hirdetés
1-2.jpg

Tom Cruise: a legnagyobb sztár, aki nem hajt az Oscarra – ez a 10+1 legjobb filmje szerintünk

Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

6. Szuletett julius 4-én

Oliver Stone 1989-es regényadaptációjának hőse Ron Kovic (Cruise), akinek életrajzát megfilmesítette a legendás rendező. Ez kétségkívül Tom Cruise egyik legsokszínűbb és legdrámaibb alakítása, melyben hosszú időt felölelő történetet mesél el, minden pillanatában hiteles. Fogadjunk, hogy anno mindenki lehidalt a filmszakmában, mert nem ezt várták a Top Gun jóképű főszereplőjétől, ugyanis hátborzongatóan megkapó a vietnami háborúban lebénult fiatal veterán szerepében.

5. A cég

Ha valaki tud jó jogászos krimit írni, az John Grisham, és ha valaki ezt zseniálisan meg tudta rendezni, az kétségkívül Sidney Pollack volt. Cruise ideális volt a naivan a cégbe társuló fiatal ügyvéd szerepére, aki szép lassan rádöbben, hogy a munkahelynek, aminek az idejét és elhivatottságát áldozza, van egy nagyon sötét oldala. Csak éppen már késő, amikor rájön. Nagyon finom az alakítása ebben a filmben, holott akár végig is "rutinkodhatta" volna.

4. Esőember

Látható, hogy a nyolcvanas évek végén a színész mennyire nyitott volt a művészibb megközelítésű filmekre-szerepekre. Ebben az 1988-as filmben csak alájátszik Dustin Hoffmannak, aki zseniálisan adja a szeretetreméltó autistát - viszont azt mesterien és nagy színészi alázattal teszi. Az ő játéka nem akkora kihívás, mint partneréé, mégis, számos emlékezetes pillanata van a filmben és szépen végigviszi az önző testvér személyiségváltozásának ívét a sztoriban. Igazi klasszikus sírós dráma, és ezt Tom Cruise-nak is köszönheti.

3. Tágra zárt szemek

Stanley Kubrick utolsó filmje, ami után a Cruise-Kidman házaspár is beadta a válópert - igazi kapcsolatpróbáló pszichoterápia volt ez a forgatás. A mester nem hazudtolta meg magát és híresen sokszor vette fel ugyanazokat a nehéz beállításokat, amíg azt nem látta a monitoron, amit elképzelt. Kubrick filmje elsőre nem hasonlít a korábbi alkotásaira, de közelebbről megnézve igenis van párhuzam: A ragyogásban szintén egy házaspár közötti, a mélységekben játszódó feszültségek törnek felszínre, míg az 2001: Űrodusszeia hasonlóan nagyon lassú és szuggesztív film. Cruise játéka egyértelműen az egyik legjobb a karrierjében, hiszen ehhez hasonlót nem is nagyon láthattunk tőle. Van, hogy egy-egy hosszú szótlan beállításban kell valami olyat felszínre hoznia, ami nem is megfogalmazható szavakkal.

2.Jerry Maguire

Ez az a film, amiből a legtöbbször szoktak tőle idézni - a "virítsd a lóvét!" szállóigévé vált azóta és a szcéna is beiratkozott a legemlékezetesebb jelenetek közé. Ez az a film, amiért másodszorra Oscarra jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriájában. A Jerry Maguire hangulata eredeti, hiszen egyszerre vicces és drámai, Cameron Crowe-nak sikerült a sportügynökök világát úgy a nézők elé varázsolni, hogy hatalmas bevételt és Oscar jelölések tucatját hozta. Cruse sikeresen megvillantotta humoros oldalát is a szerepben, ezt a filmet épp miatta nem lehet abbahagyni, ha belekezdünk, annyira őszinte és energikus, amit csinál.

1. Magnólia

A Magnólia Paul Thomas Anderson egyik leghíresebb filmje és mára klasszikusként tartják számon, Tom Cruise alakítása egyértelműen kitűnik az egész filmből, annyira emlékezetes és zsigeri a játéka. Frank T. J. Mackey antipatikus szexguru előadásokat tart a nők csábításáról nagy közönség előtt (ez a szerep a Trópusi vihar-beli figurának ágyazott meg, itt játszott először ellentétes szerepkört az addig megszokottaktól, itt volt először antipatikus karakter Cruise). A szerepért megkapta harmadik Oscar-jelölését, amit azóta sem sikerült díjra váltania. Ugyanakkor úgy tűnik, ebbe már belenyugodott és nem is hajt rá, hiszen nem vállal lelki értelemben kockázatos filmeket, inkább páratlan fizikai kockázatoknak teszi ki magát - viszont ezen a téren jobban és hitelesebben, mint bárki más. Végül is ez is egyfajta sebezhetőség és őszinteség.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
1-5.jpg

Végignézte, ahogy az anyja önvédelemből megöli az apját – Charlize Theron portréja

Hosszú és kemény út vezetett Dél-Afrikából Hollywoodig az Oscar-díjas színésznő számára.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Netflix - szmo.hu
2020. július 31.


hirdetés

Charlize Theron jelenség. Most épp rövid hajjal és kemény figurákkal hódít - jelenleg a Netflixen látható A halhatatlan gárda című nagyjátékfilmje -, de volt már ilyen keményebb korszaka, például épp A rém című filmben játszott sorozatgyilkost (ezért kapta meg az Akadémia aranyszobrát). Viszont már ez is réges-rég, 2003-ban volt. Összegyűjtöttük, milyen fontos mérföldkövei voltak az életének/pályájának.

Tizenegy éves koráig nem volt foga

Egy bőrbetegség miatt antibiotikumot írtak fel neki kisgyermekkorában, ami viszont annyira elrohasztotta a tejfogait, hogy tizenegy éves koráig gyakorlatilag fogatlan volt. "Nagyon durva volt - mondta egy interjúban - folyamatosan szégyelltem magam a suliban és rejtegettem, hogy nincs fogam."

Az anyja őt és magát védte, amikor lelőtte az apját

A fogak jelentették azonban a "legkisebb problémát". Apja veszélyesen agresszív alkoholista volt, akitől a kislány Charlize folyamatosan rettegett. Howard Strennek elárulta, hogy minden reggel arra ébredt, nem tudja, aznap milyen szörnyűségek fognak történni vele. 1991-ben, a végzetes éjszakán apja félig öntudatlan részegen jött haza és lövöldözni kezdett a házban.

hirdetés

Édesanyja és Charlize a gyerekszobában bújtak el. Miután nem engedték be, a férfi háromszor a szobába lőtt. Az anya ekkor gyors döntést hozott, ő maga is fegyvert ragadott, visszalőtt és megölte a férjét. Theron a húszas évei elején terápiára járt, hogy feldolgozza a traumát. Egy televíziós interjúban kiderült, hogy édesanyja nem először mentette meg: két évesen egy medencébe zuhant, anyja pedig ruhástól utána ugrott, lemerült érte, hogy megmentse a fulladástól.

A tánc irányából érkezett

Theronnak már egészen korán voltak színpadi ambíciói, csak épp a balettbe volt szerelmes. Először modellként próbálkozott, de a balettben több önkifejezési lehetőséget látott. A sorsát és a karrierjét az terelte a színészet irányába, hogy miután New Yorkba költözött és elkezdett profi szinten balettet tanulni, térdsérülést szenvedett. Depressziós lett, semminek nem látta értelmét egy ideig. Ezután irány Hollywood.

Újra kellett tanulnia a nyelvet

Hollywoodban nem talált rá egyből a szerencse, mivel Dél-Afrikából érkezett, senkit nem ismert és ráadásul a nyelvet sem úgy beszélte, mint az amerikaiak. Hiába járt színészsuliba, folyton azt hajtogatták neki, hogy az akcentusa akadály lesz az elindulásban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
szegedimarci1.jpg

„Rémisztő volt felismerni, hogy olyan egyedül vagyok, mint még soha az életemben”

A New Yorkban élő Szegedi Marci új albuma, „az értelmetlen lemez” először nálunk hallható.
Fotók: Kunfalvi Lili - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

„Szeretem a zizzenéseket, az indokolatlan hangokat, sercenéseket, és a nem várt, de szép hibákat” – mondja szegedi marci (nevét azért írja kisbetűvel, hogy így különböztesse meg zenész énjét a civiltől).

Az értelmetlen lemez című, magyar nyelvű dalokat tartalmazó album hosszú előkészületeket követően a napokban válik elérhetővé a streaming-szolgáltatóknál.

„Ha pisztolyt tartanának a fejemhez, azt mondanám, 'énekes-zajszerző' vagyok. Mondjuk elég sok évbe telt, mire erre rájöttem” – teszi hozzá a New Yorkban dolgozó előadó.

Zenék a fióknak

„Ahhoz képest, hogy nem igazán hagytam nyomot magam után dalszerzőként, viszonylag régóta zenélek. Persze, mindannyian elkezdjük valahol. Én a barátaimmal egy csavargyár hátsó pincéjében alapítottam meg az első zenekaromat. Azóta sok projektet kezdtem el és hagytam abba, egy ideje pedig már szólóban írok zenét.”

hirdetés

Marci zenei pályafutása saját bevallása szerint sem volt eddig átütő erejű, mivel nagyon sokáig kereste saját zenei hangját, korábban még a hozzá közelállók szerint sem volt közönségképes a zenéje. Az idő múlásával azzal is szembesülnie kellett, hogy egyre kevésbé tud fejlődésével kapcsolatban a hazai zenei közösségtől segítséget kapni. 2015-től szinte egyáltalán nem foglalkozott zenéléssel, úgy érezte, van elég „fiókzenész” a világon.

Garázstól a stúdióig

„New Yorkba költözésem után ütött meg először az az éteri magány, amiről addig csak olvastam. 2018 nyarán egy komoly magánéleti válság miatt olyan depresszív időszak következett az életemben, hogy azon kívül, hogy a munkámat elvégeztem, semmiben sem találtam értelmet. Nem segített az idegenség sem. New York egy labirintus, amiben, ha ügyesen navigálsz, jól értelmezed az impulzusokat, megtalálhatod a magad Szent Grálját, de nagyon durván el is lehet tévedni benne. Én először teljesen elvesztem ebben az erdőben.

Rémisztő volt felismerni, hogy olyan egyedül vagyok, mint még soha az életemben. Azt hiszem, ennek tudható be, hogy megtaláltam a saját zenei hangomat. Többé nem érdekelt a rossz kritika, érdektelenné vált, ki mit mond, csak annak lett értelme, hogy a hangokkal jóban legyek.

Egészen véletlenül találkoztam Adnan Sabirral egy brooklyni kocsmában. Ő folkzenészként dolgozik, nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot. Gondolom tetszett neki a belőlem áradó kelet-európai spleen, hamar jó barátok lettünk. Vállalta, hogy a zenei rendezője, producere lesz az új számoknak, aminek kifejezetten örültem, mert ő rajta tartja az ujját a New York-i zenék ütőerén, kiválóan ismeri a viszonyokat.”

az értelmetlen lemez

„Első körben három dalt küldtem el Adnannak. Meglepődtem a lelkesedésén, soha nem kaptam korábban ilyen pozitív fogadtatást.

Úgy éreztem, hogy a zenei ötleteim – még ha magyarul is vannak a számok – talán mégis működhetnek egy nem magyar kulturális közegben. Elkezdtünk dolgozni, az első közös projektünk a napokban megjelenő álló ötszámos minialbum.

Adnan végig segített. Az ő ministúdiójában vettük fel az éneksávokat, fogta a kezem számírás és stúdiózás közben. Egy idő után újra lett önbizalmam, legalábbis úgy érzem, ezzel az indie-elektronikus anyaggal sikerült „hazaérkezni”. Találtam egy nyelvet, ami, ha nem is tökéletes, de egészen jól működik. Ki tudom rajta fejezni magamat. Ezekben a számokban minden benne van, amit mondani tudok.”

A lemez hamarosan elérhető lesz a legfontosabb streaming-szolgáltatóknál is, a Bandcampen és a YouTube-on már meghallgatható.

A dalokról pár mondatban

napfekvő

„Mész haza a nap végén, az egész verkli másnap kezdődik elölről. Ilyenkor az embernek elég sok lapos gondolat szokott eszébe jutni, amik különben – kívülről – elég nevetségesen hangzanak.”

újlipótváros

„Életemből a legtöbbet (New York előtt) Újlipótvárosban töltöttem. Nagyon sokan szeretik, én is kötődöm ehhez a városrészhez, de arra kellett rájönnöm, hogy nekem sok lett ott egy időre a saját dolgaimból.”

kedves nora

„Egy különleges kapcsolat élménye miatt írtam a számot. A szövegéhez a kulcs az egyik kedvenc sci-fim, a Dűne.”

fekete tej

„Éppen Budapesten voltam látogatóban, és leültem a gitárommal. Ez lett belőle. Egy korábbi álmom jelenik meg benne, amit amíg élek, nem fogok elfelejteni.”

mások álma

„Kicsit olyan, mint maga az egész lemez és lehet, hogy az élet is: értelmetlen, mégis működik és valahogy, a maga módján, szép.”

Szegedi Marci szerzői Instagram-oldala itt, Facebookja pedig itt érhető el:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szabosimon_ck.jpeg

„Jancsóval és Jennifer Lawrence-szel forgatni maga volt a csoda” – Szabó Simon 10 kedvenc munkája

Kikérdeztük a csütörtökön mozikba kerülő Pesti balhé sztárját a kedvenc filmjeiről. Mindről elmesélte személyes élményeit is.
fotó: Szabó Simon a Pesti balhé c. film díszbemutatóján - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Negyven éves, de jókora filmográfiája van. Szabó Simon sokszínű személyiség: arcát számos helyről ismerhetjük: tévés sorozatokból, mozifilmekből, sőt, rendezőként is remek. Most megkértük, mondjon pár személyes infót a kedvenc filmjeiről (a listával egyébként szinte teljesen egyetértünk).

1. Moszkva tér

Nekünk is az egyik kedvenc filmünk vele Török Ferenc kultikussá vált darabja, melyben a színész hiteles, vagány karaktere örökre a retinánkba meg a szívünkbe égett.

"Nem kérdés, itt lettem szerelmes a műfajba. Itt döntöttem el, hogy filmezni szeretnék, de nem csak mint színész, hanem rendezőként is."

2. Zsebzsötem

hirdetés

"Az első komolyabb kisjátékfilmünk. A mai napig megtalálható a neten. A YouTube előtti időkben 60 000-nel is többen töltötték le, alig pár hónap alatt." Ez azért menő szám. A Zsebzsötem egyébként az 50. Országos Független Film Fesztivál fődíját nyerte el 2003-ban.

3. Papírrepülők

Simon legelső nagyjátékfilmjét anno a 2009-es Filmszemlén láttuk, és lenyűgözött minket a hitelesen ábrázolt fiatal generáció iránti érzékenysége és magától értetődő, szuggesztív filmes gondolkodásmódja és realisztikusságra törekvő színészvezetése. "Az első nagyjátékfilmünk. Rengeteg szívességből és baráti segítségből készült, minimális pénzből. Bejártuk vele a fél világot, feltettük magunkat a nagy filmes térképre."

4. Fal

Szabó rendező-forgatókönyvírója volt ennek a hatásos, a képek és a történet erejével megrendítő kisfilmnek. "Európa Filmdíjra jelölt kisjátékfilmünk, több, mint 70 országba jutott el. Rengeteg munka, barátság, fesztiváldíj köszönhető ennek az alkotásunknak."

5. Zuhanórepülés

A Zuhanórepülés méltó a címéhez: egy igazi, pontos karakterábrázolású mélyrepülés volt a fővárosi lét extremitásainak és extrém figuráinak világába. "Gátlástalan drogos bűnözőt játszani nem egyszerű. A budapesti éjszakai életet lemodellezni pedig nem minden színésznek adatik meg."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
fishing.jpg

A Fishing on Orfű szuper támogatási programmal állt elő, hogy megmentsék a fesztivált

Ha nem kéred vissza jegyed vagy bérleted árának legalább egy részét, különleges ajándékkal jutalmaznak a szervezők.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 31.


hirdetés

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy augusztus 15-e után is maradnak az érvényben lévő korlátozások, ami azt jelenti, hogy továbbra sem engedélyezik az 500 fő feletti koncertek és fesztiválok megtartását.

Erre reflektálva tegnap sorra szólaltak meg az érintettek, többek között a Halott Pénz, a Strand fesztivál szervezői, illetve a Fishing on Orfű csapata is, akik tegnapi közleményükben azt írták, történetük során először komoly veszélybe került a fennmaradásuk, ezért támogatói kampányt indítanak.

Pénteken elindították a jegyvisszaváltást, ami a Fishing on Orfű támogatási programja is egyben.

Azoknak, akik jegyet váltottak a 2020-as fesztiválokra, lehetőségük van visszaváltani belépőjüket, de a jegyár bizonyos hányadát fel is ajánlhatják a szervezők részére.

hirdetés

A segítségért cserébe a programszervezők ajándékcsomagokat osztanak ki, ezzel kedveskedve a lojális fesztiválozóknak.

Minden támogató felkerül majd egy Dicsőségfalra, a bérletesek közül a 25%-ot felajánlóknak a szervezők bérletelővásárlási lehetőséget biztosítanak a 2021-es eseményre, az 50%-ot felajánlók az előző csomag tartalmán felül Fishinges merch-pakkot is kapnak, a 75%-os adománnyal egy Fishing on Orfű 2020 c. dupla cd-t is lehet szerezni.

Azok, akik a jegyáruk 100%-át felajánlják a jó ügy érdekében, 2021.06.15-én egy különleges beköltöző napon vehetnek részt, számos exkluzív koncerttel.

A visszaváltásról vagy a támogatásról 2 héten keresztül nyilatkozhatnak a jegybirtokosok. Ennek fontosságát kiemelik a szervezők, mivel a jegyek nem lesznek érvényesek a 2021-es programokra.

Ha valaki nem Fishing-jegytulajdonos, de mégis szeretné támogatni a fesztivált, azt is megteheti ugyanezekért az ajándékokért, erre a linkre kattintva.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!