hirdetés
fecskeles-cimkep-1000x471.jpg

Bárki megleshetné a madarak mindennapjait a Szegedre tervezett fecskelátogató-központban

Dobó Maitz Petra cikke, látványtervek: Tóth Bence Péter - szmo.hu
2019. június 06.


hirdetés

Mennyi fecskét tudna fogadni a létesítmény?

Egy régi tanárom azt mondta, ha ilyet kérdeznek tőlünk – a legjobb válasz a következővel kezdődjön: „attól függ”. Attól függ, hogy hány fecskedúcot teszünk külön a nádasba, hogy hány négyzetméter felületen alakítunk ki partfalat a partifecskéknek, vagy hogy a környezet mit bír el. Vizsgálni kell azt is, hogy ez a rengeteg fecske hogy fér meg egymás mellett – ami ugyebár külön szakterület.

Több tíz méter hosszú, többszintes ereszaljak lettek kialakítva a füsti-, és molnárfecskéknek: ha elkezdünk szorozni, elképesztő számok jönnek ki (tekintve, hogy egy fészek jó három maroknyi méretű nem tudományos mértékegységben).

Pontos számot nem neveznék meg, mert vagy az MME-től hívnak fel, hogy butaság – vagy olyan kicsit mondok, hogy érdektelen lesz a dolog.

Hogyan lenne ez az egész egyfajta turistalátványosság?

Nos, az érdek. Korábban beszéltünk róla. Kell ellenszolgáltatás is, hogy ebben érdeke legyen bárkinek is. Ez így van rendjén, mindenki dolgozik valamiért. Léteznek különböző, specifikus állatházak (maki, elefánt stb.). Fecske miért ne lehetne? A tópart saját érzet alapján bekerülhetne a Vadaspark vérkeringésébe: oda is lenne miért kimenni.

Az is elég attrakció talán, ha a nézelődőket nem eszik meg a szúnyogok és azokat nem vegyszerrel tizedeljük. Nem mellesleg szaporodnának a fecskéink. Az épület nem csupán les. Lehetne itt oktatni is, illetve fészket építeni is. Így lett kitalálva.

Az érdeklődő bemegy, sorrendben átmegy az oktatótermen, majd pedig a műhelyen, ahol építhet. Mire a lesekhez ér, megismeri, megérti azt, amit látni fog. Majd pedig hazamegy és az általa elkészített fészket felteszi a tarjáni tízemeletes lodzsa sarkába.

Mitől tud így kevesebbet a fecskeház, mint bármelyik másik, ma is működő társa? Télen mi lesz? Jönnek az énekesmadarak – őket is lehet innen tanulmányozni és segíteni: fészeképítés, kihelyezés. Képzeld el: lógnak télen az ereszaljakról a madáretetők és te nézheted őket. Például a gyurgyalagot. A fecskékkel egyébként őket is segíthetjük párhuzamosan. Mitől lesz ez még jobb? A lesek ülőfelületeket kaptak. Nem csak a les hátsó részében: az ablakokban is, falvastagság mértékben. Természetfotósóknak tökéletes terep.

Mit látunk a terveken egészen pontosan?

A tópart kihasználatlan, nem körbejárható. Így tehát a már természetesen kialakult partvonal mentén, a meglévő nádas közé csúsztattam be a házat. Szilvamagra kell gondolni alaprajzilag. Legyen benne cirkulálás, visszafordítás. Ahol bemegyek, oda is tudjak visszatalálni-kitalálni a végén.

A szilvamag két széle a lesek helye, belül, a „mag magjában” felülvilágítóval ellátott funkcionális terek vannak: előtér, oktató és műhely. Mitől lesz az épület titokban, inkognitóban? Mitől lesz szelíd? Ha simul. Kívülről nézve ott a legmagasabb, ahol arra igazán szükség van: oktató, műhely, kiállító (galéria). Ezek felülvilágítót is kaptak. A nagy ereszek mögött vannak a döntött üvegezésű lesek ablakai, amelyek speciális UV-bevonatot kaptak. A természettől vették ezt a németek: a pókháló olyan tartományban töri a fényt, amely a madarak látásában értelmezhető. Ezért ezt ők látják, nem mennek ki, nem teszik tönkre.

Igyekeztem az épületet két oldalról vízzel körül venni, hogy a vízfelszínen megcsillanó fény reflexiója szintén felületkülönbséget okozzon a madaraknak. Anyagában agyagalapú az épület (égetett tégla, vályogtégla, vályogvakolat). Fa (fő)tartószerkezete van, nádfedést kap. Idilli elképzelés szerint ott, helyben vetett vályogtéglából és a tó partjáról szedett nádból meg lehetne építeni a fecskeházat

A fecskeházat két karéjon keresztül lehet megközelíteni, illetve elhagyni (a hátsó valójában gazdasági és menekülés útvonal). Ezek a karéjon hátulról vezetik be az érdeklődőket „elhúzva” őket a tópartról: intimitás. Megint csak idilli gondolkodás: a szegedi keramikusok, egyetemisták tervezhetnének ide kerámiákat, burkolatokat. Az egyetemeken szoktak lenni ilyen életszerű féléves feladatok.

- Egy fecske nem csinál nyarat, de gondolod, hogy ha megvalósul a szegedi ötlet, több település is elkezd hasonlóban gondolkodni?

Egy fecske - csinál! Mert eszünkbe juttatja a nyarat, jön a nyári érzés. Az pedig inkább valami, mint semmi. Bízom benne, lesz elég ilyen fecske (település), akik mernek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
rudificko2-1.jpg

A legjobb fagylaltlelőhelyek – 3 tipp, hogy hol fagyizz Szegeden

A Sunseaty bloggerei ismét nyakukba vették a várost, hogy egy újabb ajánlót készíthessenek nektek. Most a három kedvencüket ismerhetitek meg.
Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

Ezúttal a legjobb fagylaltlelőhelyek nyomába eredtünk, és bár sikerült néhány nap alatt tönkretennünk mindazt a kőkemény munkát, amit az elmúlt hónapok edzéseibe fektettünk, mégis megérte, mert elképesztően finom fagyikat kóstoltunk.

Torta Művek - Derkovits fasor

Elsőként egy újszegedi cukrászdát ajánlunk, kiváló parkolási lehetőséggel, közel a Holt-Maros sétányhoz, ami szuper úti cél a szabadba vágyóknak. A Torta Műveknél tett látogatás mindig kellemes meglepetést tartogat számunkra, ugyanis az áthúzás, dresszírozás, dekorálás stb. a kiszolgáló pult mögött történik, így sorban állás közben megleshetjük a cukrászok munkáját, és gyönyörködhetünk a szebbnél szebb tortákban.

A látványcukrászdában tejmentes, cukormentes, vegán és "semmitől sem mentes" fagylaltok közül választhatunk. A gombócok 5 dkg-osak és 300 forintba kerülnek.

A pisztácia, illetve a cukor- és tejmentes fagylaltok 50 forinttal drágábbak, de a pisztáciára így sem tudtunk nemet mondani. Nem bántuk meg! Az egyik helyi specialitás a mentafagyi egy kevés csokival. Nos, egyáltalán nem rajongok az after eight jellegű desszertekért, de ennél a fagylaltnál elképesztően jó arányokat sikerült összehozni.

hirdetés

Az elvitelre szánt hűsítő finomságot tölcsérben és sétálókehelyben is kérhetjük. Mivel a gombócok a nagy melegben egy szempillantás alatt olvadásnak indulnak, nem érdemes sokáig várni velük. A gyors olvadástól senki ne ijedjen meg, ez éppen azt jelzi, hogy biztosan nem került pálmaolaj a fagylaltunkba.

Rudi & Fickó - Oroszlán utca

A két kópé border terrierről elnevezett Rudi és Fickó olyan széles portfólióval rendelkezik, hogy vétek lenne fagylaltozónak titulálni, mégis a város egyik legfinomabb fagyijára bukkantunk náluk. A történet úgy kezdődött, hogy a Cirmit megálmodó Nándi és Timi hazacsábították barátaikat Angliából, hogy közös vállalkozásba kezdjenek. Zoli és Mariann addigra már kitanulta a fagylaltkészítés minden csínját-bínját, és a Yorkshire Dales Ice Cream-mel komoly elismeréseket szerzett külföldön.

Receptjük egyszerű: "Magas minőségű alapanyagok, zéró állagjavító, zéró habosító, zéró mesterséges színezék. Minden olyan ízű, ahogy azt a természet adta nekünk."

A kínálatot a harmonikus, letisztult ízek jellemzik, amelyek természetesek, mégis intenzívek. A fagylalt tömör és selymes. A textúrákkal való játék jegyében minden gombócba belecsempészik magát az alapanyagot is, így a mangó fagylaltban igazi mangódarabokkal találkozhatunk, a pisztáciában pedig olykor egy-egy apró pisztáciaszem okoz kellemes meglepetést.

A pisztácia - ha nem fogyott ki - szinte kötelező választás, és a füge-dió kombinációt is feltétlenül érdemes kipróbálni. Érdekes, hogy míg én határozottan a diót éreztem jobban, addig Andi szerint inkább a füge dominált. Az ecuadori csoki a Lindt csokoládéra emlékeztetett bennünket és a csoki-meggy sorbet-t is nagyon izgalmasnak találtuk.

Az általunk kóstoltakon túl erdei gyümölcs, eper sorbet, citrom, vanília és stevia meggy is szerepel a kínálatban. Az árak 350 és 450 forint között mozognak, kivétel a pisztácia, ami 490 forintba kerül. Bár a 490 forintos gombócár drágának mondható, mégis az élmény miatt próbáljátok ki a pisztáciát is, garantált az addikció.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés

A szemét miatt kell bontani a vadonatúj tiszai kikötőt

A vízügy szerint egyszerű építési megoldással elkerülhető lett volna a veszélyes és tarthatatlan helyzet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 22.


hirdetés

Balesetveszélyessé vált az uszadéktól, ezért szét kellett bontani egy vadonatúj tiszai kikötőt Szegeden - adta hírül az RTL Klub Híradója.

A napok óta áradó Maros rengeteg szemetet hoz magával Romániából, és ennek egy része az új kikötőnél torlódott fel, amit 300 millió forintból építtetett a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont.

Annyi hulladék gyűlt össze, hogy a létesítmény már balesetveszélyessé vált. A vízügy szerint egy terelővel elkerülhető lett volna a balesetveszélyes helyzet.

Mint mondják, az anyagok nagy része a természetes kanyarokban gyülemlik fel, innen igyekeznek elhordani.

A szemét egyébként a Bertalan híd lábánál is fennakadt, ott már több tonna hulladék összegyűlt.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Klub riportja:


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-6.jpg

Meseszép, ahogy virágzik a mák és pipacs Szeged határában

Nem csoda, hogy sokan megállnak, sétálnak a festői környezetben. Sőt, még néhány ló is feltűnik a virágok között.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. május 24.


hirdetés

Erre a látványra sóhajt fel az ember: festői. Mert valóban, ezeken a törékeny virágokon átszüremlő napfény egészen különlegessé varázsolja a határt. Sokakat csábít andalgásra, fotózásra, a virágok közé heveredésre.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szeged_nyit.jpg

Hatalmas retró tévén, ingyen nézhetsz mozifilmet Szegeden

A város szélén lévő fűtőmű mellett, a fűben lehet mozizni a szabad ég alatt.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

Egy óriás retró tévén lehet ezentúl filmet nézni Szegeden. A város szélén lévő Rókus 2-es számú fűtőmű oldalára felfestett hatalmas készüléken szabadtéri mozi lesz.

Bár a Belvárosi mozi is újra fogadja majd a vendégeket, ám egy új kulturális színfolttal gazdagodhatott a Napfény városa.

A Fűtőmű utcában található Szeged egyik legnagyobb fűtőműve, ide álmodták meg a retró tévét a Mondolo „street art” festői.

A szombaton este 9-kor kezdődő vetítések ingyenesek lesznek. A füves területen bárki leülhet, elheverhet egy pokrócon. Lehet vinni enni-innivalót is, de a biztonságos távolságtartást kérik a szervezők.

A filmek időtartama általában két óra, így este 11-ig befejeződnek a vetítések. Ha esne az eső, akkor vasárnap tartják meg a mozielőadást. Augusztus 22-ig minden hétvégén egy-egy újabb filmet tűznek műsorra - írja a szeged.hu.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!