BUDAPEST

Tengerhajózási vállalat irodaházának épült, ma menő filmeket forgatnak benne

Egy Budapest belvárosában található épületről van szó, amely nemcsak mint építészeti műemlék érdekes. Hogy miért díszítik kagylók a homlokzatot, mit rejt a kívülről is látványos színes üvegablak, és mi köze volt a magyar tengeri hajóknak a Titanichoz, az kiderül cikkünkből.
Ganzler Orsolya - szmo.hu
2024. június 24.Akár Budapesten élsz, akár csak látogatóban jársz olykor a fővárosban, veled is előfordulhatott már, hogy az utcán sétálva rácsodálkoztál egy-egy épület homlokzatára, netán azon is elgondolkodtál, milyen történeteket őriznek a falak. Ha részt veszel az Imagine által szervezett séták valamelyikén, nemcsak rejtett kincseket fedezhetsz fel, de garantáltan hallhatsz érdekes sztorikat is.

Mit keres a tenger a pesti belvárosban?

Mi most egy olyan sétát próbáltunk ki, amely a Szabadság térre visz: az Adria-palotát ismerhettük meg kívül-belül. Ez az az épület, amelyik közvetlenül a sokak számára tévészékházként ismert egykori Tőzsdepalota mellett található. Ha a név hallatán felmerül benned a kérdés, mi köze lehetett egy pesti épületnek az Adriához, akkor nem is jársz rossz úton:

az 1900 és 1902 között épült palota az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság számára készült.

Merthogy akadtak ilyen idők, amikor Magyarországnak voltak érdekeltségei a tengereken; a társaság virágkorában több mint harminc hajóval büszkélkedhetett, amelyek Angliába, Brazíliába és Amerikába is szállítottak árut és utasokat.

A sétán idegenvezető kalauzolt minket, aki már a Szabadság téri kiindulópontnál olyan érdekes dolgokra hívta fel a figyelmünket, minthogy a tér sarkán álló ház tetejére pillantva kiszúrhatjuk az első Kossuth Lajos szobrot. Az elbukott szabadságharc után köztéren nem emelhettek szobrot Kossuthnak, de mivel ez az épület magánházként épült, tulajdonosa maga dönthetett a dekorációjáról - és hát ő pont az emigrációba kényszerült szabadságharcost látta volna legszívesebben a homlokzati szoborkompozíció középpontjában.

De vissza az Adria-palotához. Ha figyelmesen szemléljük a homlokzatot, anélkül is megfejhetjük, hogy az épületnek valami módon kapcsolódása volt a tengerhez, hogy ennek alaposabban utánajárnánk, ugyanis Meinig Artúr, az épület tervezője a neobarokk stílus jegyeit használva számos hajózási motívumot megjelenített: hajókötelek, láncok, vasmacskák, sőt delfinek is felfedezhetők a kovácsoltvas kapun és a falakon. De az épület belsejében is visszaköszönnek a tengeri hajózást idéző hullámok, hajóorrok, evezők, kagylók.

Akik körében rendkívül népszerű a felújítás alatt álló épület: a filmforgató stábok

Az épület jelenleg felújítás alatt áll, csak úgy nem is lehetne bekopogtatni, de az Imagine sétájának pont az adja az exkluzivitást, hogy a túra során a belső terek egy részét is bejárhatjuk. Márpedig megéri belülről is megnézni a palotát, mert az épület belső terei is bámulatosak. A díszlépcsőház márványburkolata és gipszstukkós díszítése mellett az első emeleti mennyezetfreskók tengeri mitológiai jeleneteket ábrázolnak. A selyemtapéták, velencei tükrök és márványkandallók pedig tovább fokozzák az eleganciát.

Igaz, a selyemtapétákkal kapcsolatban kiderült, hogy nem feltétlenül az eredeti dekort láthatjuk a falon, hanem jó eséllyel azt a mintázatot, amelyik az utoljára itt forgatott film díszleteihez megfelelt.

Tehát ha a neobarokk építészeti stílus hidegen hagy, de oda vagy a moziért, akkor az lehet a fő motivációd, hogy meglesheted, hol forgatták a Szárnyas fejvadász 2049-et, vagy a Münchent.

Az Adria-palota izgalmas történeteket is rejteget. Például még a Titanic is szóba kerülhet az Adria-palotában: a Kárpátia hajón szolgáló hajóorvos, dr. Lengyel Árpád volt ugyanis az egyik orvos, aki a szerencsétlenség után a Titanic utasait mentette – majd utána többet inkább nem akart hajóra ülni.

Nézd meg a képgalériánkat, hogy az Adria-palota még több különleges részletét megismerd! Kattints az első képre, majd lapozd végig a galériát!

A séta a közeli Flava Kitchen & More étteremben zárul, ahol ízelítőt kapunk a korszak tengeri finomságaiból – mint amilyen a tamarindos konfitált tojássárgája vagy a zöldséges-narancsos gyoza.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy te is felkeresd a Szabadság tér építészeti gyöngyszemét, vagy Budapest más rejtett kincsét, akkor jelentkezz be az Imagine soron következő sétájára.

Sétára fel!

Az Imagine már 16 éve szervez izgalmas sétákat – Budapesten, Pécset és Debrecenben. Aki velük tart, több mint 40 tematika közül válogathat, az exkluzív épületbejárásoktól kezdve a városrészek bebarangolásáig. A legnépszerűbb sétájuk egyben a legrégebbi is: budapesti titkos kertekbe és terekre kalauzol. De hasonlóan nagy az érdeklődés a Párisi udvar, vagy az egykori Balettintézet felfedezése iránt. Aki pedig a látnivalókon és a különleges sztorikon kívül még valami pluszra vágyik, az gasztrosétán vagy sétaszínház programon vehet részt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Vitézy Dávid az újraszámlálásról: Látom és értem, hogy egy választás után majdnem egy hónappal sok indulatot szül egy ilyen döntés
A főpolgármester-jelölt már nagyon várja, hogy megszülessen végre a választás jogerős végeredménye, miután a Kúria vasárnap ismét egy újraszámlálást rendelt el.


Vitézy Dávid is a Facebookon reagált a Kúria vasárnapi esti döntésére, melynek értelmében újra kell számolni a június 9-i főpolgármester-választáson leadott valamennyi érvényes szavazatot. Az egy hónappal ezelőtti szavazáson Karácsony Gergellyel szemben először 324, majd az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után már csak 41 vokssal alulmaradó politikus a posztban azt írja, hogy senki sem tudhatja, mi lesz a folyamat végeredménye, még az is lehet, hogy nő a különbség kettejük között.

„Egyet azonban tudok: bármely fejlett demokráciában egy ennyire szoros eredmény (41 szavazat, ami 0,005%, azaz öt százezrelék különbség) és az ahhoz képest igen magas tévesztési arány a már újraszámolt érvénytelen szavazatok megítélésében (2,3%) teljes újraszámláláshoz vezetne. Ennek így kell történnie Budapesten is – persze jó lett volna, ha ehhez nem kellett volna ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő”

– írja a bejegyzésben a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP közös jelöltje. Ezután idézi Magyar György ügyvéd friss posztját, aki szerint „hibázott az NVB, amikor csak az érvénytelen szavazatok újraszámlását rendelte el, és az érvényeseket nem vizsgáltatta”.

Vitézy részletesen leírja a Kúria döntését, majd kifejti, hogy bízik a folyamat törvényes lebonyolításában.

„Természetesen látom és értem, hogy egy választás után majdnem egy hónappal sok indulatot szül egy ilyen döntés, de a fentiek alapján mindenki számára józanul belátható, miért indokolt a teljes újraszámlálás”

– teszi hozzá.

„Mint minden budapesti, én is azt szeretném, ha végre megnyugtatóan pont kerülne a főpolgármester-választás végére és a választás jogerős eredménye végre megszületne, és akármi is lesz a jogerős végeredmény, elkezdhetnénk Budapest fejlesztéséért dolgozni” – zárja a posztot Vitézy Dávid.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Új strand nyílt Pesten, mutatjuk, mennyiért tudsz csobbanni
Az Újlak utcai strand mellett egy fedett uszoda is van. Korábban akartak megnyitni, de volt néhány műszaki probléma.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2024. július 01.A XVII. kerületben újabb szabadtéri fürdőhelyen frissülhetnek fel a nyári hőségben, ugyanis megnyitotta új medencéjét az Újlak utcai strand.

A Spabook szerint az eredeti tervek szerint néhány nappal korábbra tervezett nyitást műszaki problémák hátráltatták, az elsődleges karbantartási munkák után egy csőtöréssel is meg kellett küzdeniük az üzemeltetőknek. Végül a problémákat sikerült elhárítani, így a strand végre megnyithatott.

Ezzel a 17. kerületi lakosoknak nem kell messze vándorolniuk a nyári hűsöléshez, mostantól helyben élvezhetik a nyári napfény és a víz örömeit.

A felnőtt belépő ára 2200 forint, a diák-, illetve nyugdíjasjegy 1200 forintba kerül, de számos kedvezményes jegytípus és családi belépő is rendelkezésre áll.

Rákosmentén a strand szomszédságában fedett uszoda is van, ahol igénybe lehet venni infraszaunát és finn szaunát is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Főpolgármesteri újraszámlálás: egyre nagyobb lehet Karácsony Gergely előnye
Vitézy Dávid tud olyan körzetről ahol 134 szavazattal szavazattal nőt Karácsony előnye. A végeredményt pénteken hirdeti ki az NVB.


„A hibásan máshoz számolt érvényes vagy a tévesen érvényesnek minősített szavazólapok száma mára összesen eléri az 1200-at, ez a köztünk lévő eredeti 41 szavazatnyi különbség harmincszorosa”

– írja Vitézy Dávid a főpolgármester-választás második újraszámlálásának második napján, aki egy korábban érvényesnek nyilvánított, de láthatóan érvénytelen szavazólapról is megosztott egy fotót.

A bejegyzésben leír egy újlipótvárosi esetet is, ahol többszörösére nőtt a különbség közte és Karácsony Gergely között, mint amekkora az első újraszámlálás után volt a teljes városban.

„Ebben az esetben épp az ő javára változott az eredmény, 134 szavazattal, mivel amúgy rá adott érvényes szavazatokat tévesen hozzám számoltak a XIII. kerületi szavazatszámlálók június 10-re virradó éjszaka. De fordítva is történt hasonló másutt. Csak ilyen jellegű tévesztést legalább kétszáz helyen tapasztaltunk már Budapest-szerte az újraszámlálás során, bár általában kisebb számú szavazatot érintően.”

A 444 közben úgy tudja a A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagjától, hogy Karácsony 200-250 szavazattal vezethet Vitézy előtt. A végeredményt pénteken közlik.

Vitézy Dávid teljes posztját itt lehet elolvasni:

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Meghosszabbítanák a 42-es villamos vonalát
3 kilométerrel lenne hosszabb a villamos vonala a tervek szerint. Jelenleg a 42-es villamosé a legrövidebb budapesti pálya.


A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) meghosszabbítaná a 42-es villamos vonalát. A fejlesztés legfőbb célja, hogy a Havanna-lakótelepen át a Gloriett-telepre is el lehessen jutni környezetbarát, modern kötöttpályás járatokkal, közvetlen összeköttetést biztosítva egyúttal a lakótelep és a 3-as metró között is, írja az MTI a BKK közleménye alapján.

A fővárosi önkormányzat és a BKK kiemelt célja a kötöttpályás közlekedési hálózat fejlesztése: Budapest legrövidebb pályájú villamosa, a 42-es vonalát 3 kilométerrel hosszabbítanák meg,

így olyan környékbeli intézmények megközelítésére nyílhat lehetőség, mint a Bozsik Aréna, a Kispesti temető, a Kondor Béla és a Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola, a Bókay-kert, valamint a leendő végállomás közelében található több szupermarket.

A közleményből kiderül, hogy a villamosvonal meghosszabbításával biztonságosabbá és komfortosabbá válhat a kerékpáros- és a gyalogosközlekedés is.

A BKK arra kéri a lakosságot, hogy fejtse ki véleményét, mondja el javaslatait a vonal meghosszabbításáról egy kérdőív kitöltésével, amelyet a weboldalukon lehet beküldeni július 31-ig.

Link másolása
KÖVESS MINKET: