Először készült az űrben termesztett paprikából taco a Nemzetközi Űrállomáson
Először termesztettek sikeresen paprikát az űrben a NASA asztronautái, írja a Daily Star. Az amerikai űrhivatal szerint ez egy hatalmas áttörés abban a projektben, ami a Marsra szállítható és ott termeszthető növényeket kutatja.
A kutatók bejelentették, hogy „az egyik legnagyobb kihívást jelentő” kísérletet követően a végeredményből elkészültek az első űrtacók.
Az asztronauták még júliusban kezdtek el nevelni párhuzamosan a Földön és az űrállomáson 48 chilipaprikát a Plant Habitat-04 elnevezésű kísérletben. Szakértők szerint azért különösen nehéz a paprikát termeszteni az űrben, mert jóval tovább tart a növekedési szakasz és fejlődés, mint más növények esetében.
Végül a nagy nap pénteken jött el, amikor a Nemzetközi Űrállomás a Twitteren köszöntötte a nagy paprikaszedési napot. Erre válaszol az április óta az űrben keringő Megan McArthur posztolta a paprikákból készült első űrtacót:
Friday Feasting! After the harvest, we got to taste red and green chile. Then we filled out surveys (got to have the data! ?). Finally, I made my best space tacos yet: fajita beef, rehydrated tomatoes & artichokes, and HATCH CHILE! https://t.co/pzvS5A6z5u pic.twitter.com/fJ8yLZuhZS
— Megan McArthur (@Astro_Megan) October 29, 2021
A chilipaprika nem az első növény, amit sikerrel termesztettek a NASA űrhajósai: korábban összejött ez már a kínai kellel, a vörös orosz kelkáposztával és a salátával is.