hirdetés

BUDAPEST

Páratlan kilátás, filmdíszletbe illő házak – tökéletes randihelyszín a virágzó Tóth Árpád sétány

Megnéztük, milyen a Budai Vár nyugati oldalában húzódó sétány tavasszal, zöldbe öltözve.
Fotók: Markovics z. Kristóf - szmo.hu
2021. április 01.

hirdetés

Kevés jobb budai program van annál, mikor az ember tavasszal, egy kellemes vasárnap délután végigsétál a Várnegyed e festői részén.

Bár a virágzás még javában tart, de ezt a gyönyörű helyet bebarangolva, az embernek többek között eszébe juthat, hogy ez tökéletes randihelyszín sajátos idilljével, romantikájával és botanikájával.

Arról nem is beszélve, amikor a rügyezéssel, virágzással párhuzamosan két ember között a kémia is beindul, s így minden adott lesz a tökéletes időtöltéshez.

Vasárnapi sétánkon lencsevégre kaptuk a Tóth Árpád sétány csodaszép növényeit, hozzá a páratlan kilátást, illetve a korabeli, filmdíszletbe illő házakat, melyek így együtt remek programnak bizonyulhatnak.

 

 

hirdetés

 

Stílszerűen hadd álljon itt egy rövid részlet Tóth Árpád „Tavasz ébresztése” c. verséből:

(...)“S míg szomjas és tüzes szemem

A lapon tovafut,

Közben már tervezgetem is

A drága randevut.

Lesz séta majd, s bohó szivünk

Meghitt zugot keres,

Egy apró kocsma vár Budán

S mozi, Psylanderes”(...)hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Elkezdték bontani a Dürer Kert épületét

Már megvan, hová költözik a szórakozóhely, bár egyelőre csak annyit árultak el, hogy Budára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 05.

hirdetés

Tavaly szeptemberben elsőként a Telex írt arról, hogy bezár a Keleti Blokk és a Dürer Kertnek is csak hónapjai lehetnek hátra. A lap akkor megjegyezte: a Keleti Blokk hosszú évek óta a fővárosi, de az egész kortárs magyar könnyűzene kultikus épülete volt, közel száz magyar zenekar próbált itt, köztük a The Qualitons, a Fran Palermo, a Deep Glaze, a Mary PopKids vagy a Black Bartók, de számos műtermet bérelnek itt alkotóművészek is.

A Dürer Kert pedig a főváros egyik, ha nem a legfontosabb underground zenei központja volt.

A lap szeptemberi cikkében azt írta: a 37 ezer négyzetméteres ingatlan két éve Garancsi István üzletember (és Orbán Viktor barátja) érdekeltségébe került, és "a hírek szerint luxusszállodát terveznek, ami szorosan kötődik a Liget-projekthez". A vásárlást követően ugyan még működhetett a két intézmény, október végén azonban megszűntek a helyek. A járvány második hulláma miatt ráadásul búcsúbulit se tudtak tartani.

A Dürer Kert épületét pedig a napokban el is kezdték bontani, erről olvasónk készített fotókat.

hirdetés

Azt már korábban is megígérték, hogy a Dürer Kert biztosan nem szűnik meg.

Mostanra már az is kiderült, hogy megvan az új helye, de egyelőre még csak annyit tudni, hogy Budán lesz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Egy évre bezár az EuroCenter bevásárlóközpont Óbudán

Még több szolgáltatást, szórakozási lehetőséget ígérnek, de ügyelnek a környezettudatosságra is.
Nyitókép: látványterv - szmo.hu
2021. április 05.

hirdetés

Egy időre bezár Óbudán az EuroCenter. Ezt a közösségi oldalán jelentették be. Mint írják:

"Tájékoztatunk titeket, hogy

az EuroCenter Óbuda húsvét vasárnaptól bezárja kapuit, hogy teljesen megújulva, új boltokkal, friss szolgáltatási palettával nyithasson ki a jövő év elején.

Május végéig továbbra is nyitva tart az INTERSPAR és a Sonax autómosó, ezen üzletek nyitva tartása marad a hatályos rendelkezéseknek megfelelő.

A felújítási munkák befejeztével pedig vár vissza Észak-Buda legnagyobb és legkorszerűbb bevásárló- és szórakoztató központja Titeket!"

A bevásárlóközpont felújított mozival és tetőkerttel várja majd jövőbeli látogatóit - írja a Portfolio.hu. A portál megjegyzi, hogy a WING Zrt. 2018-ban vette meg a mintegy 25 ezer négyzetméteres üzletközpontot és már akkor jelezték, hogy fejleszteni szeretnék.

hirdetés

"Fejlesztőként elsődleges célunk, hogy maradandó értéket teremtsünk itthon és külföldön egyaránt. Az Eurocenter építészeti és funkcionális megújítása során is ez az alapelv vezérel minket. Ezzel a fejlesztéssel Észak-Buda számára is elérhetővé válik a minőségi bevásárlási élmény" – mondta Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A szolgáltatások kínálatát is bővítenék, a divatmárkák mellett többek között banki, telekommunikációs, egészségügyi szolgáltatások is lesznek, valamint mozi, számos új étterem, kávéház is készül. Hangsúlyt fektetnek a környezettudatos és fenntartható megoldásokra is, ezért lesz például kerékpár tároló, elektromos autótöltő állomás is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Megújulnak a pesti rakpartok: a Kossuth tértől a Bálnáig sétány lesz és átalakul a Széchenyi tér is

Aláírták a pesti rakpartok megújításáról szóló megállapodást. Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója a terv részleteiről is beszámolt.
Címkép: Facebook/Vitézy Dávid - szmo.hu
2021. április 02.

hirdetés

Aláírták a pesti rakpartok megújításáról szóló megállapodást a kormány és a főváros képviselői - szúrta ki a pestbuda.hu. A lap azt írja: 2021. március 31-én a hivatalos értesítőben megjelent a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának 2/2021-03-18/FKT határozata, mely szerint a rakpartok fejlesztését a kormány átvállalja a Fővárosi Önkormányzattól és a rakpart fejlesztését a Budapest Fejlesztési Központ valósítja meg a kormány finanszírozásában.

A terv részleteiről Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója számolt be a Facebook-oldalán.

"A korábban elkészült és a közvélemény által már jól ismert tervekre alapozunk, de számos szakaszon még további előkészítési, tervezési feladatok állnak előttünk, ezeket a BKK és a BFK folyamatos együttműködésével, egyetértésben készítjük majd el" - írja posztjában Vitézy, aki látványterveket is megosztott.

A rakpartok fejlesztése az FKT határozata szerint a következő elemekre terjed ki:

1. A pesti alsó rakpart humanizálása, új sétány, új közterek, új zöldfelületek létrehozása végig a Kossuth Lajos tértől a Bálnáig, a korábbi tervpályázat eredményei és a korábban elkészült tervek szerint. A munkák több ütemben zajlanak majd, első lépésben a fővárosi beruházásban most induló rakparti vízcső-beruházás után kezdődhetnek meg. A tervek a RAK-PARK projektből jól ismertek, 2018-ban mutatta be őket a Főváros korábbi vezetése, ezek műszaki tartalma néhány ponton ugyan továbbfejlesztésre szorul, de lényegét tekintve a látványtervek szerinti műszaki tartalom megvalósítása a Kormány és a Főváros közös célja.

hirdetés

2. Megújul a Lánchíd pesti hídfője, a Széchenyi István tér, eltűnik a közúti körforgalom, az autók helyét új köztér veszi át a Magyar Tudományos Akadémia előtt, a Lánchíd és a József Attila utca közötti forgalom a tér megkerülése nélkül haladhat majd mindkét irányban a tér déli oldalán. A Széchenyi István térre a tervpályázaton született koncepció (lásd a képek közt), de a részletes tervezés még csak most indulhat meg.

3. A Belgrád rakparti szakaszon a 2-es villamos pályája is megújul és az alsó és felső rakpart forgalma egyesül, szimmetrikus új közúti elrendezés jön létre, villamossal középen, lásd a korábbi tervpályázati terveken.

4. Megújul a Közraktár utca, a BKK korábbi (még 2013-14-ben készített) tervei szerint, irányhelyes kerékpársávokkal, így mentesítve a Bálna előtti sétányt és a Nehru partot a kerékpáros forgalomtól.

5. A Közraktár utcától délre a H6-os és H7-es hévek fejlesztésével csatlakozunk az összefüggő rakparti sétányhoz: az új Boráros téri hév-állomás fejlesztésével megújul és gyalogosbarátabb, zöldebb lesz a Boráros tér, jelentősen csökken a közutak és a buszvégállomás által elfoglalt terület. A hév tervezett föld alá helyezésével pedig a Petőfi hídtól délre folytatódhat a rakparti sétány a vágányok helyén a Művészetek Palotájáig. Onnan tovább pedig az új Atlétikai Központ környezetében a Kormány és a IX. kerület polgármestere között létrejött megállapodás szerint megvalósítandó új közpark és rakparti sétány folytatódik majd. Ezek az elemek mind tervezés alatt állnak a BFK megbízásából jelenleg is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Nyitva van a Füvészkert, a kevés hely egyike, ami látogatható a korlátozás alatt is

A 250 éves ELTE Füvészkert a maga három hektárjával egy igazi kis ékköve a VIII. kerületnek. Fotósunk megmutatja, milyen most tavasszal a Pál utcai fiúkból ismert hely.
Markovits Z. Kristóf fotói - szmo.hu
2021. április 03.

hirdetés

Saját mikroklímája bravúrosan teremt a fővárosi levegő alatt egy olyan egyedi atmoszférát, ahol például nyáron az Illés utcai oldal felől úgy megnő a kerítés mentén a növényzet, hogy gyakorlatilag a forgalom zaját nem is hallani olyankor. Sokunk bizonyára a Füvészkert nevével a Pál utcai fiúk révén ismerkedhetett meg először, ami nem meglepő, mert a kert hírnevét is nagy részben a legendás regénynek, no meg Molnár Ferencnek köszönheti, vagy a Fábry Zoltán-féle filmklasszikusból.

Március 11-től ismét látogatható a Füvészkert, de csak a szabadtéri területek, az üvegházak zárva vannak.

Az ez évben 250. születésnapját ünneplő Füvészkertben számos oktatási, tudományos és természetvédelmi program is zajlik

A 2000 fajt számláló harangvirágból 430 darab veszélyeztetettnek számít napjainkban

A túl enyhe időjárást kevésbé tűrő, 2000 fajt számláló kék jácint nemesített társai között megtalálunk kék, fehér, rózsaszín, halványsárga, vörös vagy lila színűeket is

hirdetés

A Füvészkert gyönyörű, oltott, dézsás Gingko-gyűjteménye, közismertebb nevén páfrányfenyőként lehet ismerős; a dézsákban elhelyezett virágok levelei, alakjai nagyon változatosak

A képen látható, elkerített fa nem más, mint az ausztrál vadnyugatról származó Wollemi Pine, ez a fenyő minden idők egyik legöregebb és legritkább fafaja: a legöregebb talált lelet 90 millió éves

A nárciszváltozat kora tavaszi hagymás, Magyarországon feltételezhetően egyedül a csillagos nárcisz honos

A kert háromhektáros területét bebarangolva az ember egy idő után nem is érzi, hogy a főváros szívében van

A Füvészkert egyik meghatározó része a ázsiai kert, ami 1980-as létrejötte óta otthont ad tavasszal a csodamogyoróknak, majd a japán cseresznyéknek, liliomfáknak, illetve nyár végén-ősszel a mályvacserjéknek is

Az ázsiai kertben álló arany botnádak sokaságában sétálva az embernek olyan érzése van, mintha egy mini-bambuszerdőben lenne

A sziklákon található növények a középhegységi száraz gyepek és cserjések, amik a hazai domb- és hegyvidékeink szárazságtűrő, kontinentális, és szubmediterrán fajait is rejti

Az almákat nemcsak gyümölcsükért, hanem virágaikért is kedvelik, így a képen látható díszalmát is. Fogyasztásra alkalmatlan, de virágai nem szokványosan fehérek, hanem rózsaszínűek

A több ezer növényfajta mellett számos madár élőhelye is a Fűvészkert, köztük a madárlesen pihenő szirti galamb


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: