BUDAPEST

Decemberben megnyílik a Lánchíd: egyelőre az autósok, kerékpárosok és taxik számára

Ha ez beválik, könnyen lehet, hogy az autók a jövőben sem használhatják majd Budapest legrégibb hídját.


„December közepétől szabad a Lánchíd a buszok, a taxik és a kerékpárosok számára!” – adja hírül Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester bejegyzése szerint az eredeti ütemtervnek megfelelően és költségkereten belül halad a Lánchíd felújítása. Megemlíti, hogy a múlt héten sikeres próbaterhelésnek vetették alá a megújuló átkelőt, ami után hamarosan részben megindulhat a forgalom a hídon.

Karácsony szól arról is, hogy a Lánchíd szép szimbóluma a héten 149 éve egyesült fővárosnak és a polgári fejlődésnek. Mint megemlíti: „nem mellesleg szimbóluma annak is, hogy volt idő, amikor magánvagyonból lett közvagyon, és nem fordítva.”

Hozzáteszi, a híd egyszersmind szimbóluma a fejlődésnek, a haladásnak is. „A Lánchíd jövője jelképezi a város jövőjét is”

„A felújítás eddig eltelt másfél évében hozzászokott a város forgalma ahhoz, hogy nélkülöznie kell a Lánchidat, a szomszédos hidak forgalma alig észrevehető mértékben változott.”

„Miközben a városi forgalom alkalmazkodott a felújításhoz, azt lassan elfeledjük, hogy a Lánchíd korábban az állandó belvárosi dugók és torlódások helyszíne volt”

A nemrégen lezajlott közösségi gyűlés keretében sokan fejtették ki a véleményüket a város jövőjéről, így a Lánchíd funkciójáról is.

„Mindezeket, de leginkább Budapest élhető, otthonos jövőjét szem előtt tartva azt a döntést hoztuk, hogy december közepétől az elkészült útpályát a BKK-buszok, a taxik és a kerékpárosok vehetik birtokba”

Hozzáteszi, hogy a gyalogosok a felújítás következő szakaszának lezárta után használhatják újra a hidat, várhatóan 2023 őszén.

Ezzel együtt megnövelik a hídon áthaladó buszok számát: a 16-os és a 105-ös mellett ezentúl a 178-as is erre közlekedik majd. A "tesztidőszak" alatt kikérik majd a budapestiek véleményét, és folyamatosan vizsgálják a környék forgalmát is. Ezeknek összesítése után pedig a főváros lakói „bő féléves tesztidőszak után dönthetnek arról, mi legyen a Lánchíd végleges funkciója a jövőben.”

A híd felújításának további menetéről EZEN A LINKEN lehet információkat találni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Videó: Megnéztük a víz alá került Római-partot
Hiába van közel a folyó a teraszokhoz, péntek délután ennek ellenére mindenhol sokan ücsörögtek. Azért a víz az úr.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 07.Óriási árhullám vonul le a Dunán ezekben a napokban, a folyó Budapestnél szombaton tetőzhet. A magas vízállás miatt csütörtök este már lezárták az alsó rakpartokat a fővárosban.

A Duna nem kíméli a nyári szezon egyik legfelkapottabb részét sem a fővárosnak, de a Római-partot kedvelőket ez egyáltalán nem zavarja. Ottjártunkkor ugyan csak centiméterekre volt a víz az éttermek teraszaitól, de vendégekből egyáltalán nem volt hiány.

Az biztos azonban, hogy néhány napig még a videóban is látható körülményekre kell készülni azoknak, akik a Duna óbudai partszakaszán akarnak kikapcsolódni:

@szeretlekmagyarorszag.hu

♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Elkészült a gyalogátkelő az Astoriánál 40 millió forintból
A fővárosi önkormányzat a zebralétesítést a közösségi költségvetésből, bruttó 40 millió forintból finanszírozta.


Elkészült a gyalogátkelő a fővárosban az Astoriánál, már akadálymentesen, kényelmesen, gyorsabban lehet átkelni a Rákóczi úton, és a babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedőknek sem kell kerülőt tenniük - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn.

A beruházás részeként a Rákóczi úton a Múzeum körút és a Károly körút járdái között jelzőlámpás gyalogátkelőt építettek ki süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolattal, a Rákóczi út tengelyében új középszigettel.

A beruházás miatt a Blaha Lujza tér felé haladó buszok megállóját előrébb helyezték.

A fővárosi önkormányzat a zebralétesítést a közösségi költségvetésből, bruttó 40 millió forintból finanszírozta.

(via MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Ágyúzni fognak a budai Várban – figyelmeztet a Honvédelmi Minisztérium
Egy ünnepélyes zászlófelvonás miatt lőnek majd reggel. Megnövekedett hanghatásra kell számítani a minisztérium szerint.


Kedd reggel dörögni fognak az ágyúk a Budai Várnegyed Esztergomi rondelláján – derül ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből. A lakosság türelmét és megértését kérik, mivel

reggel 10 órakor hagyományőrzők ágyúlövései kísérik majd, ahogyan ünnepélyesen felvonnak egy zászlót.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Árad a Duna: hétvégére lezárhatják a budapesti rakpartokat is
Péntektől lehet magasabb a vízállás Budapesten, mint az alsó rakpart szintje. Jövő hétre az előrejelzés alapján már elvonul az ár.
FM - szmo.hu
2024. június 04.Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) előrejelzése alapján hamarosan árvíz miatt kellhet lezárni a budapesti alsó rakpartot. A vízállás-előrejelző oldalukon ugyanis azt írják:

Pénteken, szombaton és vasárnap is magasabb lehet a vízállás, mint a rakpart szintje.

Az alsó rakpartot 645 centiméteres vízállásnál éri el a Duna. Az OVF úgy becsüli, pénteken 655, szombaton 670, vasárnap pedig 646 centis lehet a vízállás.

Legutóbb tavaly decemberben volt ilyen magasan a Duna Budapestnél, akkor a Parlament lépcsőjét nyaldosta a víz. Fotós kollégánk akkor bejárta a rakpartot és a Római Partot:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk