hirdetés

TUDOMÁNY

Többféle oltásra lesz szüksége a világnak, hogy legyőzze a koronavírust

Nincs olyan oltóanyag, ami mindenkit egyformán megvédene. Más oltásra lesz szüksége az időseknek, a gyerekeknek, vagy épp a krónikus betegeknek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 18.

hirdetés

Hosszú hónapok lázas kutatásai után november 9-én végre megcsillant egy reménysugár a koronavírus megfékezésére. A Pfizer gyógyszercég bejelentette, hogy az általuk tesztelt vakcina 90%-os hatékonyságot mutat, és hamarosan az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz (FDA) fordulnak az engedélyeztetésért. Egyúttal azt is közölték, hogy készen állnak idén 50 millió, jövőre pedig 1,3 milliárd dózis gyártására.

A nagy örömöt persze gyorsan lehűtötték, hiszen a mostani helyzetben egymilliárd dózis is kevésnek tűnik, főleg annak tükrében, hogy a Pfizer vakcinájából mindenkinek kettőt kell beadni az immunitás kialakulásához.

Egyesek szerint ráadásul a Pfizer-vakcina körüli hírverés hátráltathatja azoknak az oltóanyagoknak a sikeres kifejlesztését, amelyek akár hatékonyabbak is lehetnének. A kísérletek önkénteseinek ugyanis gyakran lehetőségük van arra, hogy menet közben kilépjenek a programból. Amikor hírek érkeznek az egyik oltóanyag hatásosságáról, fennáll a veszélye, hogy mindenki azt akarja kipróbálni, és ez tönkreteheti a többi folyamatban lévő kutatást.

A Wired szerint azonban ettől nem kell tartani, mert a kísérletek már a többi ellenszernél is előrehaladott állapotban vannak.

A Pfizer, együttműködve a mainzi központú BioNTech-kel, az mRNS nevű genetikai módszerrel dolgozott, amely egyfajta „biológiai szoftverként” működik. Megtanítja a sejteket, hogy a vírusban jelen lévőhöz hasonló tüskeproteineket gyártsanak. A beoltottak immunrendszere megtanulja felismerni a tüskéket, és azt, hogyan küzdjön ellenük.

hirdetés

Szakemberek szerint ez az eljárás megváltoztathatja a fertőző betegségek elleni harc jövőjét.

Az első jelentések arról is beszámoltak, hogy az oltóanyagot mínusz 70 C fokon kell tárolni, és ez nagyon megnehezítheti a szállítását és raktározását. Ez utóbbival kapcsolatban némi bizakodásra ad okot, hogy más kutatócsoportok, például a napokban 94,5%-os hatékonyságot bejelentő Moderna azt tapasztalták, hogy az oltóanyag akár plusz 4 C fokon is több hónapig eltartható.

Biztosan azonban egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy valóban túl lehet-e lépni a rendkívüli fagyasztás okozta korlátokon. Ha mégsem, akkor már eleve olyan üvegből kell készíteni a fiolákat, amelyek kibírják mínusz 60-80 C fokos rendkívüli hideget. Ehhez az üvegnek alacsony bórtartalmúnak kell lennie. A Corning üveggyártó cég máris 204 millió dolláros szerződést kötött az amerikai kormánnyal ilyen üvegek gyártására, amellyel ellátják a Pfizert. Kérdés, hogy időben tudják-e szállítani a szükséges mennyiséget.

Korábban az Ebola elleni oltásnak is hasonló mélyhűtésre volt szüksége, és különleges szállítóeszközöket alkottak meg, amelyekkel bejárták Nyugat-Afrikát. Csakhogy az a járvány nem milliárdokat érintett, hanem „csak” tízezreket.

A Pfizer szóvivője szerint a cég kiépítette saját elosztó központját, fagyasztó- és szállítóhajó hálózatát. Az első oltásokat pedig minden bizonnyal az egészségügyi dolgozók kapják meg és azok, akik könnyebben eljutnak oda, ahol az oltás megkapható. Ők valószínűleg jelentkezni fognak a második adagért is.

Sam Scarpino, a bostoni Northeastern University matematikai epidemiológusa szerint azonban a mínusz 70 C fokon való globális forgalmazás gyakorlatilag esélytelen. Emiatt szerinte a Pfizer vakcinával ugyan elindíthatják a világméretű oltókampányt, de a teljes átoltottsághoz más védőoltásokra is szükség lesz.

Bizonytalansági tényező az is, hogy mivel a vakcina teljesen új, kevés volt az idő arra, hogy kiderítsék, hogyan hat a különböző demográfiai csoportokra, melyik csoport számára mennyire biztonságos, milyen mellékhatásokkal jár, és meddig tart a hatása.

Márpedig ezt tudniuk kellene azoknak, akik az egyelőre korlátozott mennyiség elosztásáról döntenek.

A Pfizer kutatásában 43.538 ember vett részt, közülük 38.955-en megkapták a szükséges két dózist. A cég azonban csak 94 koronavírus-esetről számolt be. Feltehetően több fertőzött volt a placebo-csoportban, de erről nem tettek közzé pontos számadatokat.

Valószínűleg más oltásra lesz szükségük az időseknek, a gyerekeknek, és más kell például a krónikus betegeknek.

A fejlesztés alatt álló Covid-19 vakcinák ugyanis más-más elvek alapján működnek. Vannak, amelyek semlegesítő antitestet adagolnak, mások a célzottabban támadó T-sejtekkel operálnak. Emiatt mások lehetnek a mellékhatások, és különbözhet az is, hogy melyik mennyire terheli meg a szervezetet.

Vannak olyanok is, akik szerint jobb lenne egy alacsonyabb hatásfokú oltás, amit elég csak egyszer beadni. A kétszeri beadáshoz ugyanis komoly információs infrastruktúra kell, hogy nyomon követhessék, ki kapta már meg az első adagot és vár másodikra.

A Pfizernél jelenleg is tanulmányozzák a lehetséges káros mellékhatásokat. Egyelőre nem tudjuk, hogy miként működik az oltás a súlyos, a kórházi kezelést igénylő esetekben, ekkor is megvan-e a 90%-os hatékonysága, ebben a csoportban is megelőzi-e a halált vagy a hosszan elhúzódó szövődményeket.

Azt sem tudjuk még, meddig tart az általa kapott védettség, és hogy megelőzi-e a betegség emberről emberre való átadását.

Egy olyan oltás, amely 90%-ban hatékony a betegség megelőzésében, az olyan óvintézkedésekkel együtt, mint a maszkok, a távolságtartás, a tesztelés és a kontaktok nyomon követése, elegendő lehet arra, hogy jövő nyár végére visszatérjen a normális élet. Ugyanakkor nem elegendő ahhoz, hogy olyan országokba utazhassunk, ahol nincsen oltás. Ezeken a helyeken egy beoltott, a betegségen átesett ember olyan lehet, mint egy tünetmentes szuperfertőző.

Mindezek miatt, még akkor is, ha a Pfizer engedélyt kap az oltás alkalmazására, a világnak szüksége lesz más Covid-19 vakcinákra is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TUDOMÁNY

„A hátamon feláll a szőr” – mondja a kínai vakcináról Duda Ernő immunológus

A szegedi professzor szerint nem jó, ha az állam nyomást helyez a gyógyszerfelügyeletre. Bízik benne, hogy január végétől az EU-s beszerzés is felgyorsul majd.
Fotó: Egyetem tv - YouTube - szmo.hu
2021. január 20.

hirdetés

Az olcsó, elavult módszerrel készülő kínai vakcinák Kína külföldi térnyerését szolgálják, nekünk azonban nem szabad elkezdenünk oltani velük – mondta a Válasz Online-nak Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzor emeritusa.

A Sinopharm és a Sinovac inaktivált vírust tartalmazó vakcinái szerinte elavult módszerrel készülnek, a harmadik világ tömegei számára.

"Olyan technológiát használnak, amit Pasteur idejében is alkalmaztak már. Olyan, mintha a Nagykörúton most vezetnénk be a lóvasutat. Azon is lehet közlekedni, persze, de nehogy már a 21. században az 1800-es évek technológiáját alkalmazzuk!"

„A koronavírus nem influenza, a hátamon feláll a szőr attól, hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk!”

- fogalmazott a professzor. Majd elmagyarázta, hogy a koronavírus sokkal inkább hasonlít a Zika-vírusra abban a tekintetben, hogy „lopakodó” vírus. „Olyan molekuláris mintázatokat hordoz, amilyenek az emberben is előfordulnak, ezért potenciálisan autoimmun folyamatokat indíthat el.”

Vagyis előfordulhat, hogy hatására a szervezet önmagát kezdi el támadni. „Nem véletlen, hogy a nyugati cégek nem a hagyományos technológiát alkalmazzák, és csak azt az antigént akarják bevinni az oltással, ami feltétlenül szükséges a vírus elleni harchoz.”

hirdetés
„Ami felesleges, azt ne vigyük be, mert abból mellékhatás keletkezhet.”

Duda azt nem állítja, hogy a kínai vakcinától betegek lesznek az emberek, de azt igen, hogy a technológiából fakadóan ennek nagyobb a kockázata.

„Ön szerint miért vacakolnak mások mRNS-sel, tüskefehérjék más vírusokra való átültetésével, ha az egész olyan egyszerű lenne, hogy a régi technológiával milliószámra lehet gyártani az oltásokat? Minél kisebb részét tartalmazzák a vírusnak, annál kisebb a veszélye annak, hogy beindítják ezeket a folyamatokat. Az első két engedélyezett vakcinával a vírus egyetlen részét sem juttatják be a szervezetbe, a mesterségesen előállított mRNS-s négy-hat órával az oltás beadása után lebomlik, ezek a legbiztonságosabbak” - mondta a Válasz Online-nak a szegedi professzor.

Duda Ernő szerint a másik baj a Sinopharm oltóanyagával, hogy nagyon keveset tudunk róla. A kínaiak ugyanis a mai napig nem publikálták az úgynevezett harmadik fázis vizsgálatait, amelyek a vakcina tömeges kipróbálásának eredményeit rögzítik. Ezzel szemben a Pfizer és a Moderna eredményeit rangos szaklapokban tették közzé.

„Az biztos, hogy a világ két legtekintélyesebb gyógyszerhatósága, az amerikai és az európai engedélyét nem tudják felmutatni, mert a kínaiak nem kérnek ilyet. Valamit pedig mondaniuk kell az oltóanyagról.”

Annál is inkább, mert az oltási hajlandóságnál sokat számít a vakcinafejlesztő ország hitelessége is.

„Mennyire bízna meg egy – egyébként valószínűleg hatásos és biztonságos – orosz vakcinában, amit csak az orosz hatóság hitelesít? Az az Oroszország, ahol egy évtizeden keresztül állami közreműködéssel hamisították meg a doppingeredményeket? Vagy fogadna el egy olyan oltást, amelynek hatásosságát és biztonságosságát csak az a kínai állam ismeri el, amely vegzálta a járványt először leíró orvost?"

- tette fel a kérdést Duda Ernő.

A lap megkérdezte, nem kellene-e óvatosabban fogalmaznia, hisz így is magas az oltásellenesség Magyarországon.

A professzor szerint ha az embereknek kételyeik vannak, de közben a kínai és az orosz vakcina folyik a csapból is, akkor az valóban az oltási hajlandóság ellen hat.

„Miért nem arról beszélnek, hogy Magyarország számára az unió közel húszmillió oltást tett félre, és a veszélyeztetetteket nyárra be tudjuk oltani? Hogy májusra drasztikusan lecsökken a halálesetek száma?”

Duda Ernő szerint hiába szeretne mindenki minél gyorsabb megoldást, nem jó, ha politikusok nyomást gyakorolnak az engedélyező hatóságokra. A vészhelyzeti engedélyezésnél ugyanis nem a gyártó, hanem az állam vállalja a felelősséget az esetleges problémákért. „Nem szeretnék az engedélyező hatóság embereinek helyében lenni" - jegyezte meg.

A szegedi professzor szerint a nyugati engedélyezési eljárás átlátható, az engedélyezett oltóanyagok pedig hatásosak és biztonságosak, ezért nyugati vakcinákat kell használni.

Duda Ernő abban bízik, hogy január végén felgyorsul majd a tempó, hiszen akkortól jön az Astrazeneca/Oxford vakcina, amelyet normál hűtőszekrényben lehet tárolni, és több mint ötezer háziorvos tud majd oltani vele. Azután jön a Janssen egydózisú vakcinája, és még vagy három cégtől várnak rövidesen készítményeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Videón, ahogy meteor szelte át hajnalban Magyarország egét

A fényes tűzgömböt kedd hajnalban észlelték, szerencsésen videóra is tudták venni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 19.

hirdetés

Az Időkép számolt be róla, hogy kedden 1 óra 59 perckor egy fényes tűzgömb szelte át hazánk egét.

A jelenségről a portál egyik felhasználója videót is tudott készíteni, amit feltöltött a Youtube-ra. A felvétel a Győr-Moson-Sopron megyei Sokorópátkán készült, északkeleti irányban.

Videó: Így szelte át az eget a meteor


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY

Mit tudunk eddig a kínai vakcináról?

A KOVIDők kérdéseire dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora válaszolt, aki szerteágazó kutatásokat végez a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.
Dr. Kintses Bálint biológus videó-interjúja a KOVIDők blogon, írott anyag: Dr. Bokor Dóra gyógyszerész, szakújságíró - szmo.hu
2021. január 23.

hirdetés
KOVIDők – A kutató kérdez. A szakértő válaszol.

A koronavírussal kapcsolatos hírek nyomán hiteles és naprakész tényfeltáró riportsorozatot készítünk szakértőkkel.

– Mik lehetnek a Kínában fejlesztett oltóanyag előnyei és hátrányai más koronavírus-vakcinákkal összehasonlítva?

– Jelenleg két vakcinát fejleszt a Sinopharma nevű, nagy kínai gyógyszergyár – mindkettő inaktivált vírust tartalmazó vakcina, tehát első generációs oltóanyagok. Ilyenformán nem a legmodernebb vakcinák ugyan, de ez semmiképp nem jelenti azt, hogy nem jó oltóanyagok.

A forgalomban lévő vagy fejlesztés alatt álló vakcinák között nem az alapján kell különbséget tenni, hogy melyik országban fejlesztik: az összehasonlítás fő szempontja a hatékonyság és a biztonságosság. Jelen pillanatban azt lehet tudni a kínai vakcináról, hogy az előzetes tanulmányok alapján a hatásossága 70–75 százalékos.

A III. fázisú klinikai vizsgálatok azonban még folyamatban vannak – egyértelmű adatokat akkor fogunk látni, ha közzéteszik ezeknek az eredményeit. Ha a III. fázisú vizsgálatok igazolják, hogy az oltóanyag hatékony, biztonságos és megbízható, akkor az Európai Unió tagállamaiban forgalomba hozható gyógyszereket/oltóanyagokat engedélyező Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve a magyarországi gyógyszerhatóság (OGYÉI) is áttekinti és értékeli a fejlesztési és a vizsgálati dokumentációt, majd ez alapján dönt a forgalomba hozatal engedélyezéséről. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az Európai Unió területén alkalmazható legyen a vakcina.

Ha tehát lesznek publikált adatok, nyilvánossá válnak a klinikai vizsgálatok eredményei és az uniós, illetve a hazai hatóság is engedélyezi, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a Kínában fejlesztett vakcina is ugyanúgy hatékony és biztonságos, mint más engedélyezett oltóanyagok.

Úgy gondolom, Kínában is nagyon jó szakemberek, nagyon jó kutatók dolgoznak a vakcina fejlesztésén, az adatok ismeretében pedig a konkrét vakcináról is többet fogunk tudni.

hirdetés

– Van-e gyakorlati jelentősége annak, hogy a kínai oltóanyag egy régebbi típusú vakcinatechnológiára épül?

– Érték ilyen kritikák, de úgy gondolom, hogy minden technológiának megvan a maga előnye és a hátránya is.

Az, hogy ez egy első generációs – tehát a hagyományos módszertanra épülő vakcinafejlesztési és -gyártási protokoll szerint készült – oltóanyag, nem jelenti azt, hogy nem jó.

A harmadik generációs, modern RNS-vakcinákkal összehasonlítva lehet úgy ítélni, hogy ez egy „elavultnak tekinthető technológia”, de ettől még képes a feladatát ellátni: tud hatékony és erős immunválaszt generálni. Az oltóanyagok összehasonlításakor nagyon fontos szempont, hogy a vakcina „célba érjen”, tehát azt is mérlegelni kell, hogy milyen populációban, milyen területen és hogyan szeretnénk alkalmazni. A fejlett országokban, így Európában is, ahol az RNS-vakcinák megfelelő tárolása és kezelése megoldható, nagyon jók lehetnek a harmadik generációs oltóanyagok, de a trópusi országokban (pl. Afrikában), ahol forróság van és a hűtési lánc nem biztosítható, sokkal nehezebb célba juttatni egy RNS-vakcinát, mint egy inaktivált vírust tartalmazó készítményt, ami nem igényel ennyire speciális szállítási és tárolási körülményeket. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumában jelenleg is zajlik a fertőzöttektől származó mintákban előforduló koronavírus-genomok elemzése.

– Ezzel kapcsolatban milyen eredményeitek vannak?

A kollaborációs kutatómunka keretében több száz mintát vizsgáltunk, és a január első két hetében beérkezett mintákból szűrtük, hogy tartalmazzák-e az Angliában felfedezett új vírusvariánst. Eddig öt beteg légúti mintájából mutattuk ki az új, angliai mutáns törzset. Ez azért nagyon fontos, mert ezek az esetek nem közvetlenül Angliából behurcolt fertőzést jeleznek, hanem másodlagos fertőzésként jelentek meg, tehát egy hazai fertőzési lánc kezdetei.

Az, hogy az angliai vírusvariáns Magyarországon is megjelent, nem váratlan esemény, hiszen sok országban észlelték már. Ez a vírusmutáns a jobb fertőzőképessége és a gyorsabb terjedési sebessége miatt fontos, mert a másodlagos terjedési láncokat időben fel kell ismerni és meg kell fékezni ahhoz, hogy ez a variáns ne váljon dominánssá az országban. Csak így lehet kivédeni, hogy „berobbanjon” a járvány.

A jelenlegi ismereteink szerint ez a mutáns törzs sem okoz súlyosabb klinikai tüneteket, mint a korábbi vírusváltozatok, de azáltal, hogy mintegy 70 százalékkal gyorsabban terjed, jóval több betegre lehetne számítani, ha ez a törzs dominánssá válna: többen szorulnának kórházi ellátásra, lélegeztetőgépre és sajnos emiatt a haláleset is több lenne.

Gyakorlati szempontból ugyanúgy be kell tehát tartani a járványügyi intézkedéseket, ahogy eddig: maszkhasználat, fertőtlenítés, távolságtartás. Fontos tudni, hogy a jelenlegi tudásunk szerint – és ezt külön hangsúlyozom –, az engedélyezett védőoltások az új mutáns törzzsel szemben is hatékonyak, tehát képesek kivédeni a betegség, illetve a tünetek kialakulását.

VIDEÓ: a teljes interjú dr. Jakab Ferenc professzorral

Ha tetszett, amit olvastál és még többet szeretnél tudni – tudósoktól és szakértőktől – a vírusról, a betegségről és a vakcináról, kövesd a KOVIDők blogot

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY

Dr. Novák Hunor: fokozott veszélyt jelent-e a gyerekekre az angol mutáns?

Miért nem kaphatják a védőoltást 16 év alattiak? Milyen tüneteket okozhat a koronavírus-fertőzés gyermekkorban?
Dr. Horváth Péter videó-interjúja a KOVIDők blogon - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés
KOVIDők – A kutató kérdez. A szakértő válaszol.

A koronavírussal kapcsolatos hírek nyomán hiteles és naprakész tényfeltáró riportsorozatot készítünk szakértőkkel.

Az interjúban Dr. Horváth Péter bioinformatikus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének igazgatója kérdezi Dr. Novák Hunort arról, milyen veszélyt jelent a gyerekekre – ha egyáltalán jelent veszélyt – a koronavírus angliai mutációja. A gyermekgyógyász szerint az emberek biztos, 100%-os választ akarnak kapni olyan kérdésekre, amikre a választ csak a jövő hozza meg. Ez szerinte azért irreális, mert egyrészt a tudósok nem jövendőmondók, másrészt,aki valaha is elmélyedt már egy tudományban, tudja, hogy nincsenek 100%-os válaszok.

A felbukkant mutációról annyit lehet biztosan tudni, hogy a fertőzőképessége nagyobb, vagyis gyorsabban terjed, de a tünetek súlyosságában nincs változás. A meglévő oltások nagy valószínűséggel ezek ellen is hatásosak, de azt, hogy a jövőben milyen mutánsok fognak megjelenni és azok milyen veszélyt jelentenek a gyerekeknek, nem lehet most még tudni.

Arra a kérdésre, hogy miért nem ajánlott oltani a gyerekeket a vakcinával, Dr. Novák Hunor azt válaszolja: "Ennek egy egyszerű oka van. Minden vizsgálatból három csoportot vesznek ki: a gyerekeket, a várandósokat és a szoptató édesanyákat, mivel rájuk kell a legjobban vigyázni. Ezért ezekben a csoportokban egyelőre nem készült vizsgálat."

Külföldi kollégák tapasztalatai alapján azt mondja, nem lett több megbetegedés a gyerekek körében a mutáció megjelenése óta. Az viszont látható, hogy – Magyarországon is – több gyerek került kórházba olyan, sokszervi gyulladásos betegséggel, ami a koronavírus-fertőzés után alakult ki.

hirdetés

Nem a gyerekekre a legveszélyesebb a vírus, de a legnagyobb problémának azt látja, hogy a gyerekeknél sokféle, enyhe tünet jelentkezhet a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban – hasmenés, takonykór, torokgyulladás, láz –, amiről nem is gondolják a szülők, hogy az. Viszont, ha ezt átadják az idősebbeknek, ők sokkal súlyosabb állapotba kerülhetnek.

VIDEÓ: Dr. Horváth Péter bioinformatikus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének igazgatója kérdezi Dr. Novák Hunort

 

Ha tetszett, amit olvastál és még többet szeretnél tudni – tudósoktól és szakértőktől – a vírusról, a betegségről és a vakcináról, kövesd a KOVIDők blogot

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: