DUNAKANYAR
A Rovatból

Rejtett kis japánkert Szentendrén: a csend, a nyugalom, a harmónia titkos szigete

Van egy rejtett kis paradicsom a Duna-parti városkában, közel a Korzóhoz. Csak néhány lépés a nyüzsgő belvárostól, de mintha egy védett burokba lépnénk be. Itt mindenki lecsendesedik, lelassul és élvezi a hely energiáit.


Csend, nyugalom, a lélek feltöltődése, kiegyensúlyozottság, harmónia – számtalan dolog juthat eszébe az embernek a japánkertekről. És az is jó benne, hogy akár a Duna mentén is élvezheted ezt a csodás kertet: Szentendrén.

Több ismert japánkert tervezője és megvalósítója Dani Zoltán álmodta meg ide, az árnyas, nagyra nőtt fák közé, a Czóbel parkban. A Dunakorzó végén található kert szépen illeszkedik a környezetébe, és jól megfér a szomszédos művésztelep fás-mezős környezetével.

A szentendrei kert egyfajta "kertiskola" is egyben, de bárki látogathatja, hiszen nyilvános és nyitott. A pavilonnal, kőlámpással, csobogó patakon átvezető kis hidakkal, az aranyhalas tavacskával és a pihenésre csábító padokkal gyorsan népszerű lett a környékbeliek körében.

A japánkert egy négydimenziós festmény - mondta évekkel korábban, a kert átadása után Dani Zoltán, aki azt is elmondta, hogy egy japánkert mindig rejt újabb lehetőségeket. Hiszen itt az élmény, a befogadás alapja az "ott lét", amikor a sétányokat bejárva a kert mindig más-más arcát mutatja. A növény-kő-víz alkotások pedig mindig más képet nyújtanak, attól függően, hogy mikor és honnan nézzük. Ezért lehetséges, hogy újra, meg újra tudják a "művet" fejleszteni és ezzel új élményeket nyújtanak az odalátogatóknak.

A japánkert jellegzetes alkotóelemei - a víz, patak vagy tó benne szigettel, a híd, a (kő)lámpás, kerti pavilon - itt is mind megtalálható. A növények is jellegzetesek: bambusz, japán feketefenyő, juhar, páfrány, mohák, japáncseresznye, babérmeggy, puszpáng, árnyékliliom, rododendron él itt. A nővényeket úgy ültették, hogy azok természetes hatást eredményeznek, mintha maguktól nőttek volna.

A fáknak fontos szerepük van, hiszen rejtenek és megmutatnak. A kövek is nélkülözhetetlenek a japánkertben. A legenda szerint lelkük van, tisztelettel kell bánni velük. A kertben páratlan számban helyezik el őket, ahol a hegyeket jelképezik. A víz is természetes formában jelenik meg, mint egy kanyargó patak, egy vízesés, vagy kis tó. A tüzet jelképező lámpással együtt a jin-jang-ot idézik meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


DUNAKANYAR
Videó: Ilyen csodás a Dömör-kapu a téli fagy ölelésében
A Bükkös-patak vízének zubogása a köveken lezúdulva egyszerre megnyugtató és egyszerre félelmetes is. A hideg időben jegesedő partja pedig különleges látványt nyújt.


A természet és a Dunakanyar szerelmese - Milotai Richárd - így látja a Dömör-kaput télen, a fagynak köszönhetően egyre jobban jégbe fagyó vízparton:

"Olyan jó nyáron a Bükkös-patak partján kalandozni. Nézni a víz csillogását, figyelni a kövek között az apró rákokat vagy hallgatni a madarak csivitelését. És mégis, így télen is olyan szép itt minden.

Csak álljatok meg egy picit a vízesés mellett és hallgassátok ahogy morajlik a lezúduló víz. Nézzétek a jégcsipkéket, ugye milyen gazdag látvánnyal halmoz el minket a természet?"

A természetnek ezt a csodáját videón is megörökítette:

A patakot 360 fokban is megnézhetitek:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

DUNAKANYAR
A Rovatból
Fotók: Ilyen csodás hangulata van a Varázskertnek a Szentendrei-szigeten
Lila virágmezők, levendulaillat a levegőben, megannyi szín és látvány, amit nem lehet megunni.


Újra nyitva a Varázskert a Szentendrei-szigeten. A csodás levendula-mezők látványa mellé vendégül látnak egy finom kávéra, sütire, házi szörpre vagy ha megéheznél akkor egy igazi retró melegszendvicsre vagy hotdogra.

Az idei évtől kerékpárt is tudtok kölcsönözni, amivel felfedezhetitek a környék szépségét.

Bővebb információk ITT


Link másolása
KÖVESS MINKET:


DUNAKANYAR
A Rovatból
Itt a tavasz: sétálójeggyel nyit újra a Szentendrei Skanzen
Idén már március első hétvégéjétől ellátogathatunk Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumába, ahol bebarangolhatjuk hétvégenként a 75 hektáros területet.


A tavaszi előszezon 2024-ben március 2-i hétvégével indul a Skanzenben, ahol

a kilenc tájegységen keresztül nemcsak a magyar nyelvterület népi építészetével, lakáskultúrájával, gazdálkodásával és életmódjával ismerkedhetnek meg az idelátogatók, hanem megtapasztalhatják a gyönyörű természeti környezet különleges varázsát is.

A Skanzen a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a Sztaravoda-forrás és patakvölgy szomszédságában helyezkedik el. Kiemelt természeti értéke a patakvölgy környéke, ahol az őshonos flóra még háborítatlanul él a völgy vonalát követő galériaerdőben.

A múzeum területén sétálva nemcsak hóvirágot láthatunk, hanem számos más védett növény és állat tavaszi újraébredését is megfigyelhetjük. Kicsik és nagyok egyaránt felfedezhetik a Skanzen rejtett ösvényeit és 7 km-t felölelő sétaútját, amelyek igazi természetközeli kikapcsolódást kínálnak.

Érdemes felfedezni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Intézettel közösen kialakított tanösvényt is, ahol a madarak etetésével, gondozásával, a különböző odútípusokkal, sőt még süntanyával is megismerkedhetnek a családok.

A bejárattól rövid, oda-vissza 3 km-es túrával elbarangolhatunk a Skanzen görögkatolikus templomához, az erdőkkel övezett dombtetőn álló Mándoki templomhoz, útba ejtve a Bakony, Balaton-felvidék tájegység utcasorát. A rejtett fatemplomocskától csak rövid séta a „tokaji szőlőhegy”, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Szentendrére és a környező hegyekre.

A gyerekek nagy kedvence a patak mentén, a vízimalom mellett található Mesekert játszótér. A Kő Boldizsár által készített játékokon olyan magyar népmesék elevenednek meg, mint A kisgömböc, Az iregi kakasok, Az igazmondó Góbé vagy A kismalac és a farkasok. A mesék pedig nemcsak a játékszereken élhetők át, hanem a helyszínen olvashatóak is, így azok a szülők és gyerekek is ismerősként üdvözölhetik a színes figurákat, akik itt találkoznak először az adott népmesével.

A kerékpárral és babakocsival is bejárható, biztonságos, forgalomtól mentes sétautak kisgyerekeseknek is kiváló kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak, a séta közben megéhezőket pedig aranybarnára sült kiflivel, sajtos pogácsával, kakaós csigával, szilváspapuccsal és sok más finomsággal várja a Skanzen Pékség. A múzeum meglátogatására akár négylábú kedvencünk is velünk tarthat, amennyiben vállaljuk, hogy pórázon vezetjük őket.

Az előszezon hétvégéin a porták, enteriőrök, kiállítások nem lesznek látogathatók, a sétálójeggyel a Skanzen tájegységeit lehet megtekinteni. Az előszezon hétvégéi: március 2-3., március 9-10. és március 23-24.

Bővebb információk ITT

Link másolása
KÖVESS MINKET:


DUNAKANYAR
Mini művészek bújtak meg Szentendre egyik kedvelt sikátorában
Érdemes nyitott szemmel járni még egy meredek lépcsősor megmászása közben is... Mert ilyen kis csodákat lehet találni.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2023. szeptember 01.Szentendre a művészetek város – meg a művészi ötleteké is.

Mikor baktatsz a 38 fokos hőségben felfelé a kedvenc lépcsős sikátorodon, akkor első ránézésre azt hiszed, hogy a meleg ártott meg. Majd rájössz, hogy valóban: apró művészek néznek veled szembe a házfalon... Igen... ezért is imádnivaló ez a hely, mert van akinek ez eszébe jut, és megcsinálja, és az arra járó pedig vigyoroghat egy jót, miközben megmássza a meredek lépcsőfokokat...


Link másolása
KÖVESS MINKET: