News here
hirdetés

DUNAKANYAR
A Rovatból
hirdetés

Királyi vadászlak néven új játszóhely várja a családokat a Gödöllői Erdészeti Arborétumban

A Gödöllő és Isaszeg között elterülő, egyre népszerűbb arborétumban a kicsik akár egy erdész helyébe is képzelhetik magukat.

Link másolása

hirdetés

Újabb családbarát fejlesztés valósult meg a Pilisi Parkerdő gondozásában.

A Gödöllő és Isaszeg között elterülő és egyre népszerűbb Gödöllői Erdészeti Arborétum - az 1,2 hektáros emlékerdő mellett - idén játszóteret és szabadtéri kondiparkot is kapott, hogy a családi kirándulás során gyerekek és felnőttek egyszerre kapcsolódhassanak ki - írja a Pilisi Parkerdő - Parkerdő az emberért közösségi oldal.

A Királyi vadászlak névre keresztelt tematikus játszótér erdészházában a legkisebbek az erdész helyébe képzelhetik magukat, az állatvilágot pedig a fából faragott figurák mutatják be.

Jó hír! A Gödöllői Erdészeti Arborétum télen is szabadon látogatható.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
DUNAKANYAR
A Rovatból
hirdetés
Hangulatos kávézót nyitott a MANK a szentendrei Fő téren
Egy galéria és egy hangulatos kisudvar környezetében várja a MANK a látogatókat a szentendrei ÚjMűhely Kávézóban.

Link másolása

hirdetés

A szentendrei ÚjMűhely Galériába látogatók mostantól egy aktív, pezsgő kulturális térben találkozhatnak a művészekkel, amelyet az épületben nyílt ÚjMűhely Kávézó tesz teljessé. A vizuális művészetek központja, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a kávézóval szeretné átadni annak az örömét, milyen műalkotások között létezni, élni.

A galéria Fő tér felé eső teraszán és a hangulatos belső udvarán finom kávékkal pezsdülhetünk fel, házi limonádékkal, hazai borokkal, csapolt és palackos sörökkel olthatjuk a szomjunkat. Ínycsiklandozó grillezett paninik és lepények mellett akár vegán sütemény közül is válogathatunk, miközben prémium rövid italok és sörök, igényes borválogatás, valamint koktélok várnak mindenkit!

A művészkávézó a galéria korábbi hagyományait igyekszik életre hívni. Egy olyan teret hoz létre, ahol a művészek és a művészet áll a középpontban, ahol megpihenhetnek, eszmét cserélhetnek, második otthonra lelhetnek a művészek és a művészetkedvelők.

A kiállítótér hagyományait felelevenítve segítik a műtárgyakat és a vásárlóközönséget egymásra hangolni, ahogy a Grafikai Műhely itteni működése is számos értékes műtárgyat vitt a múltban a szentendreiek és más látogatók otthonába. Az épület emeletén, a MANK Grafikai Műhelyben készült alkotások közül ugyanis egyes példányok megvásárolhatók a Galériában, így a művészeti élményt akár haza is vihetjük. A műhely célja a kortárs képzőművészek grafikai alkotótevékenységének ösztönzése, így a MANK Grafikai Műhelyben egymást követve dolgozhatnak az ismert, tapasztalt művészkorosztály tagjai, valamint a feltörekvő, pályájuk elején álló ösztöndíjas művészek is.

De a műhelyben készült nyomatok böngészése mellett látogatásunkkor a galéria hónapról-hónapra változó kiállításait sem szabad kihagyni. Fiatal alkotók, csoportos bemutatkozási lehetőségek, fotóművészet és festészeti remekművek váltogatják egymást a kiállítótérben.

hirdetés

ÚjMűhely KávézóSzentendre, Fő tér 20.

Nyitvatartás:

Hétfőn: Zárva

Kedd-csütörtök: 10:00 - 18:00

Péntek-szombat: 10:00 - 22:00

Vasárnap: 10:00 - 18:00


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
DUNAKANYAR
Fedezd fel az Apátkúti-patak vadregényes vidékét: látványos zúgók, pisztrángok és egy remek turistaút vár
A gyönyörű vidék kedvelt kirándulóhely, legnépszerűbb látványossága az Ördögmalom-vízesés.
Majdán István - szmo.hu
2022. március 13.


Link másolása

hirdetés

A Dunakanyar egyik gyöngyszeme a Pilisben eredő és a Dunába igyekvő patak, amely 10 kilométeres útja során ellátogat Visegrádra is.

Az Apátkúti-patak Pilisszentlászlótól délre ered, és gyönyörű természeti környezetben, kanyarogva, zúgókon át jut el a folyóig.

A remek mikroklímájú vidéken a patak elhalad az Apátkúti vadászház, majd a Bertényi Miklós Füvészkert mellett is, hogy a 11-es főutat keresztezve jusson el a végállomásáig.

Az Apátkúti-völgy:

Az egyik legszebb szakasza az Ördögmalom-vízesés és környéke. A hely nagyon kedvelt a kirándulók körében is, hiszen a látványos zúgó alján egy kis "medencében" gyűlik a víz.

A vízesés mellett halad a lovaglást kedvelők körében népszerű Pilis Ride útvonala, és a Pilis Bike, vagyis az erdei kerékpáros út. Egy könnyű sétára van a Telgárthy-rét, a Bertényi Miklós Füvészkert és a Kaán-forrás is.

hirdetés

Sokan keresik fel a mesterségesen kialakított Apátkúti-tó partját és vagy a Magda-forrást is. Népszerű a pisztrángtelep is, az itt tenyésztett halakat meg is lehet venni, az Ördögmalom étteremben pedig remek hal-, vad- és erdei alapanyagból készült ételeket lehet kóstolni.

A patakban sokféle állat él, köztük bodorka, balin, fürge cselle, szélhajtó küsz, márna, ezüstkárász, csuka és a híres sebes és szivárványos pisztráng. De van benne fogassüllő és tengeri tarka géb is.

Az autóval érkezőknek érdemes tájékozódni, mert a túlzott autós forgalom korlátozása érdekében tavaly fizetőssé tették a visegrádi Apátkúti-völgyben található parkolót. A parkolási díjak bevételét azonban a Pilisi Parkerdő a terület karbantartására, kiemelten a hulladékkezelésre fordítja.

Még több fotót ITT találsz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
DUNAKANYAR
A tél bekopogott a Szentendrei-szigetre, ahol pár lépésre a házaktól már kora reggel zajlik az élet
Halvány rózsaszínben dereng a felkelő nap távoli fénysugara, a táj lassan kibontakozik. Ha csendes megfigyelőként jársz arra, csoda dolgokat láthatsz.
Fotó: Harmath Beáta - szmo.hu
2021. december 24.


Link másolása

hirdetés

Pár lépésre a civilizációtól a természet is éli a maga életét. A nap lassan felkúszik majd, de először csak rózsaszín derengése köszönti az ébredező tájat. Ám a havas táj már élettel teli... Ha csendes megfigyelőként jársz arra, akkor te is bepillanthatsz a kora reggeli hétköznapjaikba.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
DUNAKANYAR
Ahol megőrizte korábbi szépségét a folyópart – íme a Dunakanyar rejtett kincse, Dunabogdány
Macskaköves utcácskái, hangulatos portái és vendégszerető lakói tökéletes célponttá teszik egy tavaszi kirándulás tervezésekor.

Link másolása

hirdetés

Dunabogdány egy kis település útban Budapest és Visegrád, Esztergom között. Sokan csak átutaznak rajta, esetleg megcsodálják minden évben a gondosan ápolt gólyafészket, megállnak a híres pékségnél, vagy a jobban informáltak megpihennek a romantikus Duna-parton.

Ám a faluban érdemes kicsit szétnézni, tenni egy kis kört a főúttól távolabb is. Íme pár fotó, ami megmutatja, mi vár rátok ezen a csendes településen:

A fotós, Milotai Richárd így ajánlja Dunabogdányt:

"Macskaköves utcácskái, hangulatos portái és vendégszerető lakói tökéletes célponttá teszik egy tavaszi kirándulás tervezésekor.

Habár a környék rengeteg látnivalót kínál, és így több túraútvonal kiindulópontja is lehet ez a bájos Duna-parti település, de mi most arra buzdítunk, hogy az első látogatáskor ne menjetek innen sehova. Tegyetek egy rövidke sétát a kálváriához, ahonnan már szép kilátásban lehet részetek, majd ballagjatok vissza a katolikus templom kertjébe, és pihenjetek meg valamelyik padon a lombos fák alatt".

hirdetés

És azt is ellenőrizhetitek, hogy a vadregényes folyópart valóban megőrizte korábbi szépségét. Egy régebbi cikkünk képei akár most is készülhettek volna:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: