztikus, a sokat megélt épület impozáns környezete is rabulejtő.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2022. június 17.


Link másolása

Komáromban, a Duna jobb partján fekvő kulturális, idegenforgalmi és kereskedelmi központban számtalan program várja a turistákat. A gyógyfürdő és szabadidőpark mellett érdemes felkeresni a város nemrég átadott új látványosságát a Csillagerődöt, ahol a meglepő tárlaton szó szerint karnyújtásnyira nézhetjük meg a világ leghíresebb szobrait - másolatban.

Az erődrendszer létrejötte

A komáromi erődrendszer a Duna két oldalán található. Egyik fele a szlovákiai Észak-Komáromban, a másik pedig a magyar Komáromban. A bal parton lévő erődrendszer felújításáért 1994-ben Europa Nostra-díjat kaptak.

Az erődök története messzi régmúltba vezet vissza.

Már a Római Birodalom idején itt lévő, a Pannonia provinciához tartozó - a “limes romanus” mentén kiépülő - Brigetio a provincia egyik legjelentősebb települése volt az I-IV. században. A túlparton pedig a Vág menti kereskedelmi vonal biztosítására, és az északi irányból várható támadások megállítására készült el először itt is egy fa, majd kő erődítmény.

A hely stratégiai és gazdasági fontosságú volt, hiszen a Duna és a Vág folyók találkozásánál fekszik, és védelmi célokra is alkalmas volt. Ezért is épülhetett fel itt a középkorban a vár, majd az Öregvár.

Az erődítmények a törökök elleni küzdelemben is fontos szerepet kaptak, és a várvédők hősies ellenállásának köszönhetően Komárom nem került török kézre. Később az Öregvárat kibővítették, a 17. században felépült az Újvár, amely így Bécs előretolt bástyája lett. Az 1848-as szabadságharcban itt zajlott a komáromi csata, majd a Habsburg Birodalom építette ki a folyók találkozásánál legerősebb katonai erődrendszerét, amely 200 ezer katonát is képes volt befogadni.

Így épült fel a mai magyar területen a Csillagerőd, majd 1871-ben a Monostori erőd és 1877-re az Igmándi erőd. Ám a hatalmas erődrendszer a 20. századra elvesztette katonai jelentőségét.

A Csillagerődöt története majdnem véget ért 1850-ben, mert szinte teljesen lebontották. Később azonban kőből és téglából újraépítették, a védelmi rendszer fő részeként. A Monarchia katonái laktanyaként és raktárként használták, majd 1920 után a Magyar Királyi Hadsereg lőszerraktára lett. 1944-ben pár hónapig a deportáltak gyűjtőhelye volt. A 2. világháború után szükséglakásokat alakítottak ki benne, azt követően zöldségraktárként is funkcionált.

A mostani renoválás során, ahol lehetett, eredeti állapotban újították fel az épületet. Az új komplexum a kiállítóhelyen kívül vetítő- és előadótermet, múzeumpedagógia foglalkoztató, ajándékboltot és kávézót is kapott. Az udvarán pedig egy szabadtéri színpadként is használható teret alakítottak ki.

A vizesárokkal védett, kívülről kővel megerősített erőd a nevét a jellegzetes csillag alakjáról kapta.

A komáromi Csillagerőd

A Csillagerődöt, a Monostori Erődöt és az Igmándi Erődöt magába foglaló

komáromi erődrendszer Közép-Európa legnagyobb erődrendszere.

Közülük a Csillagerőd – mely egy korábbi palánkvár helyén épült 1850 és 1871 között - teljesen felújításon ment át, és a fantasztikus tereket rejtő építmény egy különleges funkciót is kapott.

Az új kulturális központban látható ugyanis a Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat gyűjteményének kiállítása. Ezzel 70 év hányattatás után lelt otthonra a gyűjtemény.

A másolatok bemutatása jó ideig népszerű volt, ám lassan vesztettek népszerűségükből. A múzeum a 20. század első évtizedében már több ezer alkotással rendelkezett az antikvitástól a reneszánszig terjedő időszakból. A 2. világháború után azonban már nem védték őket, így fokozatosan romlásnak indult állaguk. Az anyag nagy része több mint hét évtizede raktárba került, vagy szétszóródott az országban, és számos mű súlyosan megsérült.

Végül 2015-ben több mint kétszáz kiemelkedő fontosságú antik, középkori és reneszánsz másolatot restauráltak, és ezek a Csillagerődben leltek otthonra. Így itt most

közel háromszáz másolat csodálható meg, köztük számos világhírű alkotás másolata is.

Köztük például Praxitelész klasszikus kori műve, a Hermész és a gyermek Dionüszosz, a hellenisztikus Méloszi Aphrodité (Milói Vénusz) és a római Laokoón-csoport másolatai, vagy Donatello, Luca della Robbia és Michelangelo másolatok. Az erőd udvarán egy hatalmas csarnokot is építettek, ahol több monumentális reneszánsz másolatot állítottak ki, például Donatello Gattamelata és Andrea del Verrocchio Bartolomeo Colleoni lovas szobrainak öntvényeit.

A csillagerődről bővvebben ITT és ITT olvashatsz.

A Monostori Erőd, a Láthatatlan erőd

Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, a klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék impozáns látványt nyújt. A monumentális Monostori Erőd faragott kövekből épült fala, a védműveket borító 3-4 méter vastag földtakarója és több kilométer hosszú földalatti kazamata-rendszere igazi kuriózum. A 25.680 négyzetméteres területen 640 helyiség található.

A helyet a filmesek is kedvelik, gyakran használják forgatási helyszínként is a ma már több kiállítást is tartalmazó erődöt. Többek között a katonai életet bemutató kiállításokat nézhetünk meg, van lőoktató terem, hadtörténeti kiállítás is. A valaha gabonaraktárként használt épületrészben kenyérmúzeum, az udvaron haditechnikai park, a Legénységi szállón a Monarchia katonaélete ismerhető meg. Mivel az erődöt évekig a szovjet Vörös Hadsereg használta, így erről az időszakról is megemlékeznek.

A legfiatalabb, Igmándi erőd most felújítás miatt zárva van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


DUNAKANYAR
A Rovatból
A 14 éves szentendrei természetfotós a városa legnagyobb fesztiválján mutatja be újra képeit
Farkas Kornél, 14 éves elhivatott vad- és természetfotós.

Link másolása

Augusztus utolsó hétvégéjén rendezik meg Szentendre legnagyobb fesztiválját, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál és Borkorzó eseményét, ahol a 14 éves Farkas Kornél, természetfotós, is bemutatja Felfedezhető csodák II. címmel fotókiállítását. A tárlat augusztus 26-tól, szeptember 26-ig közel egy hónapon keresztül látható a Dunaparti Művelődési Házban.

Farkas Kornél, 14 éves elhivatott vad- és természetfotós.

Két év után újra lenyűgöző kiállítás látható munkáiból Szentendre legnagyobb fesztiválján. Az első önálló tárlata 2020. november 7-én nyílt meg a Szentendrei P’Art moziban, nagy sikert aratott a látogatók körében. Két év alatt rengeteget fejlődött, változott látásmódja. Sokat tanult, tapasztalt. A képi világa jobban fókuszál az apró részletekre, pillanatokra. A tehetséges, ambiciózus fiatalember lencséjén keresztül szeretné jobban megmutatni a nagyközönségnek az állatok, a természet titkos világát, pillanatait.

„A nap első sugarai eltalálják arcomat, miközben ezerféle hangtól hangos az erdő. A virágzó vadvirágok illatával telített levegőt szippantom be, a gumicsizmámat harmatcseppek mossák és vállamon a fényképezőgéppel sétálok a végtelenbe, ahol őzek, nyulak, fácánok ugrálnak át előttem. Ezt az életérzést szeretném másoknak is megmutatni fotóim segítségével” – mondja a 14 éves fiú.

Bővebb információk ITT

Link másolása
KÖVESS MINKET:

DUNAKANYAR
A Rovatból
Fotók: Ilyen csodás hangulata van a Varázskertnek a Szentendrei-szigeten
Lila virágmezők, levendulaillat a levegőben, megannyi szín és látvány, amit nem lehet megunni.

Link másolása

Újra nyitva a Varázskert a Szentendrei-szigeten. A csodás levendula-mezők látványa mellé vendégül látnak egy finom kávéra, sütire, házi szörpre vagy ha megéheznél akkor egy igazi retró melegszendvicsre vagy hotdogra.

Az idei évtől kerékpárt is tudtok kölcsönözni, amivel felfedezhetitek a környék szépségét.

Bővebb információk ITT


Link másolása
KÖVESS MINKET:


DUNAKANYAR
Fuss át a Duna alatt! – Újra megrendezik a Dunakanyarban a Duplakanyar Futóversenyt
A két országot érintő, három folyót átszelő szeptember 10-i sporteseményen a Duna felett és a Duna alatt is lehet futni.

Link másolása

Nincs még egy olyan futóverseny, amelynek során a Duna mellett, a Duna felett és a Duna alatt is lehet futni, ráadásul csodálatos, egyedi természeti környezetben.

A két országot érintő, három folyót - a Dunán kívül az Ipolyt és a Garamot - átszelő szeptember 10-i sporteseményen

tavaly 500-an vettek részt, idén ennek a létszámnak közel a kétszeresét várják.

A tavalyival szemben idén már három távon, 5, 12 és 62 km-en lehet indulni és 5 km-en sok gyermekre is számítanak. A rajt mindenkinek Nagymarosan lesz, a cél a két rövidebb távnak Visegrádon, a 62 km-é pedig Nagymarosan, de az útvonalakat úgy alakították ki, hogy a Duna-menti Regionális Vízmű közműalagútján minden versenyző átfuthat a Duna alatt.

Újdonság, hogy a célba érkezést követően az alagúton vissza is lehet sétálni a nagymarosi oldalra. A leghosszabb táv mezőnye érinti Szlovákiát, Esztergomnál tér vissza Magyarországra, majd a 11-es út mellett éri el Visegrádot.

A bemelegítést ezúttal is Katus Attila aerobik-világbajnok fogja tartani, aki a tavalyi verseny óta nagymarosi lakos lett, és ezúttal vállalta, hogy az 5 kilométeres távot maga is teljesíti.

Bővebb információk ITT


Link másolása
KÖVESS MINKET:


DUNAKANYAR
A Rovatból
Relaxációs videó készült a Strázsa-hegyen hajladozó leánykökörcsinekről
A látvány nemcsak szép, de megnyugtató is. Érdemes élőben is felfedezni, de csak óvatosan!

Link másolása

Itt a tavasz, bár az időjárás néha mást mutat. A természet azonban már ébred, és kibújtak az első tavaszt köszöntő virágok is.

Sokan indulnak ilyenkor túrázni, ezért fontos, hogy a szép látványban csak gyönyörködjünk és óvjuk meg azt. Vigyázz te is hogy hová lépsz! Miközben arra biztatunk, hogy látogass el a Strázsa-hegyi tanösvényre, arra is kérünk, hogy tedd ezt felelősséggel.

A hegy lejtői különleges és ritka növénytársulások otthona, amelyet a tavaly felújított tanösvényt bejárva nagyszerű élmény megtekinteni.

Időről időre látni lehet, hogy néhányan a kijelölt útról letérnek és a hegy meredek részén rövidítik le az útjukat. Ezzel sajnos sok értékes növényt taposnak ki, tömörítik a földet és nem ritkán kisebb árkok is kialakulnak az általuk elindított talajerózió nyomán.

Ha ellátogatsz a Strázsa-hegyre, akkor nem csak az eléd táruló panorámában gyönyörködhetsz, hanem a tavasz első hírnökeiben is.

Relaxációs videó készült a hajladozó leánykökörcsinekről, hogy te is átélhesd ezt a gyönyörű látványt.

A videót szándékosan úgy készítették, hogy lelassíthass, elcsöndesedhess. Nincsenek benne kapkodó vágások, gyors mozgások és látványos áttűnési effektek. Azt javasolják, hogy ha elindítod a videót, akkor dőlj hátra, szívj egy mély levegőt és engedd, hogy a hangulata átjárjon. NÉZD ÉS LAZÍTS!

VIDEÓ: A Strázsa-hegyen

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit.

Az 1200 méter hosszú, 1 óra alatt bejárható kör vonalvezetésű tanösvény szabadon látogatható, azonban a kiállítás és a kilátó torony megtekintésére a szakvezetett túrákon van lehetőség. Az ingyenesen letölthető Duna-Ipoly mobilapplikáció a hegy csúcsától a hegylábi tavakig mutatja be a terület legjellegzetesebb élőhelyeit. A Kis- Strázsa hegy tetején álló kilátó szakvezetett túrák alkalmával látogatható, máskor zárva van. A hegytetőről gyönyörű a panoráma.

A tanösvény a Kökörcsin Ház mellől indul, amely Esztergom-Kertváros mellett, a Dorogot elkerülő 117 sz. főút és a Suzuki út kereszteződésében áll.


Link másolása
KÖVESS MINKET: